VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

FÖRGYLL VÅREN MED IMPECTA

Impecta

Våren är här och ingenting är som vanligt. Eller jo, vi behöver fortfarande sköta om hem och trädgård, och som det är nu har vi kanske ”mer” tid till det nu än innan? Behöver lägga mer tid också för den delen, eftersom vi är hemma mer. För mig känns det i alla fall roligare att planera för uteplats och trädgård när jag vet med mig att vi förmodligen kommer att vara hemma hela semestern. Vi har två trädgårdar, en vid radhuset och en vid stugan. Trädgården i stugan är väl kanske ingen trädgård precis haha, det kommer vara ett stort projekt att fixa till gräsmatta. Men vi har ett stort trädäck och där kommer jag fixa i ordning ordentligt i år, eftersom vi kommer att bo en hel del där ute. Jag tänker några egengjorda betongkrukor, det får vara ett semesterprojekt!


Att odla i pallkragar kan jag verkligen rekommendera till dig som vill ha lite mer ”kontrollerad” växtlighet på gräsmattan. Vi har smultron i pallkragar sedan några år tillbaka (fick dom i 30-årspresent och de har levererat varje år sedan dess!) Hos impecta hittar du bästa tipsen för att odla ätbart i pallkrage om du också vill testa på det.


img_6257

Det började med sex smultronplantor som i början av varje sommar har gott om plats…


pallkrage smultron

För att sedan ta över varenda vrå i pallkragen haha.


 smultron i pallkrage

Det är något speciellt med att odla ätbart hemma i trädgården, visst?


NÄR trädgården i stugan väl är färdig (ingen som vet när det blir med tanke på att det kommer kosta mycket pengar) ser jag fram emot att ha pallkragar även där. Vi är en familj som älskar grönsaker och rotfrukter så det känns självklart. Och vilken mysig sommargrej, att odla en del av vår egen mat. När vi flyttade in här i radhuset kunde man inte tro att det var en trädgård i stan. Den var fylld med olika växter och land. Paret vi köpte huset av hade odlat färskpotatis åt OSS, eftersom vi flyttade in vid midsommar. Det kan ha varit det gulligaste jag varit med om, och godaste 🙂


sommarmorot impecta sommarmorötter impecta

Jag vill ha egna sommarmorötter


impecta lökodla lök impecta

Och lök, något av det bästa jag vet. Rödlök är den bästa löken, ett måste att alltid ha hemma om du frågar mig. Haha där är jag och Mange olika, han ogillar lök ganska starkt. Vitlök skulle man nog till och med kunna säga att han hatar (!?). Han är den första jag mött som känner så för vitlök tror jag.


 odla sallad impecta sallad impecta

Sallad känns också självklart för vår framtida odling i pallkragar. Finns så många olika mumsiga och en fräsch sommarsallad är alltid rätt på matbordet!


(Bilder på odlade godsaker lånade från Impecta)


Har du några roliga trädgårdsplaner för sommaren som ligger framför? Eller smarta trädgårdstips till oss som inte har världens grönaste fingrar? 😉
Kommentarer


 1. Sandra 4 maj, 2020 on 22:51 Svara

  Jag tar gärna emot tips på blommor som är fina i pallkragar (ettåriga plantor) på en plats som enbart har eftermiddagssol. Ifall någon har tips på det. Grävde bort en annan pallkrage igår som hade sjukt mycket ogräs över sig. Jag tycker det är roligt med blommor men sätter gärna nytt år efter år än rensar och håller efter.

  Vad stora era smultronplantor blev. Vi har också smultronplantor men inte sådär stora. Älskar plocka mogna stora smultron. Det är verkligen sommar, synd bara de kommer så pass sent på sommaren (iallafall här uppe).

  Sen vi flyttade in här för tio år sedan har inte en enda lök kommit in genom dörren. Jag tål inte lök och vitlök är bland det värsta (jag blir riktigt dålig och kräks). Sambon gillar inte lök så han deppar inte över det. Förutom att jag blir dålig så klarar jag inte av lukten. Fy sjutton så lök luktar ?

  Nu blev jag sugen på att odla sallad också, har aldrig testat det. Vi får väl testa odla lite allt möjligt i sommar när vi ändå inte ska fara iväg någonstans.

  Vad skönt för er att ha stugan, helst nu i dessa tider. En stuga som är så pass nära att det inte gör nåt att ni far dit. Lite miljöombyte är så skönt ibland.

 2. Hannas krypin 5 maj, 2020 on 10:12 Svara

  De enda planerna jag har just nu är att få väck ogräset. Usch vad tråkigt det lät… Har börjat jobba heltid och pluggar fortfarande så trädgården har inte högsta prioritet. Men jag vill verkligen ha egna odlade grönsaker.

  • Evelina 9 maj, 2020 on 17:39 Svara

   Haha åhh ja tiden ska ju räcka till… men kan som sagt VERKLIGEN rekommendera några pallkragar, väldigt lätt att underhålla när det blir så begränsat med liksom. Och så kan man välja det som är lättskött och inte kräver så vidare mkt engagemang ????

 3. Victoria 7 maj, 2020 on 11:54 Svara

  Vilken härlig ordling!

  • Evelina 9 maj, 2020 on 17:38 Svara

   Behöver inte vara krångligt eller svårt för att bli det ????? perfekt när man kan få inspiration från sidor som Impecta, så kan man köpa det man tänker blir bäst hemma hos sig ???

 4. S 16 maj, 2020 on 08:51 Svara

  Jag håller med om att det är så smart att odla i pallkragar. Praktiskt och fint. Vi satte vinbär och smultron förra året. Ska sätta jordgubbsplantor nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna