VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

SISTA HELVECKAN HEMMA

Måndag morgon och den sista hela veckan innan inskolningen startar. Det blir en mjukstart nästa vecka med hembesök på torsdagen och en stund på förskolan på fredagen, men ändå. Det är dags! Blandade känslor men jag har bestämt mig för att ta det som det kommer. Finns ingen anledning att stressa upp för något som händer då redan nu.

Ni som har skolat in era små eller ska, hur lång inskolning har ni? Jag har tidigare skolat in Elion när han var nästan 1 år och 10 månader och jag vill minnas att det då var 2 veckor, med tider som ökade succesivt. Nu har vi fått endast 4 dagar plus hembesöket men det tycker jag inte direkt räknas eftersom det ju är här hemma, inte på förskolan där de behöver tid att vänja sig. Ska ringa idag och be om att förlänga med två dagar så det blir i alla fall lite drygt en vecka. Googlade efter vi fått våra tider och det verkar som att en del förskolor kortat ner inskolningstiden men det var väldigt blandade åsikter om saken och spontant kan jag inte förstå varför det skulle vara bra för barnen. Ni som jobbar inom barnomsorg får gärna upplysa mig om saken.

 

Gårdagens efterrätt – minikladdkakor och minipajer (rabarber/hallon). Serverades med glass, vaniljsås och grädde. Plockmat är som sagt min grej och att även välja på efterrätter tycker jag känns kul.


Kommentarer


 1. Therese 7 augusti, 2017 on 10:10 Svara

  Nu har vi privat förskola till barnen, men vi har två veckors inskolning som standard. Mer om det behövs och funkar det bra så lämnar man barnet själv andra veckan men finns till hands. Men många här som har barnen på dom kommunala förskolorna har bara tre dagars inskolning och jag tycker det låter galet. Alla barn är ju olika och för en del kanske det funkar med tre dagar, men tycker ändå det låter galet..

  • Evelina 7 augusti, 2017 on 10:39 Svara

   Vi har också valt privat förskola och har hört att de är väldigt anpassningsbara så håller tummarna för att de går med på förlängning ✊? tydligen har de haft två veckor tidigare men nu är det fler inskolningar än vad det brukar på samma gång.

 2. Evamy 7 augusti, 2017 on 11:31 Svara

  Hej! Jag har skolat in mina på 3 olika förskolor sammanlagt och alla hade 4-5 dagar. Varav den sista eller två sista dagarna så lämnade man å hämtade å inte va kvar å den sista dagen fick dom gå den tiden dom skulle gå sen ”på riktigt”. Det har funkat kanon med mina barn, har knappt behövt vara där alls faktiskt ? Men de är ju olika på barn också! Och på oss föräldrar, visar du att dom kan vara trygga där så är de ju också lättare för dom ? Lycka till!

 3. Emma 7 augusti, 2017 on 11:42 Svara

  Jag har jobbat på en förskola där vi hade två veckors inskolning. Samt inskolat egna barn med endast tre dagars inskolning och kan säga att 3 dagars var så bra. Vi var med hela dagarna åt lunch och allting. Sen gick iväg nån kort sväng kom tillbaka. Sen 4 e dagen lämnade vi på morgonen och gick hur bra som helst. Jag tycker att två veckor kan bli för lång tid och utdraget.

  Nu var min son 2,4 nör vi inskola men tror på kortare inskolning!

 4. Emma 7 augusti, 2017 on 11:45 Svara

  Sen att tillägga att vi skulle vara redo att finnas i närheten de första två veckorna osv. Men kände mig trygg med tre dagars inskolning ?

  • Evelina 7 augusti, 2017 on 11:57 Svara

   Vad skönt att höra!!

 5. Anna 7 augusti, 2017 on 11:50 Svara

  Åh fina Evelina. Förstår din oro och det är sunt då du såklart vill ha det allra bästa dagarna för dina småttingar! ???? Tror det är viktigt att du och M pratar med pedagogerna på era barns förskola om hur ni tänker, så att ni samverkar och får förtroende för varann. Berätta för dem om vilka Idun och Aston är, vad de gillar att göra, bli tröstade etc. Det ger pedagogerna en bra bild för att ge barnen den bästa starten. Jag arbetar själv som förskollärare, och tänker att alla barn är olika (vilket är en styrka) och att vår verksamhet ska anpassas efter barnens olika behov både under inskolning och resten av förskoletiden. Barn behöver olika lång tid på sig vid inskolning och även senare när de kommit in i gruppen. Sen går det ju i vågor hur de anpassar sig och mår, det handlar ju om anknytning också. Både Elion, Idun och Aston har engagerade, trygga och närvarande föräldrar vilket jag tror underlättar för dem att vilja, våga och tro på sig själva. När era små nu börjar kommer de hitta både pedagoger, kompisar och olika material i förskolans miljö som de känner extra stor trygghet till. Ska dem gå på samma avd?

  Jag brukar tänka på jämförelsen att det är en ny värld som öppnas för de små (och även för föräldrar), och det tar tid innan de förstår innebörden av att de faktiskt börjar på förskola. Det är som om vi skulle åka till en helt ny plats där vi till en början inte känner någon, men där de vi möter på ett positivt sätt vill att vi ska vara med, äta, sova, leka fast vi bara har hemlängtan. Så det är ju inte alls konstigt att många blir ledsna efter inskolning, tvärtom tyder det på att barnen är trygga, men det kan dem såklart vara utan att bli ledsna också, det är ganska komplext.

  Är övertygad att ni kommer hitta den bästa lösningen för er fina familj!

  Kram ❤️

  • Evelina 7 augusti, 2017 on 11:57 Svara

   Det hjälpte väldigt mkt att prata med förskolan idag! Att jag känner att de som sagt vill göra sitt bästa för att barnen ska känna sig trygga och att det är det de arbetar mot och för. För mig som mamma är det väldigt skönt att känna att de verkligen lyssnar och tar till sig, så jag tror att detta kommer bli superbra! Det var inga problem att bestämma redan nu att det blir två dagar längre.

   De ska inte gå på samma avdelning, vilket nog är det som mest ger mig ångest. Att de ska behöva skiljas från oss OCH varandra. Nu är de ju inte tvillingar, men har växt upp som det och jag tänker att det blir lite som att man delar på tvillingar vid inskolning? Gör man det? Jag tror att det är bra att de framåt går på olika avdelningar eftersom de har olika behov, men just den här första seperationen från hemmet och mig/M skulle jag vilja att de gick igenom tillsammans faktiskt. Men de lyssnade även på det och att jag frågade om att det kanske är möjligt att Idun är en del på Astons avdelning de här första fem veckorna när jag har praktik och de kommer vara där mer än annars. Känns så dumt att det blir rivstart istället för att kunna mjukstarta och ha min praktik senare. MEN, det är ju vad det är och jag känner ända in i hjärtat att vi har bästa förutsättningarna tack vare bra personal på förskolan.

   Kramar och TACK för din input ♡

   • Anna 7 augusti, 2017 on 18:36 Svara

    Läste ditt nästa inlägg och vad glad jag blir av att höra att dina små kan få vara tillsammans om det behövs för deras trygghet, heja er förskola som lyssnar på era tankar!!! ??? När det gäller inskolning av två barn samtidigt tror jag att reglerna skiljer sig från olika förskolor. Kanske att du skolar in Idun först och sen Aston? Hör med dem. ? Kram på dig ?

    • Evelina 8 augusti, 2017 on 22:32 Svara

     Jag med! Har bara bra feeling av förskolan ????❤️
     Kram!

 6. Ewe 7 augusti, 2017 on 12:27 Svara

  Här verkar det vara tre dagars inskolning överallt och det har funkat finemang med våra två äldsta barn. (Minsta börjar om ett par veckor.) Jag tycker det verkar hattigt med en lång utdragen inskolning med korta stunder i början. På tredagarsinskolningen är föräldern där med barnet hela dagen från första dagen. Sen är man såklart standby hemma nån/några dagar också. Och skulle det inte fungera går det alltid att förlänga inskolningen. Jag tror det är viktig att föräldrarna visar att de litar på pedagogerna och försöka släppa kontrollen, lättare sagt än gjort kanske 😉

 7. Elina 7 augusti, 2017 on 12:36 Svara

  Förstår din oro! Tror vi skolade in under en vecka förra hösten, vi anpassade lite så kanske blev nån dag mer. Sen var jag föräldraledig en dag i veckan fortf. Tycker att det gick bra, konstigt nog var först efter nån vecka som hon kunde vara ledsen vid lämning. Då hade kanske nyhetens behag lagt sig. Som tur är så vände det fort. I februari fick vi en liten igen och vår tvååring gick två dagar i veckan på förskolan 6 tim/dag under våren (fick vara hemma första mån med lillasyster). Men nu är jag lite kluven. Vi har varit lediga tillsammans hela familjen sen skolavslutningen och tanken är väl att vår tvååring ska gå på förskolan igen två dagar/vecka, men funderar på om vi bör köra lite inskolning igen pga långt uppehåll eller om hon ens behöver gå på förskolan. Nu är ju minstingen lite större, 6 mån, och kanske har småtjejerna ett större utbyte av varandra under hösten än i våras. Eller kommer tvååringen ändå ha nytta av att träffa barn i hennes egen ålder totalt 12 timmar per vecka? Hon är ju nu 2,5 dessutom. Mycket att tänka på… Vi ska nog hälsa på tillsammans på förskolan och känna efter lite. Lycka till med inskolningen, förhoppningsvis går det jättebra och de kommer att trivas. Går det dåligt så finns det alltid lösningar, iaf på längre sikt (byta förskola etc). ❤️

 8. Jenny 7 augusti, 2017 on 12:55 Svara

  Jag har positiva erfarenheter av korta inskolningar men då ska det istället vara långa dagar. Jag tror att barnen lättare slappnar av och är med i de ordinarie rutinerna när de vet att föräldern är där hela dagen jämfört med långa inskolningar där man ofta är med en stund och sen ska föräldern gå iväg en stund. Upplever att barn då vill hålla koll på föräldrarna hela tiden så att de inte ska gå iväg. Lycka till!

 9. Lisa 7 augusti, 2017 on 13:01 Svara

  Vi hade 4 dagar och för vår 1,5 åring var det bra. En kompis som är förskollärare sa att en nackdel med långa inskolningar är att barnet vänjer sig vid att föräldrar är där, ungefär som en öppen förskola och därför blir det jobbigt när de väl inser att de ska vara där själv utan föräldrar på dagarna.

  • Rebecka 7 augusti, 2017 on 15:59 Svara

   Min upplevelse är densamma som din kompis beskriver. Det blir svårare att separera om man drar ut på inskolningen. Däremot är jag väldigt noga med att MMS:a bilder till föräldrarna under dagen så att de kan se sitt barn i olika situationer. Uppskattar även att få det från mina barns pedagoger. Om man på morgonen har en oroskänsla är det skönt att se att barnen leker och har det bra. Tycker du ska fråga dina barns pedagoger hur de gör med MMS.

   Sen ett litet ps… det kommer att komma bakslag någon gång under förskoleperioden. Men se det som något positivt. För även om det är fruktansvärt att lämna ett gråtande barn på förskolan så visar det att barnet ser dig/er som sin primära trygghet och det är ju kanon. Innan jag får motargument vill jag säga att om barnet inte får bakslag så är det inte det motsatta att barnet inte känner trygghet hemma. Hursomhelst så önskar jag Lycka till med inskolningen.

 10. Veronica 7 augusti, 2017 on 13:40 Svara

  Två veckor ( 4 dagars) men bara två timmar åt gången. Oftast på förmiddagen. Åt lunch någon dag sista veckan. Ingen sovning på inskolningen.

  Mina barn var 12 månader resp 18 månader.

 11. Charlotte 7 augusti, 2017 on 13:49 Svara

  Jag har provat båda sätten och måste bara få säga följande:
  De allra flesta barn som skolas in på tre dagar får något form av rejält bakslag längre fram (om de inte redan är otrygga vid lämning dag fyra). Ett så litet barn som en ett- eller tvååring kan rent kognitivt inte knyta an till en främmande vuxen på så kort tid, framför allt inte i en barngrupp där den vuxne inte bara har dina barn att ta hand om. Flertalet psykologer har uttalar sig i ämnet – tredagarsinskolning skapades för att föräldrar tyckte att två-tre veckor var för krångligt med jobb etc. Barnperspektivet är alltså ett helt annat. Därmed inte sagt att vissa barn klarar tredagars, men som sagt – om ni har möjligheten är ett längre spann bättre (vem vet, ni kanske känner efter tre-fyra dagar att det känns helt bra i magen och väljer att prova lämna – men att vara låst till tre dagar och ha den pressen är inte att föredra).
  Följ din magkänsla! Och var tydlig med ”såhär vill vi göra” till personalen. Jag har full tillit till förskolepersonal, men det är dina barn. Kram!

 12. Emma 7 augusti, 2017 on 15:31 Svara

  Vi ska skola in vår 2-åring till veckan vi med men har 5 dagars inskolning och då är vi där 9:00-14:00 varje dag tillsammans. Tror och hoppas det blir bra! 🙂

 13. Emma 7 augusti, 2017 on 15:47 Svara

  Vi hade fyra dagar och det tyckte jag var bra ?

 14. Jennie - mamma till W&A 7 augusti, 2017 on 15:53 Svara

  Hej!
  Är själv förskollärare och jobbar på en småbarnsavdelning. Vi har haft allt från 2 veckor med kortare pass till en vecka med lite längre pass. Nu kör vi 1,5 vecka (oftast börjar insk en onsdag då), med kortare pass som sen ökas på andra veckan och föräldern går ifrån mer och mer. Det vi alltid är noga med att poängtera på min sen.plats är att vi är flexibla. Det ska kännas bra för alla. Känner vi eller föräldrarna att det behövs fler dagar så löser vi det. Det viktiga är att det blir bra. Ni lämnar ju faktiskt det mest värdefulla ni har till oss. Och känner föräldrarna sig trygga med pedagogerna så gör oftast barnen det också ?.

 15. Marie 7 augusti, 2017 on 16:56 Svara

  Tre dagars inskolning är standard i Stockholm och då är föräldern med hela dagar dvs 9-15. Hur nära föräldrarna är såklart beroende på hur barnet är. Man känner av läget. Efter de dagarna är det att föredra med kortare dagar, tex fram till lunch eller efter vilan. Det blir ju en slags förlängning av inskolningen. Sen får ni känna av när era barn är klara med den och kan gå hela dagar.

  Lycka till nästa vecka. Kram (arbetar i förskolan)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna