VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Min bebis och jag

Nu är du 16 veckor gången (eller gravid i 17:e veckan, om du föredrar att räkna så). Din bebis är ungefär 12 centimeter från hjässa till stjärt och väger ungefär 100 gram. Under de kommande tre veckorna går den in i en växtspurt som kommer att fördubbla dess vikt. Under tiden kommer den att leka med navelsträngen och öva sina lungor genom att ‘andas’ fostervatten. Bebisen har druckit fostervatten ett litet tag nu och kan kissa. Skelettet är synligt på röntgenbilder.

Du är också inne i en slags växtspurt och din livmoder växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Moderkakan växer också för att ge fostret tillräckligt med näring och syre. Den är nu 2.5 centimeter tjock och innehåller tusentals blodkärl som ger näring och syre från moderns kropp.

Egna anteckningar: Det känns fortfarande lite overkligt att ha kommit så här långt in i graviditeten (men det är ju fortfarande lååångt kvar), min hjärna pausade nånstans vid vecka 12 nånting tror jag haha… Tiden bara springer iväg men det är såklart jätteroligt! Vi längtar oerhört mycket till november då vi får möta dig. Du är så otroligt älskad, och har varit älskad från första stund. Vi kommer göra allt för dig, alltid! Jag mår bara fint men ska jag klaga på nåt så kan molvärken vara ganska påfrestande. Men det är faktismt mest bara "skönt" att få känna att det händer saker i magen! Annat jag känner är som vibrationer/fjärilar i magen som jag gissar på är bebis som rör sig. Längtar tills det känns mycket mer, tills sparkarna känns :-D.


Annons

Kommentarer


 1. anna 20 maj, 2009 on 10:38 Svara

  gud vad härligt! Jag minns första rörelsen jag kände från Alicia och det var som kolsyrebubbel och dem kom när jag käkade ett grönt äpple haha.

  Jag vet faktiskt inte vad jag skall hitta på efter ledigheten. Plugga kanske? Söka jobb som florist, det är det jag är utbildad till.

  ha en fin dag!

  Kram

 2. Välkommen vecka 17 :)

  Visst är det en underbar längtan!

  Må så gott!

  Kram

 3. Malin Lj 20 maj, 2009 on 11:40 Svara

  Åh det är så spännande och härligt med graviditet! Jag kan inte riktigt fatta att bebis i min mage är ca 38 cm nu! Kommer ihåg när jag satt med linjalen och kollade hur stort 12 cm egentligen var…men att ha en bebis som är närmare 40 cm i magen är svårt att förstå!:)

  Molvärk har man men jag håller med dig, känns bra att veta att nåt händer där inne:) Du har inte känt några sammandragningar än? Kanske är lite tidigt, men jag kände det redan runt vecka 17-18.

  Glöm inte Barnmorskorna ikväll:) KRAM

 4. Jennie & Exxa 20 maj, 2009 on 11:43 Svara

  Åh vad mysigt gumman… Bara njut nu :)

  Läste att du hade lagt socionomplanerna på hyllan, finns det något annat som du funderar på att läsa till? Kram!

 5. Emma Inga-Maj Johansson 20 maj, 2009 on 11:50 Svara

  Åh, vilket fint liv du verkar ha. Gift, bebis på gång och så :) En frågestund pågår just nu i min blogg, alla som har blogg och frågar någonting får en pytteliten överasskning! Så fråga på bara!

 6. Michelle 20 maj, 2009 on 12:00 Svara

  Nu börjar tiden gå fort o innan du hinner med så e du lika långt gången som jag! =)

  Den är mycket lägre på höjden när man fäller ihop den.. Teutonia var över 40 cm medans den här bara är 29.. =) Sen skillde det nån cm på bredden men inte mycket! Så den går precis ner i mitt bagageutrymme på peugeoten! =) O jag vill gärna slippa byta bil!

  Kram

 7. Sandra 20 maj, 2009 on 12:51 Svara

  Sv: haha ja men det är helt sjukt! Samma sak när jag inte jobbar men kommer till jobbet i ärenden. Då hoppar ju folket på en, men det är ju bara kul. Då visar de ju sin uppskattning ; hihi kram

 8. Cintya 20 maj, 2009 on 12:52 Svara

  Underbart! Speciellt när veckorna går så fort också. Snart är du där jag är och då är min underbara nästan ute.. 😉

 9. karolin 20 maj, 2009 on 13:03 Svara

  ååhh..det har verkligen gått fort! Jag tyckte du berättade för oss att du var gravid förra veckan ungefär. när du var i vecka 9 haha. Själv tycker jag att alla andras graviditetsveckor går fortare än mina.

  Kram

 10. karolin 20 maj, 2009 on 13:05 Svara

  hmm..min förra kommentar såg dum ut ser jag nu, det jag menade var att det känns som att du var i vecka 9 förra veckan,för det har gått så fort :)

 11. Marlene 20 maj, 2009 on 14:08 Svara

  Håller med dig om att det är skönt att känna att det händer grejer.

  Helt plötsligt så kommer bebis hålla dig vaken på nätterna, sparka på blåsan och revbenen och inte låta dig sova! 😛

 12. Hanna 20 maj, 2009 on 16:52 Svara

  Vad kul att du känner av bebisen! Själv är jag i vecka 20 och har haft svårt att känna, eller veta, om det är bebis som sparkar. På vårt 2:a ultraljud i måndags fick jag veta att moderkakan låg i framvägg, så kan ha berott på det. Men så idag, en riktigt hård spark, rakt i min hand 😀 Är så häftigt!

 13. Emelie 20 maj, 2009 on 17:48 Svara

  Oj, redan kommit så långt! Inte länge sedan du berättade ju. Men härligt! Du har verkligen något fantastiskt framför dig, det är Underbart att vara mamma!

  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna