VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

ATT STUDERA OCH VARA MAMMA

Well hello there friday! Veckans bästa dag enligt mig oavsett jobb eller inte, fredagskänsla är grym alltid. En av fem jobbveckor har gått för M innan det är dags för mig att gå tillbaka till skolbänken och det är lite skräckblandad förtjusning i den nedräkningen. Igår satt jag en stund och ordnade med kurslitteratur inför första kursen som är en psykologikurs. Ska bli så himla kul! Det är 1,5 år sen jag pluggade och mycket har redan hunnit glömmas, alltså allt praktiska kring att studera på högskolan. Har haft kontakt med en tjej som gick i min klass, som också var hemma för föräldraledighet och hon hjälper mig med luckorna jag själv inte kan fylla haha. Ska köpa två böcker av henne (hon ligger terminen före så det är ju hur bra som helst när det kommer till kurslitteraturen), beställde en bok igår, en har jag och två tror jag att jag kan få tag i begagnat också. Så rätt bra koll på förberedelserna har jag.177484-Whatever-You-Decide-To-Do-Make-Sure-It-Makes-You-Happy

När jag pluggade sist var jag mamma till en, gravid och jobbade varannan helg. Nu kommer jag vara mamma till tre och kanske jobba en helg i månaden? (vet inte riktigt hur det blir där) men jag känner inte alls att det är en nackdel att ha barn och studera samtidigt. Snarare tvärtom! Man är sin egen chef minst sagt. Det är på helt eget ansvar du lägger upp din tid men du har såklart vissa deadlines – tentor, hemtentor, grupparbeten etc. Jag märkte på flera av mina klasskamrater som kom direkt från gymnasiet att de råpluggade sista veckan innan tentan. Funkar inte för mig som mamma i alla fall. Planering är A och O. Redan från start gick jag in med inställningen att detta är mitt jobb de närmsta 3,5 åren.


Vilket innebär att: dagtid mellan 8-17 ska jag vara tillgänglig för grupparbeten samt gå på föreläsningar och det är även under de timmarna jag kommer läsa på egen hand hemma. Och det funkade hur bra som helst! Jag mådde galet illa med Idun i magen, förbi vecka 20 och därefter fick jag lågt blodtryck så jag var yr mestadels hela tiden och kunde knappt stå upp stilla utan att behöva sätta mig. Men de dagarna eller eftermiddagarna jag pluggade hemma tog jag en nap när jag behövde det helt enkelt. Nu tänker jag att jag definitivt kommer vara piggare utan gravidmagen och då kunna läsa ännu mer intensivt. Behöver ju liksom inte sova en timme mitt på dagen hehe…Så min plan är samma som sist – se det som ett jobb och läsa mycket dagtid för att få senare delen av eftermiddagen och kvällen med min familj. Och inte behöva råplugga inför tentor och istället kunna vara ledig då, eller om jag jobbar emellanåt. Motivation är alltid viktig när det kommer till att studera och framför allt på högskolenivå. Där KRÄVS det liksom att man VILL men läser man något man är intresserad av har man mycket gratis. Faktan fastnar på ett annat sätt. Jag känner mig pepp när det gäller 95% av alla kurser på programmet, för de intresserar mig. Då går det såklart lättare. Det som motiverar mig allra mest är att detta är något jag måste göra för att kunna få de jobb jag önskar. Jag motiveras även av tanken att ha en utbildning som grund att stå på, det är en trygghet för framför allt mig mig själv men även min familj. Jag hoppas även att det ska motivera mina barn till att följa sina drömmar och göra det de vill göra. Vi har ju bara ett liv och det gäller verkligen att ta vara på det – våga drömma och våga förverkliga de drömmarna.

 


Kommentarer


 1. Milla 29 juli, 2016 on 09:24 Svara

  Kommer gå kanon för dig

 2. Milla 29 juli, 2016 on 09:24 Svara

  Kommer gå kanon för dig

 3. Hanna 29 juli, 2016 on 10:31 Svara

  Jag tycker det låter väldigt klokt av dig! Jag har flera i min klass som har barn som tyvärr inte tänker lika dant och under grupparbeten har vi haft extremt mycket problem med att de alltid sticker tidigare för att hämta på dagis, vabbar och över lag är väldigt dåliga på närvaro. Har försökt förklara att de visste att skolan kräver deras fokus fram till 16 när de ansökte men då kontrar de med ” ni vet inte hur det är att ha barn” (?) väldigt synd! Heja dig, det kommer få toppen!

  • Evelina 30 juli, 2016 on 12:22 Svara

   Vad trist att det har varit så! Jag känner tvärtom, de i min klass som hade barn hade liksom ett inbyggt ansvar på något vis, och alla vi ville alltid lägga upp det bra så att vi hann färdigt för lediga kvällar med barnen i den mån det går 🙂 Sen är det ju alltid så att man är olika, självklart är inte alla så bara för att man har barn men samtidigt kan jag känna att dom om någon gång borde man tänka på att man faktiskt gör det för sina barns skull.
   Kram och tack!

 4. Hanna 29 juli, 2016 on 10:31 Svara

  Jag tycker det låter väldigt klokt av dig! Jag har flera i min klass som har barn som tyvärr inte tänker lika dant och under grupparbeten har vi haft extremt mycket problem med att de alltid sticker tidigare för att hämta på dagis, vabbar och över lag är väldigt dåliga på närvaro. Har försökt förklara att de visste att skolan kräver deras fokus fram till 16 när de ansökte men då kontrar de med ” ni vet inte hur det är att ha barn” (?) väldigt synd! Heja dig, det kommer få toppen!

  • Evelina 30 juli, 2016 on 12:22 Svara

   Vad trist att det har varit så! Jag känner tvärtom, de i min klass som hade barn hade liksom ett inbyggt ansvar på något vis, och alla vi ville alltid lägga upp det bra så att vi hann färdigt för lediga kvällar med barnen i den mån det går 🙂 Sen är det ju alltid så att man är olika, självklart är inte alla så bara för att man har barn men samtidigt kan jag känna att dom om någon gång borde man tänka på att man faktiskt gör det för sina barns skull.
   Kram och tack!

 5. Linn 29 juli, 2016 on 10:42 Svara

  Du är så klok och jag är övertygad att det kommer gå hur bra som helst!

  • Evelina 30 juli, 2016 on 12:20 Svara

   Tack snälla!

 6. Linn 29 juli, 2016 on 10:42 Svara

  Du är så klok och jag är övertygad att det kommer gå hur bra som helst!

  • Evelina 30 juli, 2016 on 12:20 Svara

   Tack snälla!

 7. Trebarnsmamma 29 juli, 2016 on 13:37 Svara

  Det är lättare att plugga så länge barnen inte går på dagis, och en är hemma och sköter ruljansen. Barn är svårt i kombination med vabb och dagistider, helt enkelt. Och innan ni kommer dit, Evelina, har du ju kommit så långt i dina studier, och sen får väl M ta vabben mesta dels (han har ju jobbat många år helt utan vabb nu). Lycka till!

  Hälsar en trebarnsmamma som pluggat ett helt år med barn med på universitet, med två förskole/skolbarn samt på slutet på distans med barn hemma på heltid

  • Evelina 30 juli, 2016 on 12:20 Svara

   Ja den där vabben är lite klurig men man får ta det som det kommer helt enkelt och vad som passar bäst 🙂
   Kram!

 8. Trebarnsmamma 29 juli, 2016 on 13:37 Svara

  Det är lättare att plugga så länge barnen inte går på dagis, och en är hemma och sköter ruljansen. Barn är svårt i kombination med vabb och dagistider, helt enkelt. Och innan ni kommer dit, Evelina, har du ju kommit så långt i dina studier, och sen får väl M ta vabben mesta dels (han har ju jobbat många år helt utan vabb nu). Lycka till!

  Hälsar en trebarnsmamma som pluggat ett helt år med barn med på universitet, med två förskole/skolbarn samt på slutet på distans med barn hemma på heltid

  • Evelina 30 juli, 2016 on 12:20 Svara

   Ja den där vabben är lite klurig men man får ta det som det kommer helt enkelt och vad som passar bäst 🙂
   Kram!

 9. Sabinaf 29 juli, 2016 on 17:28 Svara

  Jag avslutade min högskoleutbildning i juni och körde samma upplägg som dig. Att studera var mitt heltidsarbete, det är även viktigt att ens man är med på det. Med det upplägget var det sällan jag behövde plugga kvällar och helger utan hade då tid till familjen, hat två skolbarn som gick i 1:an och 3:an när jag började plugga. Sen inte sagt att mitt huvud alltid tog paus ? Flera var gångerna jag kunde sitta i bilen påväg till kompisar lördag kväll och helt plötsligt säga – men, vad tror du om detta och detta till en hemtenta jah höll på med och min man tyckte att – det är ju lördag kväll haha Men så är det nog om man studerar något man brinner för ? Nu har jag fått mitt drömjobb som socialpedagog på en skola pga utbildningen och kommer samtidigt i höst att läsa en kurs på distans, enbart en 7,5 HP men det är ju såååå kul att få lära sig nya saker. Håll dig till din tanke om att det är ditt heltidsjobb så kommer det att gå så bra! Hejja dig!!!

 10. Sabinaf 29 juli, 2016 on 17:28 Svara

  Jag avslutade min högskoleutbildning i juni och körde samma upplägg som dig. Att studera var mitt heltidsarbete, det är även viktigt att ens man är med på det. Med det upplägget var det sällan jag behövde plugga kvällar och helger utan hade då tid till familjen, hat två skolbarn som gick i 1:an och 3:an när jag började plugga. Sen inte sagt att mitt huvud alltid tog paus ? Flera var gångerna jag kunde sitta i bilen påväg till kompisar lördag kväll och helt plötsligt säga – men, vad tror du om detta och detta till en hemtenta jah höll på med och min man tyckte att – det är ju lördag kväll haha Men så är det nog om man studerar något man brinner för ? Nu har jag fått mitt drömjobb som socialpedagog på en skola pga utbildningen och kommer samtidigt i höst att läsa en kurs på distans, enbart en 7,5 HP men det är ju såååå kul att få lära sig nya saker. Håll dig till din tanke om att det är ditt heltidsjobb så kommer det att gå så bra! Hejja dig!!!

 11. Elina 30 juli, 2016 on 09:19 Svara

  Jag har också pluggat med barn. Fyra år på civilekonomprogrammet och sedan två år på doktorandutbildning. Började när första barnet var nio månader. Sedan tillkom ett barn (sedan ett till, men då hade jag påbörjat doktorandutbildning och jobbat ett år däremellan). Och jag har nog varit rätt kass på att hålla 8-17 rutin ? Av många olika anledningar så har jag pluggat även många kvällar och helger! Men det har gått fin fint ändå ? så OM det skulle skita sig med upplägget, kanske främst längre fram då M jobbar, så är det ingen fara! Men det vet du nog också ?

  • Evelina 30 juli, 2016 on 12:18 Svara

   Wow, bra kämpat!! Ja det blir kanske så, man får anpassa sig allt eftersom :). Jag kommer få plugga mer eftermiddagar och kvällar sen till vårterminen när M börjar jobba halvtid för då skiftar vi kring 11-tiden när han jobbat en halvdag och jag får ta tag i mitt. Det viktigaste är nog att man kan teamworka så det blir så bra som möjligt för alla och framför allt barnen. Kram och tack för att du delar med dig

   • Elina 30 juli, 2016 on 14:57 Svara

    Precis teamwork är a och o. Minns när första barnet var litet och vi också skiftade mitt på dan. Min man jobbade som kock och jobbade eftermiddag till kväll och jag pluggade dagtid mestadels. Så vi brukade byta av varandra vid t-centralen. Jag tog barnvagn och åkte hem och min man åkte vidare till jobbet. ?

    • Elina 30 juli, 2016 on 15:07 Svara

     Sen är nog plugg/jobb på kvällar, både vardag och helgkvällar, ett resultat av att jag är mer fokuserad när barnen sover… ?

 12. Elina 30 juli, 2016 on 09:19 Svara

  Jag har också pluggat med barn. Fyra år på civilekonomprogrammet och sedan två år på doktorandutbildning. Började när första barnet var nio månader. Sedan tillkom ett barn (sedan ett till, men då hade jag påbörjat doktorandutbildning och jobbat ett år däremellan). Och jag har nog varit rätt kass på att hålla 8-17 rutin ? Av många olika anledningar så har jag pluggat även många kvällar och helger! Men det har gått fin fint ändå ? så OM det skulle skita sig med upplägget, kanske främst längre fram då M jobbar, så är det ingen fara! Men det vet du nog också ?

  • Evelina 30 juli, 2016 on 12:18 Svara

   Wow, bra kämpat!! Ja det blir kanske så, man får anpassa sig allt eftersom :). Jag kommer få plugga mer eftermiddagar och kvällar sen till vårterminen när M börjar jobba halvtid för då skiftar vi kring 11-tiden när han jobbat en halvdag och jag får ta tag i mitt. Det viktigaste är nog att man kan teamworka så det blir så bra som möjligt för alla och framför allt barnen. Kram och tack för att du delar med dig

   • Elina 30 juli, 2016 on 14:57 Svara

    Precis teamwork är a och o. Minns när första barnet var litet och vi också skiftade mitt på dan. Min man jobbade som kock och jobbade eftermiddag till kväll och jag pluggade dagtid mestadels. Så vi brukade byta av varandra vid t-centralen. Jag tog barnvagn och åkte hem och min man åkte vidare till jobbet. ?

    • Elina 30 juli, 2016 on 15:07 Svara

     Sen är nog plugg/jobb på kvällar, både vardag och helgkvällar, ett resultat av att jag är mer fokuserad när barnen sover… ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna