VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

HA KOLL PÅ EKONOMIN

Inlägget är i samarbete med Sambla

För mig har det alltid varit viktigt att ha koll på min ekonomi. Undvikit lån och istället spara ihop till det jag vill ha. Mitt första lån var faktiskt när jag köpte radhus, nästan 26 år gammal. Men verkligheten ser inte alltid ut så och det finns många olika anledningar till att man behöver ta olika lån – billån, studielån etc. Och varje gång man tar ett lån är det lika viktigt att ha koll på vad lånet kostar dig.

Sambla hjälper privatpersoner att struktuera upp sin privatekonomi genom att kostnadsfritt jämföra olika bankers bud. För den som kanske inte har intresset att själv jämföra räntor kan Samla bli ett smidigt sätt att spara pengar på, om man lyckas få en lägre ränta än om man använder första bästa bank (oftast kanske den du redan har).

På tal om privatekonomi – vad är ditt bästa spartips för att kunna unna dig saker som du kanske spontant tänker att du inte har råd med? Mitt är att ha olika sparanden och lägga undan en viss summa varje månad, olika beroende på vad det är för typ av konto. Det behöver inte vara mycket, men att ha ett mål hjälper! T ex har jag tre olika sparanden som är till resor/nöjen. Eller ett är mitt och Manges gemensamma som vi båda har tillgång till. Jag har även ett som är till för oss båda, där jag lägger undan tills vi ska bo på hotell eller liknande (jag har en mer detaljerad plan men vill inte skriva om det här eftersom han läser hehe). Slutligen har jag ett sparande som är till när jag tar examen. Alltså två ÅR bort men det är en liten morot genom studietiden och ska användas till någon form av resa tillsammans med min fina vän Petra. Vi sitter i samma båt – studerande, arbetande småbarnsmorsor som känner att vi har resande att ta igen och speciellt med vänner. Många bäckar små kommer att ge mig minnen för livet alltså.

 

img_2523.jpg img_2492.jpg

Jag vill se mer av världen med hjälp av mina pengar! Här på Rhodos tidigare i somras.


Kommentarer


 1. Agneta 10 augusti, 2017 on 14:57 Svara

  Jag sparar regelbundet på olika konton. Både till pension och till åttaåringen (två stora barn som flyttat och fått sina sparpengar). Sen har jag tre mindre sparanden till resor och annat smått. Dessutom sätter jag in en viss summa utöver det om lönen överstiger en viss summa varje månad, kan vara allt från nån hundring till flera tusen. Är ssk och kan jobba extra om jag har lust varför lönen ibland är riktigt hög och ger den möjligheten?
  Jag älskar att ha koll på ekonomin!

 2. Helena 10 augusti, 2017 on 20:14 Svara

  Sedan finns det ju människor som inte har tillräckligt med pengar så det blir över till sparande!

 3. Jasmine 11 augusti, 2017 on 11:57 Svara

  Vilka fina bilder!

 4. Sanna 11 augusti, 2017 on 15:12 Svara

  Har flera olika sparkonton, 2 hos min bank HSB, två på Ica banken, typs är att handla med ett kontokort som ger avkastning, tex Ica-kortet får du hem bonuscheckar. Brukar spara dessa så jag köpa något lite dyrare.

  Sen har jag ett ”fuck off” konto som är min egna personliga sparkonto, som en buffert för mig om mitt samboskap skulle gå i kras.

  För mig är nyckeln att ha koll på mina utgifter, göra en buffert som jag håller någorlunda. Någonstans tror jag också att det är viktigt att pengar är inte allt i världen, den gör en inte lycklig. Kanske mer friare. Det vikigaste är att ha en sund relation till sig själv, och sin omgivning. Och unna sig saker när man tex har klarat en as jobbig tenta, eller fått ett nytt jobb eller karriärsmål!

  En sista sak, jätte bra samarbete! Tycker att det är viktigt att man VÅGAR prata ekonomi. I Sverige är det inte så populärt att prata ekonomi.

  Tusen tack för en fin blogg Evelina!
  Önskar er en fin helg!

  Kram från Sanna i Gävle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna