VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

FRÅGEKALENDER – LUCKA 24

Jag hade tyckt det var roligt att läsa om er familjs jultraditioner. Hur ser julafton ut?

Jag tror att många försöker föra vidare vissa traditioner från sin egen barndom och jularna då? När jag växte upp fick vi alltid välja en julklapp under granen redan på morgonen, så vi fick något att leka med under dagen. Åh vad jag minns detta som urmysigt! Eftersom mina föräldrar delade på sig redan när jag var 4 (tror jag det var!?) minns jag inga jular med båda, utan det var varannan jul hos mamma och varannan hos pappa. Eller om det var att vi alltid sov hos mamma på julafton, för jag minns faktiskt inte att vi brukade sova över hos pappa då, inte när vi var yngre. Men varannan julafton åt vi i alla fall jullunch hos min farmor med hela tjocka släkten (den är verkligen stor) innan Kalle anka och varannan var vi hos mamma, de första åren med jullunch hos mormor och sen var vi hemma på kvällen, senare år var vi hemma hela dagen och firade bara där. Kalle Anka var ett måste alla år och därefter var det dags för julklappsöppning och sen julbord.

Nu i vuxen ålder har jag hållt fast vid att öppna paket på morgonen, men sen förra året är det paket i julstrumpan som gäller. Men jag kan väl inte påstå att vi kommit in i några speciella rutiner eftersom Elion har två hem och han och F har varit uppe i Norrland vissa år, och då träffas vi inte alls. De senaste åren har han varit här nere och då har vi delat på julafton. Förra året vaknade han här och åkte till F efter Kalle Anka, i år vaknar han hos F och kommer hit efter lunch. Det är han själv som vill göra så. Utmaningen är att försöka samla ihop julklappsöppnandet bara känner jag, så det inte blir fokus på julklappar hela dagen för Elion om han är på flera platser, jag vill behålla känslan av att öppna alla tillsammans framåt kvällen så att inte allt handlar om klapparna. Kalle Anka är fortfarande ett måste, och julmiddag hos Ms föräldrar har blivit någon form av tradition – vi har varit där alla julaftonkvällar sen vi träffades (alla fyra som det ju blir imorgon haha) eftersom min pappa med familj var bortresta ett par år där. Det enda som är riktig tradition är väl kort och gott julklapp på morgonen och sen full fokus på att umgås med nära och kära. Julbord och paketöppning. Umgås sådär på riktigt. Jag är i valet och kvalet om vi med tre barn ska börja fira jul hemma på kvällen, men det är ändå något mysigt med att åka hem till någons föräldrar tycker jag. Kanske ska försöka införa traditionen från när jag var lite, äta jullunch på bortaplan och fira hemma på kvällen. Samtidigt som det är skönt att öppna julklapparna på bortaplan och slippa hantering av papper och kartonger haha. Ikväll tror jag att vi åker hem ganska tidigt, som igår ungefär när minisarna ska sova och så tar vi några timmar på hemmaplan bara vi som avslutning.


IMG_4902

Här hade vi varit ett par i 3 månader, firade vår första jul tillsammans några dagar senare och dagen efter (juldagen) började vi att flytta ihop även om det tog ett par månader till innan allt var flyttat.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna