VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

NÄR BÖRJAR MAN MED VECKOPENG?

Hur gör ni andra med veckopeng/månadspeng till era barn? Det är ju så himla olika, och säkert präglas det av hur man själv hade det som barn, samt hur barnet i fråga är? Jag har alltid varit noggrann med pengar och gillade att spara mina pengar när jag var liten. Elion är inte riktigt likadan, så hittills har det känts som att veckopeng eller månadspeng inte skulle bli så bra, när han inte riktigt har förstått värdet av pengar. Men jag tycker att det har ändrats mycket nu på sistone, och jag tänker att det kanske är bra träning att ha lite pengar att förvalta. Hittills har han fått de saker han behöver, och vid födelsedagar har han ofta fått pengar som han kan spara eller köpa något speciellt för.


Fråga två – måste barnet göra någonting speciellt för att få veckopengen/månadspengen? Jag tänker att vissa saker ska man bara hjälpa till med oavsett, att en del sysslor inte ska behöva belönas utan göras även om det är pengar inblandat eller inte. Typ vika in sin tvätt, städa på sitt rum eller hjälpa till att duka fram eller av vid måltider. Men kanske det kan vara bra att det finns någon checklist för att ”få ut” pengen, som man får lön efter arbete?


img_5151.jpg

Killen har humor. Frågade om han hade städat sitt rum, han svarade ja men jag tyckte det gick lite väl snabbt och sa att det vet jag inte om jag tror på för det brukar ta längre tid. Han kom ut med den här lappen som svar. Kanske mest är jag som mamma som ser det roliga haha!Kommentarer


 1. Anette 12 november, 2017 on 17:30 Svara

  Ett tips är att ladda hem veckopengsappen ? Där kan man komma överens om vad veckopengen ska vara, vilka sysslor som de får betalt för osv. Jättebra app där barnet tydligt ser hur pengar växer och att de även försvinner om man handlar.

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:38 Svara

   Ska kolla in snarast, tack för tips! 🙂

 2. Malin 12 november, 2017 on 18:10 Svara

  Vår äldsta son är 11, han får veckopeng. Vi använder oss utav appen ”veckopeng”, där kan han fylla i när han gjort sina sysslor och jag får upp notiser när det är klart. Vissa saker kräver bildbevis. Till en början slösade han pengarna direkt men senaste månaderna har jag sett att de oftast är kvar på hans kort. Han har ett eget bankkort sedan i somras vilket är helt perfekt nu när han börjar dra iväg mer och mer med kompisar på egna grejer såsom bio, fika, käka pizza osv.
  Han använder veckopengen till sådant, men är det dyrare saker såsom bio ger vi extra. Han får ungefär 40kr i veckan om han inte gjort mer sysslor än skött sitt rum, lagt in kläder i garderoben och i tvättkorgen.

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:37 Svara

   Ska kolla in appen, tack för tips! 🙂

 3. Sara 12 november, 2017 on 18:25 Svara

  Kan oxå tipsa om appen veckopengen. Vår son som är 9 får 20 kr i veckan i appen o sen kan han göra sysslor för att öka på. Så här vi utbetalning med jämna mellanrum.

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:37 Svara

   Åh tack för tips!

 4. Elina 12 november, 2017 on 19:27 Svara

  Ska kolla in appen jag med! Mina barn, snart tio och åtta år, har fått 20 kr/veckan sedan kanske ett år tillbaka? Men vi har så sällan kontanter att jag numera skriver upp en skuld som växer varje vecka, nu uppe i ca 150 kr var ? Och om de köper något räknar jag av min skuld…. sen har min son sparat ihop typ 1500, medan dottern som är mer slösa har några hundralappar. Egentligen skulle de även köpa sitt eget lördagsgodis för pengarna, men har börjat köpa det igen (enklast om man handlar när inte båda är med och kan välja)… tanken var ju att de skulle få känsla för pengars värde. Vet inte om jag har lyckats. Måste kanske fixa kontokort snart till dom… men de känns ju alldeles för små för det! ?

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:36 Svara

   Tack för att du delar med dig 🙂

 5. Sanna 12 november, 2017 on 19:38 Svara

  Min dotter är nu 10 år och vi har för det mesta köpt gemensamt lördagsmys. Det har lett till att hon själv inte behövt köpa det på egen hand, och när det har kommit till andra prylar som små leksaker, tidningar eller filmer så har hon frågat om lov. Vissa gånger har det blivit ett nej, medan de andra gånger har blivit ett ja. Vi har fått in lite som en policy att tidningar endast köps när vi ska ut och resa, detta för att ha något att göra under resans gång vilket har fungerat bra. Några större önskningar finns sällan och de gånger de funnits har det blivit födelsedagspresenter/julklappar eller liknande.

  Men nu har jag funderat en hel del på det här med vecko- eller månadspeng. Dels för att jag känner att dottern ofta är lite för lat, och inte riktigt hjälper till så mycket som jag hade önskat. Det krävs en hel del tjat för att hon ska städa sitt eget rum exempelvis, och oftast att jag hjälper till då hon vägrar göra det ensam. Det är och har varit riktigt påfrestande för mig som förälder, då jag många gånger känner att det är lite för övermäktigt för mig att göra allt på egen hand. Det har då tidigare blivit mycket förbud i form av att hon inte får se på tv/film, spela dator, gå ut och leka osv. förrän hon kan ta ansvar och få i ordning på sitt rum.

  Det har tyvärr inte lett någonstans, och i stället bara orsakat tråkig stämning och dålig energi. Nu har jag försökt vända det hela och bytt metod. Det har visat sig fungera mycket bättre, och det är nog så vi kommer fortsätta framöver. Nu försöker jag i stället motivera henne och få henne att förstå syftet bakom till varför hon måste städa. Hon har mer och mer börjat förstå att hon själv ”tjänar” på det, då det innebär att hon i slutändan gör mig glad, gör så att vi tillsammans får mer tid ihop och samtidigt gör det möjligt att släppa in kompisar. Det gör det även enklare att hålla i ordning på saker och ger även en skön känsla av trivsel när det är städat och fräscht. I samband med det har vi även infört ett schema med lättare saker som hon ska ansvara för här hemma. För varje sak hon hjälper till med så tjänar hon en liten slant exempelvis 5/10 kr, och ju mer jobb hon hjälper till med, desto större slant kan hon tjäna in. Vi arbetar även mycket med hur den slant hon tjänar in ska fördelas, för målet är ju förstås att få henne att vilja spara.

  Själv försöker jag som förälder hålla lite mer i plånboken och försöka att stå på mig, och inte ”tycka synd om henne” varje gång hon prioriterat den slant hon tjänat in fel. Utan jag tror det är viktigt för henne att inse att när pengarna väl är slut, så är det slut, och då får man inte nya förrän man har ”jobbat” igen.

  Kram Sanna

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:35 Svara

   Tack snälla för att du delar med dig!
   Kramar

 6. Hanna 12 november, 2017 on 20:54 Svara

  Alex som är tio och Ida som är sex år har månadspeng då de inte gör av med pengar i veckorna. Samuel fyller 14 snart och har veckopeng då det annars blir för lång tid pengarna ska räcka. Alla barnen får sin veckopeng/månadspeng utan att den är villkorad. De hjälper till med sysslor ändå när jag ber dem. För det mesta iallafall. 🙂 Vill de däremot ha extra utöver veckopeng/månadspeng så får de ”jobba” för det.

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:35 Svara

   Tack för att du delar med dig! 🙂

 7. Göta 12 november, 2017 on 20:57 Svara

  Vår sjuåring får 10 kronor i veckan. De pengarna får han helt utan ansträngning. Han ska ändå plocka ut sin tallrik, lägga smutstvätt i korgen, städa sitt rum och vara allmänt behjälplig. Men om det hade varit ett villkor för veckopengen hade han ju kunnat strunta i sysslorna och pengarna och så hade jag fått göra allt. Det är inte aktuellt. Han tjänar också ihop pengar genom att plocka mördarsniglar i trädgården. En krona per snigel och den här blöta sommaren har nästan ruinerat oss 😀

  Pengarna sparar han i några veckor och köper sedan en liten legogrej som både han och hans bröder leker med.

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:34 Svara

   Så sant! Håller med om att ALLA ska hjälpa till i hemmet på något sätt, utan betalning inblandad.
   Haha så smart med mördarsniglarna, även om det blir dyrt vissa år 😉

 8. Diana 12 november, 2017 on 21:07 Svara

  Åh en helt annan fråga här…
  Vad är det för penna han skrivit med och vart köper man den? Har letat efter nått sånt till mina barn. 😀

  • Stina Thelberg 13 november, 2017 on 15:20 Svara

   Undrar det jag också!!! Du får jättegärna svara, Evelina!! Kram

  • Evelina 13 november, 2017 on 19:43 Svara

   Ska fråga Elion! ?

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:32 Svara

   Ska fråga Elion men jag trooor att det är en present från bonusfarmor som hon köpt i Spanien…

   • Diana 16 november, 2017 on 11:57 Svara

    hahaha jisses, blir en dyr penna att åka till Spanien fram och tillbaka 😀

    Kram på’re

 9. Veronica 12 november, 2017 on 21:08 Svara

  Barn snart 10 och 7. De har ingen veckopeng. Äldsta har precis fått min gamla telefon så jag betalar abonnemanget. I övrigt är de inte så dyra i drift. Vi bor på landet med litet utbud av affärer och aktiviteter. Jag betalar det de behöver sen får de använda sina födelsedagspengar/julklappspengar om de vill köpa något extra!

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:31 Svara

   Tack för att du delar med dig 🙂

 10. Malin 12 november, 2017 on 21:43 Svara

  Oavsett hur och när en börjar med vecko- eller månadspeng tycker jag att den INTE ska kopplas till någon vardagssyssla som är en självklart del av ett välfungerande hushåll och hem. Ingen annan i familjen får betalt för att se till att det finns mat, att disken blir diskad, tvätten tvättad, huset städat, osv. Att göra dessa saker är en självklar del av vardagen där familjen hjälps åt. Det viktiga är att lära barnen värdet av pengar, hushålla med dom och att dom inte växer på träd. Sen kan barnen gärna få tjäna ihop extra genom att göra något extra, älskar snigelplockningen i en annan kommentar. 🙂

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:31 Svara

   SÅ sant!!

 11. Jennie - mamma till W&A 12 november, 2017 on 22:06 Svara

  Vår 7-åring får 20kr/veckan. Dessa fått han helt utan ansträngning. Duka av, plocka undan, städa sitt rum ska han göra utan att få betalt. Hjälper han sen till med annat, typ räfsa löv eller dyl så får han en slant extra. Veckopengen får han köpa vad han vill för. Ser den som ett sätt för honom att lära sig att saker kostar, och vill man köpa nåt speciellt får man spara. Eller som i början, när han upptäckte att pengarna tog slut när han handlade ?.

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:31 Svara

   Sådär tänker jag med, att vissa saker ska bara göras men om man gör extra kan det leda till mer pengar precis som ett ”jobb”.

 12. Sofie 12 november, 2017 on 22:26 Svara

  Mina 6 och 8åringar får ingen fast summa så brukar bli när jag kommer ihåg eller har kontanter till helgen. Brukar blir allt mellan 20-50kr/ veckan.
  Har inga fasta krav på vad de ska göra hemma men påpekar ofta tvätt i tvättkorg, städa rum och duka av. kanske ska bli hårdare på detta…

  Vissa nämner kontokort. När har ni gett dem det? Hur gamla uppskattar man att de bör vara för att kunna hantera det? Känner att min 8åring är på gränsen till att klara det..,

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:30 Svara

   Skulle också vilja veta mer om kontokort! Spontant känner jag att Elion är för ung för det fortfarande.

 13. Felicia 13 november, 2017 on 08:24 Svara

  Vår son på 2,5 år har 10kr i veckopeng. Hittills har han varit superduktig och verkligen sparat till en specifik sak han vill ha och sen lyckats köpa. Jag tror det är viktigt att tidigt inse betydelsen av pengar 🙂

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:29 Svara

   Oj det var tidigt! Så duktigt 🙂

 14. Jeanette 13 november, 2017 on 10:17 Svara

  Min 8 åring och 15 åring får veckopeng. Vi lär våra barn tidigt värdet av pengar, så dem förstår att saker och ting kostar. Dem får tidigt spara själva om det är nåt ”större” dem önskar sig. Vår son har i flera år haft intresse för dator och tv-spel tex och han har fått spara och betala en del utav ps 3 när han önska sig det och även ps 4 när han ville uppgradera sig. Sen även till spel och sånt. han fick lära sig det tidigt, så det har varit naturligt för han att förstå värdet av pengar. Nu har han 100 kr av oss i veckopeng, han har nyss fått eget konto med kontokort så vi lätt kan swisha osv. Sen har han lett litet extrajobb vid sidan av skolan, då han hjälper en musikaffärägare (en kompis till hans pappa) och får lite betalt där när han jobbar 🙂 Vår 8 åriga dotter är mer spara än slösa för det mesta, hon får runt 50 kr i veckan kanske. Med hennes veckopeng kan det se lite olika ut just nu.

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:29 Svara

   Det tror jag är superviktigt, att lära sig värdet av pengar! 🙂

 15. Jennifer F 13 november, 2017 on 10:43 Svara

  Vår son på 8 år får månadspeng. Han har fått det länge och har alltid tyckt det har varit spännande med pengar och varit duktig på att spara. Han får 120 kr i månaden och då ska det räcka till lördagsgodis och att spara till grejer han vill ha. Han tycker även det är kul med aktier och vi har en deal att den summa han väljer att investera i aktier dubblar vi, för att uppmuntra det beteendet. Däremot är inte månadspengen villkorad, utan han förväntas hjälpa till här hemma ändå. Eftersom det är så jobbigt med kontanter har han ett eget betalkort som vi har autogiro på månadspengen till. Han handlar aldrig utan en vuxen ändå, så då hjälper vi honom med betalkortet.

  Hans lillebror är 4 år och har börjat få veckopeng på 10 kr i veckan. Med mindre barn är det ofta bättre med veckopeng upplever jag eftersom en månad blir lång tid för en fyraåring. Han fick börja få veckopeng eftersom han inte hade något koncept av pengars värde och att man inte kan få allt man vill ha. Så nu får han pengar och har snart sparat ihop till den leksak han länge velat ha helt på egen hand och han är stolt som en tupp över sin spargris 🙂 Det är svårt för barn att lära sig pengars värde utan att få prova.

  Vi köper för övrigt aldrig leksaker eller liknande till barnen förutom till jul eller födelsedag, utan det får de spara ihop till själva. Många leksaker är dyra och vi har alltid varit noga med att berätta att inte ens mamma och pappa har råd att köpa allt och att vi också måste spara till saker. Vi försöker göra pengar och ekonomi kul och intressant för barnen och pratar ofta om vad de vill spara till, hur de ska kunna spara till det, hur mycket pengar de behöver osv. Så får man in lite matematik också 🙂

  • Evelina 14 november, 2017 on 09:28 Svara

   Tack för att du delade med dig! Tror också på att det är bra att de ”lär känna” ekonomi i tidig ålder.
   Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna