VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

DEN EVIGA UNGDOMENS GUDINNA

Min älskade dotters namn har jag fått höra flera gånger står på ketchup- och dressingflaskor i Norge. Men det finns flera andra saker jag tänker på i första hand haha… Till exempel är Idun en gudinna i den fornnordiska mytologin. Det antar jag är ursprungskällan till namnet och också det flest förknippar med namnet, framför ketchup hehe. Den eviga ungdomens gudinna Idun tillbads för evigt liv. Hon delade ut den eviga ungdomens äpplen till asagudarna, vilka var anledningen till att de aldrig åldrades. Namnet Idun betyder evig ungdom eller den som föryngrar.


Iduns äpplen får mig att tänka vidare på IDUN Minerals som gör hudvård och smink. Märket har förstås inspirerats av gudinnan Idun eftersom hon var just den eviga ungdomens gudinna. Något ett hudvårdsbolag självklart gärna förknippas med. Jag har faktiskt bara testat nagellacken från IDUN men det vill jag rekommendera! Älskar bra lack som är lätta att måla och torkar snabbt. Nu de senaste veckorna använder jag ett lack som heter marmor:


IMG_1033  IMG_1046IMG_1035


Tillbaka till saker som kan förknippas med Idun. Det finns en känd målning som heter Idun, konstnären är Nils Johan Olsson Blommér.


Idun var även en svensk veckotidning med den borgerliga familjens kvinna som målgrupp. Även tidningen var uppkallad efter den fornnordiska gudinnan. De första tolv åren låg tonvikten på det husligt praktiska. Omkring sekelskiftet 1800-tal/1900-tal ändrade innehållet karaktär mot samhällsfrågor och det publicerade även skönlitterära bidrag, bl.a. de första delarna (5 kapitel) av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga.


Oklart dock varför Idun står på ketchup- och dressingflaskor? Någon som vet? Fast det är kanske även oklart varför det står Felix på flaskorna här i Sverige haha…Kommentarer


 1. Elina 24 januari, 2019 on 13:23 Svara

  Min yngsta dotter heter också Idun ? Måste ha fått inspiration från dig, fick en liten Ella nån vecka efter ni fick er Idun. Ella var bestämt som namn redan när hon var i magen, men namnet Idun måste ha börjat gro ungefär då, men minns faktiskt inte om förslaget kom från mig eller min man. Nästa dotter fick iaf heta Idun ☺️❤️ (född 2017). Det är så skönt när båda föräldrarna gillar samma namn! Nu har vi däremot stora problem. Jag tycker Emil om det blir pojke och Signe om det blir tjej. Min man har kanske Alice som förslag, men inget pojknamn!

 2. Josefin 24 januari, 2019 on 13:52 Svara

  Haha vad menar du med oklart??! Felix är ju märket som tillverkar ketchupen! Antar att Idun är ett motsvarande märke/tillverkare i Norgre 🙂

  • Evelina 24 januari, 2019 on 15:27 Svara

   Oklart varför de valde just Felix ?? Idun på skönhetsmärke har ju en koppling – Idun = evigt ung = lämpligt namn på skönhetsprodukter? Men Idun eller Felix på ketchup… Not so much logiskt?!

   • Josefin 25 januari, 2019 on 19:43 Svara

    Grundaren av företaget Felix hette just Felix i efternamn, så lite logik finns det ?

    • Evelina 28 januari, 2019 on 10:37 Svara

     Ja men då gör det ju det absolut. Med Idun i Norge är det väl samma då, men tycker bara att det ju är ett namn som ofta annars förknippas med en fornnordisk gudinna och dennes evig ungdom = mer lämpligt för typ skönhetsprodukter och hudvård än ketchup och dressing 🙂

 3. Hanna 25 januari, 2019 on 21:26 Svara

  Vad roligt att veta lite mer om namnet Idun och företag som finns med det namnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna