VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

FRÅGEKALENDER – 2 DECEMBER

Jag vet att du pluggar till socionom. Men vad läser man egentligen då för nåt i utbildningen och vad kan man jobba med? Tänker ju mest på socialtanter… 😉

Haha ja det finns nog vissa stereotyper och fördomar kring socionomer. Men jag tror att det är för att det fortfarande är ett ganska ”ungt” yrke som liksom inte hunnit ta mark på samma vis som exempelvis läkare och psykologer. Jag tror att detta kommer med tiden. För som socionom arbetar man med mycket mer än som socialsekreterare! Kurator är ett av de vanligaste jobben och många socionomer testar även på att vara enhetschefer inom äldre- och handikappsomsorg.

Som socionom har man ett helhetsperspektiv kring människa och samhälle och man jobbar med människor som är utsatta, går igenom svårigheter eller behöver hjälp på något vis. Eller så jobbar man förebyggande. Man kan jobba med människor i alla åldrar och överallt! Familjecentraler, skolor, vårdcentraler, sjukhus osv. Det är viktigt att man är en person med stor förståelse och empatisk förmåga om man vill bli socionom – något som man får träna på under hela utbildningen men som förstås krävs att man har med sig från början.

Under utbildningen läser man socialt arbete, psykologi, juridik och sociologi bland annat. Breda ämnen precis som yrket i sig. Jag tror att det som gör att JAG har valt utbildningen är just variationen i det kommande yrket. Man kan byta arbetsplats och inriktningar och ändå jobba med människor på olika sätt.


 IMG_4515

Augusti 2014. Jag hade precis börjat socionomprogrammet. Min första skoldag var jag gravid i vecka 12+0 och vi var på ett ultraljud för att titta på Iduns små hjärtslag precis innan uppropet. Vilken dag!


Kommentarer


  1. Anna 3 december, 2016 on 07:31 Svara

    Jag är utbildad socionom och sedan 2004 jobbar jag som enhetschef inom LSS verksamhet (personer med funktionsnedsättning). Riktigt roligt jobb även om det såklart innebär stora utmaningar. Kan varmt rekommenderas.

  2. L 3 december, 2016 on 08:25 Svara

    I min lilla hemstad är det en person född nån gån mellan 93-95 som fått jobb som en kurator på en skola. Personen i fråga besitter ingen utbildning på universitet/högskolenivå. Skrämmande tycker jag när skolkurator är ett av de absolut viktigaste arbeten som finns. Vad anser du om detta?

    Tack för en härlig blogg. Kram!

    • Evelina 3 december, 2016 on 14:22 Svara

      Oj, nej det tycker jag inte alls känns ok! Outbildade lärare är självklart också ett stort problem, men som du säger är kurator en väldigt betydelsefull person där det i situationen kan handla om riktigt stora bekymmer. Då krävs det att man vet hur man ska bemöta eleven, vilka eventuella myndigheter man bör kontakta osv. Hoppas att skolan snart får en behörig kurator.
      Kram och tack för att du läser!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna