VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

BORDE PLUGGA MEN…
…läsa skönlitterär bok lockar mer!


Har varit hemma med sjuka (men otrrrroligt pigga) barn idag också och vi gjorde en repris av gårdagen på eftermiddagen – Mange bytte av mig så att jag kunde åka in till jobbet. Hade ett möte som gick väldigt bra. Det är en härlig känsla när det blir just ett bra möte, för visst är det speciella möten alltid i och med att omständigheterna är som de är (klient och socialtjänst). Sen blev det ytterligare ett ”skiftbyte” när jag kom hem och Mange åkte till stugan. När de två små somnat efter kvällsbad och äppelklyftor till kvällsmat kollade jag och Elion ett avsnitt Parneviks. Och nu ligger jag här. Med en ”ny” bok som jag inhandlat på Erikshjälpen (måste ta en ny pocketrunda snart). Plugget får komma imorgon! Är så glad att jag det senaste året har lyckats bryta ner min prestationsångest och faktiskt kan släppa plugget mellan varven. De första åren öppnade jag inte ens en vanlig bok eftersom min hjärna kändes upptagen av skolrelaterat. Men så de två senaste somrarna har jag tränat på att läsa massa lättlästa pockets och nu äntligen, såhär lagom till det sista året på högskolan, efter förra sommaren, KAN jag faktiskt läsa vanliga böcker med gott samvete även med pågående studier. Det känns väldigt bra och är stora personliga framsteg för mig haha.Kommentarer


 1. Annika 30 januari, 2019 on 12:42 Svara

  Vad härligt att du har examen så nära 🙂 jag ska byta bana & plugga till socionom ht-19. Hur tuffa är studierna första terminen? Tänker om man kan ha en drygt ettåring hemma under första terminen? Min man kan vara föräldraledig 50% under första terminen, räcker det tror du? 🙂 förstår att det är individuellt men vill ändå höra vad du tror om det upplägget som precis läst utbildningen 🙂 tack!

  • Evelina 30 januari, 2019 on 14:52 Svara

   Åh vad spännande!! Det är nog lite olika hur utbildningarna ser ut så jag kan bara prata utifrån hur det är på Jönköping University. De två första åren, alltså termin 1-4 är det mycket plugg, speciellt till och med termin 3. Då är det mer breda teoretiska kunskapsområden som psykologi, sociologi och juridik. Och vi hade salstentor i allt. Vilket jag tycker gör att det känns väldigt tufft, hade mkt hellre haft hemtentor. Vet du hur det är på din skola? Termin 4 kommer första praktiken och då blir det mer praktisk teori, alltså direkta kopplingar till hur det faktiskt är att arbeta som socionom. Termin 5 hade vi också praktik, 10 veckor (termin 4 är 5 veckor) och den terminen tycker jag nog att känslan vände på något vis, att det blev helt hanterbart och knyta ihop alla tidigare terminer liksom, rent praktiskt. Praktik är värdefullt! Har ni också 15 veckor eller mer? Termin 6 består i princip bara av förberedelse för c-uppsatsen och själva uppsatsen (halva terminen). Sen är man där jag är nu, med en kandidatexamen. Sista terminen är en del valbara kurser under första halvan av terminen och de är på distans, vilket är otroligt skönt för då kan man styra själv.

   Men till din fråga. Helt ärligt skulle jag nog inte säga att 50 % räcker första terminen, den var rätt tuff tyckte jag. Men det är såklart att allt är möjligt och orkar du plugga ikapp på kvällar och helger så kan du ju såklart ändå få ihop tiden! Och det går ju lättare när man har en plan och vet att det bara är för en begränsad tid. En termin går rätt fort 🙂 Vi hade termin 3 utan förskola, jag pluggade heltid och Mange jobbade heltid. Vi hade bara barnvakt i form av farmor under tiden för mina föreläsningar men det gick ju även om det kändes att man levde. Mycket för att man visste att det var väldigt tidsbegränsat. OCH, det viktigaste är att man teamar bra tillsammans i familjen. Är ju toppen om ni kan pussla. Heja dig!!
   Kram

   • Annika 31 januari, 2019 on 08:54 Svara

    Stort tack för ditt utförliga svar 🙂 alltid skönt att höra från ngn som precis gjort resan. Ska kolla upp hur terminerna på den skola jag söker har lagt upp utbildningen. Men en termin får vi nog pussla med barnvakt, helgplugg osv, som du säger går ju en termin ganska fort ändå. Tack igen & ha en bra dag. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna