VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

ETT NYTT EFTERNAMN?

Söndag hos familjen Strand innebär att jag är med minisarna till senare i eftermiddag när vi ska på kalas hos Ms bror med familj, han har fyllt år nu i dagarna. M är i stugan och lägger golv i badrummet! Han var ivrig att få dit det och jag är också nyfiken på hur det kommer bli såklart.

På tal om efternamn. Vi tog mitt efternamn när vi gifte oss men funderade på att byta till ett helt nytt. Ms föräldrar pratar om att byta till ett helt nytt och vi hade i så fall kunnat tänka oss att ta samma. Men så vill jag att alla barnen ska heta samma så där gick det inte riktigt ihop sig. Men jag kan fortfarande inte riktigt släppa tanken på det. Strand är ett jättefint efternamn men det är från min mamma. Den sida jag delvis inte alls vill förknippas med, och de har även ifrågasatt hur det kommer sig att vi har det namnet när vi är ”allt annat än vad den familjen står för” eller hur det nu lades fram. Och ja, anser dom att det dom står för – det jag och många med mig tagit avstånd ifrån, dvs psykisk och fysisk misshandel mot barn – är något BRA, då vill jag absolut inte heta samma. Nu heter vi det för att det är fint, punkt ;). Men är öppna för att byta någon gång – frågan är bara till vad! Hur har ni som bytt till helt egna efternamn tänkt, HUR kommer man på rätt liksom?!


IMG_6098

Lillgumman med sin ”pinno”, lite ”farligt” att leka med den i ett nyckelhål sådär kanske hehe men från och med igår bor alla pinnar ute! Det blev lite många pinnar inne när hon ville ta med en ny efter varje promenad ;).

IMG_6099

Det var inte bara jag som fick nya jeans i veckan, Idun har ett par nya jeansleggings från H&M. Hela hennes outfit är därifrån för övrigt.


Kommentarer


  1. Suzanne 9 oktober, 2016 on 11:14 Svara

    Vi tog mitt efternamn, Selander, då Antes (Larsson) tillhör ett av Sveriges vanligaste.
    Men, för att ändå göra det till vårat så ändrade vi stavningen till Zehlander. Det är nu bara våran familj som har just den stavningen, om någon mot förmodan skulle vilja ha samma stavning måste de ansöka om min tillåtelse då jag har patent på stavningen ?

  2. Elin 9 oktober, 2016 on 11:52 Svara

    Hihi ‘Pinno’, va sött! 😉
    Att de ens kan säga så till dig och vad menar de egentligen? Vad arg man blir, känns som det vore skönt och klippa banden så gott det går. Men jag vet ju inte allt ‘runt i kring’, det är ju bara du som vet vad som känns rätt såklart..
    Jag tror inte du kommer ångra dig om ni byter! Elion borde ju kunna heta det båda sina föräldrar heter? Att han har ett dubbelnamn (mellannamn/efternamn) alltså..
    Hoppas ni får en mysig söndag!
    Kram

  3. Sofie 9 oktober, 2016 on 14:35 Svara

    Jag bytte till min pappas namn och la till dotter när jag var 15år. Hette ett vanlig Svensson efternamn innan så nu tycker jag att jag har lite vackrare efternamn iaf. Vet egentligen inte varför jag bytte men som i den åldern så sker saker utan någon egentligen orsak…

    Om jag och min sambo gifter oss så kommer jag att välja hans efternamn precis som vår son.
    Har precis som du barn sen innan så vi kommer heller aldrig få samma efternamn allihopa.

  4. Hjärtebarnsmamman 9 oktober, 2016 on 14:54 Svara

    Samma dilemma här! Dock är vi inte gifta än 😉 Men jag vill inte ha sambons, fast barnen fått det. Och sambon ”får” inte ta mitt eftersom han och min pappa har samma förnamn 😛 Vill också komma på ett eget 🙂

  5. Lina 9 oktober, 2016 on 17:57 Svara

    Vi tog ett nytt gemensamt när vi gifte oss. Ingen av oss ville ta den andres el gillade det vi hette spec mkt. Vi kollade på prvs hemsida, testade olika suffix o prefix o fantiserade. Sen ska man vara överens oxå. Det blev iaf havsborn till slut.

  6. Jessica 9 oktober, 2016 on 19:00 Svara

    Hihi, jag tänker direkt på en bok som min son fick när han var liten… ”Oscars pinnar” hette den. Den handlade om en pojk som plockade med sig alla pinnar, men till slut (när samlandet gått överstyr och pinnarna inte fick plats därhemma) ger pinnarna ett nytt hem i skogen, där älgen passar dom. Kanske nåt för din Idun? <3

  7. Alexandra 9 oktober, 2016 on 21:06 Svara

    Kul med ett nytt efternamn! Trodde ni tog ditt efternamn för att du redan hetat Larsson sen sist du var gift? Har för mig du skrivit det. Kanske drömt. Men en kul idé är att slå ihop två efternamn/namn som betyder något och göra det till ett namn.

    • Evelina 10 oktober, 2016 on 13:42 Svara

      Tog Strand för att det är roligare än alla -ssonnamn… Tycker VI! 🙂
      Kram!

  8. Jennifer 10 oktober, 2016 on 14:00 Svara

    Vi kommer att ta mitt för att det är mer ovanligt än hans -sson 😉
    Sen har våra barn också mitt efternamn så det förenklade valet.
    Men jag tror att det finns en hel del regler kring hur man får byta namn, kanske värt att kolla upp dem innan ni börjar spåna? 🙂

    • Evelina 10 oktober, 2016 on 23:23 Svara

      Ja reglerna har vi rätt bra koll på 🙂 svårigheten tycker jag är att komma på ett namn som inte låter påhittat liksom haha… Kram!

  9. Madde 10 oktober, 2016 on 22:54 Svara

    Jag och min kille har pratat om att ta hälften av mitt och hälften av hans. Jag heter Lindström och han Fagerberg och isåfall skulle vi då bytt till Fagerlind eller Strömberg.
    Tycker vi båda har fina och på så sätt känns det som det blir vi, men samtidigt så känns det inte heller då som man ”tillhör” en släkt 🙂

    • Evelina 10 oktober, 2016 on 23:22 Svara

      Vad fint Fagerlind lät! Men kolla så det inte är någon som heter det redan (personer eller företag) för då får ni inte ta det. Strömberg låter ju som ett efternamn redan men Fagerlind kanske fortfarande är ledigt?! Vi brukar kolla på ratsit, om ni inte redan har koll på det 🙂
      Kram!

  10. Jessica 11 oktober, 2016 on 21:25 Svara

    Vi tog min mans mammas namn som ogift! Min mans efternamn va Hellström och mitt har Johansson! Så vi tog Namnet stegdal som hans mamma heter innan Hellström! Vi ville föra namnet vidare för annars hade det dött ut då hennes bröder som heter stegdal inga egna barn har!?

    • Evelina 12 oktober, 2016 on 17:40 Svara

      Vad fint!

  11. Martina 12 oktober, 2016 on 12:01 Svara

    Ta hjälp av vänner å lite gott att dricka ? Spåna en hel/halv natt… cykelstyre är nog fortfarande ledigt vi valde ju nått annat ☺️

    • Evelina 12 oktober, 2016 on 17:34 Svara

      Hahah jamen åhhh!! Det ska jag absolut lägga fram ??

  12. Mickaela Vildljung 12 oktober, 2016 on 20:15 Svara

    Hej,
    Jag ville inte förknippas med min far vilket jag hade namnet efter och min man har samma namn som en ung kändis så varje gång kändisen gjorde nåt nytt fick vi hundratals samtal under hela dygnet från småtjejer så vi hade funderar länge på ett nytt namn. Vi tycker båda om naturnamn så vi listade en massa ord som vi tycke var fina eller som vi hade känslor för. Ljung kommer från min mormors by. Sedan skrev min man ett program som satte ihop orden i olika kombinationer. Sen satt vi många roliga bilturer och strök bort det som blev tokigt (hallontroll bl.a.). Vi fastade sedan för ett som vi ansökte om men som var för likt ett annat (på uttal) men fick nek från den namnägaren, vilket jag tyckte var småsint.
    Sen var det en vän som kom på Vildljung och det växte på oss och gick igenom ansökningen. Min man bytte och det gick igenom typ 1 vecka innan vårt bröllop och sen gifte jag mig in i det så att vi slapp betala två byten. Jag är verkligen glad att vi gjorde det. Det känns som om det binder samman oss lite mer:)

    Mvh Mickaela

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna