VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

VÅR RESA TILL DUBAI

(Inlägget innehåller reklam för www.thebagshop)

 

Dubai var vår destination när vi körde mot Arlanda den 19 januari. Vi hade lämnat minisarna hos sina farföräldrar, Elion hos sin pappa och även Zorro var där. Resan var Manges 40-årspresent från mig och han fick inte veta om den förrän han fyllde år den 7 januari. Jag har faktiskt gjort liknande en annan gång, nämligen min första födelsedag med Mange. Då fyllde han ”bara” 34 år men fick en weekendresa till London. Jag hade nämligen lovat att kompensera honom för att jag året innan på hans födelsedag ställde in vår första planerade dejt haha. Även då fick han veta på själva födelsedagen och så åkte vi någon vecka senare. Tycker det är mysigt att få längta och planera tillsammans så jag tycker det har blivit bra båda gångerna. Plus att det krävs ännu mer planering om man ger resan samma dag som avresedagen! Med vissa jobb går det ju inte alls utan det krävs lite framförhållning. För den som vill lägga i ännu en högre växel för överraskningsresa kan man förstås ringa resekompisens chef om man tror att det går få med denne i planeringen.

 

   10425F65-2640-4702-9C25-CC6F6D03A582

Flygresan ner gick bra. Den tog 8 timmar inklusive mellanlandning, men jag hade bokat 7 timmars direktflyg så klart att det inte var helt optimalt. Hade ju tänkt sova hela natten på planen men nu var det mellanlandningen mitt i natten… MEN hellre det än att flyga över Iran som det i alla fall då var flygförbud över. Resan hem däremot, fyyy. Samma där, bokat direktflyg men det tog 10 timmar med mellanlandning. Otroligt seg resa. Med facit i hand hade jag nog hellre kollat på andra destinationer då, 10 timmar kommer man långt på! Hela grejen var ju en smidig flygresa så långt bort som möjligt, till ett varmt land och utan för stor tidsskillnad.

 
 

42265C03-5123-4644-9D48-E4B2310FAEA4

Vi landade i ett soligt Dubai!

 

Dubai är i sig ett ”smidigt resmål”. Flygplatsen låg precis utanför och jag tror att det tog ungefär 20 minuter med taxi in till hotellet. Vi reste endast med handbagage också, vilket också underlättade. Vårt rum var inte riktigt klart när vi anlände, så vi lämnade av resväskorna och gick en sväng för att hitta frukost/lunch. Svensk tid tror jag klockan var kring 11 och då blir lokal tid 14.

 

  2609C642-F599-410D-A87E-3593A9FD99CDE18E07B8-6037-46EE-ABF7-50F077FFD96D

Det var alldeles LJUVLIGT att sätta sig här och njuta av värme och sol. Vi packade lätt men hade kunnat packa ännu lättare haha. En kabinväska, en ryggsäck och en handväska. Min favorithandväska från Depeche / The bag shop som syns här är en sån där lagom stor handväskaväska som passar perfekt till resor.

 
 

9DCAD4E6-322D-417E-8B11-27325B2BB5DC

Vädret då? När jag bokade resan läste jag att det brukar vara 25-30 grader i luften i Dubai i januari, och varmare i vattnet än i luften. Veckan innan vår resa hade det dock varit 10-13 grader och regn, så nu var det liksom nerkylt av den regnperioden. Oavsett världens tur att vi kom veckan efter såklart!!! Herregud vilken besvikelse det hade varit om temperaturen hade varit samma som i Sverige haha. Vi hade varmt, runt 20-25 grader de första dagarna men väldigt blåsigt, så jag som hade lite halvfrossa av förkylning och feber frös lite. Sista dagen var den bästa! Både vad gäller aktivitet och väder. Det var SÅ skönt och vi låg länge på stranden. Badade även i havet men det var riktigt kyligt.

 
 

1A9A8292-D3E1-4422-9F65-C3DEB91A2D4B

Hotellet var vi väldigt nöjda med! Och toknöjda med vårt beslut att boka om hotellet bara några dagar innan avresa. Jag hade först bokat ett hotell på palmen (den konstgjorda ön med massa fina hotell) men när vi fick höra från en bekant till Mange att det var för kallt i havet för att bada (han hade nyligen varit där) kände vi att vi inte ville vara ”fast” där ute på palmen. Hade vi åkt när det varit ännu varmare så sol och bad hade varit fokus hade det kanske varit en annan sak, men nu valde vi ett hotell i området ”The Walk”, nämligen Mövenpick Hotel Jumeirah Beach. Och det är vi SÅ glada över! Vi fick ett rum med bästa utsikten, och med möjlighet att strosa på The Walk där det finns restauranger och butiker. På palmen går man liksom inte, man åker taxi. Ja det är nog mentaliteten i Dubai överlag haha, att ta en taxi istället… Så om man gillar att gå som vi, rekommenderar jag verkligen ett hotell vid The Walk, för att ha nära till mycket.

 
 

EC57277F-DC07-46EA-830A-B657E1A70CBF

Mange fick en liten födelsedagstårta! Alltså det var ett ganska roligt hotell, jag tror det var klockan 15 varje dag som de hade ”chokladtimme”, då det bjöds på olika sorter choklad nere i lobbyn.

 
 

8C7FCDAF-5A79-434D-A6F4-1B58C8BA0DC8D0A89099-3D4C-42EA-9BA3-6CA3719609DC

Nedanför vår balkong ser man restaurangen som vi fastnade för, vi åt två middagar där – Black tap. Fräscht, god mat (fokus på burgare och shakes), och för oss skönt att ha nära till hotellet med 🙂

 
 

 3CA13BEA-B6D2-47DA-9DAF-1D1B18C53BEA

Vår andra dag i Dubai tog vi en taxi in till ”gamla” Dubai, Deira, för att besöka marknaden där. Med facit i hand – åker man en så kort tripp som vi tycker jag nog att man kan skippa det. Tog väldigt lång tid i taxi med alla bilköer och det är mest bara jobbiga försäljare där. Absolut intressant att se det ”riktiga” Dubai, men är det souvenirer man vill ha finns det samma på The Walk (och oftare till bättre priser dessutom utan att behöva pruta, försäljarna på marknaden var helt GALNA och trodde att vi skulle betala multum för krimskrams).

 

Sådant jag hade velat lägga tiden på istället för marknaden (kanske tips till er som också tänkt besöka Dubai på en kortare resa) – Miracle garden eller Global Village. Miracle garden hade jag på min lista över förslag på sevärdheter och aktiviteter, men Global Village fick vi faktiskt tips på från vår chaufför i ökensafarin. Tyvärr gjorde vi ökensafarin vår sista dag i Dubai, så det fanns liksom ingen tid över. På kvällen hade vi dessutom planerat en tripp till Burj Khalifa.

 
 

   77DE701E-E7BE-4EE7-BD18-8095F71E2825

Men tillbaka till dag två. Vi gick på marknaden, köpte lite souvenirer till barnen, svärföräldrarna och Fredrik. Haha min blå klänning från Kappahl användes flitigt! Packade som sagt väldigt lätt och jag behövde en långärmad klänning så denna fick vara med nästan alla dagar haha.

 
 

       8BD82FBE-3A3F-4AF2-86C6-71ACCBB3878B

Efter marknad blev det några timmar vid poolen där vi åt lunch (hotellet hade väldigt god pizza i poolbaren!) och badade lite. Läste gjorde jag med, Mange sover hellre vid poolen och på stranden.

 
 

E2924425-2B57-4263-8965-8A85B0D3CEA5

Och på kvällen gick vi åter igen en sväng i området och på The Walk. Detta var nog bästa souvenirbutiken där, men överallt finns det även små vagnar som säljer bra presentgrejer och souvenirer.

 

Sista dagen i Dubai var den absolut bästa. Jag kände mig inte febrig längre (bara det liksom haha), vi fick jackpot på aktiviteter OCH det var varmt så vi kunde njuta hela eftermiddagen vid havet och poolen. Vi började vår dag med att bli upphämtade vid hotellet för en ökensafari innehållandes allt från kamelridning, jeepåkning på sanddynerna, sandboardning och fyrhjulingkörande som avslutning.

 
 

 04D69AAE-750F-4812-9052-20A041D22728

HAN ♡

 
 

FE2A4D77-139F-4EA9-B8F9-CD239445AD69

Man ska vara försiktig med djuraktiviteter utomlands tänker jag. Men dessa kameler vilade i skuggan, man fick rida ett varv och sen fick de vila i skuggan igen. Jag tror verkligen att de hade det bra, annars hade jag avstått. Helt ärligt kändes det mest som att vi fick rida ett varv för att de skulle ta kort på oss och liksom ”bocka av” kamelridning haha.

 
 

2B0803DA-94C9-4565-A7D3-83CD4BDBF10F

Jag älskar att åka fyrhjuling! Har åkt fyrhjuling sedan barnsben även om det inte är något jag gör till vardags längre haha (annat var det på min tid som hästtjej). Men allra häftigast var helt klart att åka jeep på sanddynerna med vår chaufför. Alltså wow. DET var en upplevelse man inte får missa om man åker till Dubai. För mig var det dessutom viktigt att se öken på riktigt, eftersom det är något som inte finns här (har sett öken i Tunisien också men detta var mer öken ”på riktigt”). Att se och upptäcka världen och det unika i olika delar av den är för mig vad resa handlar om. Mina absoluta drömresor innefattar roadtrips just för att SE många vackra och platser på en och samma resa.

 
 

CFAA9DA3-132D-4A4C-A9F1-4BA43B02C2D9

Haha japp, bjuder på denna! Luft under klänningen som gör att jag ser ut som en ballong, och en man som efteråt insåg att man inte alls ska hoppa jämfota när man slitit av delar av sin hälsena för knappt tre månader sen heheh…. Bara det att fotas underifrån haha. MEN mitt nya jag bjuder på oretuscherade och äkta bilder för jag är så ofantligt trött på falsk yta och att visa något perfekt som aldrig är perfekt egentligen.

 
 

C4B34C3F-1A21-458F-897D-8CE7765AE091

Vissa blir bara snyggare med åren och min man är verkligen ett sådant exemplar. Alltså 40 år??

 
 

AC8497AD-E149-4058-ACB8-3ABF1BE3EA2CEEDAD9CD-2338-4183-9922-ED293CD749C7
Efter vår utflykt till öknen (en aktivitet på totalt 4 timmar från det att man blir upphämtad vid hotellet tills dess att man blir avsläppt) var vårt fokus sol och bad. Vi hängde en del på stranden och det var ju bara för vackert där. Vit sand och turkost vatten. Enda minuset var som sagt för kallt vatten men vi doppade minsann oss. Eller ja, Mange badar ju typ alltid men jag är en riktig badkruka (så det var mest bara ett dopp för min del haha).

 
 

    C9DA1D9C-70C9-47A1-A01D-20D7D34B7C91 519199F7-A30F-43B8-A7DA-37D3062E0F1D11148F12-AC5A-4475-93F1-9A221C70DF3C

Sista kvällen i Dubai tog vi en taxi till Dubai Mall där också Burj Khalifa står, dvs. världens högsta byggnad. Vi valde att inte åka upp, men hade vi varit där dagtid hade vi defintivt gjort det.

 

Det är väldigt skarpt mellan gamla och nya Dubai, och även om den nya delen känns ”modern” (trots att man ser kvinnor i burka) är känslan en helt annan i den gamla delen av Dubai. I nya delen ser man arbetande kvinnor, par som går hand i hand, det serveras alkohol på många ställen osv osv. Ni vet alla de fördomar som finns, finns inte där så tydligt som vi först trodde utan det känns västerländskt och ”turistigt”. I gamla delen såg vi bara män som arbetade och jag fick liksom en känsla av att den nya delen är så fejk på något vis, som att den ska vara täckmantel för det ”riktiga” Dubai. Jag är kluven till att resa till länder som inte delar samma värderingar kring mänskliga rättigheter, men samtidigt tänker jag att turismen på något vis hjälper till att (på sikt) dämpa det och bidra till ett mer tillåtande klimat. Förstår ni hur jag menar? Jag vet ju att alla tänker väldigt olika, men jag köper heller inte att vissa klankar ner på exempelvis Dubai men glatt reser till Turkiet eller länder med diktatur som Thailand. Det finns många länder som behöver utvecklas otroligt mycket vad gäller just mänskliga rättigheter och jämställdhet. Frågan är bara hur man som privatperson ska bidra till att det händer? För mig var denna resan en viktig resa på så många vis, inte bara för min och Manges relation, att vi fick tid tillsammans (man kan likna det vid intensiv parterapi haha) utan också för att jag känner mig berikad på erfarenheter av att se en annan del av världen. För mig var det faktiskt också första resan till Asien!

 


Kommentarer


 1. Johanna 28 februari, 2020 on 12:54 Svara

  Vilken resa ? Resor gör en verkligen rik, på så många olika sätt!

 2. Annika 28 februari, 2020 on 15:35 Svara

  Min man aker ofta till Dubai i jobbet, och han fattar knappt var fördomarna kommer ifran. Dock säger han att det har blivit MYCKET bättre de senaste aret. Tror att de flesta fördomar handlar om att folk inte förstar skillnad pa Dubai och Saudi Arabien. För DET är ett ställe där min man aldrig vill sätta sin for pga av hur det är där med kvinnosyn osv. Dubai förtjänar verkligen inte sitt daliga rykte.

 3. Marie 28 februari, 2020 on 19:24 Svara

  Å vad kul att läsa om er resa till Dubai!

  Vi ÄLSKAR Dubai och har varit där varje år sedan 2011. Lite kul att när vi var där första gången så bodde vi på Hilton (som är med på din utsiktsbild från hotellet, det låga hotellet) och det var det ENDA som fanns där. The walk var inte byggd utan där var en stor sandparkering och publik strand. När vi var där hade de en Ferrari-träff och nationaldagsfirande så säkert 500 bilar. Gissa om mina två killar och man var i himmelriket!

  Om ett par år hoppas jag vi kan vara där oftare, likaså när vi blir pensionärer, för vi har köpt en lägenhet där som håller på att byggas. Dock inte längs The walk för det är lite för dyrt för oss.

  Håller med dig om resor, det ger så mycket för hela familjen och vi älskar det!

 4. Malin 28 februari, 2020 on 21:00 Svara

  Hej, nu kommer jag och förstör den goda stämningen, men jag kan inte vara tyst.

  Att hänvisa till att kritik mot Dubai och resor dit handlar om fördomar tycker jag är lite lågt. Det finns gott om fakta och information från pålitliga källor som upplyser om hur illa det faktiskt är ställt. Du skriver om ”nya” Dubai, det handlar inte om någon förändring till ett mer demokratiskt och jämställt samhälle, utan snarare om ett tillrättalagt, västvärldsanpassat samhälle som är till för turister och utländska investerare och företag. Eller som man beskriver Förenade Arabemiraten på indiskaoceanen.se ”Landet är känt för att ha en avslappnad attityd mot andra kulturer och livsstilar vilket får turister att trivas.” Dvs det vi ser som turister är lååångt ifrån verkligheten.

  Att säga att det handlar om fördomar när man kritiserar Dubai är en underdrift, om det ändå vore så. Det finns gott om fakta att ta del av om man vill och är intresserad. I rapporten ”Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Förenade Arabemiraten” från regeringskansliet 2019 kan vi bland annat läsa följande:

  ”Det finns stora brister i Förenade arabemiraten vad gäller demokrati, de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer.// De politiska rättigheterna i Förenade arabemiraten är starkt begränsade. Politiska partier är förbjudna och yttrande-, mötes- och föreningsfrihet saknas. // Godtyckliga frihetsberövanden och långa häktningstider förekommer, liksom rapporter om tortyr, kränkande behandling av och missförhållanden för frihetsberövade… // Icke-kvalificerade, lågavlönade migrantarbetare är en marginaliserad grupp och övergrepp av dessa arbetares rättigheter förekommer. // Kvinnor i Förenade arabemiraten kan inte till fullo åtnjuta de mänskliga rättigheterna. Landet tillämpar sharia för den familjerättsliga lagstiftningen och diskriminerande regler är norm. Inskränkningar kvarstår vad gäller kvinnors rättskapacitet och självbestämmande, samt kvinnors och flickors rätt till frihet från fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.//Religionsfrihet råder dock inte i bredare bemärkelse. Bland annat är det förbjudet att konvertera från islam till en annan religion. Straffskalan för homosexualitet innehåller dödsstraff, fängelse, spöstraff, böter och deportering.”

  Att åka till Dubai och okritiskt ta del av tillrättalagda turistområden tror jag inte gör någon större skillnad för landets utveckling. Att däremot läsa på, vara kritisk, ställa jobbiga frågor och dela med sig av det man lär sig och upplever kan kanske göra det.

  Personligen skulle jag aldrig åka till varken Thailand, Turkiet, Egypten eller Dubai/Förenade Arabemiraten. Tycker även att alla som funderar på att göra det ska ta del av artikeln nedan. Den ger en ganska många aha-upplevelser.

  https://kit.se/2015/09/18/10472/sa-semestrar-du-i-en-diktatur-med-gott-samvete/

  • Evelina 28 februari, 2020 on 22:21 Svara

   Tack för din input! Jag var osäker på om jag skulle skriva något alls för det är ett laddat ämne. Vet inte om du missuppfattade mig något dock, det jag ville förmedla är just precis det där om att jag fick en känsla av att det ”nya” Dubai på något sätt ”döljer” hur det verkligen är. Att det är oh och wow överallt och man ser inte det som verkligen pågår. Angående det med fördomar menar jag bara att vi fick höra MASSA om att man inte får göra si eller så när man kommer dit som turist och man kan minsann inte köpa alkohol någonstans, vilket visade sig vara just fördomar. Hoppas du förstår lite mer hur jag menade och återigen – tack för dina tankar! Okritisk är det sista jag vill vara och det känner jag inte att jag har varit/är – varken innan, under eller efter resan. Som sagt så lärde jag mig mycket efter dagarna där och det är helt klart ett ämne värt att reflektera över och diskutera kring.

 5. Rebecca 28 februari, 2020 on 22:02 Svara

  Vilken härlig resa ni fick!!? Hur upplevde ni priser och sånt, är det ett dyrt land att uppleva?

  • Evelina 28 februari, 2020 on 22:24 Svara

   Svindyrt vad gäller mat och dryck, skulle inte vilja åka dit med tre barn ?? taxi är billigt och vi kände att ökensafari var en billig utflykt så aktiviteter överlag kanske är något billigare än här… men mat och dryck är väldigt dyrt! Om jag inte minns helt fel kostade en (liten) cola zero på black tap 150 kr ?

 6. C 29 februari, 2020 on 16:33 Svara

  Tack för att du delar med dig av resan , kul att läsa och få se fina bilder . Får se om vi kommer dit nångång framöver .
  Kram ?

 7. Jenny 1 mars, 2020 on 19:15 Svara

  Hej!

  Jag förstår vad du försöker förmedla (det finns inga enkla svar på komplexa problem som tyvärr drabbar oss kvinnor hårdast) men vill också passa på att informera om att Thailand inte är en diktatur utan en konstitutionell monarki. Det är stor skillnad på en partidiktatur, kommunistisk land som Kina där det inte finns yttrandefrihet och ett öppet land som Thailand.

  Allt gott
  Jenny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna