VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

ATT FÅ BARN MED 1 ÅRS MELLANRUM – FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Höggravid med Aston, 11 dagar innan han ville ut <3


Det finns en hel del fördelar med att få barn så tätt som vi fick:

  • De har en nästan jämngammal kompis – nästa år kommer ålderskillnaden kännas minimal mellan Idun och Aston och sen kommer den upplevas allt mindre. Aston växer ju ikapp Idun snabbt. När de växer upp kommer de ”alltid” ha en kompis tillgänglig.
  • Den yngre lär sig av sitt storasyskon (på gott och ont?!) och underhålls av att titta på när det leker. Man får lite ”barnvaktshjälp” som underlättar när man kanske ska laga mat eller sådär.
  • Man får en blöjperiod som förvisso blir intensiv, men den tar slut på kanske 3 år istället för det dubbla.
  • Samma med sömnen – man får en period som blir intensiv, men den är mer kompakt än om man får bebisar med några års mellanrum och får ”börja om”.
  • Man får två föräldraledighetsperioder (= många dagar) som egentligen blir mer en föräldraledighet – man är hemma med två barn men tar bara dagar för ett barn. Det gör att man kan vara hemma längre med det större barnet framför allt.
  • Alternativt  så kan varje förälder kan vara hemma med varsitt barn samtidigt. Vilken ”långsemester” man har möjlighet till!

Det jag upplever som nackdel är:

  • Att bebistiden är förbi snabbare än om man skulle gjort det två gånger med lite mellanrum.
  • Att det i början var svårt att få till den där speciella bebismystiden med Aston eftersom Idun behövde mig på ett annat sätt (först var jag rädd att Idun skulle ”glömmas bort”, men det äldre barnet är det som syns mest ändå). Som tur är vill en nyfödd inget annat än bara vara nära, så det fick han ju vara samtidigt som jag lekte med Idun. Ingen fara på taket alltså MEN jag saknade ändå att ha samma tid med Aston som jag fått med både Elion och Idun när de var nya i världen.

Summa summarum är att det finns fler fördelar än nackdelar. Enligt mig! Och fördelarna är aktuella under en längre period (hela livet) än nackdelarna som mer påverkar den allra första tiden. Jag kan ju bara jämföra med skillnaden mellan Elion och Idun, det är 5,5 år mellan dom. Och det har också haft många fördelar! T ex så var Elion så stor när Idun kom att han ville hjälpa till och var så stor att han kunde det. Samtidigt så har jag alltid önskat att han skulle få ett mer jämngammalt syskon för han som är så rastlös och alltid vill leka med någon hade haft så mycket utbyte av det. Jag blev gravid med Aston när Idun var tre månader och även om det inte alls var planerat så känns det fantastiskt såhär i efterhand. Jag fick Aston innan jag fyllt 30 så jag känner inte att det hade varit hela världen att vänta ett par år, tvärtom som sagt så hade jag sett en fördel med att dra ut på det lite (älskar ju att vara gravid och att föda barn) men min man som är 36 känner att han skulle varit för gammal att börja om efter en sisådär 5 år hihi.

Hur tänker du kring åldersskillnader mellan syskon?


Kommentarer


  1. Anna 18 oktober, 2016 on 12:03 Svara

    Vi har fyra år mellan våra barn. Ella 8 år, Axel 4 år och Eric som är 1 månad. Fördelen är att vi riktigt har njutit av bebistiden , nackdelen är helt klart ”att börja om”. Sen är det nog olika från syskon hur ”nära” man står varandra oavsett ålder. Ella & Axel leker väldigt mycket tillsammans även om de såklart bråkar ibland. Ha en bra dag!

    • Evelina 18 oktober, 2016 on 12:49 Svara

      Ja absolut, de är ju personligheter. Men för stor åldersskillnad gör det nog svårare rent allmänt att de leker som kompisar under större delen av barndomen – de är ju i så olika perioder av den. Kram och detsamma!

  2. Elina 18 oktober, 2016 on 12:41 Svara

    Våra första två barn är det 22 mån emellan, har funkat jättebra. Sen väntade vi några år för att få en del praktiska saker såsom utbildning och hus mer eller mindre klara. Så det blev 5,5 år mellan tvåan och trean. Lite för långt emellan tycker jag egentligen. Sedan hoppades jag på att vi skulle få riktigt tätt mellan trean och fyran och började bebisverkstaden när trean var sex månader. Tyvärr blev vi inte gravida pga ingen mens pga amning. Och sen när vi blev gravida slutade det i missfall. Nu har det tagit sig ordentligt iaf ❤️ Och nummer fyra väntas några veckor innan trean fyller två år. Känns som att det blir en bra ålderskillnad. Nästan exakt som mellan ettan och tvåan. Så nu blir det liksom ”två par” av barn i vår familj ❤️❤️❤️❤️

    • Evelina 18 oktober, 2016 on 12:48 Svara

      Åh vad mysigt det låter, med två ”par” barn. Lite som Blondinbella beskrev två kullar i tvillingpodden 🙂
      Kram och LYCKA TILL!

      • Trebarnsmamma 18 oktober, 2016 on 16:32 Svara

        Vi kör också på två par. Så när dom på några dagar två år emellan ettan och tvåan. Sedan en paus på nästan fem år till trean. Fyran är beräknad till februari – några veckor före treans tvåårsdag.

        Vi har nog alltid pratat om två kullar. Perfekt med ett jämnårigt syskon för alla, men ändå inte så många som är små samtidigt.

        • Elina 18 oktober, 2016 on 19:16 Svara

          Jag hade nog tänkt mig kortare tid mellan tvåan och trean, men det var verkligen fokus på annat, som husbygge, examensarbete och fast anställning. En bebis mitt i allt passade inte in. Så när tiden gick och vi fick allt större barn och hade lämnat småbarnsåren lite, så stod valet mellan att stanna vid två barn eller skaffa två till, eftersom jag absolut ville ge ”sladdisen” ett mer jämnårigt syskon också. Men nu kan jag även se fördelar med två ”kullar”. Blir lite olika behov hos de största och minsta vilket kanske gör att det inte blir lika överväldigande. Typ slipper bli fyra blöjbarn/småbarn samtidigt och sen fyra tonåringar samtidigt ?

      • Elina 18 oktober, 2016 on 19:07 Svara

        Tack ☺️?

  3. therese 18 oktober, 2016 on 13:02 Svara

    vi har alltid bara velat ha ett barn men samtidigt sagt att vi inte kan veta säkert. Jag kände tidigt att jag kanske skulle ändra mig pga syskonfrågan (mina är mina bästa vänner) men absolut inte första åren och nu är dottern 3,5 redan och suget finns inte riktigt nu heller.. jag vill njuta av vår dotter och ge henne tid att vara med oss och inte dela tiden med fler barn. Jag känner hellre att jag är sugen på en till bebis och inte på att ge henne ett syskon, det blir dom ju ändå 🙂

  4. Fanny 18 oktober, 2016 on 15:22 Svara

    Mellan våra pojkar är det 4 år. Milton är 6 år och Dante är 2 år.
    Jag var så besviken att det inte blev tätare mellan dem, men såhär i efterhand har det ändå var riktigt bra och de har SÅ roligt tillsammans. De är superbra kompisar och Milton har varit en fantastisk storebror på alla vis, med ett större barns förståelse i förhållande till sitt syskon – guld!
    OM vi skulle få ett barn till i framtiden, så kan jag absolut tänka mig fyra år mellan Dante och småsyskonet också. ♥

  5. Sofie 18 oktober, 2016 on 15:27 Svara

    Mina barn är 7,5 och 2v.
    De två äldsta är nära i ålder och leker oftast bra ihop även om det är mycket bråk. Tror det dels har att göra med att det är kille och tjej.
    Med mini så ser jag honom som ett bonusbarn då han inte var planerad från min sida men då min nya sambo inte hade barn sen innan så blev mini till. Han är redan så väl omhändertagen av syskonen och det är underbart att se.

  6. Tilda 18 oktober, 2016 on 16:41 Svara

    Vår dotter är 1,5 år nu och min önskan är att vi får ett syskon under året hon fyller 3 ? sen återstår det att se när och om hon får några syskon. De är förstås välkommet både innan och efter.
    Vill bara inflika att blöjperioden inte behöver bli så lång heller! Vår dotter har gått på toaletten sen hon var 6 månader och är nu delvis blöjfri. Hon har (såklart) blöja nattetid, men det tycker jag inte är det minsta besvärligt. Om en däremot tänker på det som att barnet självständigt ska kunna gå på toaletten utan att en som förälder behöver styra/påminna allt för mycket då kanske vi närmar oss tre år ?

  7. Sophie 18 oktober, 2016 on 16:57 Svara

    Hej!! Jag har fyra barn, 17,15,7,5. När vi fick första barnet visste vi redan att vi ville ha tätt mellan våra barn. Det är 22,5 månad mellan dem, sedan ville vi ha en tredje men efter två missfall och jobb och livet kom emellan så tog det många år innan det blev fler barn, närmare bestämt 7 år. Vår tredje dotter var så efterlängtad och älskad av hela familjen. Dem stora tjejerna längtade så efter ett syskon❤️ Vi bestämde oss ganska fort att skaffa ett fjärde barn och när minstingen var 5 månader blev jag gravid med vår son och det är 13 månader mellan dem. Ett helt rätt beslut nu i efterhand att vänta några år mellan vår första och andra kull? Dem
    älskar varandra och tar hand om varandra på ett så fint sätt. Om barnen hade fått som dem velat hade vi skaffat ett femte barn, men nu är det klart för min del.

  8. Anne 18 oktober, 2016 on 17:43 Svara

    Som någon skrev här ovan så ser jag också framför mig två kullar med två i vardera kull. När första dottern föddes så kände vi direkt att vi vill ha en till nu nu nu! Så vi körde på direkt och jag blev gravid när hon var 7 månader (direkt efter amningen mao), men det blev missfall. Nu är jag gravid och det blir då 20 månader mellan ettan och tvåan. Det känns lagom! Dom kommer vara födda -15 resp -16 så det känns perfekt! Sen vill vi båda ha ett till barn, men det kommer få vänta några år pga jobbsituation m.m, och då känns det ju passande att skaffa två, så att även dom blir nära i ålder. Men vi får se hur det slutar.. 🙂

  9. Helena 18 oktober, 2016 on 18:31 Svara

    När vår 2a kommer så blir det 18 månader emellan. Känns både extremt skrämmande och jättekul på samma gång. Vi vill ha tätt men efter några tuffa nätter med vår son undrar jag hur man ska orka. Men det kommer väl lösa sig. Tänker att det får bli en intensiv period och att vi längre fram har stor nytta av att de kommer vara nära i åldern.

  10. Mamma till två 18 oktober, 2016 on 18:35 Svara

    Vi har två pojkar 6 & 5år det är 16mån mellan de. De är verkligen allra bästa vänner har alltid lekkompis däremot blir de mycket ”tävling” mellan de två. Nu väntar vi nr 3 beräknas april 2017 o då kommer båda killarna vara i skolåldern helt perfekt timing känner jag. Då jah precis som du kände skuldkänslor mot stora pojken som bara var 16mån när lillebror kom. Ville hela tiden se till att storebror blev sedd o att lillebror fick all gos o mys som man bör ge en liten. Kände mig rätt slut efter ett tag var jobbigt i perioder men nu är det värt allt..:)))

  11. Agneta 18 oktober, 2016 on 19:48 Svara

    Mina stora barn var 11 och 13 när lillebror kom, han är nu 7. Jag är glad att jag fått möjligheten till att få barn tätt OCH en liten när de andra var stora. De två stora har de fördelar du skrev om med att ha barn tätt, men när lillebror kom så var det helt ljuvligt att kunna fokusera bara på en liten. Sen har han varit dyrkad av de stora från dag ett. De står varandra väldigt nära trots att de båda nu flyttat hemifrån.
    Jag var eg färdig med barn efter de två första men tack och lov att jag ändrade mig!
    En liten sladdis är det bästa som finns!
    Är varje dag tacksam att jag fått TRE barn, att det blivit fina människor av dem som nu precis flyttat. Tur jag har lillen kvar hemma länge än:)

  12. Ulrika F 18 oktober, 2016 on 20:09 Svara

    Vi har tretton minuter mellan våra tjejer 🙂
    Nu är de 22 år och utflyttade, det går fort när man har roligt 😉

  13. Jessica 22 oktober, 2016 on 20:43 Svara

    22 mån mellan mina pojkar, nr 2 kommer när som helst! <3
    De flesta verkar bara ha positivt att säga så jag tänkte komma med lite minus sådär som en partypooper! 😉
    Det som jag har känt som negativt är väl att min kropp kanske inte riktigt pallat att ha det så tätt.
    Ont i nedre regionerna – lite krampigt och varit hos gynekolog av oro för det känns som om det "hänger/buktar ut". Så är det självklart inte för alla men har bekanta som upplevt lite samma, hört att kvinnokroppen egentligen behöver 5 år på sig att läka efter en förlossning – sant/falskt?
    Sedan känner jag inte att jag har kunnat njuta lika mkt av denna graviditeten just för att jag haft en 1,5 åring som velat ha uppmärksamhet och velat leka massor som en trött tjockis inte har orkat med, och inte har han gett mig så mkt sömn på nätterna plus en krabat som sparkar nätterna i enda i magen. Jag hoppas verkligen att min ork kommer tillbaka efter jag fött så jag kan ge mig mer hän åt mina älskade barn. Jag ser dock fram emot att de kommer vara bästa vänner och alltid ha varandra i framtiden när de är så nära i ålder och mkt kommer bli enklare pga det.
    Sen kanske man vill ha en tredje om sisådär 3 års tid 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna