VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

SLUTA MED NAPP?

img_2512.jpg img_2513.jpg

 

Måndag morgon. Ledig dag med mina små. Jordgubbar till frukost. Läsning i soffan, bok efter bok… Smultronplockning i trädgården. Bamse på Netflix. Aston ska till tandläkaren, förbereder mig för en hel del napp-prat eftersom vi tycker att det faktiskt syns att han har napp…)

 

Finns det egentligen någon tid som är ”rätt” för att sluta? Sommaren har vi tänkt, men så tänker jag det kanske inte är bra när vi ska på bröllop den 2 juli för då ska mormor och morfar vara barnvakt = napp underlättar för både dom och minisarna. Eller i augusti när jag och Mange ska till Italien och minisarna ska sova hos farmor och farfar i tre nätter = nappen kan vara en skön tröst om de saknar oss… Ja ni hör ju. Jag inser såklart att det alltid kommer att komma nya ursäkter, men just Italientrippen känns som att de kommer kunna behövas? För det är väl ändå bäst att sluta rakt av? Inte att sluta helt nu och sen ha napparna till nödfall? Jag har ju varit med om en nappavvänjning tidigare men den gick så smidigt så det inte var klokt. Elion var två år och två månader, vi byggde en snögubbe på altanen och sa att den såg ensam ut och kanske ville ha nappen? Det fick den och när Elion skulle gå och lägga sig vinkade han godnatt till nappen, frågade efter den en gång och gick sen och la sig. Och frågade aldrig mer om den. Känns inte som att det kommer gå lika enkelt nu med två på en gång. Och båda älskar sina nappar mer än vad jag älskar pepsi max 😉

 


Kommentarer


 1. Natalie 18 juni, 2018 on 11:04 Svara

  Vi band fast nappen på ett tråkigt ställe. Så ville våran dotter snutta på den fick hon gå dit. Efter tredagan hade hin glömt bort den trots att den hängde kvar några dagar till. På så vis fick hon ha den när hon ville. Men det var också väldigt tråkigt att ha den ?

  • Evelina 18 juni, 2018 on 11:16 Svara

   Haha vad smart!

 2. Ida 18 juni, 2018 on 12:13 Svara

  Ett tips kan ju vara att ta bort den dagtid och bara ha den när dom ska sova om du känner att det vore bra att ha den kvar just för nätterna vid barnvakt.
  Annars tror jag 3 dagar är den magiska gränsen och gör ni det nu har dom hunnit glömma av dom till augusti. 🙂

  • Evelina 18 juni, 2018 on 13:10 Svara

   Det har vi haft som standard länge, nappen är för sovstunder/vilostunder. Visst att det kam fuskas ibland, men de har inte nappen mycket ☺️
   Ja kanske lika bra att köra på snart så att de har glömt dom tills dess ??

 3. Ewe 18 juni, 2018 on 12:48 Svara

  Bara äldsta dottern som har haft napp här, dom andra fattade aldrig grejen… Men hon fick bara ha den när hon skulle sova och i bilen, aldrig när hon lekte och gick omkring. Sen föreslog jag att hon skulle ge napparna till lammen i stallet, hon måste ha varit drygt två år då, och det ville hon ju. Så vi gjorde en liten överlämning till de helt ointresserade lammen. Första kvällen var hon jätteledsen men somnade till slut, efter det var det inga problem. Barnvakten kan ju få ha en extranapp liggande om det skulle bli fullständig katastrof men det kommer säkert gå hur bra som helst!

  • Evelina 18 juni, 2018 on 13:12 Svara

   Kul att det fungerade! Vi har tänkt oss att åka till Kolmården och lämna till (valfria) djurbebisar. Och sen åka hem när de är trötta efter dagen ? plus med varsitt nyköpt gosedjur ??? hoppas det går smidigt.

 4. Maria 18 juni, 2018 on 12:50 Svara

  Hej! Kan berätta hur jag gjorde med mina två töser, vi på napparna i ett paket till dem små trollbarnen och på utvdetcpå balkongen och flickorna fick ett litet brev av trollmamman där hon tackade så mycket för då fick dem små trollbarnen napparna och flickorna fick en present som tack ? funkade perfekt och inget gnäll.

 5. Evelna 18 juni, 2018 on 14:42 Svara

  När min dotter slutade med napp så pratade vi i några veckor om att göra ett halsband till tomten. Sagt och gjort, när det blev julaftonsmorgon fick hon välja valfria julkulor och trädde ett halsband med alla napparna + julkulorna som vi samlat ihop, när tomten kom för att överlämna klappat fick han ett halsband i gengäld. Det gick fantastiskt bra och hon frågade inte en enda gång efter nappen. Ska tillägga att hon första året i livet fick den när hon var sugen och från 1,5 år ålder enbart vid middagssovning och natten och från ca 2 års ålder fick hon sluta med den även när hon hade middagsbilan på dagis och endast använda den på natten.

 6. Sara 18 juni, 2018 on 14:55 Svara

  Mina tvillinggrabbar försökte jag prata med, förklara, locka osv att dom skulle ge bort napparna. Men ingen respons. Till slut, höggravid som jag var, orkade jag inte mer (dom hade typ 10 var och alla behövde bytas ut..), så jag slängde alla och sa att dom var borta.. Tog en kväll och sen vart det inget mer.
  Tror dock att det underlättade att lillayster inte alls var intresserad av napp så allt flöt på bra efter det ?

  Lycka till ?

 7. Therese 18 juni, 2018 on 16:50 Svara

  Nu har inte vår dotter haft napp men jag anser att ett barn som inte har snuttbehov inte har behov av en napp. Så absolut max till 2 år hade jag gått med på om hon tagit nappen. Förstår att det förmodligen kommer bli en mindre kamp men den blir ju inte mindre ju längre ni väntar, snarare tvärtom.. tycker ni borde sluta omgående så har dom istället glömt den till er resa ? lycka till!

 8. Michaela 18 juni, 2018 on 17:45 Svara

  Såhär i efterhand skulle vi nog försökt få vår son att sluta med tidigare med napp tidigare än vi gjorde, för efter några dagar hade han glömt den. I vårt fall blev det precis när vi slutade med blöjor när han var drygt tre år, jag skulle koka den sista nappen och glömde den så det gick hål på den ? Jag fick förklara detta för sonen och trots att vi precis slutat med blöja och allt nytt som det innebär accepterade han detta och frågade endast på kvällen efter den i några dagar. Så även om det ingen blev så planerat för vår del så kan det ändå gå lättare än man tänkt sig. Kanske det ändå är lättare för er att få det gjort nu innan övernattningarna? Så har de troligtvis ”glömt bort” sina nappar tills dess ? lycka till när det väl är dags! Kram

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:48 Svara

   Ja det får nog bli innan Italien men efter bröllopet! Då ska min pappa och fru vara barnvakt och det är första gången ?

 9. Ia 18 juni, 2018 on 20:25 Svara

  Min yngsta syntes det på tänderna att hon gillade nappen så vi vuxna sökte igenom huset som blodhundar efter samtliga nappar och penslade stopp-och-väx på alla utom den som låg i sängen under natten (smugglades bort direkt hon vaknat). Sen hade ”tandfen” lämnat ett brev om att hon hade förtrollat alla nappar så de inte skulle vara goda och mysiga längre eftersom tänderna behövde sluta med nappen.
  Hon ville smaka och det blev spott och fräs och några tårar. Väl på kvällen var hon lite ledsen men när vi påminde om att de smakade äckligt ville hon inte ha och somnade. Jag tror hon slickade på nån napp nån dag efteråt bara. Då blev hon ju som inte tvingad att sluta utan fick ”välja själv” men avstått. Hon var 2,5 år tror jag.

 10. Veronica 18 juni, 2018 on 21:25 Svara

  Sonens napp kom bort när vi stannade vid vägkanten och tog hand om en åksjuka. När vi kom hem sent på kvällen skyndade vi oss att kasta alla nappar vi hade hemma. Det gick smidigt utan att han frågade efter dem. Han var ca 3,5 år

  Dottern lade i från sig sin i ett köpcenter vid ca 2,5 års ålder när vi var i en annan stad. Min sambo gick tillbaka för att leta men kom på att han skulle säga att den var borta och när vi kom hem dagen efter (hotellnatt) slängde vi alla nappar. Hon frågade inte heller efter dem många ggr.

 11. Nina 18 juni, 2018 on 21:42 Svara

  Jag tror att om ni slutar nu så går det bra utan napp även när det är dags för barnvakt. Här har det tagit någon/några kvällar och nätter sen har de inte frågat efter nappen.
  Har för mig att Idun gillar barnprogram, kan ni skicka napparna till någon favorit och hon får ett eget brev från idolen.
  Att ni föräldrar sover jämte varsitt barn de första nätterna, eller tror du att de vill det jämt sen? (Har för mig att de sover bra i egna sängar)

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:47 Svara

   Tack snälla för tips! ?❤️

 12. Lina 19 juni, 2018 on 20:45 Svara

  vi hängde ett paket i ett träd hemma hos svärmor och sa sen att om vi hänger napparna här i trädet så får man paketet istället. I paketet låg en mjuk gosig kanin som han kunde mysa med till natten istället. Funkade kanon 🙂

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:34 Svara

   Tänkte också ”byta ut” mot ett valfritt gosedjur, som de får välja på Kolmården och sen har i bilen hem istället för nappen ?

 13. Barbro 19 juni, 2018 on 22:22 Svara

  Låter helt klart som studier måste bestämma hur du vill göra. Dina barn kommer förmodligen inte vilja sluta då de inte förstår långsiktiga konsekvenser av nappen. För dem tillfredställer nappen ett behov här och nu. Tar ni bort nappen hittar de andra sätt att tillfredställa behovet. Som någon skrev det tar oftast runt 3 dagar och då är det bara att stå ut. Att no väntar och vill göra en happening (som inte kan ske här och nu) är ditt behov inte barnens. För dem är det bara att slita plåstret sas. Packa napparna i ett kuvert, slänga dem eller whatever

  • Evelina 20 juni, 2018 on 12:33 Svara

   Ja så är det ju. Det blir Kolmården efter bröllopet! Det är inom två veckor och mormor och morfar ska vakta dom vilket är nytt. Så för min skull känns det bra att de har kvar napparna då ?

 14. Barbro 19 juni, 2018 on 22:23 Svara

  Studier = du

 15. Marlene 19 juni, 2018 on 22:53 Svara

  Jag tror inte det är några problem med att sluta. Det är bara att göra det! När det väl är gjort, kommer de inte sakna nappen när ni är borta. Det tar inte många dagar innan de har vant sig ? Vi har slutat med napp tre gånger nu, och det har gått väldigt bra. Ett av barnen var lite mer ledsen, men det tog liksom bara två, tre dagar så var det över. De andra två brydde sig knappt ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna