VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

TIPS & RÅD I SMÅBARNSBUBBLAN

Ha tålamod. Jag fick världens tålamod när jag blev mamma – mot mina barn. Men mot min man är det inte lika enkelt och villkorslöst alltid hehe. Vilket väl egentligen är lite konstigt (nu snackar jag ”vardagstålamod”). Överlag tror jag att man ska tänka mer på hur man behandlar sina barn och hur man behandlar andra vuxna i betydelsefulla relationer (och vice versa). Alla relationer kräver tålamod och alla förtjänar att man bemöts med respekt.
 
Välj dina strider. Vissa fighter är inte värda att ta med sina barn – så heller inte vissa fighter med sin partner. Speciellt inte om man är trött och går på ”reservenergi”. Det FINNS faktiskt vissa saker man kan och ska släppa utan att någon ”vinner”, om det bara är småstrunt. Som jag själv tränar på det här…
 
Var generös med pussar och kramar (om ni tycker sådan närhet är viktig), när ni ses och när ni skiljs åt. Oavsett tid tills ni ses igen – det blir ett smidigt sätt att få in lite närhet under dagen.
 
Glöm heller inte de långa kramarna! Bara… Kramas. Tanka närhet. Visa att det här är min trygga hamn och den jag vill krama varje dag. Vi brukar få till såna kramar i köket i samband med matlagning oftast tror jag.
 
Var även generös med att ge utrymme för pauser. Är man två föräldrar har man ju fördelen att kunna dela upp sig och ta på sig ALLT ansvar kortare stunder om den andre behöver gå på toaletten ifred tex. Eller träna. Eller träffa vänner. Återigen – alla har olika ställen där energin kan fyllas på. Ibland behöver man bara få tid att andas, helt i sin ensamhet.
 
Gör saker tillsammans – Vi är bra på att göra saker var för sig och dela upp oss med barnen i ”skift”. Men så har vi oftast stunden i soffan på kvällarna där vi kollar på en serie tillsammans och bara håller hand. Pratar inte så mycket men är tillsammans. Så litet kan det vara men bara att man har gemensamma ”intressen”. Familjepromenaderna är ett annat sånt moment vi har, det är liksom alltid bra.
 
Var ett team, ett vi. Tänk på att ni kompletterar varandra och att det är ok att dela upp alla hushållets uppgifter så länge man känner att det är rättvist fördelat. Ni är ett team! Jag städar hellre än lagar mat, M bygger hellre koja än att tvätta. Man gillar olika och varför inte göra de måsten man tycker är ”roligast”? Att ha en vi-känsla tror jag är väldigt viktigt i en familj. Sen dag ett i princip har M sagt ”vår” stuga till exempel, även om det var han som köpte den innan vi möttes. Han hade kunnat säga min men han ville väl inkludera mig i hans liv direkt antar jag och det tyckte jag var så fint. Nu snackar jag förstås inte bara materiella ting, utan mer att man ska släppa in den andra och vara ett vi, tillsammans.
 
Ta emot hjälp. Får ni erbjudande om barnvakt – ta den. När det känns ok att vara ifrån barnet/barnen såklart. Eller bara korta stunder mitt på dagen för att träna osv. När jag var ensam med Elion sa jag att om jag får fler barn är det viktigt för mig att pappans föräldrar bor i stan så det finns barnvakt. Men det hjälpte ju inte eftersom våra potentiella barnvakter är på resande fot så ofta haha. Lyllos er som har hjälpen nära och naturligt! Skönt för er och fint för barnen att få starka relationer med andra vuxna.
 
Våga be om hjälp.  Det kanske inte finns en mormor eller farmor i närheten som bjuder in sig själv till att vara barnvakt. Försök hitta andra alternativ. Vi har frågat våra syskon ett par gånger när farmor inte kan. Då kommer de hit och tittar på TV hos oss istället för hemma i sin soffa så att vi kan komma iväg när barnen sover 🙂
 
Säg snälla saker. Överlag tror jag att vi är väldigt bra på att TÄNKA snälla saker men av någon anledning är det inte lika ofta de hittar ut genom munnen. Men hur glad blir man inte av att få höra snälla ord? Fin tröja, vad glad du ser ut idag, vad duktig du är på att… Ja berömma det yttre är såklart snällt men att visa uppskattning för egenskaper är desto finare tycker jag.
 
Tänk dig in i den andres situation – vi ÄR olika, vi GÖR olika, vi VILL HA olika. Kvinnor är från Venus och män från Mars!? Samma situation ger inte samma resultat på två olika människor. Ha förståelse för att vi tänker och gör olika. Kärlekens olika språk tyckte jag var intressant att läsa om – att vi ”pratar” olika kärleksspråk. Jag vill t ex ha överraskningar, M förstår inte alls att det är så speciellt. Medan han blir såå glad för typ hemlagad god mat och gör det till mig, när jag ser det mer som… Mat? Haha ja ni förstår. Det är samma med när vi har konflikter, vi reagerar olika där men förståelse är viktigt.
 
Alla sätt är bra utom de dåliga. Ja man kan faktiskt mata barn, natta barn och leka med barn på olika sätt. Visst att rutiner är viktigt men det kan ju faktiskt vara lika bra med olika sätt. Också något jag behöver träna på – mitt sätt är inte det enda rätta bara för att jag har varit hemma längst med barnen.
 
Tänk på tiden när ni började dejta. Vad var det som gjorde att du föll för din partner? Om man stannar upp och tittar, verkligen tittar på den andre mitt i vardagslunken ser man kanske DET igen, och får då också en påminnelse om varför det är just ni två som delar allt.
 
Fortsätt dejta. När jag och M träffades lovade vi varandra att vi aldrig skulle sluta dejta, men vi är också medvetna om att det med två så små barn är svårare att få till kvällar på stan och att det är såhär det kommer vara ett par år. Därav våra överraskningsdagar där vi ansvarar för varannan månad på ”vårt” datum – stort som litet – för att göra något för den andre eller för kärleksrelationen. En present eller en aktivitet/upplevelse, en fika på stan eller barnvakt för att kunna gå på bio. Detta hjälper till att hålla romantiken vid liv eftersom det är något som sker kontinuerligt utan större krav. Man glömmer inte bort varandra. Skitsamma att det är ”på schema”, det händer och det är det viktigaste. Detta är det bästa jag kommit på på länge och är mitt supertips för att behålla romantiken i vardagsbubblan med småbarn ;).


IMG_8913.JPG IMG_8915.JPG      IMG_8920.JPG

Våra minisar – det BÄSTA vi har gjort <3

Syskonmatcha är ju för övrigt världens grej haha, såå kul!

 


Kommentarer


 1. Elina 21 november, 2016 on 22:17 Svara

  Håller nog med i allt du skriver (även om jag inte praktiserar riktigt allt ?). Jag tycker att det är så fint av dig att skriva ett sånt här inlägg, det känns verkligen att du vill vårt bästa (oss läsare alltså). ❤️ Stor kram!

  • Evelina 22 november, 2016 on 10:18 Svara

   Jamen så där det ju, det är rätt enkla saker EGENTLIGEN, men så lätta att inte tänka på också. Men man kan bara göra sitt bästa <3
   Klart jag vill, ni är ju mina vänner hihi. Har dessutom fått en del frågor på den här typen av fakta så tänkte jag kunde dela med mig av hur jag tänker i frågan 🙂
   Kram!

 2. Tilda 21 november, 2016 on 23:13 Svara

  Vilket fint och viktigt inlägg.
  Många goda tips och HÖGigennkänning. Detta får du sälja dyrt till Aftonbladet eller dylikt ??
  Nu ska jag krypa ner i sängen brevid min två sovande älsklingar, en stor och en liten.
  Godnatt

  • Evelina 22 november, 2016 on 10:17 Svara

   Hihi ja det vore något 😉
   Hoppas du fick sova gott!
   Kramar

 3. Natalie 22 november, 2016 on 09:16 Svara

  Underbart inlägg. Ska helt klart bli bättre på flera punkter. Det första jag ska göra när jag kommer hem är att ge sambon en lååååång kram och puss ?

  • Evelina 22 november, 2016 on 10:17 Svara

   Låter som en bra plan! Mer kärlek åt folket 🙂 <3 Kram till DIG!

 4. Linda 25 november, 2016 on 07:35 Svara

  Fint inlägg 🙂
  Det med överraskningsdagar är något vi hade behövt. Bara varit tillsammans i lite mer än 2 år o glider redan isär vilket är trist då vi bara för 7 veckor sedan blivit föräldrar till en liten tös. Jag har barn sedan tidigare förhållande med som jag har varannan vecka.
  Jag har tyvärr världens idétorka ??
  Du skulle inte kunna skriva ner en liten lista på saker ni gjort åt varandra? 🙂
  Lite tips åt oss andra 🙂 vore väldigt tacksam ? så man kommer igång lite sen rullar nog idéerna igång av sig själv 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna