VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

FÖRSTA TENTAN EFTER FÖRÄLDRALEDIGHETEN!

Nu är jag äntligen tillbaka efter tentaperiodens intensiva dagar. Alltså jag har inte varit rolig i helgen och man kan nog till och med rentav säga att jag varit en elak fru. Fräst åt M för allt och inget och haft tentaångest emellanåt. Igår satt jag mellan 20 och 23 och då kände jag att nu har jag övergripande koll på det mesta så det får bära eller brista. Svårigheten med en tenta på högskola är ju inte att det att det är svårt i sig egentligen, utan att det är så MYCKET man ska kunna och man kan inte veta vilka frågor som kommer. Jag skrev ju en sammanfattning på 15 000 ord drygt och därifrån fick jag svara på ynka 23 frågor idag. Så där ligger svårigheten, att veta vad. Vilket innebär att man ju måste kunna ungefär allt oavsett haha. Men jag skulle aldrig missa en föreläsning för där får man en bra uppfattning om vad som kan komma på tentan!

 

IMG_5937

Somnade vid midnatt och hölls vaken av en halvvaken Aston från halv fem fram tills jag gick upp strax innan 06. Smög upp innan klockan ringde när jag ändå inte kunde sova. DÅ somnade han om gått den lille skiten haha. Så jag var inte mitt piggaste jag när jag satt och väntade på bussen m man säger så ;). Fast natten innan dess sov han non stop till kvart över sex och därefter fick jag sova ostört så jag hade ändå laddat sömnkontot medvetet för just en eventuell sån här natt hehe.

  

Lugnet sådär tidigt är ljuvligt tycker jag. Och även om att börja en tenta vid 08 är i tidigaste laget är ändå klart mycket bättre än att ha tenta på eftermiddagen! Att gå och vänta i flera timmar är inte min melodi, när man man bara vill få det överstökat. SÅ skönt det är att ha det överstökat nu. Lite som känslan efter träning, men otroligt mycket mer intensivt lyckorus.

Och hur gick det då? Väldigt bra faktiskt. G måste det bli men vi får se om det räcker till mer. Fast på ett sätt hoppas jag nästan att jag får ett G. Bara för att se att jag överlever det också. Jag vet såklart att jag gör det haha, det är inte det. Men jag önskar lära mig att sänka kraven på mig själv. Jag kan kanske inte ha samma krav på mig själv nu när jag har tre barn och jobb som om jag hade bott ensam och inte jobbat. Samtidigt som det är svårt. Jag bara är ju helt enkelt sån att jag vill känna att jag har kontroll på det jag ska kunna, och då innebär det också att lägga mer energi på plugget :). Men kanske jag la i en högre växel just denna gång också, när det var första tentan efter lång föräldraledighet?


Kommentarer


  1. Caroline 26 september, 2016 on 13:02 Svara

    Hej!
    Är utbildad socionom men läste dock i Lund. Vi kunde max få G som högsta betyg i alla kurser vilket vad väldigt skönt för min prestationsångest:) jag övade ofta på ex-tentor om det fanns tillgängligt, ett litet tips.

    Kram Caroline

    • Evelina 26 september, 2016 on 13:11 Svara

      Åh det hade nog hjälpt mig också tror jag! Vi kan få (hittills iaf) U, G eller VG. Himla tur det inte finns MVG ? ja gamla tentor är ju bästa träningen! Satt med en sån i lördags men tror man behöver ett par olika för att få lite hum. Kram och tack!

  2. Elina 26 september, 2016 on 13:04 Svara

    Skönt att tentan är klar! 🙂

    Jag har bara pluggat med barn, aldrig missat en tenta eller gjort medveten omtenta. Så det är jag stolt över att ha lyckats med, trots mycket vab och sånt som inte går att styra över. Men jag hade nog det omvända med förväntningar. Trodde verkligen att det var omöjligt att få A och blev så förvånad när jag ändå fick det då och då. Min strategi innan en tenta var mer: nu har jag koll på läget så nu behöver jag inte plugga mer och så tog jag det lite lugnt. Trodde ju att A ändå var omöjligt. Sen fick jag lite dåligt samvete när det visade sig att det gick då och då.

    Under mina år som student fick jag totalt sätt många C, men även A och B och bara ett D, då vi var mitt uppe i en flytt när det var tenta (på en betygsskala A-E, där F räknas som inte godkänt). och allt gick ju vägen efter studierna så jag har väl egentligen inget att ångra. Fast nog tycker jag att jag kanske borde ha trott lite mer på mig själv ibland…

    Det är en balansgång det där, göra sitt bästa men inte köra slut på sig själv <3

    • Evelina 26 september, 2016 on 13:15 Svara

      Verkligen en svår balansgång! Så bra kämpat!! Jag fick VG första terminen rakt igenom utan att plugga helger och speciellt mkt på kvällar, så jag VET ju att det kan räcka att plugga dagtid efter sitt eget schema, men det är den där prestationsångesten som spökar ändå.. Kram!

      • Elina 26 september, 2016 on 14:54 Svara

        Jag har en bror (och mamma) som alltid alltid gör sitt bästa, ibland försöker man liksom säga till dom att ”bra nog” kan vara bättre för hälsan. Och själv har jag då kanske det andra problemet, vet att jag egentligen kan göra mer, men verkar ha nån inbyggd lathet som gör att jag väldigt sällan ger järnet på en specifik grej. Det går ju bra ändå för mig, men jag vet ju inte var jag hade tagit mig om jag hade gjort mitt bästa hela tiden… Och det kommer jag nog aldrig få veta 😉

        • Elina 26 september, 2016 on 15:07 Svara

          Så det kan ju finnas både nackdelar och fördelar med båda sätt att vara. Hoppas att du hittar din balans! Kan ju vara en bra sak med att ha barn, ibland har man inget val än att göra good enough <3

  3. Maria 26 september, 2016 on 13:34 Svara

    Härligt att det känns bra! Grymt jobbat! ??

  4. Tilda 26 september, 2016 on 18:58 Svara

    För att minska prestationsångesten tänker jag att ett VG betyder att jag pluggat mer än nödvändigt eftersom ett G räcker gott och väl. Spenderar ju hellre tid med min familj än att plugga liksom och då är ju G till allra bästa betyget att få, då har jag perfekt balans mellan familjeliv och studier. Även om såklart själv känner mig extra nöjd över att få VG 🙂

  5. Marie 26 september, 2016 on 21:31 Svara

    Ja, det är svårt det där med kraven på sig själv. Men jag upplevde när jag pluggade andra gången och jobbade samtidigt att kraven på mig själv sänktes per automatik eftersom jag inte hade samma tid som när jag bara pluggade. Det fanns inte ens någon tid att lägga på att fundera på det. 🙂 Hoppas tentan gick bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna