VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

WEEKENDHUS?

Det har blivit en hel del dagar och kvällar ute vid stugan. Eller ja, vi åker ju hem ganska tidigt eftersom de små ska sova så sena kvällar blir det ju inte. Detta året. Nästa år kommer projekt från koja till slott vara helt slutfört! Ja det blir det redan i höst (sensommar?), men nästa sommar blir första sommaren som det är FÄRDIGT.

 

Häromdagen kom Manges minstebror Danne och hans fru ut till stugan och hälsade på. Vi grillade hamburgare till middag och satt länge och pratade. Värmde banan med choklad på grillen till efterrätt (jag åt dock inte, gillar inte varm frukt). Därefter var det dags för en kvällspromenad för lilla Nova och vi hängde på allihop. På radion för ett tag sen var en fråga sommarmorgon eller sommarkväll. Jag säger sommarkväll alla gånger! För mig är det så självklart att jag först tänkte ”vem säger ens sommarmorgon?!” men såklart det finns många som väljer det också 🙂

 

 

 


 

Under ett av samtalen kom vi in på ordet stuga. Har vi verkligen en stuga? Det är ju ett litet hus men vi var osäkra på skillnaderna mellan vanligt hus och stuga. Fritidshus? Det ena ledde till det andra som ledde till google. Enligt wikipedia är definitionen av och historien om fritidshus följande:

 

Fritidshus, lantställe, semesterhus, sommarstuga eller sommartorp samt stuga kallas ett hus avsett att användas som tillfällig bostad under semester och annan fritid. Många svenska fritidshus har gått i arv i flera generationer, oftast är det från början enkla bondgårdar, stugor eller torp som en gång i tiden ägdes och drevs av tidigare släkt. Sommarstuga avsåg i äldre tider det på en gård belägna särskilda boningshus som var oisolerat och som alla eller vissa av gårdens invånare flyttade över till på sommaren. Vintertid lämnades sommarstugan oeldad och användes ofta för förrådsändamål. Eftersom industrialiseringen kom sent till Sverige fanns många av dessa små gårdar kvar i drift ända fram till 1940-1950-talen och omvandlades sedan för fritidsjordbruk. Industrialiseringen drev även fram en längtan till friluftsliv hos storstadsborna. Detta blev starten av en rörelse för s.k.sportstugor under början av 1900-talet. Ordet ”sportstuga” försvann under 1940-talet och ersattes då med ordet ”fritidshus”. Under senare år har ordet fritidshus sakta börjat ersättas med sommarhus, och nu senast även med weekendhus.

 

Sommarstuga är det ju inte, eftersom det inte är oisolerat utan snarare tvärtom mer isolerat än vårt radhus haha. Weekendhus låter ju fint och modernt. Fritidshus verkar i alla fall vara passande eftersom det inkluderar så många olika bostadsformer. Tillfälligt boende är det ju även om vi egentligen kanske tänker använda det lika mycket som radhuset framåt. Om vi bygger ut ännu mer i framtiden kanske det till och med kan kallas villa? Enligt den lagliga definitionen för villa skulle det redan kunna kallas det tror jag? Huset ska då vara friliggande, avsett för ett hushåll samt ha friköpt tomt. Men känns lite litet för att klassas som villa på ca 70 kvm hehe… Jaja, oavsett definition är det ett litet paradis precis utanför stadslivet! För mig som störs av för mycket ljud från bilvägar är detta ett lugnt och skönt ställe 🙂
 
 


Kommentarer


 1. Hanna 20 juli, 2019 on 13:44 Svara

  Wikipedia ska man nog inte lita på? läs på deklarationen så är du vad stugan kallas…

  • Evelina 20 juli, 2019 on 16:46 Svara

   Tycker Wikipedia oftast stämmer bra ?
   Tror bestämt det står fritidshus, men som sagt så är det ett begrepp som stämmer in på väldigt många boendeformer ?

 2. Elina 20 juli, 2019 on 17:18 Svara

  Jag tycker att det är alldeles för fint för att kallas stuga ?

 3. Therese 20 juli, 2019 on 19:15 Svara

  Skulle nog säga fritidshus men å andrasidan så har svärisarna ett fritidshus på 60 kvm som dom nu bor i permanent och bör då alltså bli en liten villa.. klurigt det där

 4. Angelica 20 juli, 2019 on 23:31 Svara

  Inga planer på att bygga ut stugan då o faktiskt bo där? Istf att krångla med radhuset, tänkte jag ?

  • Evelina 20 juli, 2019 on 23:39 Svara

   Planer på att bygga ut finns, men inte att bo där permanent ? vi vill ha minst två fastigheter. Bästa pensionssparandet ?
   Sen skulle vi inte vilja bo utanför stan! Inte ens 15 minuter som det skulle bli. Det är såå skönt att ha allt på gångavstånd men det är också såå skönt att kunna ta sig snabbt ut till stugan för miljöombyte ?????

 5. christel 21 juli, 2019 on 10:19 Svara

  Wikipedia

  En stuga är ett mindre bostadshus vanligen belägen på landsbygden och avsedd för en familj

  • Evelina 21 juli, 2019 on 11:52 Svara

   Ja samma som ett vanligt hus kan vara med andra ord, utan att man bor i en stuga ? tror inte stuga blir rätt definition eftersom det är ett litet hus utan de andra kriterier som definierar en stuga ☺️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna