VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

JOBBA DELTID? & BESLUTSÅNGEST

En sak i taget så blir det bra, visst? Jag hoppas att ni har tålamod med att jag är smått frånvarande här, det känns som att jag inte riktigt kan leverera just nu eftersom det är väldigt mycket som måste komma före. Skola, jobb och barnen. Men nu är det bara 4 veckor kvar med dubbelarbete för min del och jag inbillar mig i alla fall att jag kommer få tillbaka mer ork sedan, även om jag byter min tillvaro mot heltidsjobb haha. En del av mig vill jobba heltid medan en annan del av mig undrar vad jag tänker med då? Det är två år tills Idun börjar förskoleklass, tre år för Astons del och det är tills de börjar skolan som man faktiskt kan ta ledigt som man vill, innan skolplikten kickar in. Men hur gör ni andra som jobbar deltid, har ni halvdag heldag ledig? Eller någon timme varje dag för att sluta tidigare? Sista alternativet känns inte rimligt för min del eftersom det är så många klienter som önskar eftermiddagstider, och eftersom heltid hos oss är 8-16 skulle det bli svårt om jag exempelvis slutade 14 eller 15 alla dagar. Så jag tänker att heldag fredag eller måndag skulle funka bättre, alternativt två halvdagar. Eller något sådant. Men jag tänker att jag börjar på heltid fram till hösten så får vi se.

 

 

d809ec49-51de-45c4-bb21-3e27f8cc86f6.jpg

Ett stort plus med min arbetsplats är att det finns en mataffär längst ner i huset. Så igår när jag kände för en minipaus i skrivandet sprang jag ner och köpte kall dricka.

 

Jag tror inte att jag har berättat att jag har rätt stor beslutsångest ganska ofta. Det har blivit värre med åren (tror jag?) men jag tränar på det (så egentligen har det kanske blivit bättre, eller rättare sagt jag har i alla fall blivit bättre på att kringgå den) och försöker att inte lägga onödig tankeenergi om det inte är absolut nödvändigt (men jag tänker ju helt klart för mycket överlag, det vet jag ju). En sak som hjälper mig när det gäller större beslut är att skriva en lista med för- och nackdelar. Alltså inte när det typ handlar om jag ska köpa en jacka eller inte hehe, utan när det handlar om exempelvis bostad, stad att bo i, resmål, jobb etc. Innan jag började som timanställd och skulle söka extrajobb hade jag svårt att välja vilken arbetsplats jag skulle söka i första hand. Det finns tre kontor och jag hade anknytning till två genom mina praktiker. Och de har såklart båda olika för- och nackdelar. Så för att sortera tankarna och få svart på vitt skrev jag helt enkelt en lista med plus och minus som fanns med respektive arbetsplats vilket gjorde att det blev tydligt att den ena arbetsplatsen hade dels fler fördelar men också fördelar som vägde tyngre. Det var min nuvarande arbetsplats så jag sökte dit. Ett plus var läget, eftersom det ligger nära mina svärföräldrars hus och jag vet att farmor vill ha minisarna ibland. Tror inte att mataffären stod med som ett plus, men det är det ju definitivt har jag märkt haha.

 

 

 

 

 


Kommentarer


 1. Nana 10 maj, 2019 on 11:02 Svara

  Har du möjlighet så kan jag tips om att jobba 80% det är det bästa för oss. Jag har då valt att jobba jämn vecka måndag – torsdag och ojämn vecka tisdag- fredag. Att jobba hela dagar o sen heldag ledigt tycker jag är de som funkar bäst för oss. Men ja kolla på möjligheten att jobba mindre just nu. Jobbar också med människor i utsatthet och man behöver då kunna ge sig själv tid för energi på fyllnad.

  • Evelina 10 maj, 2019 on 15:02 Svara

   Mycket viktigt att tänka på! Det där var ju ett bra upplägg du kör, verkligen långhelger då ju ?

 2. Nina 10 maj, 2019 on 12:48 Svara

  Är helt föräldraledig nu men innan när jag jobbad 90 var jag först ledig varannan fredag men sonen undrade varför hans kompisar fick vara på förskolan på fredagar och inte han så jag ändrade så jag jobbade halvdag varje fredag. Blev bättre för barnen, mig och jobbet. När jag börjar jobba igen funderar jag dock på att sluta en timme tidigare varje dag för att hinna med barnens aktiviteter bättre. Har hört endel som säger att onsdag är en bra dag att vara ledig om man är ledig en heldag.
  Sen får man ju gärna jobba deltid upp till barnen är 12 år (tror det är så överallt iaf) fast inte vara föräldraledig den lediga tiden.
  Har ni 8-16 som heltid är det ju lite som deltid, eller förväntas ni ha jour ibland?

  • Evelina 10 maj, 2019 on 14:59 Svara

   Jamen vad smart att ha ledig dag mitt i veckan också. Onsdagar funkar dock inte för mig eftersom vi alltid har gruppmöten den dagen. Men tisdagar och torsdagar finns ju också ? däremot ska minisarna vara hos sin farmor en dag mitt i veckan de veckor hon är hemma, så kanske ändå blir bäst med förlängd helg för vår del ?
   Vi har 8-16 som heltid, 35 timmars arbetsvecka så ingen jour eller liknande som tillkommer (mer än inom tidsintervallet 8-16). Verkligen lyxigt!!

 3. Sandra 10 maj, 2019 on 14:15 Svara

  Jag jobbar 80% är ledig en dag i veckan, onsdag ena veckan och fredag andra veckan. Det är nästan skönast att vara ledig onsdag, ett avbrott mitt i veckan och barnen mår bättre av ledig onsdag, veckan blir inte så lång för dom på förskolan.

  • Evelina 10 maj, 2019 on 15:01 Svara

   Smart med onsdag som ledig dag, inte tänkt den tanken! Passar tyvärr inte min arbetsplats utifrån gruppmöten varje onsdag. Verkligen viktigt att tänk till kring vad som blir bäst för de små ?

 4. Anna 10 maj, 2019 on 16:03 Svara

  Grattis till jobbet! Verkligen lyx att arbetsgivaren erbjuder 35 timmar som heltidsmått 🙂 Jag jobbar som LSS-handläggare och jobbar 90%, jobbar till 16.00 måndag, tisdag och har kortare dagar onsdag, torsdag, fredag( 14.00 och 15.00). Våra barn är 10, 6 och 2 år så känns bra att de inte får så långa dagar.Upplägget funkar bra för oss och funkar med jobbet.

 5. Johanna 10 maj, 2019 on 18:31 Svara

  Men att arbeta reducerad tid behöver väl inte alltid betyda skattsökarn tidigare?
  Du kanske kan välja att börja senare?
  Om du ska ta en ledig dag i vecka är ett tips att välja onsdagar.
  Att ta fredag eller måndag slutar oftast med att man tar väldigt många sysslor den dagen, städa hus, handla mm. Alltså man umgås ändå inte med barnen.
  Samt att många helgdagar infaller just på fredagar. Du har då förlorat på att vara ledig den dagen!
  Onsdagar är i mina ögon en fantastisk dag att vara ledig. Både du och barnen får ett avbrott mitt i veckan.

 6. Tortilla Jackson 10 maj, 2019 on 19:27 Svara

  Jag har barn som är 8, 6 och 4 och jobbar 60%. Är ledig fredagar och slutar tidigare de andra dagarna (förutom tisdagar, men då hämtar min man barnen). Tänker att jag är ledig på fredagar till minsta börjar ettan (f-klass är lediga på fredagar här) och sen fortsätter jag att jobba 80% resten av livet typ ?

 7. Ia 10 maj, 2019 on 19:46 Svara

  Hos oss har nån alltid jobbat deltid, lite utifrån hur det passat med jobb. Ibland vill man jobba mer, ibland mindre och vi har nog delat upp det 50-50. Kortare perioder har vi kört 100 båda, men endast på våren-tidig höst. Mörker har inte funkat med långa dagar för oss, ffa inte morgnar.
  Personligen tar jag kortare dagar, börjar senare eller slutar tidigare. Då har inte vår kråka hunnit bli för trött, vi hinner ta det lugnt, göra ärenden, laga mat tillsammans utan stress, vi är inte tröttsura utan får BRA tid tillsammans innan läggdags.
  Och än hur skönt med lediga fredagar- lediga måndagar är underbart!!

 8. Anna 10 maj, 2019 on 20:06 Svara

  Jag arbetar pluggar och jobbar liksom du (fast har en utbildningsanställning så det i går i min anställning), så arbetar 40% och pluggar 50%.. genom detta kan jag oftast hämta barnen vid 15 vilket gör gott för vår familj. Barnen är pigga hela dagarna och vi hinner med aktiviteter och sköna eftermiddagar hemma, oftast, utan stress. Har 3 barn, 7, 5 och 2 år.
  Tror man får testa sig fram vad som passar ens egna familj bäst! För oss innebär 100% för mycket tidspress, men man klarar ju det man måste!

 9. Maria 10 maj, 2019 on 20:08 Svara

  Jag jobbar 50% halvdagar alla dagar i veckan. Endast eftermiddagar. Har barn som är 6 år resp 5 år och 6 månader. Jag hade kanske önskat jobbat 2,5 Dag i veckan och ledig måndag och fredag för att det blir stressigt vid hämtning och lämning samt att hinna med möten och dyl.Jag jobbar som handläggare inom myndighet. Till hösten tror jag att det är så jag kommer jobba tisdag, onsdag och torsdag. Grattis till ditt arbete !

 10. Mikaela 10 maj, 2019 on 22:24 Svara

  Efter min andra föräldrarledighet gick jag ner från heltid till 90 % några år.Först innebar det kortare dagar genom att jag gick hem 30 minuter tidigare varje dag.Det passade toppen då.Sedan byttes det ut till ledig dag i stället av arbetsgivaren.När barnen är mindre kan det vara skönt med kortare dagar annars har jag föredragit lediga dagar.Jag har under hela förskoletiden haft mina barn hemma en dag i veckan och oavsett veckodag har det varit guld värt.I dag går minsta i förskoleklass och det är lyx att ha möjligtvis att lämna 08.30 och hämta 12.00 en dag i veckan,t om två dagar i veckan en gång i månaden.Då arbetar jag visserligen heltid igen numera men arbetar varannan helg.Får ändå mycket tid med mina barn då jag slutar 15.45 varje dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna