VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

PRIORITERAD SKÄRMTID

Mina miniälsklingar. Snart fyller dom 3 och 4 år. Och är 3 år tillsammans i 3 dagar. Älskar tiden när de ännu mest bara vill vara med mig! Snart är de stora som Elion och vill mest bara leka med vänner…

Dagarna går SÅ fort. En större medvetenhet om detta har för min del lett till att jag har minskat tiden jag lägger på sociala medier allt mer det senare åren. Och det känns helt rätt. För att prioritera det som händer och sker här och nu. Lättare sagt än gjort, men det är faktiskt svårare att leva i nuet om man är ständigt uppkopplad. Tid är det värdefullaste vi har och för mig blir det allt mer påtagligt hur viktigt det är att lägga tiden på det man mår bra av. För mig är det inte att scrolla olika flöden för att inte missa någon uppdatering. Med det sagt tycker jag fortfarande om att blogga, men jag har backat några steg och t.ex tagit bort Facebook på telefonen. Prioriterad skärmtid skulle man kunna kalla det. Börjat läsa mer igen, fysiska böcker. Och faktiskt så känner jag mig mer harmonisk av enbart de små förändringarna. Ett mål för 2019 är att tänka ännu mer på hur jag faktiskt använder iPhone och dator. Det är så lätt att fastna i vanan att kolla andras uppdateringar för jämnan men helt ärligt så räcker det ju oftast att kolla en gång om dagen.


Har ni begränsad skärmtid hemma? Tipsa gärna om vad man kan tänka på i vardagssurfandet, det tror jag många med mig skulle uppskatta.Kommentarer


 1. Inne hos Ina 27 januari, 2019 on 16:52 Svara

  När jag känner att det blir för mycket brukar jag införa restriktioner. Att lämna mobilen i ett annat rum är en sådan grej jag gör då. Ibland har jag skärmförbud efter klockan 21 för att kunna varva ner och sova bättre. Tycker att det hjälper. Framförallt blir hjärnan mer fokuserad 🙂

  • Evelina 28 januari, 2019 on 10:34 Svara

   Det är ju jättebra tips! Lämna mobilen på en fast punkt. Som på den fasta telefonens tid 😉 Håller med om att det man blir mer fokuserad på annat när man minskar skärmtiden.
   Kram!

 2. Marie 27 januari, 2019 on 17:12 Svara

  Jag har skärmtid aktiverad på min iPhone. Varje söndag får jag statistik över vilken tid jag har snittat per dag/vecka men kan även kolla inom vilket område. Snittade nästan 3 timmar totalt per dag då- det var ju hemskt! Vart hittade jag all den tiden? Och uppenbart har jag ju tid att klämma in ex träning om jag tar bort en del skärmtid 😉

  SKITBRA!!

  Fick ångest efter första veckan och försöker ha mobilen i hallen- vill jag kolla något får jag stå där 😉 Inte lika roligt att kolla uppdateringar stup i kvarten då!

  Men heja oss som försöker minska på skärmtiden medvetet!!

  Kram!

  • Evelina 28 januari, 2019 on 10:33 Svara

   Det där är ju en jättebra grej! Försökte uppdatera min iphone häromveckan för att få det, men det gick av någon anledning inte… Tänker att det är nyttigt att få det svart på vitt hur mycket tid man faktiskt tittar på telefonen. Tänk på den tiden när man BARA ringde och sms:ade. Innan alla hade bärbara datorer. Jag brukar tänka på hur mkt mer relaxed livet måste ha varit då på många sätt? Samtidigt är det ju BRA att ha tillgängligheten internet innebär. T.ex. att kunna ”prata” med andra om svåra saker och som kan ge en styrka i en svår situation. Eller googla sig fram till att man som utsatt barn kan få hjälp. Men väldigt många gånger får skärmtiden också negativa konsekvenser och kan leda till psykisk ohälsa. Därför tycker jag det är sunt att man får en ”käftsmäll” på det sättet som ens statistik över skärmtid nog kan göra. Man blir lätt hemmablind och bara slösurfar utan att fundera på hur mkt tid man faktiskt lägger..
   Kram och ja verkligen – HEJA för att minska skärmtid

 3. Sandra 27 januari, 2019 on 20:00 Svara

  Åh jag har tänkt samma tanke men i te kommit till genomförandet. Skylle jag ta bort instagram och Facebook skullemin skärmtid minska drastiskt. Så pinsamt för man är ju beroende! Dottern är snart 6 år och det dröjer intenpnga år förrän hon sitter där med egen telefon… vad är jag för förebild då.
  Nä nu ska jag namne mig ta tag i detta jag med!

  • Evelina 28 januari, 2019 on 10:29 Svara

   Åh att ta bort instagram skulle jag VILJA men känner att jag inte riktigt är där ännu… Att ha sina barn som motivation till att visa bra skärmvanor är nog sunt. Tänk att det är vi som förväntas lära dom, men att det ofta är dom som lär oss ❤️
   Kram och heja dig!

 4. Linnea 27 januari, 2019 on 21:11 Svara

  Jag känner att jag både lär mig och får inspiration av din föräldraroll ❤️
  Du verkar så klok – jag mår bra av att läsa din blogg – den känns så ”verklig” oh jag håller med om att prioritera skärmtiden.

  Tack och kram ??

  • Evelina 28 januari, 2019 on 10:28 Svara

   Nemen vad gullig du är ❤️ Känns härligt att min blogg bidrar till den känslan du får, jag är själv rätt less på allt fake som finns på sociala medier.
   KRAM!

 5. Linda 28 januari, 2019 on 09:50 Svara

  Jag följer ingen på Facebook. Har inte gjort på jättelänge nu, sedan de skapade den knappen följa/sluta följa. Man är ju ändå vänner. Det bästa jag gjort för att minska skärmtid. Inget onödigt scrollande. För den tiden är ju väldigt onödig! Man får inte ut något av det. Dock följer jag gruppen ”economista” för det ger mycket tips kring ekonomi. Och då får jag ut något av att gå in på FB 🙂 Har inte heller appen på varken iPhone eller iPad.

 6. Josefine 29 januari, 2019 on 08:33 Svara

  Jättebra men jag jobbar ju på min telefon så jag kan inte köra skärmfritt på samma vis 🙂 KRAMAR

  • Evelina 29 januari, 2019 on 09:08 Svara

   Jobb är en helt annan sak förstås och helt ok! Menar mer det där slösurfandet och scrollandet bara för att. Jobb finns ju en helt annan dimension av mening med ??❤️

   • Josefine 30 januari, 2019 on 12:19 Svara

    Ja jag vet, men allt finns där så det blir både mycket skärmtid dag och kväll med både jobb och annat. KRAM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna