VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

PLUSPOÄNG & MÅNADSPENG

Äntligen fredag! Ja jag älskar fredagar men det tror jag är ganska vanligt? Även när jag arbetade helger gjorde jag det. Det blir en speciell känsla ändå på något sätt. På tal om att jobba helger saknar jag det INTE, men jag saknar faktiskt att jobba i butik. Brukar skämta om att jag får ha det som extraknäck sen om saknaden blir för stor haha, på just helger. Å andra sidan är det såklart viktigt med återhämtning. Det är något jag har och fortfarande tränar på, att hålla den lilla arbetsmyran i mig lugn och fin. Mange brukar skratta och skaka på huvudet åt mig för att jag på riktigt gillar att arbeta. Har liksom alltid gjort. Men en förutsättning är självklart att trivas med och på jobbet!! Är det något som man ofta kan styra över och som är viktigt att faktiskt ta kontroll över så är det sin jobbsituation. Vantrivs du – leta annat! Säger en känsla i magen att du skulle vilja testa något annat – gör det! Alltså förstår ni hur mycket tid av livet som går åt till att arbeta (för de flesta)? Otroligt viktigt att i den mån det går (alla har ju olika förutsättningar) faktiskt älska sitt jobb.

 

1 februari betyder månadspeng hos oss. Elion får 150 kr i månaden (ganska nyligen höjt från 100 kr på grund av hans otroligt fina omdömen i skolan) men det är lite oklart vad han ska göra med den pengen. Oftast får han köpa det han vill (saker eller godis) eller så sparar han. Men vissa veckor köper jag ändå godis åt honom. Är det här jag ska vara konsekvent kanske och inte köpa ”bara för att jag kan”? En del av mig tänker att jag vid såna tillfällen egentligen gör honom en björntjänst eftersom det är viktigt att han lär sig att hushålla med sina pengar. Hur gör och tänker ni andra med månadspeng till barn? Hur mycket får de och vad förväntas de användas till?

 

 

Elion fick många pluspoäng i morse när han skottade undan all snö på trappen och ut till bilen!! Morngarna med tre barn underlättas hur mycket som helst av en sådan sak ♡

 

Jag låg vaken mellan 04-05 i natt av någon anledning (andra natten i rad med dålig sömn men jag ÄR ju trött??) så det känns som att pluggdagen idag kanske kommer bli lite av en kamp. Men då hjälper det att tänka att det är fredag. Bio med Elion väntar ikväll. Och jag fick en present igår kväll av Mange vilket gjorde mig mycket glad! En kandidatexemenspresent som han visst beställde för länge sen men som tog lite tid på sig. Får visa er, har inte packat upp den ännu men bara tanken på den värmer mitt hjärta 🙂

 
 


Kommentarer


 1. Josefin 1 februari, 2019 on 11:36 Svara

  Min dotter får veckopeng och den pengen har hon till det lilla extra. Självklara grejer som godis, kläder och nöjen får hon fortfarande av oss men vill hon ha en tröja som jag tex tycker är en tröja mer än vad hon behöver så får hon kanske betala den själv eller halva lite beroende på. Hon är lika gammal som Elion. Det hon ska göra för att få sin veckopeng är att det är är ordning i hennes garderob, på hennes rum och att hon tar upp sin tvätt från tvättstugan. Andra hushållstjänster som att duka av, diskmaskin osv ser vi som en självklarhet att man hjälper till med ändå – vecko/månadspeng eller ej =)

  • Evelina 1 februari, 2019 on 13:21 Svara

   Tack för att du delar med dig! 🙂 Hur mycket får din dotter i veckopeng?

   • Josefine 2 februari, 2019 on 07:26 Svara

    50kr men den är just nu fryst pga att rum och garderob ser ut som en soptipp ?

 2. Malin 1 februari, 2019 on 11:50 Svara

  Tycker det svårt det där med månads/veckopeng.
  Tycker nog inte att den pengen ska gå till godis,
  jag tänker lite som så att godis är något mysigt familjen gör ihop som på fredagar och lördagar. Det är som tacokväll, inte skulle jag låta mitt barn betala för sin tacokrydda, samma tycker jag med efterrätten, i detta fall godis! Mat och efterrätt köper föräldrarna till familjen.
  Så den pengen får mina barn ha till att spara, leksak eller vad den nu vill ha!
  Men svårt att säga vad som är rätt egentligen, haha!

  • Evelina 1 februari, 2019 on 13:20 Svara

   Hmm jamen det är kanske det som jag går och grubblar på kände jag nu. Om det är godis som vi alla ska äta tillsammans är det klart att inte Elion behöver köpa eget. Men om han ska köpa något extra eller annat, om han sover över med kompis eller liknande är det ju faktiskt annat. Haha ne att låta barnen betala maten vore ju inte speciellt snällt!
   Ja jag tycker också det är jättesvårt men kände att du hjälpte till att reda lite i mina tankar i alla fall, så tack för det 🙂
   Kram

 3. Sofie 1 februari, 2019 on 11:50 Svara

  Vi har helt tappat det där med veckor/månadspeng. Innan körde vi veckopeng ca 30-50kr/veckan till våra 7 o 9 åringar.
  Hur ger ni pengarna. Swishar, kontant eller in på konto. 9åringen menar på att alla har ett eget bankkort i hans klass. Funderar om det är dags att ta tag i det där nu… lite lättare att swisha dem pengar då tänker jag.

  Trevlig helg!

  Sofie

  • Evelina 1 februari, 2019 on 13:18 Svara

   Vi ger pengar. Fredrik vill ge ett bankkort, men jag tycker att det är för tidigt? Vill att han först ska förstå på riktigt vad pengar ÄR och faktiskt förstå att de försvinner om man handlar. Blir ju ganska ogreppbart om man aldrig ser pengarna fysiskt tänker jag? Haha ja swish är ju guld! Vi började med 20 kr i veckopeng för några år sedan och det var ju ett himla meck att ha den där 20-lappen haha…
   Kram och detsamma!

  • Marie 1 februari, 2019 on 18:37 Svara

   Men oj, aldrig ens reflekterat över att ge pengar! Allt är ju elektroniskt idag och swish är ju fantastiskt, i Sverige. Dock bor vi i Frankrike just nu och här använder man check. Nej, jag skojar inte!! Idag var det en framför mig i mataffären som betalade med check. Gissa om det tar tid!!! 🙂
   Dock vägrar vi att ge barnen pengar så det får bli överföringar till SEK-kontot 🙂
   Våra killar är 12 och 11 år och de får 200 kr var som oftast går till köp i Fortnite eller annat spel. Vi har dock sagt att de får göra vad de vill med pengarna. Konsumtion som konsumtion tänker vi.

 4. Mikaela 1 februari, 2019 on 15:55 Svara

  Min äldsta son är 11 år,snart 12 år.Vi började med 50 kr varannan vecka (varannan vecka då han varannan fredag åker till sin pappa över helgen) Det skulle gå till fredagsgodis för att lära sig pengars värde.Det va svårt att alltid ha kontanter vilket vi i princip aldrig har så förra året fick han ett Electronkort.Smidigt med överföring.Men,han använde kortet till köp av prenumeration på youtube och liknande vilket inte var tanken att det skulle användas tills så jag spärrade kortet.Sedan tog det ett tag innan han fick ett nytt.Spärrade för internetköp direkt.Vi köper hans fredagsgodis nu när han lärt sig mer om värdet av pengar.Än så länge sparar han dem pengar han får.

 5. Fyrbarnsmamma 1 februari, 2019 on 16:15 Svara

  Mina söner (ett år äldre respektive yngre än Elion) får månadspeng. Mest sparas den och används till att köpa julklappar och födelsedagspresenter (blir de bjudna på kalas köper vi dock presenten). Ibland köper de något litet på loppis eller typ pysselgrejer. Godis äter de inte så det har jag inte reflekterat över.

  Ibland tänker jag att vi kunde sänka månadspeng eftersom de mest köper begagnat (och tex en serietidning kostar en tjugondel av vad en ny kostar), men samtidigt leder det ju till att de lär sig pengars värde och uppskattar när pengarna på deras respektive bankkonton växer (där sätter de in det som de sparar).

 6. Hanna 1 februari, 2019 on 17:53 Svara

  Kan nog inte låta bli att känna att mina barn är lite bortskämda. Äldsta är 15 och får månadspeng + surf och pengar till mobilen. Godis köper han själv eftersom han har bankkort.
  Mellersta har också månadspeng men är duktig på att spara.
  Dottern har också månadspeng men behöver inte köpa godis och så där själv utan det står vi för. Barnen får sina månadspengar oavsett om de hjälper till eller inte.

 7. Veronica 1 februari, 2019 on 18:34 Svara

  Sonen fyllde 11 förra veckan. Han fick ett bankkort i somras. Det ligger mest här hemma men jag tycker det är rätt smidigt att han har det om han ska med någon kompis på bio eller med någon kompis familj på något. Då har han tillgång till pengar och man slipper lösa det med någon förälder. Han får ingen månadspeng. Vi betalar mobilabonnemang (lägsta surf) och sen får han pengar om han ska ut på något särskilt. Pengar han får i present eller pantat eller så får han göra vad han vill med men oftast handlar han inget. Vi bor ute på landet så han har inte tillgång till affärer på det sättet!

 8. Astrid 1 februari, 2019 on 22:36 Svara

  Godteri synes jeg nok dere skal betale utenom. Men fint at han lærer å spare til noe han ønsker seg God helg og kos dere)))) klem

 9. Natalie 2 februari, 2019 on 08:17 Svara

  Mina barn är 5 1/2 och snart 9. Dom har veckopeng (har varit väldigt slarviga med att ge) så nu har dom fått kort där vi för över pengarna. Jättesmidigt tycket jag. Skulle det visa sig att de inte förstår pengarnas värde får vi sätta oss med låssaspengar och förklara.
  Lilla får 20:-/vecka och stora får 30:-/vecka.
  Pengarna går till leksaker, tidningar eller godis de vill ha utöver ”familjemyset”. lilla vill gärna köpa kinderägg så det får hon stå för själv.
  Kläder köper vi då dom inte är alls intresserade av det ännu.

 10. Elina 2 februari, 2019 on 10:03 Svara

  Äsch köp godis till honom ibland tycker jag! Mina två äldsta får 20 kr i veckan. Tanken hos oss var också att de skulle få köpa eget lördagsgodis, men ärligt talat har det blivit vi som köper…. ? De får också mycket godis av sin mormor vid födelsedag och jul så de har haft ett ”lager” ett tag nu ? Då vi typ aldrig har kontanter så skrivs veckopengen upp på en lapp i köket. Summan har för sonen hamnat på ca 1500 kr och summan för dottern ligger snarare på ca 500 kr (hon köper saker nån gång ibland och då gör vi avräkning). Ingen av mina barn shoppar egentligen. Kanske beror det på att vi som familj aldrig åker och shoppar? ? Bor inte inne i stan och jag beställer typ 99 procent av allt på nätet. Hursom ska de iaf få bankkort är det tänkt, men inte jättebehov av det än. Lappen i köket funkar ju bra ☺️
  Tror ändå att barn kommer lära sig värdet av pengar om de inte får allt de pekar på och får höra av sina föräldrar om sparande och sånt. Mina verkar fatta, kan nog vara därför de inte gärna slösar upp sina pengar? De har ju dessutom ett antal hundra sparat i små kassaskrin innan vi började med lappen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna