VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

SKYDDA DITT BARN I TRAFIKEN

Inlägget är i samarbete med Länsförsäkringar

 

Det värdefullaste vi har är våra barn. Och ändå är inte alla skyddsåtgärder anpassade för dem, t.ex i en bil där man utgår från en vuxens mått. Därför är det såklart viktigt att vi ser till att de sitter i hela och okrockade bilstolar och att de åker bakåtvänt så länge som möjligt (tills de är 4-5 år). Många tänker att det är dags att byta till en framåtvänd stol när det börjar bli trångt för barnens ben men det är fel – hellre brutna ben än skadad nacke. Det man ska gå efter är att barnets öra inte får passera kanten upptill på bilstolen för då får huvudet inte längre tillräckligt med stöd vid en eventuell krock. Glöm inte att koppla ur airbagen om det finns en sådan och babyskydd/bilbarnstol monteras i passargerarsätet.

 

Ett annat viktigt skydd är såklart cykelhjälm. Jag har själv ingen bra ursäkt till varför jag inte använder hjälm när jag cyklar, så jag tänkte köpa en sådan nu i vår. För barn upp till ca 7 år bör hjälmen ha ett grönt spänne, det innebär att spännet löser ut sig själv om barnet eventuellt skulle fastna med hakbandet i en gren eller gungan. Kom ihåg att alla hjälmar är bättre än ingen hjälm! Länsförsäkringar har gjort ett eget test av cykelhjälmar.

 

IMG_8521 IMG_8523 IMG_8525

Elion 2 år och 4 månader, lycklig nybliven ägare till sin första cykel! Och en cykelhjälm som skulle med ungefär överallt. Vad roligt det är att ha massa foton, här ser jag ju att Aston fortfarande är lik Elion, mer än vad jag trodde. Som nyfödda var de verkligen kopior.

 

 

Hos Länsförsäkringar kan du läsa mer om vad man ska tänka på för att skydda barn i trafiken.

 

IMG_8486

 

 

Advertisement


Kommentarer


 1. Madeleine 28 februari, 2018 on 17:24 Svara

  Tänkte när jag såg bilden. Men hjälp! Cyklar Aston redan! Vad stolt han ser ut. Haha men Elion ser lika stolt ut förstås. 🙂

  • Evelina 28 februari, 2018 on 18:58 Svara

   Hahah här säger både Idun och Aston själv att det ÄR Aston när de ser på bilderna ???
   Kommer aldrig glömma så stolt han var. Första cykelturen på egen hand ?

 2. Fyrbarnsmamma 28 februari, 2018 on 19:32 Svara

  Härligt att cykla, och vilka härliga bilder. Men jag blir nyfiken på hur ni ställer er till stödhjul? Här har barnen fått hålla tillgodo med balanscyklar, och till de fyllt fem med riktiga tvåhjuliga cyklar (enligt NTF-rekommendationen). Hur gör/kommer ni göra med de yngre barnen?

  • Evelina 3 mars, 2018 on 10:55 Svara

   Oj inte hört någon sådan rekommendation. Menar du att man ska gå från balanscykel till vanlig cykel direkt när de är fem år? Elion hade stödhjul först, sen balanscykel och lärde sig cykla när han var 4.
   Idun och Aston har balanscyklar och vanlig cykel med stödhjul som väntar. Idun är rätt försiktig av sig, så hon har knappt vågat sig på trehjulingen hihi. Hon får ta det i sin takt. Kan tänka mig att de båda är redo för balanscyklar nu när våren kommer!

 3. Anna 28 februari, 2018 on 20:05 Svara

  En liten kommentar till det gröna spännet,
  har en man och en son som cyklar mtb och rekomendationerna vi får höra är att undvika grönt spänne då hjälmen vid en rejäl krasch eventuellt lossnar. Grönt spänne är bra om man leker med hjälmen, dvs riskerar att fastna, men när man inte cyklar skall inte heller hjälmen sitta på huvudet. Låter logiskt tycker jag!

  Men oavsett vad man har för hjälm, så HA EN HJÄLM! Efter vi fick barn har jag och mannen också hjälmar, och i höstas krockade mannen med en taxibil, voltade över motorhuven och landade på fötter några meter längre bort.. tack och lov, han var hel men om medan taxin motorhuv var rejält tillknyckt. Sedan dess finns inte ens alternativet att köra utan hjälm.

  • Evelina 3 mars, 2018 on 10:53 Svara

   Absolut – en hjälm oavsett vilken är bättre än ingen hjälm!!
   Vilken TUR han hade, riktig änglavakt <3 <3 <3

 4. Sanna 1 mars, 2018 on 09:30 Svara

  Mycket bra inlägg! Behöver införskaffa en cykelhjälm jag med. För som du har inte jag heller någon bra förklaring/anledning till att inte ha hjälm…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna