VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

10 TIPS FÖR ATT MAXA VARDAGEN

Livet med barn och heltidsjobb är minst sagt fullt upp. Såklart livet med endast heltidsjobb också, men med små människor att ta hand om och ta hänsyn till kan man inte säga annat än att det blir viktigare än någonsin att vara effektiv på de hektiska vardagarna och maxa tiden. Här kommer mina tips för att göra det!

 1. Förbered kläder kvällen innan. Lägg kläderna i högar, en för varje barn och även för dig själv om du inte är en riktig efter-humör-klädväljare.
 2. Effektivisera transporttiden. Om du inte bor granne med jobbet är tiden för transport något du kan använda till annat än att bara transportera dig. Passa på att ringa viktiga samtal eller lyssna på den där podden du gillar. Transporttiden kan vara både effektiv och egentid. Varför inte cykla till jobbet –  ännu ett sätt att effektivisera transporttiden genom att även göra den till träningstid.
 3. Effektivisera lunchen. Barn och förhållande må komma först, men vänner är också viktiga! Kanske du och en kär vän kan äta lunch på stan tillsammans om ni jobbar nära? Eller kombinera att gå promenad på lunchen (motion) med någon favoritmänniska i luren (väntid). Träna på lunchen är också tidseffektivt såklart. Du håller i gång under arbetsdagen och har träningen gjord när du stämplar ut = mer tid för familjen.
 4. Tvätta inte mer än nödvändigt. Jag har blivit noga med att inte tvätta kläder som inte är smutsiga. En del kläder kan man vädra om det inte är fläckar inblandade. Hos oss har vi en nästan åttaåring som slänger ALLT i tvättkorgen, även om han bara haft det på sig nån timme… Att medvetet minska på tvätthögen minskar många steg i vardagsmåsten – tvättandet (även bra för miljön), hängandet och vikandet.
 5. Laga storkok. Gör exempelvis storkok på söndag och måndag så får du två maträtter som går att varva under veckan för att slippa tänka på att ordna lunchlådor.
 6. Eller skriv en veckomatsedel och veckohandla till detta. Att slippa ströhandla sparar tid, och stress inte minst. Helgerna har jag gärna fria för att kunna äta det som man får lust på, men måndag till fredag kan vara skönt att ha bestämt.
 7. Testa matkasse är också ett härligt vardagstips, Du slipper komma på roliga maträtter OCH att handla. Vi har testat Linas matkasse som jag varmt kan rekommendera.
 8. Gå ner i tid på jobbet OM det finns möjlighet OCH du vill det. Tiden med små barn är NU och det går inte att ångra att du jobbade mer än du önskade i efterhand.
 9. Be om hjälp. Alla har inte själverbjudande barnvakter men det kan också vara så att det inte erbjuds för att de inte vill vara i vägen (så fungerar min svärmor). Så erbjud svärmor att vara med barnen en eftermiddag om hon inte ställer frågan själv. Barnen kommer älska att farmor/mormor hämtar och du får ett moment mindre att skynda hem till.
 10. Förena nytta med nytta när du är hemma. När barnen badar – passa på att städa i badrummet istället för att bara sitta brevid. Att multitaska och vara tidseffektiv underlättar för att få mer tid för dig själv sen när barnen sover.

 

img_0294-1.jpg

Tre små virvelvindar som gör livet så mycket roligare!


Kommentarer


 1. J 20 september, 2017 on 17:13 Svara

  Har också en 7åring som slänger ALLT i tvätten och jag tjatar o tjatar om att han inte ska göra det, men det hjälper inte. Har du nåt tips på hur man kan förändra det? Hur ”lär” du Elion?

  • Evelina 20 september, 2017 on 17:21 Svara

   Hahaha ne har tyvärr inget tips mer än att fortsätta tjata ???

 2. Nina 20 september, 2017 on 20:38 Svara

  Veckomatsedel är suveränt. skulle aldrig orka gå och handla efter hämtning på förskolan och då samtidigt komma på vad man ska äta. Handlar för det mesta lördag efter frukost, lite folk i affären och man har sedan hela helgen ledig. Har för någon vecka sedan gjort som ett veckoschema där jag ”bokat” in städdagar, aktiviteter för barnen etc.

  • Evelina 21 september, 2017 on 20:47 Svara

   Väldigt smart att handla en lördag förmiddag! Vi gör nästan alltid den stora helghandlingen på fredag eftermiddag haha, men det funkar rätt bra för det mesta. Idag handlade jag den handlingen idag istället och kände att det var skönt att ta det idag så att inte fredagen går åt till det. Du låter som en planeringsmänniska som mig haha, kanske också ska skriva in tvättdagar i almanackan 😉

 3. Emma 20 september, 2017 on 21:51 Svara

  Jag har även börjat ställa tvättmaskinen på fördröjd start. Antingen att maskinen är klar på morgonen när vi vaknar så hinner jag hänga då innan jobbet eller så fördröjd start så är den klar när jag kommer hem. Det är jätteskönt att veta att tvätten är klar när jag o barnen kommer hem efter jobb och förskola.
  Har även gått ner i tid så är skönt.

  • Evelina 21 september, 2017 on 20:45 Svara

   SMART!! Undrar om vi har en sån funktion, det känner jag att jag verkligen har saknat! Kram

 4. Anna 21 september, 2017 on 10:12 Svara

  Nu var det länge sen jag läste och kommenterade, (haha vadå fullt upp med min 1,5 åring…?) men å andra sidan hade jag många blogginlägg att läsa ikapp. ???

  Bra sammanfattad lista, planering är a och o! ???

  Härligt att du trivs på din vfu plats, tror du kommer bli en fantastisk socionom, för du har både egna erfarenheter och en sund inställning till det mesta!

  Kram på dig! ?❤️

  • Evelina 21 september, 2017 on 20:45 Svara

   Vad härligt att du är tillbaka men desto härligare att ha fullt upp av en liten 🙂
   TACK snälla för dina fina ord, vad glad du gör mig <3
   Kramar

 5. Jenny 21 september, 2017 on 19:32 Svara

  Tack för bra tips! Planering är verkligen A och O! Mitt liv blev så mycket enklare när jag började handla mat på nätet – bara söka på recept och klicka hem alla ingredienser istället för att springa runt i en affär.

  • Evelina 21 september, 2017 on 20:42 Svara

   Tack för bra tips här med! 🙂

 6. Hanna 23 september, 2017 on 13:33 Svara

  Många bra tips! En liten sak bara – i all välmening och vi är alla olika – multitasking kan vara tidseffektivt men inte alltid bra för hälsan….jag kämpar m utmattningssyndrom och en sak jag alltid gjorde förut är att göra många saker samtidigt. Fokuserade sällan på
  En sak i taget, vilket jag verkligen måste jobba med nu. Det är väldigt svårt när man är van att alltid vara ”effektiv”! Men min hjärna blir ofokuserad splittrad och läker aldrig om jag inte tar just en sak i taget nu… så även fast man tycker att man är effektiv och spar tid så kan hjärnan bli stressad i längden.

  • Evelina 23 september, 2017 on 15:54 Svara

   Du har en poäng där! Det är självklart viktigt att bara vara också, jag menar mer att man kan passa på att göra saker istället för att vänta tex, som när barnen badar eller så. Det är såklart en helt annan grej om man är känslig för stress, då är en sak i taget helt klart det bästa. Kram!

 7. Tina 30 september, 2017 on 22:32 Svara

  Bra tips!
  Ja man har verkligen blivit effektivare sedan man blev mamma 🙂
  Sen kan jag tycka att ibland måste man få tillåta sig att bara få ta det lite lugnt när bebisen sover. Hemmet måste inte vara kliniskt rent här 🙂
  Med vänlig hälsning Tina
  http://www.nouw.com/ettriktliv

  • Evelina 1 oktober, 2017 on 05:19 Svara

   Absolut!! Ett kliniskt rent hem har jag nog aldrig haft haha (förutom till visning eller flyttstäd hehe) men plocka undan tycker jag ger mkt vad gäller känslan av ”rent” ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna