VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

BEBISKONTROLLER

Vi startade dagen halv åtta, jag och Idun. Jag tänkte hoppas hoppas klockan inte är innan 07, jag är såå trött för tillfället och det känns som att jag skulle kunna sova hur mycket som helst. Men den var ju vanlig vaknatid och både hon och Lillebror var vakna!


Vi gick upp och åt välling och frukost och sen märkte jag en stor fördel med att Iduns rum aka lekrummet är just ett lekrum äntligen, hon satt där inne och lekte medan jag duschade! Har jag dörren öppen ser jag nämligen in till henne och då var hon gärna där inne och lekte själv en stund.


Sen var det dags för att åka till farmor som skulle barnvakta lite medan jag åkte till barnmorskan. Känns skönt att få in såna småstunder. Hade jag inte haft en förlossning på schemat inom två månader hade jag inte känt något större behov av barnvakt, men nu måste vi alla vänja oss så att Iduns vardag funkar även när jag och M åker in till förlossningen. Det gick hur bra som helst, var ju bara borta 40 minuter eller något och jag smög ut och in så det inte blev något hejdå för det är då mammigheten blir värst.

Gravidskjorta från Lindex och gravidjeansleggings från H&M. Älskar skjorta och denna är hur skön som helst! Skor och sjal är gamla, från Bianco och by Marlene Birger. Väska från Michael Kors.


Allt såg bra ut hos barnmorskan! Jag har gått upp 10 kg och väger visst exakt som jag gjorde med Idun i exakt samma vecka. Blodtrycket var bra på 125/75, SF-måttet är fortfarande snäppet under medel på 29 cm men följer sin egen kurva perfekt. Hjärtljud på Lillebror låg på 137 slag i minuten och han hade hicka samtidigt. Huvudet neråt. Ja allt är tip tip men jag fick order om att vila så mycket jag kan om jag är trött. Frågade om jag kan vara extra trött eftersom jag är gravid två gånger direkt efter varandra och hon sa att det absolut kan spela in. Kroppen slits ju av varje graviditet och av att vara en bebisfabrik.


Tills nästa gång är det dags att skriva förlossningsbrev och jag kommer skriva exakt som förra gången för nu tror jag mig veta hur jag reagerar på ett ungefär då båda tidigare förlossningar varit rätt lika egentligen. Däremot blev jag lite orolig över att lustgasen är förändrat i munstycket? Är rädd för att sakna masken att andas i, den har under båda förlossningarna varit som en stor trygghet som har hjälpt mig med andningen. Men samtidigt är jag nog mest bara glad för att den faktiskt finns kvar! Har hört att den i bla Norge har tagits bort helt. Hur har ni som testat den tyckt att den fungerar? Min barnmorska sa att det kan vara lite svårare att komma in i andningen men att de som haft den varit nöjda.


Nu väntar lunch innan dags för besök på BVC för kontroll av den stora bebisen! Sen väntar några timmars jobb för mig när M har slutat och så kommer Elion hem igen efter natten hos sin pappa. Längtar efter fredagsmys imorgon kväll!


Kommentarer


 1. Linda 14 januari, 2016 on 11:50 Svara

  Hur menar du att lustgasen har ändrats? Har helt missat detta?

  • Evelina 14 januari, 2016 on 13:02 Svara

   Lustgasen är väl densamma antar jag, men masken man anades in den i finns inte kvar! Det nya sättet ska vara bättre för personal, ja nånting med utsläppet helt enkelt.

 2. Trebarnsmamma 14 januari, 2016 on 16:44 Svara

  Bra att förberedda lilla I på att bli passad av någon annan. Här hade vi pratat mycket med våra två stora (då 4 och 6 år) att någon skulle passa dem medan vi åkte in. Sedan var vi inne på förlossningen mindre än en halvtimme, nio minuter (!) med barnmorskan innan trean var född. De kände sig snuvade på passningen 🙂

  • Evelina 14 januari, 2016 on 20:54 Svara

   Haha!

 3. C 14 januari, 2016 on 16:59 Svara

  Inte för att låta som en besserwisser, men att smyga iväg utan tydligt avsked är sämre än att faktiskt ta ett tydligt hej då. Om/när hon upptäcker att du har gått kommer hon inte våga lita på det där med att stanna och gå framöver och kan bli oerhört gnällig och klängig (hålla koll). Jag har gjort det misstaget, men backade bandet och tog de där avskeden istället. Då visste bebis att jag faktiskt var borta när jag var det, men även att jag alltid kom tillbaka. Stor kram

  • Sandra 14 januari, 2016 on 17:24 Svara

   Det där är väldigt olika från barn till barn. Tror inte alls på att det är sämre. Man märker själv vad som är bäst.

  • Evelina 14 januari, 2016 on 20:54 Svara

   Känner som Sandra, och för oss tror jag helt klart att vi gör rätt. Hade nog känt annat om hon varit större, men nu skulle hon inte förstå om jag försökte förklara att jag snart kommer tillbaka innan jag tydligt vinkar hej då. Hon ser bara att mamma går och att jag kommer försvinna en stund men har nog ingen större tidsuppfattning. Man ska nog göra det som man tror är rätt för just ens egna barn helt enkelt 🙂
   Kram

 4. Lisa 14 januari, 2016 on 17:50 Svara

  Lystgass med munnstykke man putter inn i munnen kanskje? Er det de bruker i England, USA osv. Vi har fortsatt lystgass i Norge altså, men det er ikke alle sykehus som har det pga ventilasjon. Uheldig om personalet går rundt i lystgass-rus :-p

  • Evelina 14 januari, 2016 on 20:51 Svara

   Ja tror det är det!

 5. Tina 14 januari, 2016 on 19:13 Svara

  Det är i princip samma munstycke som tidigare, skillnaden är själva apparaten. Du ska hålla in en knapp när du vill ha gas och släppa knappen när du inte behöver gasen. Enkelt och man kan använda enhandsgrepp utan problem. Det nya utsugningssystemet är mer miljövänligt och minimerar gasupptag för personal och partner.

  • Evelina 14 januari, 2016 on 20:48 Svara

   Min barnmorska sa att det inte är samma munstycke som gick över både mun och näsa, utan ett sånt som Lisabeskriver? För knapp för att sätta på tror jag jag har haft innan?

   • Tina 25 januari, 2016 on 13:08 Svara

    Munstycket är samma, jobbar på förlossningen 🙂

 6. Ida 14 januari, 2016 on 19:16 Svara

  Födde min son för 6 år sen i Stockholm(Danderyd förlossning) och jag hade lustgas. Det var som ett smalt munstycke som man stoppade i munnen, funkade hur bra som helst för mig. Jag kunde liksom bita i det när det gjorde sådär j**** ont, haha!

  • Evelina 14 januari, 2016 on 20:50 Svara

   Jamen det tror jag är det ”nya”?! Undrar hur det blir när man andas in bara? Har gillat att andas in i näsan och ut genom munnen, blir lättare att andas rätt tycker jag 🙂

   • Petra 14 januari, 2016 on 21:51 Svara

    Jag födde också på danderyd men i dec 2014 och då var det inte nåt munstycke i munnen utan en sån mask som täckte både näsa och mun.
    Konstigt om de har bytt tillbaka till ”gamla” munnstycken om det är sämre för personalen.

    • Evelina 15 januari, 2016 on 09:07 Svara

     Jag har haft masken över näsa och mun både 2009 och 2015, och nu ska de ha bytt till den delen som bara är i munnen då den visst ska vara bättre för miljön och för personalen. Så tror detta är den nyaste?

 7. Elina 14 januari, 2016 on 22:15 Svara

  Jobbigt om man inte kan andas in genom näsan känner jag också… :-/ men vem vet, du kanske klarar dig utan lustgas? Gjorde det med trean och jag tycker att tack vare det så var jag så med jämfört med tidigare. Hade nog aldrig tänkt på att man ändå blir påverkad av lustgasen, men utan den blev det så mycket häftigare 🙂 ont såklart, men upplevde inte den förlossningen som den mest smärtsamma.

  • Evelina 14 januari, 2016 on 22:43 Svara

   Ja kanske? Men jag har använt den med rätt lite lustgas – 40/60 syrgas och 50/50 mot slutet med Idun, så för min del har den mest varit ett hjälpmedel för att andas rätt. Kanske man helt enkelt får träna på att andas rätt utan masken bara 😉

   • Elina 14 januari, 2016 on 23:07 Svara

    Ja, jag har gått på både profylaxkurser och Gravidyoga. Tror faktiskt att gravidyogan hjälpte mest? Läste också boken Att föda, av Gudrun Abascal (tror jag hon heter). Hinner du inte gå på några kurser så rekommenderar jag iaf boken, den är kort! Och det kanske går att hitta bra youtube-klipp med Gravidyoga så att du kan få in andningsknep och bra tänk kring hur förlossningen går till (i alla fall kände jag hur förlossningen blev som ett flöde där jag följde min kropp och hade kontroll, lite flum nu kanske 🙂 men yogatänket passade mig).

    • Elina 14 januari, 2016 on 23:09 Svara

     Och speciellt sättet att andas i yogan!

     • Evelina 15 januari, 2016 on 09:06

      Ska kolla in om det finns gravidyoga här!!
      Tycker jag har haft rätt bra koll på andningen, det är liksom den som gjort att jag klarat mig utan annat än lustgas men man kan ju alltid få lite konkreta tips!
      Kram

 8. Anna 15 januari, 2016 on 08:48 Svara

  Hej Evelina! Vi är på jakt efter en barnvagn, men det är ju såå svårt att välja!! Vi har kollat på Emmaljunga super viking och gillar stilen på den. ”Problemet” är bara att vi gärna önskar att få nästa barn ganska så tätt på detta och behöver alltså då ha en dubbelvagn. Jag gillar bättre lösningen där båda två barnen sitter bredvid varandra än där dom sitter efter varandra. Då finns alltså Emmaljunga viking som man kan göra så med, men den är ju så smal? Får en 3-åring verkligen plats i den med full vintermuddering? Plus att den inte är jättestabil att gå i skogen med, eller? (älskar skogspromenader, så det är viktigt att den klarar av det!). Har du något bra råd? Eller tips på en annan vagn som man sedan kan göra om till en smidig syskonvagn? Känns lite ”onödigt” att nu köpa en vagn för att sedan om (förhoppningsvis!!) en ganska snar tid köpa en till vagn. Hoppas du förstår vad jag menar! Tack för en fin & mysig blogg! 🙂 Önskar dig en härlig dag, kram!

  • Evelina 15 januari, 2016 on 09:05 Svara

   Vi ska ha en emmaljunga dubbel viking 735 och är ju rätt aktiva som du vet, kan inte tänka mig att det blir problem i lite terräng, samtidigt som den är smal för att vara syskonvagn på bredden! Ni kan ju även välja vanliga dubbel viking som är något bredare men har lufthjul 🙂 Tycker absolut att dessa två är de bästa syskonvagnarna med mest plats för barnen att växa i!
   Tack snälla för dina fina ord <3
   Kramar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna