VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

ATT GE BORT VATTKOPPOR

Såhär mitt i vabbandet kom jag att tänka på en diskussion som jag och Mange hade, om att medvetet ge sina barn vattkoppor. Tydligen finns det en del som gör så, med resonemanget att det är mildare för barn att få det. Jag har också hört att vuxna drabbas mycket hårdare. Mange tycker absolut att det hade varit bra om barnen får vattkoppor (ingen av barnen har haft det, inte Elion heller) men det går nämligen på förskolan nu så därav diskussionen. Jag är klart emot – det skulle kännas fel att medvetet ge dom ett virus som skulle kunna bli riktigt jobbigt för dom.

Jag känner att jag inte riktigt kan argumentera för min sak om jag inte år påläst, så jag började hel enkelt söka på hur status är nuförtiden. Det jag har hört skulle ju lika gärna kunna vara myt.

 

Slutats av det jag hittade – barn drabbas oftast inte speciellt hårt av vattkoppor men de KAN lika gärna göra det. Däremot löper vuxna större risk för komplikationerna lunginflammation eller hjärnhinneinflammation, OM de får vattkoppor. Får man vattkoppor blir man immun mot vattkoppor men viruset lever vidare och det kan reaktiveras som bältros. Det finns vaccin mot vattkoppor och på senare år har det varit diskussioner kring huruvida det ska införas i det nationella vaccinationsprogrammet eller inte.

 

Hur tänker ni i frågan? Hur har ni gjort/hur tänker ni göra?

 

DSC_9537x DSC_9538xDSC_9541xDSC_9547-1x

Nyfödd liten Aston när Nadja fotade oss. På något vis tror jag att mina barn alltid kommer att kännas som mina bebisar? Som jag vill beskydda från allt ont i världen, alla sjukdomar och alla hemskheter.

 


Kommentarer


 1. Annika 5 december, 2017 on 13:44 Svara

  Vi valde att vaccinera våra barn, 3 och 6 år. Pratade med BVC som sa att det är ett jättebra vaccin som används massor utomlands och det pratas om att det ska ingå i det svenska vaccinationsprogrammet men att det är en kostnadsfråga. Så gjorde vi 🙂

  • Evelina 5 december, 2017 on 13:52 Svara

   Fick ni ett erbjudande om det? Eller tog ni upp det själva? Det är ingen som frågat oss om det nämligen 🙂

   • Annika 5 december, 2017 on 20:44 Svara

    Vi frågade själva då en liten tjej i vår närhet blev otroligt dålig. Jag vet att det är ovanligt, men hon var så sjuk och då ringde jag BVC och rådfrågade. Sen gjorde vi det på sveavaccin och betalade det själva 🙂

  • Annika 5 december, 2017 on 14:02 Svara

   Det är bra, men viktigt att komma ihåg att man dels kan få vattkoppor av själva vaccinet och att ett vaccin aldrig är tillförlitligt till 100%. Du kan få vattkoppor ändå.
   Så i mina ögon vaccinerar man i onödan. Bättre at de får det när de är små, så är det avklarat.
   / Annika Leg.ssk

  • C 5 december, 2017 on 19:37 Svara

   Vi har vaccinerat både våra barn, 8 respektive 2 år, när de var små. Betalat själva. I flera länder, bland annat USA är vattkoppvaccin en del av det allmänna vaccinationsprogrammet och det är ett beprövat vaccin. Om man mot förmodan får sjukdomen får man mildare symtom och minskar risken för följdsjukdomar.
   Är däremot emot vissa andra ”onödiga” vaccin, men det här ville vi ha.

   • C 5 december, 2017 on 19:38 Svara

    Och vi informerades om att det fanns men att vi skulle behöva betala själva. Har gjort det på vanlig vaccinationscentral samt på bvc.

 2. Jennifer 5 december, 2017 on 14:03 Svara

  Jag och min man diskuterade att vaccinera barnen men sa att om de inte hade fått det innan den äldsta var 6 år skulle vi vaccinera båda samtidigt. Nu fick dom det båda två nästan samtidigt strax innan han blev 6 år och de hade tur och fick det väldigt milt. Jag hade inte medvetet valt att smitta dom men jag höll dom ju inte hemma heller när det gick på förskolan. Vattkoppor är ju oftast helt ofarligt men vissa barn blir riktigt dåliga och får väldigt ont så skulle jag få ett till barn idag skulle jag välja att vaccinera bara för att inte riskera det och för att det finns ett bra vaccin.

 3. Marie 5 december, 2017 on 14:50 Svara

  Underbara bilder man kan känna värmen i de ?

 4. Marlene 5 december, 2017 on 15:08 Svara

  Vår dotter fick det när hon var fyra. Då fick hon gnugga ryggen mot storebror som var 6, och lillebror som var nästan 2. Alla gjorde bort det på fem veckor. Minsta fick galet mkt koppor men var minst påverkad. Dottern verkade inte vara så påverkad heller. Äldsta sonen fick minst koppor men jobbigast. Jag kände bara ÄNTLIGEN! Haha. Lika bra att göra bort det. Känner många som har äldre barn, även vuxna som fått det efter 20 års ålder, och det verkar stämma med att ju äldre man är ju jobbigare blir det. Jag gillar inte tanken på vaccin när det egentligen inte behövs, så personligen skulle jag inte vaccinera mina barn. Hade jag däremot haft ett sjukt barn med nedsatt immunförsvar, så hade jag nog tänkt annorlunda.

 5. Therese 5 december, 2017 on 15:40 Svara

  Är egentligen mot det mesta i medicinväg om det verkligen inte behövs och det anser jag inte att vaccin mot vattkoppor gör.. så farligt är det inte även om det är hemskt för barn men det handlar om några dagar och sen är dom så gott som immuna(pratas dock om att även vattkoppor nu manipulerats till fler olika virus så ev att våra barn kan få det igen) men med det sagt så får jag nog ta mig en ny funderare för om man kan slippa vattkoppor så borde man också slippa ev bältros och DÄR snackar vi smärta och den smärtan skulle jag väldigt gärna undvika att dottern får..

  • Sabina 5 december, 2017 on 21:55 Svara

   Vaccinet minskar risken att insjukna i bältros 70-80%. Vaccinet hindrar inte att insjukna, man kan insjukna i det men få en lindrigare variant. Det är inte själva vattkopporna som är farliga, utan följdsjukdomarna; hjärhinneinflammtion, lunginflammation, allmän infektion, infekterade blåsor eller i värsta fall sepsis.
   Samt klådan och smärtan i blåsorna kan vara förfärlig. Endel kan ha bara några blåsor, endel kan ha kroppen full så det är obehagligt att ha kläder på sig, och tar sjukt?
   I finland så har vattkoppsvaccinet kommit till nationella vaccinationsprogrammet och där strävas det att utrota vattkopporna helt. Vad skulle vara bättre än de, att få en sjukdom bort från barnen?
   Men alla gör själv vad de vill och man känner ju sin egen familj och barn bäst 🙂

 6. Marlene 5 december, 2017 on 16:07 Svara

  Jag tänker som så att jag jagar inte efter det, men får de det så får de. Klara går på förskolan och det gick på hennes avdelning i höstas men hon fick det. Men om det fortfarande inte haft det när de är 6 och 8 typ så vaccinerar vi nog då 🙂

  Jag tror nog de får det snart men jagar inte efter det och försöker inte undvika det heller. Inte nu när min lilla är fem månader och börjar kännas större. Hon heter också Idun <3 Tack för det fina namnet, tyckte det var så fint när ni valde det. 🙂

 7. Marlene 5 december, 2017 on 16:07 Svara

  Hon fick INTE det, ska det stå 🙂

 8. Elin 5 december, 2017 on 18:26 Svara

  Vår dotter (21 månader) har preciiiiis blivit frisk från vattkoppor. Hon har nån torkad skorpa kvar i ansiktet bara. Så vi behöver inte fundera :p oftast får väl barnen det på förskolan om det går där, och nu har vi det avklarat. Eftersom jag är gravid så kändes det ”skönt” att dottern fick det nu och inte riskerar att smitta lillebror som spädis sen.

  Vaccin har vi inte hört nåt om, antar man aktivt måste fråga om det?

 9. Marie 5 december, 2017 on 19:10 Svara

  Vår största tjej fick bara 4-5 koppor i förskoleåldern, så det var ju milt.

  Till andra dottern så ville vi ha det avklarat så när det gick på förskolan (hon var strax över 2 år) så sa vi till personalen att det var ingen fara om hon vistades i närheten av de som faktiskt hade koppor (en del skickar ju sina barn med, och andra upptäcktes på plats) får vi ville som sagt få det gjort, check på sen liksom.

  Och jodå, lilltjejen fick det. Det, maginfluensa och tokförkylning, SAMTIDIGT!
  Blev uttorkad och skickad till akuten på annan ort eftersom många inte tar emot barn med vattkoppor pga smittrisken på vanliga akutenheter. Men väl där så fick vi rätt medicin, och alla tänkbara råd som finns på marknaden.

  Hon fick extremt många koppor, överallt man kan tänka sig och var besvärad av dem.
  5 dagar senare åkte stora tjejen (10 år) på det, IGEN… och fick även hon en hel del.

  Men i efterhand så skulle jag ändå inte vilja ha det ogjort.
  Tjejen på 2 år hade det bra mycket värre, men mentalt mådde nog 10 åringen värst och ville inte träffa någon eller gå i skola på länge eftersom prickarna syns länge efter de torkat in!

  Tror ni ska göra det som känns bäst för er i det långa loppet, kolla med BVC om vaccin med om det är något ni vill undvika helt!

 10. Nina 5 december, 2017 on 19:39 Svara

  Barnen här 2 och 4 år har inte haft det, gått några gånger på förskolan under tiden stora gått och 1-2 gånger när lilla gått. Vad jag förstått smittar vattkoppor innan det bryter ut och skulle jag hålla dem hemma när lappen kommer ut är de säkert redan smittade (om de får det den omgången) och eftersom man blir sjuk ca 14 dagar efter man blivit smittat så Skulle man ju kunna få hålla hemma väldigt länge om något annat barn blir sjukt efter 14 dagar (hemma 14 dagar igen typ) så ja de får gå på förskolan om det går koppor där men jag skulle absolut inte medvetet smitta dem genom att besöka någon som jag vet har vattkoppor.

 11. Johanna 5 december, 2017 on 19:57 Svara

  Det verkar sjukt att man medvetet vill ge sina barn en sjukdom som kan bli riktigt illa. Det vet man ju inte. Varför vill man göra så mot sina barn? Verkar själviskt på ngt vis. Usch!

 12. Lisa 5 december, 2017 on 20:40 Svara

  Jag jobbar som lärare och det blir otroligt jobbigt för elever som får det och blir borta flera veckor från skolan. Mycket de missar och mycket de måste ta igen. Särskilt kännbart när det är nationella prov och betyg. Sen tycker många det inte är så kul att komma tillbaka och ha prickar överallt.

 13. Lens 5 december, 2017 on 21:15 Svara

  Jag kommer vaccinera om yngsta sonen inte fått det innan han börjar skolan men det går på fsk nu så han får säkert snart. Mina 2 äldsta har haft. Äldsta hade massor men var inte så påverkad, mellansonen fick massor men samtidigt krupp för första gången, öroninflammation osv.. sjukt jobbig vecka..

 14. Hanna 5 december, 2017 on 21:35 Svara

  Se till att batnen

 15. Hanna 5 december, 2017 on 21:36 Svara

  Se till att barnen får det som små!!
  Jag fick det som vuxen! Det var bland det värsta jag varit med om, sån smärta, hög feber, klåda o koppor på varenda liten del av huden!

 16. Sabina 5 december, 2017 on 21:47 Svara

  Här i Finland har det kommit i nationella vaccinationsprogrammet 1.9.2017. Jag funderade länge ifall mina barn tar de, men min äldsta har fått vaccinationen för en månad sen. Han är redan 6 år, så ifall han skulle ha fått det, så skulle det ha kunna vara en kraftig sjukdom. Nu i och med vaccinen kan han fånden som en lindrig variant, eller så får han inte alls den. Hans syskon kommer också att få den. Det finns egentligen två orsaker, ena är att deras pappa haft den och hans blåsor blev infekterade och han blev väldigt sjuk. Den andra orsaken är att har själv gjort en skoluppgift om vaccin nyss och där kom det fram att tack vare rota-vaccinet så har det på 5år minskat med tusentals sjukhusbesök för spädbarn. Superbra! Och min personliga åsikt är att barnen är jätteofta sjuka som små, lider från att få tänder till tre dagars febern o.s.v. Så om jag med detta vaccin får en sjukdom, ett lidande, bort så varför inte? Dessutom så kan vaccine minska risken att insjukna i bältros med 70-80%.
  Mitt svar blev tydligen lite långt, hups 🙂

 17. Karin 5 december, 2017 on 22:13 Svara

  Jag vaccinerar! Som du skrev, man funderar på att ta in det i vaccinationsprogrammet. Vaccinet används redan i tex USA. Sparar lite VAB på det också! 🙂

 18. Julie 5 december, 2017 on 22:36 Svara

  Jag fick vattkoppor när jag var 18 och var inte alls särskilt sjuk. Var bra på ett par dagar. Skulle inte ge det medvetet till mindre barn som kanske inte förstår varför det kliar och svider som attan. Jag tror på at

 19. Julie 5 december, 2017 on 22:37 Svara

  Jag fick vattkoppor när jag var 18 och var inte alls särskilt sjuk. Var bra på ett par dagar. Skulle inte ge det medvetet till mindre barn som kanske inte förstår varför det kliar och svider som attan. Jag tror på att låta livet ha sin gilla gång. OM jag skulle ge nån det medvetet skulle jag vänta till åtminstone 4-5-årsåldern.

 20. Bella 6 december, 2017 on 02:20 Svara

  Fast man kan väl inte få bältros av vattkoppor? Eller har ja fattar helt galet.

  Vi valde att medvetet ”smitta” barnen med vattkoppor när dom var små.
  Så länge de var svalt så brydde dom inte alls sig ? har hört att det är sämre att få i vuxen ålder än barn.

  • Evelina 6 december, 2017 on 07:12 Svara

   Jo det är samma virus, så efter vattkoppor vilar det latent i kroppen och om det aktiveras igen blir det bältros.
   Sämre i vuxen ålder är alltså pga att det är större risk för biverkningarna, men själva vattkopporna har jag förstått det som är lika för vuxna som för barn.

   • Bella 7 december, 2017 on 01:30 Svara

    Du kan bara få bältros om du tidigare har haft vattkoppor. Däremot kan du inte bli smittad med bältros av att träffa någon som har vattkoppor. (Kopierat från 1177)

  • Therese 6 december, 2017 on 16:52 Svara

   Du kan inte få bältros av vattkoppor (alltså om någon annan har det) men du kan med bältros smitta någon som inte haft vattkoppor så att dom får vattkoppor.. hoppas du förstår 🙂

   • Evelina 6 december, 2017 on 17:13 Svara

    Ja hänger med! Man kan få bältros om man haft vattkoppor, men man kan inte få bältros utan att ha haft vattkoppor. Visst är det så? 🙂

    • Therese 6 december, 2017 on 22:50 Svara

     Precis 🙂 jag fick bältros förra vintern när dottern var 3 och ett halvt och var helt säker på att hon skulle få vattkoppor då eftersom hon tom kliat på utslagen för att hon tyckte synd om mig haha (visste inte då att det var bältros) men det blev inget..

 21. Sandra 6 december, 2017 on 07:30 Svara

  Mina barn blir 5 o 2 i vår o jag hade verkligen önskat att se får se i förskoleålder, har inte yngsta fått det innan skolstart blir det bog vaccin på båda. Jag har dock hört att det är förbjudet att medvetet försöka smitta barnen?

 22. Helena 6 december, 2017 on 13:24 Svara

  Fick själv vattenkoppor när jag var 14, det var hemskt. Mina barn fick det när de var 5 resp 7 år. 5 åringingen fick det först o var inte särskilt påverkad, 7 åringen fick det exakt två veckor efteråt och hade mycket koppor o var rätt dålig.
  Har bekant som är från Tyskland samt är barnläkare o han tycker det är helt vansinnigt att vi inte vaccinerar i Sverige pga av alla andra sjukdomar man kan få. Känner även några vuxna som fått vattenkoppor som vuxna o blivit väldigt dåliga o inlagda på sjukhus så ja för vaccinering.

 23. Marie 6 december, 2017 on 17:32 Svara

  Minns från när jag var liten och hade vattkoppor, det har hemskt! Därför är mina barn vaccinerade. Känns bra att veta att de inte kan få det ?

 24. Malin 6 december, 2017 on 17:44 Svara

  Hej! Vi valde att vacciner vår dotter. En Thailands resa närmade sig och de skulle ju vara så surt om hon skulle få det just då. Men det är dyrt och man är inte helt säker på om det måste fyllas på efter 10 år.. Vi skulle ”hålla koll på forskningen i ämnet” sa de.. ?‍♀️ Sen rekommenderas det att speciellt killar som fyllt 10 år som inte fått det ska vaccineras, vattkoppor KAN leda till sterilitet hos killar. (Men jag vill betona KAN inte ATT det är så,)

  Jag tycker man gör som man vill, har man tre barn som ni så får man ju räkna med 3-4 veckors vabbande om de avlöser varandra, man får ju fundera på vad som känns bäst för en själv. Vet inte om jag kommer vaccinera nästa barn som ligger i magen, vi får se!

  Tack för din fina blogg, har följt dig länge!

  • Evelina 6 december, 2017 on 17:55 Svara

   Åh fy! Långt vabbande har jag ju tänkt på, men inte reflekterat över att det kan bli uppmot 4 veckor!! Hjälp!!
   Tack snälla för att du fortsätter följa, och skriver tillbaka <3
   Kram!

 25. Linnea 6 december, 2017 on 20:28 Svara

  Hej!

  Jag har två barn, 2 och 4 år. De har inte haft vattkoppor och inte heller jag eller min sambo. Efter att jag slutade amma andra barnet så vaccinerade jag och sambon oss. Jag skulle aldrig medvetet smitta barnen men tänker inte hålla dem hemma från förskolan om det går där. Verkar vansinnigt att man skickar barnen på förskolan om barnen har vattkoppor men sen vet jag ju att det smittar innan det bryter ut. När jag läser de övrigas kommentarer så verkar det ju väldigt logiskt att vaccinera barnen, speciellt när de blir lite större om de inte haft vattkoppor då. Ska fundera mer på det, för som sagt, med vaccinet blir det ju lindrigare även om de skulle få det.

  Tack för en fin blogg! Började läsa dagarna innan Elion föddes:)

 26. Delia 6 december, 2017 on 20:55 Svara

  Jag hade det när jag var 16 (trodde jag haft det som barn men tydligen inte haha) och det är den värsta sjukdom jag haft, värre än när jag fick opereras och ligga på sjukhus en vecka. Låg bara och grät till slut… Efter puberteten mår man ofta riktigt dåligt, och blir mer allmänpåverkad än små barn. Och som du skriver kan man få andra komplikationer, som oftast inte sker hos små barn. Så jag kommer ”utsätta” mina framtida barn för det om det finns i närheten, alt vaccinera. Som andra har skrivit så är vaccinet vanligare utomlands, jag ser inga problem att vaccinera om man inte kan fixa det ”på egen hand”. Det stämmer att viruset finns kvar latent efteråt, och en del får en reaktivering i form av bältros, sker mycket sällan mer än en gång isf. Annars känner man ju aldrig av att det finns långt där inne 🙂 min personliga åsikt är iaf att ju tidigare desto bättre!!! Smidigt också om de kan ha det samtidigt?! Tack för en bra blogg! /läkarstudent

 27. Sofia 6 december, 2017 on 22:46 Svara

  Man kan drabbas av Cerebellär ataxi som följd av vattkoppor. Jag vet ett barn som fått det. Det innebär att man får svårt att samordna kroppsrörelser och svårt att gå. Detta ska vara övergående men det låter väldigt läskigt och inget man vill ge sina barn. Båda mina hade det förra julen men jag skulle aldrig valt att utsätta dem för smitta med flit. Bland annat på grund av ovan komplikation.
  Har även för mig att man kan få hjärnhinneinflammation som följd av vattkoppor.

  • Sofia 6 december, 2017 on 22:51 Svara

   Menar att båda mina hade det förra julen, men de klarade sig från komplikationer som tur var!

 28. Helen 7 december, 2017 on 21:57 Svara

  Hur jag tänkte? Gud jag körde i 190 och vaccinerade ungarna så fort jag fick nys om att man kunde vaccinera mot vattkoppor!! Jag besparar mer än gärna mina barn lidandet av att ha den skiten, fyyy fasen så dåligt min kompis ungar mådde och jag skulle inte kunna leva med mig själv om jag struntade i att ta möjligheten att skydda dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna