VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

EN TRASIG SJÄLVKÄNSLA SKA LEDA TILL TRE GRYMMA

img_4754

Ignorera stöket i hallen och fokusera på mitt senaste reafynd – kjol från Kappahl


Barnen sover och jag har precis läst ut en bok (ja den var rätt snuskig haha, eller väldigt till och med!). Öppna fönster och avstängd TV. Lugnet. Pratade med en kollega idag som lämnade stan och flyttade ut till en gård. Skaffade lite djur och valde just lugnet. Jag kan helt förstå det. Samtidigt som en del av mig gillar att ha närhet till centrum. Kanske kommer det med åldern, att vilja bort från stan. Kanske det har att göra med att vi har stugan. Men en del av mig tänker emellanåt ändå på ett avskilt hus med bara skog, hagar och ängar runtom.


På tal om jobbet så älskar jag det fortfarande. Älskar att det är utmanande i arbetsuppgifter och att jag kan utmana mig själv. Jag trivs som fisken i vattnet med varierande arbetsuppgifter som man inte lär sig på en vecka, eller ens någonsin fullärd vad gäller vissa saker. Men visste ni att jag egentligen är ganska blyg av mig? Det är något som jag försöker jobba med lite hela tiden och det får jag även göra i mitt jobb eftersom det är mycket diskutera och prata i grupp. Prata överlag. Vilket jag väl är ganska duktig på egentligen, men ja… Det är något med det där att stå upp för mina åsikter tror jag. När det finns en risk att jag kanske säger fel, fast jag vet att jag har rätt. Jag utmanar mig själv att ta plats i gruppen och inte vara tyst när jag vet att jag kan tillföra något. Jag har tränat på detta länge för jag vill bli stark i tron på mig själv. Idag var en bra dag och eftersom jag vågade och det blev bra vet jag att jag kommer våga lite mer nästa gång. Jag tror det till stor del har att göra med min uppväxt. En tuff och brutal uppväxt som har hackat sönder min självkänsla. Fortfarande fast jag är 32 år och har varit ”fri” i 13 år är den trasig. Jag tror inte någon kan klara sig helskinnad genom en hemsk barndom? På något sätt blir man ärrad. Mitt ärr syns inte utåt och märks oftast inte eftersom det är rotat djupt inom mig. Jag har förutom en trasig självkänsla också ”fått” ett yttre som kan dölja det som är på insidan. Jag skulle inte vilja kalla det en fasad, för dom som känner mig säger att jag pratar med mina ögon så jag kan inte alls dölja mina känslor.Utåt sett kan jag nog verka vara social och framåt, långt ifrån blyg. En del av mig är det också, skulle nog vågat ta för mig mycket mer egentligen, om mitt jag bara hade fått utvecklas som det var tänkt. Min skadade självkänsla pratar jag sällan om och ja egentligen kanske jag aldrig har gjort det. Ni vet väl att självförtroende och självkänsla inte är samma sak? Jag har nog ett ganska bra självförtroende, vet att jag är duktig och tror på mig själv i det jag gör. Självkänslan däremot. Den är kass, jag vet det och har förstått det allt mer på senare år. Och jag förstår varför den är det. Men jag kämpar som sagt på. Försöker att träna upp den. Även om jag inte vet om man någonsin kan bygga upp en självkänsla som varit helt sönderslagen? Det gör mig arg, för jag vet också att det hindrar mig en del. Men det gör mig också glad, för jag vet att den ilskan jag känner för det är något jag kommer bära med mig när jag bygger UPP mina barns självkänslor. För det förtjänar dom! Och på något sätt blir det då ändå värt det.Kommentarer


 1. Marie 25 juli, 2018 on 22:42 Svara

  Ledsamt att läsa om men kunde varit jag som skrivit det. Har också tänkt, blir självkänslan nånsin ”hel”? Är också 32 år med småbarn. Kram ❤️

  • Evelina 25 juli, 2018 on 23:30 Svara

   Kram på dig, och HEJA dig!! ❤️❤️❤️

 2. Erica 25 juli, 2018 on 23:50 Svara

  Känner precis igen mig. Har inte haft en uppväxt som din men ändå väldigt kämpig och min självkänsla är också i botten. Jobbar hela tiden med att tro på mig själv, ta mer plats och inte vara så blyg i sammanhang jag inte är totalt trygg i.

  Tack för att du delar med dig ❤️

  • Evelina 26 juli, 2018 on 00:05 Svara

   Åhh ? bra att du tror på dig själv! You rock ??❤️

 3. Mikaela 26 juli, 2018 on 15:10 Svara

  Vad modigt att du vågar sätta ord på det och medvetet jobbar med dig själv och vågar utsätta dig för obekväma situationer!
  En bra bok om barns självkänsla som jag tycker är heöt fantastisk är Petra Krantz bok: Med känsla för barns självkänsla
  Finns p storytell och där är det Petra som läser upp den. Super!

  • Evelina 27 juli, 2018 on 20:33 Svara

   ❤️

 4. Cecilia 26 juli, 2018 on 18:27 Svara

  Åh vilket viktigt inlägg & resonemang, känner så himla mycket igen mig i det du skriver efter en uppväxt med en totalt oberäknelig mamma med bipolär sjukdom (hon fick diagnosen i vuxen ålder så jag förstår ju att hon kämpade som fan när vi växte upp). Meningen i ditt inlägg: ”Om mitt jag bara hade fått utvecklas som det var tänkt” satte verkligen ord på sånt jag försökt formulera för mig själv i flera år, tack ❤️ Nån som kämpar med självkänslan pga jobbig uppväxt som skulle vilja prata vidare på typ messenger/mejl? Kram till oss alla som
  Haft det tuff growing up!

  • Marie 26 juli, 2018 on 22:13 Svara

   Evelina får gärna vidarebefordra min mail till dig 🙂

  • Evelina 27 juli, 2018 on 19:14 Svara

   Mailat dig! ❤️❤️❤️
   Stor kram!

 5. sofia 28 juli, 2018 on 15:06 Svara

  Det är klart att du är både och! Du är ju tvilling! Båda samtidigt. Å ena sidan.. å andra sidan… men om… fast… ja.. kanske.. osv.
  Är samma jag med!

  • Evelina 28 juli, 2018 on 16:29 Svara

   Jasså är det tvillingegenskaper? Jag är dock oxe ?☺️?

 6. Annie 28 juli, 2018 on 15:13 Svara

  Om du visste hur mycket jag känner igen mig i det du skriver. Har en liknande bakgrund som dig och fått jobba extremt mycket med min självkänsla och sociala förmåga. På något konstigt vis har jag dock vuxit enormt mycket genom mitt arbete och under mina utbildningsår. Känner att jag kommit till en punkt där jag kan ”vila” i den rollen och vågar stå på mig, delge tankar och argumentera för mina bedömningar utan att tvivla på mig skälv och älta vilka eventuella reaktioner och tankar andra har om mig. Jag använder mig nu av mina erfarenheter varje dag och jag känner verkligen att jag har vänt allt det svåra till något gott och mår så bra i det. Är säker på att du också kommer dit!

  • Evelina 28 juli, 2018 on 16:32 Svara

   Åh så härligt att höra! Du ska vara stolt över dig själv som kommit så långt i personlig utveckling. Bygga självkänsla som någon förstört är inte alls lätt. Sen beror det väl på personegenskaper OCKSÅ, jag märker tex att Idun som är väldigt lik mig är försiktig till en början innan hon vet att hon kan/har rätt. Så tänker att det är extra viktigt att stötta henne i de situationerna så att hon faktiskt tar för sig när hon själv vill. Inte för att hon inte vågar och inte tror på sig själv. Låter underbart att få vända en svår bakgrund till en styrka, det tänker jag också att jag kam göra i arbetslivet. Kramar ???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna