VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

DET BLEV EN DAG PÅ STRANDEN

Wow, idag måste ha varit värmerekord!? Närmre 35 grader ute och 30 grader inne. På förmiddagen funkade det fint att vara hemma, barnen kunde vara på baksidan och leka i poolen och hoppa studsmatta. Men det går snabbt tills det känns för varmt och eftersom jag visste att det skulle bli riktigt hett idag var planen skuggig strand eller lekland för AC haha. Det blev stranden. Faktiskt så var det ganska molnigt under eftermiddagen, men varmt, så nere vid Vättern i skuggan blev det rätt behagligt ändå. Fast vattnet var isande kallt, från att ha varit varmt senast igår. Tänk att det kan göra sån skillnad beroende på hur vindarna ligger? Vi träffade Karro och Elin på vägen så vi hade härligt häng tillsammans, och Mange mötte upp efter jobbet han med.

 
 
img_5282.jpg

Gjorde äppelmos innan vi tog oss iväg. Vi har MASSOR av äpplen på ena äppelträdet (det andra är bara ett bebisträd) så nu ska vi försöka ta tillvara på allt så gott det går. Kom gärna med tips på vad man kan göra, helst nyttiga sådana. Mitt äppelmos är helt utan socker, bara äpplen och vatten som ingredienser. Jag gillar det fruktiga och tycker sockrat äppelmos är oätligt typ. Konstigt det där, jag gillar inte att dricka drycker som smakar socker (söta drinkar är hemskt, det ska vara bärigt och friskt!) eller äta äppelmoskonsistensiga produkter som smakar socker, men äta godis, bullar etc gillar jag haha. Som att det måste vara fast konsistens.

 

Fick massa frågor om recept på instagram, och recept är ofta lite sisådär hos oss eftersom vi gör det mesta på känsla men i alla fall – jag skalar äpplena samt skär dom i bitar. Lägger i en kastrull med lite vatten, bara så det täcker botten. Idag fyllde jag vår största kastrull med äppelbitar och ungefär 3 cm vatten på botten. När äpplena sen kokar bildas mer vätska. Det får koka i cirka 15 minuter eller tills äpplena blir mjuka, sen mixar jag till äppelmos. Behövs det så tillsätter jag mer vatten, det beror på vilken konsistens man vill ha men i vår familj vill vi ha den krämig. Det blev fyra burkar (plus mellis till fyra barn som tyckte det var supermumsigt), tre får åka in i frysen eftersom det inte håller så länge i kylskåpet. Perfekt att ha till havregrynsgröten!

 

 

 

 

När man tycker att det är svalt inomhus och det ändå är över 29 grader (det var nästan 30 grader när vi kom hem från stranden)… Då vet man att det är VARMT ute 😉

 


Kommentarer


 1. Marie 8 augusti, 2018 on 20:52 Svara

  Perfekt äppelmos! Du kan koka med en kanelstång för lite kanelsmak eller smaksätta med lite vaniljpulver (obs inte vaniljsocker som endast är kemiskt framställt och inte har något med vanilj att göra ;-))

  För att få den lite tjockare så kan man lägga i lite chiafrön och låta dem svälla. Jag har aldrig testat med äpple dock, men till mosade hallon är det perfekt för att få till konsistensen.

  • Evelina 8 augusti, 2018 on 22:17 Svara

   Åh bra tips, tack! Får nog bli med kanel i nästa gång ?
   Tycker konsistensen blir perfekt med lite vatten så chiafrön är nog överflödigt ur den aspekten men kanske ett alternativ för att få i ännu mer nyttigheter ???

 2. Emma 8 augusti, 2018 on 21:51 Svara

  Hur funkar det att frysa i glasburkar? Riskerar de inte att spricka? Jag beställde äpplen på jobbet idag så det blir nog mos hos oss imorgon också!

  • Evelina 8 augusti, 2018 on 22:16 Svara

   Vi frös in i dessa förra året och det fungerade ju i alla fall ??
   Härligt! ????☺️

 3. Malin 9 augusti, 2018 on 08:13 Svara

  Torka äppelringar, gott snacks!

  • Evelina 9 augusti, 2018 on 10:14 Svara

   Ohh bra tips!! Hur går du dina? 🙂

 4. Louise 9 augusti, 2018 on 22:02 Svara

  Du kan göra äppendricka, gott och enkelt!! Det går oxå bra att frysa. Här finns recept
  https://receptfavoriter.se/recept/hemgjord-aeppeldricka ?

 5. Sandra 10 augusti, 2018 on 10:48 Svara

  Vi skalar och delar i bitar och stoppar sen i frysen i påsar. Då har vi så vi kan göra äppelkräm/mos hela vintern ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna