VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

UTSEENDEHETSEN I SOCIALA MEDIER

Jag är trött på utseendehetsen som finns överallt och ingenstans. Den har väl alltid funnits i precis alla tider, men i vårt samhälle med anorektiska modeller, lättillgängligheten till plastikoperationer och botoxpartyn känns det som att det ändå har spårat? Det är i alla fall min känsla, och något som har fått mig att fundera ordentligt. På hur jag vill bemöta min dotter och rusta henne inför vuxenvärlden. Jag vill aldrig att hon ska behöva känna att hon måste ändra på sitt utseende för att duga. Gäller självklart även mina söner som också utsätts för olika ideal, men tjejer och kvinnor har ändå en extra stor press på sig. Jag kommer aldrig svara (för jag antar att hon kommer fråga) att jag sminkar mig för att bli fin, utan att jag tycker det är roligt att förstärka mina drag. Ett pucko jag dejtade sa ofta att jag såg trött ut när jag var utan smink, vilket jag såklart vaknade upp utan på morgnarna. Mange säger att jag är minst lika vacker utan smink. Vilket är bäst för självkänslan och självförtroendet? Självklart ord som får en att känna sig fin som man ÄR. Inte att man behöver smink för att bli bättre eller finare på något vis.

 

img_1667.jpg

Så vad är detta för reklam jag såg hos LYKO? Hon har glömt att hämta sina barn på förskolan men det är okej eftersom håret är perfekt?? Måste en mamma vara sitt snyggaste jag för att hämta på förskolan? Brukar handla hos LYKO men detta gör faktiskt att jag inte nödvändigtvis kommer att handla hos dom längre. LYKO är självklart inte ensam bov i dramat, långt ifrån. Men ändå ett exempel värt att lyfta.

 
 

På väg till middag på stan med möhippegänget igår. Utan filter, utan retuschering. Men med smink.

 

Blogg- och instagramvärldens utveckling vad gäller att pusha för förändring av sitt utseende gör mig illa till mods. Både vad gäller att photoshopa bilder men också all botox och skönhetsoperationer. Och där blir det dubbelmoral. Precis som jag sminkar mig för att ”förfina mina drag” är det väl lika okej att förfina mer permanent också? Det är ju hur länge det sitter som skiljer. Men det är det där när någon förändrar sitt utseende till något som egentligen inte är ens egna, eller samarbetar med plastikkliniker, följarrabatt på ingrepp… En del av mig är absolut för att man ska få välja att göra ingrepp som kan förändra sitt utseende om det är något man mår dåligt över. Men att göra en livsstil av det och normalisera det till att bli en del av ens vardag tycker jag är lite skrämmande. När jag pratade med min blivande svägerska kände hon inte alls såhär, men hon är å andra sidan inte aktiv i sociala medier… Så är det vi som är i sociala medier som får en extra dos med utseendehets om att man alltid kan bli lite bättre? Det är många som lever på sitt utseende och lägger mycket tid på det inte minst av den anledningen. Men hur påverkar det unga tjejer och killar som följer dessa profiler och tror att det är verkligheten och normen? Jag menar, jag påverkas också och inte alltid positivt även om det finns många konton som ger hälsosam inspiration också. Men min hjärna är färdigutvecklad och jag tänker att jag inte är lika mottaglig för det som jag skulle ha varit som osäker tonåring? Jag önskar att vi alla som har en kanal där vi visar oss själva och vår omgivning – absolut även jag – skulle bli bättre på att visa bilder som kanske inte alltid är de bästa eller ser ”perfekta” ut. Det behövs som motvikt till det som ser perfekt ut.

 
 


Kommentarer


 1. Jonna 18 juni, 2018 on 14:54 Svara

  Jag har nyligen avföljt alla konton som pratar om typ mellanmål som får dig att gå ner i vikt, recept som ”är så goda men innehåller inget socker”, bilder på nyförlösta supersmala kvinnor som hyllar kvinnokroppen, kvinnor som får ångest av att inte träna(men det är ju absolut inte ohälsosamt enligt dessa bloggerskor utan handlar om att deras psyke mår så bra av att röra på sig. Suck. Ångest kopplat till utebliven träning är ALDRIG positivt). Är så otroligt tacksam över min mamma som aldrig har bantat, inte rakat sig om hon inte haft lust till det, knappt sminkat sig och så vidare. Man bär ju ett eget ansvar också, alla kvinnor är offer för samhällets struktur men vi kan inte operera brösten och fylla läpparna med en dotter hemma och tro att media är det enda som påverkar henne. Allt det här med att ”jag gör det för min egen skull” är skitsnack för nä, du gör det för att det är norm och du vill passa in. Ingen skulle bry sig om sina små läppar, rynkor i pannan eller hängande bröst om vi bodde på en öde ö eller i ett u-land.

  Syftar förstås inte på dig utan pratar i stort nu.

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:48 Svara

   ❤️??

 2. Anna 18 juni, 2018 on 21:28 Svara

  Helt sjukt. Glöm dina barn, det gör inget, bara du är perfekt i håret. Och det heter förskola! 20 år sedan det hette dagis…vilken skitreklam!!

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:47 Svara

   Verkligen helt otroligt dålig och förskräcklig! Skulle vilja veta vem som har knåpat ihop den och vem som godkänt den!

 3. Sandra 18 juni, 2018 on 22:00 Svara

  Håller med. Vi blir ständigt matade med bilder på ”perfekta” personer. Som visar hur duktiga de är, och som gör reklam för skönhetsprodukter som de inte kan leva utan.
  Och alla bloggare som ”åh nu visar jag mig när jag är sjuk, den osminkade sanningen” men liks förbannat ser de bra ut (och är inte osminkade). Det blir bara så uppenbart att de är ute efter att få höra att de är snygga. De har ett otroligt uppmärksamhetsbehov. (Typ Engla).
  Eller allt om att stå upp för kvinnors rättigheter, men att klä av sig i kampen för den. Hur gick det ihop? Måste en kvinna klä av sig för att folk ska lyssna?
  Man blir matt över hur utseendefixerat allt är.

  • Jonna 19 juni, 2018 on 18:36 Svara

   Fast vänta vänta vänta… När kvinnor klär av sig i kampen beror det på att vi ÄGER vår kropp och har samma rätt som männen att visa hur mycket eller lite av den som passar oss. Bara det faktum att det mest problematiska för dig är att en kvinna visar hud, tyder ju på att vi har en lång väg kvar att gå.

   Nej, ingen MÅSTE klä av sig för att bli lyssnad på. Men det ska inte spela någon roll vad vi har på oss, frågan om vår klädsel ska t.ex. inte behöva finnas med i en rättegång för en våldtagen icke-man, poängen är att avdramatisera vår kropp. Ta bort den sexuella stämpeln.

   • Sandra 20 juni, 2018 on 01:14 Svara

    Men självklart ska det inte spela nån roll vid våldtäkt hur man är klädd. Sluta blanda in sånt jag inte nämnt.

    Men vet DU, jag har RÄTT att tycka det är fel att man måste klä av sig för att bli lyssnad på. En kvinna ska bli lyssnad på ändå, utan att behöva göra det. Så ja vi har lång väg att gå om DU inte fattat det.

   • Evelina 20 juni, 2018 on 12:36 Svara

    Håller med dig i att kvinnokroppen ska avdramatiseras!!! Det är ju sjukt egentligen att en man kan gå med bar överkropp och inte en kvinna?

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:46 Svara

   Haha ja eller har lösögonfransar och tatuerade ögonbryn… osminkat ja men absolut INTE naturligt eller som man egentligen ser ut ?
   Biten med att kvinnor klär av sig är väl ett steg i att avdramatisera kvinnokroppen och det kan jag ändå känna är bra. Varför är det mer ok att en man går i badbyxor men kvinnor inte får vara utan bikiniöverdel? För att det är förknippat med allt annat än att det är jämlikt manskroppen. Det är minst lika skevt som att kvinnor ”ska” sminka sig och vara perfekta till alla pris ?

 4. Elina 18 juni, 2018 on 22:30 Svara

  Jag håller med och har tänkt mycket på det där. Finns liksom ingen ursäkt, har du rynkor så kan du ta bort. Små bröst så kan du förstora. Akneärr, kör med laser. Etcetera etcetera…. Kan en inte bara få vara liksom? Näe jag sätter stopp! Har inte slutat sminka mig helt… MEN har inte rakat benen på säkert ett år och inte heller under armarna på kanske ett halvår. Har klarat att stå emot trots att jag har varit på både födelsedagsfest, bröllop och dop. ?

  • Elina 18 juni, 2018 on 22:32 Svara

   Och då burit klänning alltså, med bara ben ✌️

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:43 Svara

   Vad skönt att du har släppt på kraven på ditt yttre! Jag kör mindre smink i sommar och tycker det är superhärligt ?

   • Elina 20 juni, 2018 on 16:54 Svara

    Jag har nog inte helt släppt kraven, vad som nu menas med krav. Men jag tänker en extra gång kring vad som ”krävs” av mig för att jag är kvinna. Jag gillar fortf att sätta på mig en snygg klänning och känna mig uppklädd. Men det sker inte till vardags och jag behöver inte ackompanjera det med rakade ben bara för att jag är kvinna. ?

 5. Annie 19 juni, 2018 on 07:25 Svara

  Bra inlägg och jag delar dina bitvis delade uppfattningar. Jag gjorde Botox för första gången i våras då jag hade riktigt grova ”bekymmersrynkor” efter att under många år gått runt och kisat pga att jag verkligen behöver men aldrig klarat av att ha på mig glasögon. Blev riktigt chockad över resultatet, ser inte alls lika arg och bekymrad ut samt att jag blev av med min hemska huvudvärk som jag haft i flera år. Folk runt omkring mig är riktigt negativa till att jag gjort behandlingen och säger att de inte ser någon skillnad. Trots detta har kommentarer om att jag ser så sur och bekymrad ut slutat komma och har istället fått höra att jag ser pigg och fräsch ut?! Jag sminkar mig nästan aldrig då jag ser himla dåligt och verkligen inte har nåt handlag för det. Planerar inte att göra fler behandlingar på andra ställen, så för mig kändes detta någonstans ok ändå även om jag också tycker att det är alldeles förskräckligt med alla ingrepp folk gör. Tycker du har helt rätt i att det är en väldig hets men därmed också väldigt många som utttrycker att de inte gillar utvecklingen. Blir också super provocerad över det järn med att visa upp celluliter och sen kan man inte se en tillstymmelse till dem. Då känner man ju bara att skulle jag visa mina gropar skulle ju folk dö… ha ha.

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:42 Svara

   Förstår dig och håller med dig. Gränsen går väl ändå kanske någonstans när man liksom inte förstår att man inte kan sluta tänker jag? Permanenta förändringar är helt ok så länge de är genomtänkta tycker jag. Det är ju ändå en mer permanenta handling än tex smink eller bh med inlägg är, men egentligen samma mål?

 6. Tänk vad lätt det är att lockas av att följa alla de där som ser perfekta ut på sociala medier o drömma sig bort när man sitter här nerkräkt av bebis med sömnbrist och en svag kropp två månader efter förlossning och huset är i kaos. Jag har en förmåga av att lägga såna konton både på insta o bland bloggfavoriter men märker att jag inte mår bra av att följa dem. Så ibland rensar jag rejält i min lista men sen så är jag där igen o lägger till de till synes perfekta liven. Fick dock lite perspektiv när jag i ett forum på fb läste ett inlägg av en tjej som jag även följer på blogg o insta. Är ett stängt forum o hon skrev om hur tufft det är hemma med bebis o hon visade selfie där hon inte var stylad och såg jättetrött ut men i instaflödet är det bara perfekta stylade bilder både på henne, hemmet o barnen. Då tyckte jag nästan synd om henne. Varför är det bara den perfekta ytan som som får visas utåt?!

  Tack för att du uppmärksammade lyko-reklamen.

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:38 Svara

   Vad sorgligt att hon inte känner att det är ok att viss en mindre perfekt yta också utan måste göra det i stängt forum ?

 7. Fyrbarnsmamma 19 juni, 2018 on 09:54 Svara

  Så länge vi upprätthåller könsskillnader kommer vi aldrig bli av med utseendehetsen hos tjejer, tror jag. Att köpa små piffiga klänningar/väskor/kjolar/hårspännen till våra döttrar, men inte till våra söner signalerar ju att det är viktigt att flickor klär sig, och ser ut på ett visst sätt. Vill vi bli av med utseendehetsen måste vi bryta ner de traditionella könsrollerna. Vill vi bli av mednackdelarna för flickor/kvinnor (och även de få nackdelar som finns för pojkar/män) måste vi sluta att behandla pojkar och flickor olika.

 8. Hanna 19 juni, 2018 on 12:09 Svara

  Bra ämne att lyfta. Det är så lätt att glömma bort att de med ”perfekta liv” också har det tufft.

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:37 Svara

   Så är det ju men det är inte alltid helt lätt att förstå det om personerna endast väljer att visa en perfekt yta utåt ?

 9. Malin 19 juni, 2018 on 17:28 Svara

  Så bra inlägg Evelina!!! Känner av utseendehetsen otroligt mycket! Nyss fött andra barnet och ”kravet” att se ut som när man va 18 blir man ständigt påmind om. Avskyr alla hashtaggs med ”mammakroppen” och så står där en person som inte har en tillstymmelse till minsta skavank. Tack för den lixom. Kan vi prata bristningar hängiga bröst och degmage istället?!
  Oxå reagerar på lykos reklam i köpcentrer där vi bor o tkr den är urusel!

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:35 Svara

   Jamen precis!! Som att det hjälper majoriteten att känna sig mer bekväma i den förändrade mammakroppen ?

 10. Therese 19 juni, 2018 on 19:35 Svara

  Så bra skrivet ??

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:34 Svara

   ❤️

 11. Marlene 19 juni, 2018 on 23:15 Svara

  Superviktigt ämne! Jag håller helt och hållet med. Tycker det är viktigt att visa sina barn att det verkligen inte behövs smink, ingrepp eller superkropp för att bli accepterad i samhället. Men samtidigt så vet jag att det finns vissa som verkligen mår dåligt över vissa saker i sitt utseende, och då tycker jag att det är förståeligt att man vill fixa det. Jag talar av egen erfarenhet där. Jag växte upp med väldigt utåtstående öron, något som egentligen ingen påpekat. Har aldrig blivit retad eller fått kommentarer kring det. Men jag mådde verkligen dåligt över mina öron. Jag undvek korta frisyrer, jag ville absolut inte gå med uppsatt hår, jag hade aldrig håret bakom öronen fastän det ibland behövdes för att inte vara i vägen. Jag grät över det hemma. Det spelade ingen roll att mamma och bästa vännen sa att det var fint ändå, JAG mådde dåligt över det. Jag trivdes verkligen inte och det kändes som att det hämmade mig i vardagen. Bara en sån sak som att åka och bada och håret blev blött och platt, jag ville bara springa och gömma mig… För fyra år sedan tog jag faktiskt tag i det, efter mitt tredje barn. Jag kände att jag inte kunde vänta längre. Min dotter var då tre och jag ville inte fixa det när hon vara tillräckligt gammal för att förstå. Så jag gjorde en op, och det förändrade mitt liv! Idag mår jag så mycket bättre och är otroligt trygg i mig själv. Jag har aldrig ångrat det. Jag kan fortfarande tycka att det är jobbigt sett från sidan, då öronen fortfarande är större i prop till mitt huvud, men det är inget som hindrar mig från att sätta upp håret. Det var en befrielse att inte känna sig hämmad längre! Så, jag har full förståelse för att vissa tar det steget faktiskt. Jag har svårt för att döma. Min dotter har ärvt mina öron, och om hon en dag mår lika dåligt över dom, så kommer jag låta henne fixa sina också. För jag vet hur dåligt en sån sak kan få en att må. Men jag är glad att jag tänkte till och gjorde min op i tid. För det är inget hon kommer ihåg eller ens frågat om. Inte ens min 5 åring har en susning om att det har hänt. Jag ville inte plantera såna griller i deras små huvuden, att man inte duger som man är. Det var superviktigt för mig.

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:13 Svara

   Jag tycker också det är helt förståeligt att förändra permanent men med måtta! Det sjuka är när det liksom blir samma koncept som när man beställer snabbmat typ. När det går överstyr.
   Kan verkligen förstå att du ville förändra! Och ska man förändra något ska det vara helt för sin egen skull och för att det liksom är något son kommer göra att du mår bättre, inte för att ”alla andra gör det. Men det är sjukt svårt ämne. Man vill ju förändra utifrån något man sett och tänker är fint. Kram!

 12. Milla 20 juni, 2018 on 07:19 Svara

  Helt rätt sen e ju du sjukt snygg naturlig. Såg allt efter tränings bilden haha. Men lyko reklamen NEJ asså hur sjukt

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:08 Svara

   Hahah utkletad mascara är hett ??
   Visst är den fruktansvärd ??

 13. Diana 20 juni, 2018 on 09:40 Svara

  Jag tycker det här inlägget var underbart. Bästa på länge. Tack för att du lyfter upp.

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:07 Svara

   ❤️

 14. Anna 23 juni, 2018 on 11:55 Svara

  Jag håller verkligen med! Så skönt att läsa att fler reagerar.. Fick upp ögonen ordentligt när en influencer jag följt länge & har älskat hennes konto sänder live på stories från Akademikliniken när hon får injektioner med botox & fyller läpparna & jag kände bara fy, vart är vi påväg ? Tack för du satte ord på min känsla ??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna