VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

VECKA 33 OCH CELLFÖRÄNDRINGAR

75031E34-CBCA-4CA2-A70E-FE06C305D389

Hej graviditetsvecka 33!

Jag var tvungen att kolla i appen om det verkligen är vecka 33 för jag hänger inte med haha… Men jo, det är 55 dagar till BF, bebisen är stor som en ananas (ca 2 kg och 45 cm lång) och jag börjar faktiskt känna mig lite redo för att möta vår nya familjemedlem. Han ligger fortsatt med huvudet neråt (var hos barnmorskan nu på morgonen) och jag tror han liksom börjar lägga sig tillrätta allt mer för det känns mer bekvämt (kan andas lättare även om rundan är precis under revbenen när jag sitter och ligger) och magen känns mindre (!) än för några veckor sen haha. Sover som en kratta fortfarande med drömmar likt actionfilmer och jag undrar om det inte kan bli upp emot 50 uppvak vissa nätter vilket såklart tar ut sin rätt och kräver powernaps vissa dagar…


Men förutom tröttheten är det fortsatt rätt bra tycker jag. Tänk så mycket det gör att må bättre psykiskt, hur det påverkar ALLT verkligen. Det fysiskt jobbiga känns lättare om knoppen mår bra. Foglossning har börjat hälsa på med, men är under kontroll.


Något mindre roligt är att jag efter två biopsier och cellprover nu fått veta att det är höggradiga cellförändringar jag har, och att jag kommer behöva behandling så fort livmodern har läkt efter förlossningen. Det känns å ena sidan skit, men samtidigt är jag tacksam för sjukvården och att man faktiskt kan hitta och förebygga cancer. Läskigt att tänka att detta kan vara förstadie till cancer… Jag har gått i tankarna om jag ska fråga om att ta bort hela livmodern sedan, om det skulle minska risker a ännu mer. Tydligen är det risk att få tillbaka höggradiga cellförändringar om man haft det (och även om man genomgått konisering. Och då känner väl jag att istället för att bära på den oron och kanske behöva göra fler koniseringar på sikt, lika gärna kan ta bort hela livmodern. För nu känner jag verkligen mig klar med barnafödandet, och min högsta dröm i livet är att få vara frisk, få leva och uppleva med mina barn! Om någon har egna erfarenheter av liknande situation – skriv gärna här eller på mail (happilyeve@gmail.com)


Ta hand om dig!

❤️Kommentarer


 1. Johanna 12 maj, 2021 on 12:16 Svara

  Jag fick höggradiga förändringar och gjorde konisering i maj förra året. Skulle på uppföljning i september men råkade (hehe) bli gravid i augusti och fick komma tidigare. Hade kvar endast tendens till cellförändringar och ingen hpv, följs upp hos bm iom efterkontroll. Ingen ökad risk att få tillbaka enligt min läkare? Inte när konisering gått bra. Får se om några veckor.

  • Evelina 13 maj, 2021 on 11:29 Svara

   Vad skönt att du blev av med höggradiga förändringar! ??❤️?? Jag har inte fått till mig den informationen muntligt om att risken är ökad att få tillbaka, utan har läst typ avhandlingar och forskningsrapporter på nätet (någonstans stod det att risken att få höggradiga förändringar igen om man haft det tidigare är 2,5 gång större) så ska såklart prata med läkaren om det. Håller tummarna för att det ser bra ut för dig på efterkontrollen!! ❤️

 2. Marie 12 maj, 2021 on 16:04 Svara

  Tänker på dig Evelina❤️ har inga egna erfarenheter att dela med mig men är säker på att andra läsare har lugnande berättelser att dela med sig av? Kramar ?

  • Evelina 13 maj, 2021 on 11:26 Svara

   ❤️❤️❤️

 3. Stina 12 maj, 2021 on 19:57 Svara

  Jag säger bara – ta bort den! Jag är själv småbarnsmamma med gynekologisk cancer som spritt sig (och därmed nu klassas som obotlig) och om du känner dig klar med barnafödandet så är det värt ALLT ALLT ALLT att minimera riskerna för att hamna i den här vidriga situationen.
  Kram på dig, din blogg är så mysig och fin ❤️

  • Evelina 13 maj, 2021 on 11:26 Svara

   Åhhh nej ????? all kärlek till dig! Vilken jävla skit, blir så ledsen för din skull ??? Jag är livrädd för cancer och skulle absolut ta bort hela livmodern om det är så att riskerna minskar men det kan ju också vara så att det finns stora nackdelar? Ska absolut kolla vidare på det för som du säger, värt ALLT att ta bort risker ? Största kramarna till dig och tack snälla för att du delar. Önskar jag kunde göra något för dig ❤️?

 4. Sandra 12 maj, 2021 on 23:01 Svara

  Hade grava cellförändring (påbörjar cancerutredning stod det i journalen).
  Men de opererades bort. Sen gick jag på kontroll 2 ggr om året, sedan 1 gång per år. Har fått lätta cellförändringar en gång så fick komma tillbaks efter tre månader men då såg det bra ut igen.

  Nu får jag gå som alla andra, vart tredje år. Trots att de sagt att jag ska få gå årligen (är nog 15 år sedan jag opererades). Jag hade föredragit gå oftare för min egen rädslan skull, men det får jag inte.

  Vad har doktorn sagt om att operera bort allt? Tänkte om det finns nackdelar med det? Annars så varför inte.

  Kram

  • Evelina 13 maj, 2021 on 11:21 Svara

   Vad SKÖNT att höra att det gått bra för dig!! ??❤️?? mim barnmorska sa igår att oftast blir man av med cellförändringarna efter en konisering men jag känner som du att oron säkert kommer finnas kvar… MEN vi får förlita oss på att förändringar inte ÄR cancer utan förstadie till vad som KAN bli cancer… SÅ SÅ viktigt att göra sina cellprover!!!!
   Jag vet inte alls om det är ett alternativ att operera bort hela livmodern, får fråga där i september när jag ska dit för behandling. Undrar verkligen också över för- och nackdelar. Skulle det finnas massa fördelar skulle jag absolut överväga det! Kram och igen – så skönt att allt gick bra för dig ❤️

 5. J 13 maj, 2021 on 12:39 Svara

  Jag hade cancer i första stadiet och gjorde två ganska omfattande koniseringar och kontroller av hela kroppen samt urinvägar under narkos, det hade inte spridit sig. Gick sedan på täta efterkontroller men friskförklarades efter 5 år och har sedan dess, 5 år, inte haft några cellförändringar alls. Jag tror inte att de opererar bort livmodern även om man vill. Det är en mer omfattande operation. Men såklart ska du fråga om du känner så. Men det är inte alls säkert att det kommer tillbaka!

  • Evelina 13 maj, 2021 on 13:07 Svara

   Oj vilken solskenshistoria ????❤️??
   Vad skönt att höra att det inte spred sig och att du är friskförklarad ??????
   Hade du cellförändringar först, eller fick du besked cancer direkt?

   • J 13 maj, 2021 on 15:04 Svara

    De såg först cellförändringar i grad 3 har jag för mig och gjorde första koniseringen som skickades för analys där det då visade på att det utvecklats till cancer. Jag hade tur att det upptäcktes i tid för det var av den aggressiva sorten. Så jag är himla glad för det och påminner alla vänner om att gå på sina cellprovstagningar! ?

    Hoppas allt går bra för dig! Det jag vill säga att om det upptäcks i tid så är det stor sannolikhet att det går bra! Håller tummarna för dig!

    • Evelina 13 maj, 2021 on 18:06 Svara

     Usch… Nu har de väl ändrat begreppen så höggradiga är höggradiga (HSIL), jag vet inte om det är grad 2 eller 3 men man kanske får mer detaljer efter konisering… Får ta en sak i taget och se vad den visar helt enkelt. Hade du några symptom? Jag har haft småblödningar länge (sedan efter graviditeten med Aston) och sökte även för det 2018 men cellprov då visade ingenting. Det som skrämmer mig är om något då missades… Eller så beror blödningarna på något annat. Tacksam för att kvinnor följa såhär noga iaf så man kan upptäcka i god tid. SÅ glad för att det gick så bra för dig ????❤️

 6. Johanna 13 maj, 2021 on 18:42 Svara

  Älskade du! Massor med kramsr till dig! ❤❤❤

  • Evelina 16 maj, 2021 on 22:30 Svara

   ❤️❤️❤️

 7. AnsoAnna 15 maj, 2021 on 23:39 Svara

  Kram till dig Evelina ❤

  • Evelina 16 maj, 2021 on 22:30 Svara

   ❤️❤️❤️

 8. Elina 16 maj, 2021 on 17:55 Svara

  All styrka till dig! Vad skönt att det upptäcktes i tid och att det finns en åtgärdsplan. Jag hoppas att du ändå kan slappna av lite och må bra nu sista tiden med bebis i magen och sedan även första tiden med bebis utanför <3

  • Evelina 16 maj, 2021 on 22:30 Svara

   Tack snällaste finaste du ❤️❤️❤️

 9. Marianne 19 maj, 2021 on 20:51 Svara

  Skickar en stor kram till dig. Tänker på dig

  • Evelina 19 maj, 2021 on 22:13 Svara

   ❤️❤️❤️

 10. Johanna 23 juni, 2021 on 14:40 Svara

  Man får inte livmodern bortopererad om det inte är så att läkaren bedömer att det är absolut det bästa och sista alternativet. Tänk på att om du gör det kommer du komma i klimakteriet m m i förtid med allt vad det innebär och det är ju inte heller så trevligt (även om oro för cancer eller återfall av cellförändringar inte heller är det givetvis och du bestämt dig för att aldrig mer vilja bli gravid). Fråga kan du alltid göra men ingen läkare opererar bort något i kroppen om det inte är livsnödvändigt, det är ett extremt stort trauma för kroppen. Hoppas behandlingen av cellförändringarna efter att livmodern läkt kommer räcka.

  • Evelina 23 juni, 2021 on 15:35 Svara

   Förstår att det inte är något man gör i första taget, men man kan operera bort endast livmodern och lämna kvar äggledare etc, då hamnar man INTE i klimakteriet. För det skulle jag ju såklart inte vilja. Av det jag har läst är cellförändringar en anledning till att man gör en hysterektomi, men kan vara så att det måste vara riktigt grava förändringar då. Tack för inputs!

   • Johanna 26 juni, 2021 on 16:11 Svara

    Självklart kommer man inte in i klimakteriet av att bara operera bort livmodern ?, det trodde jag du förstod av mitt inlägg? utan att behöva utveckla vidare och ja man kan ta bort livmodern som en åtgärd vid höggradiga cellförändringar som kan utvecklas till cancer eller där man misstänker att det kan komma tillbaka men inte på alla som har höggradiga förändringar. Att man kan operera bort endast livmodern är den del, dock om det är cellförändringar där man tror det kan sprida sig etc brukar man i vissa fall (och man ändå är ”klar med barn”) att välja att ta bort äggstockar och äggledare också och DÅ kommer man in i klimakteriet. Jo jag jobbar i sjukvården och gjort i 20 års tid så därav jag skrev. Bra att du läst på, menade bara att du nog ska veta att man inte tar bort livmodern om det inte verkligen behövs. Får hoppas att du slipper!

 11. Johanna 23 juni, 2021 on 14:46 Svara

  Om du läser mer om hysterektomi-operation och vad det innebär så får du många svar. Får hoppas att det inte kommer behövas. ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna