VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

VI SIKTAR PÅ 5 ÅR!

Redan torsdag och efterlängtad fredag imorgon igen! Älskar fredagar, jättejättemycket!

Vi hade ju en sjukis hemma förra veckan och igår kväll var det dags igen. Framåt läggdags hade Idun 39.8 grader bara sådär… Så idag har hon varit hemma med Mange (som kunde jobba hemifrån) och jag kunde pusta ut och åka till jobbet. Nu när jag har föreläsningsdagar igen finns det ju liksom inte så många dagar att klämma in jobbet på, och att omboka/avboka känns knepigt när det ofta är tre andras scheman som är inblandade också (kollega + föräldrar).

 

Måste visa. Barn ska sitta bakåtvända minst 4 år och helst 5 år enligt det senaste, eftersom det innebär en större säkerhet för deras nackar ifall olyckan skulle vara framme. Jag har ju jobbat i babybutik och vet inte hur många gånger jag hört föräldrar säga att deras barn inte får plats när de sitter bakåtvända. Men titta här, på benutrymmet för mina barn (trots skyddet med fickor fulla med leksaker och annat). De är LÅNGA för sin ålder och ser ni vilken bra benyta Idun har? Hon är snart 4 år och 1 månad men säkert lika lång som många 5-åringar.

 

Så om ni tror att barnen inte får plats vill jag bara säga två saker – hellre brutna ben än bruten nacke och VÄLJ RÄTT BILSTOL. Vi har en Maxi cosi mobi och en be safe izi plus, om ni vill ha två bra tips. Be safen är inte riktigt lika rymlig så jag rekommenderar maxi cosin alla dagar i veckan (Elion hade den hela vägen ut också, men då var rekommendationerna 4 år så vi bytte då). Axkid minikid är en annan modell som också är rymlig. Den har fördelen att man kan flytta stolen bakåt efterhand som barnet växer, vilket innebär att tiden när det blir mindre utrymme i passargerarsätet fram blir kortare. Maxi cosin monteras på endast ett sätt vilket innebär att benutrymmet är lika rymligt för en 1-åring som för en 5-åring. Men som sagt, den ger absolut bäst plats för barnet tycker jag 🙂

 

 


Kommentarer


 1. Millan 4 april, 2019 on 21:35 Svara

  En väldigt viktig sak att lyfta, håller med dig helt och hållet ?

 2. Cristina 4 april, 2019 on 22:19 Svara

  Tack för att du lyfter fram detta, så viktigt!! ❤

 3. Marlene 4 april, 2019 on 23:03 Svara

  Håller med! Hör hela tiden föräldrar säga att deras barn inte ryms. Vi äger ingen bil trots att vi har tre barn, men brukar låna och hyra ibland. Yngsta sonen är 5,5 år och har åkt baklänges fram tills i höstas. Det har funkat i ALLA bilar, stora som små. Han har aldrig gnällt om benutrymmet trots att han är extra lång. Han hittar lägen med benen som känns bra. Vi har haft en Britax max way och den har funkat super! Innan det hade vi en hi way som också gick in klockrent i alla bilar ☺️

 4. Fyrbarnsmamma 5 april, 2019 on 09:41 Svara

  Den här stressen att göra små barn stora. Jag ser ofta yngre/korta skolbarn i bilar utan någon form av kudde/bältesstol. Rekommendationen där är ju ändå till 10-12 år (även om de lagmässigt får åka utan när de är 135 långa, eller 140 i framsäte med krockkudde).

  Jag tror att föräldrar generellt struntar i vad NTF rekommenderar (rekommendationen när våra stora barn var små var faktiskt den samma, minst till fyra, men så länge som möjligt, ändå bytte många föräldrar håll på barnen i treårsåldern), inte minst när det gäller cykling. Typ inte två-hjulig cykel före fem-sex år, inte cykla ensamma före 12, ha cykelhjälm även i cykellåsets etc.

 5. Sofie 5 april, 2019 on 09:54 Svara

  Även när E var liten så var rekommendationerna att barnen skulle sitta bakåtvända så länge som möjligt.

  • Evelina 5 april, 2019 on 10:13 Svara

   Ja absolut, riktlinjen då var minst fyra år. Nu har den förlängts till minst 5 år. Följde självklart de rekommendationerna som fanns då och följer de som finns nu ?

 6. Angelica 5 april, 2019 on 14:10 Svara

  Jag valde snabbt en maxi cosi till mitt barn för att du hade det. Kul att höra att ni trivs med den än o att den kommer vara med oss länge till ??

  • Evelina 5 april, 2019 on 14:59 Svara

   Åh hoppas innerligt att ni kommer vara lika nöjda som vi är 🙂

 7. Bella 5 april, 2019 on 15:22 Svara

  Håller med.?
  Även om jag är en av dom som vänt barnen innan 4 eller 5år.
  Mina barn med den stol de hade rymdes inte att sitta bakåtvänd i vår bil.
  Sen kanske med facit i hand hade dom kanske kunnat sitta oskönt ?

 8. Therese 5 april, 2019 on 17:50 Svara

  Är så trött på argumenten folk har gällande det här. Rekomendationen är egentligen inte heller 5 år (inte klart än) utan sålänge det går men MINST 5 år.
  Vi hade dottern bakåt till strax efter 5 år och blev jämt ifrågasatta. Så tröttsamt!

 9. Caroline Latsson 6 april, 2019 on 01:33 Svara

  Benutrymmet har aldrig varit några problem för oss heller, dock har våra vuxit ur de bakåtvända stolarna på längden. De borde göras högre i ryggen, vi har får byta bort Mobin (och de andra stolarna vi testat) när bältena kommit långt ner ”bakom” axlarna och liksom klämt barnen. Och ja, våra barn är riktigt långa så vi har fått byta strax innan de fyllt fyra till båda två.

  • Evelina 6 april, 2019 on 10:24 Svara

   Oj ja då måste dina barn varit otroligt långa! Idun har en bra bit kvar innan hon kommer upp med öronen till kanten på mobin, och hon är som sagt väldigt lång för sin ålder. Men det är klart att kroppsbyggnaden kan skilja åt också, kanske dina barn har längre överkroppar. Det viktigaste i sammanhanget är ju ändå att man inte vänder på barnet för att man vill ha mer utrymme i bilen eller liknande, för självklart kan inte DET gå före säkerheten. Men om barnet faktiskt är för långt, ja då är det ju heller inte säkert att ha barnet bakåtvänt ifall huvudet är för långt över kanten på bilstolen.

   • Caroline Latsson 9 april, 2019 on 20:35 Svara

    De har inte haft huvudena över kanten så att det varit farligt men bältesfästena vid axlarna har hamnat för långt ner bakom ryggen så när vi har spänt åt bältena så har vi liksom klämt barnen, så svårt att förklara haha! Hur lång är Idun? 🙂

    • Evelina 10 april, 2019 on 09:37 Svara

     Hmm förstår inte riktigt hur du menar haha… Att bältena inte räcker till?? För att fästet är långt ner på ryggen spelar ju ingen roll i sig.
     Jag vet inte riktigt hur lång hon är, för någon månad sedan var hon 109 cm så hon har säkert växt lite till nu 🙂

     • Caroline Latsson 10 april, 2019 on 13:26

      Haha förstår, så svårt att förklara ? Oj, ja lite längdskillnad, var tvungen och kolla och sonen var 121,4 på 4-årskontrollen. Hoppas Idun kan åka länge till iaf – huvudsaken är ju som sagt att man är medveten och låter barnen åka bakåt så länge det är det säkraste ? ha en fin dag och tack för en bra blogg!

     • Evelina 11 april, 2019 on 11:51

      Absolut så är det ju! Och då förstår jag att han verkligen var väldigt lång 🙂 TACK snälla du och detsamma ❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna