VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

SÖNDAG HOS OSS

 


Ledigt för min kära man betyder ju oftast fixa med något hemma. Garderobsfixet blev klart efter några timmar igår så idag startades ett nytt projekt, nämligen sätta i glaspartiet i uterummet. Ja man kan ju säga att två renoveringsobjekt behövs i den här familjen haha… Han blir för rastlös utan projekt och även om det såklart är kul att han gör det fint här hemma och i stugan får vi nog önska mer aktiv familjetid framöver ändå så att vi umgås mer än bara när vi ska äta eller en stund när barnen sover på kvällen ;).




 


Aston kör återhämtning deluxe idag. Sova bort förkylningen är hans grej!




  


Idun är crazy bananas som alltid, fast på sitt lugna sätt. Mina badshorts är numera någon form av sjal? Halsduk? Halsband? Hon hämtar dom i lådan varje dag haha.




  


Och jag har smygstartat hemmaträning. Några enkla övningar med lätta vikter. Bara för att känna på det lite och verkligen smygstarta.


Snart kommer Elion hem för mammavecka, han har fotbollsträning och därefter skulle de kolla på fotbollsmatch. Hans klubb har ju kommit upp i allsvenskan och det är förstås väldigt spännande! Till middag blir det lasagne, vi har börjat köra med att laga mat på söndagen som ger många matlådor och därmed räcker in i kommande vecka. Så himla skönt ifall man bara vill äta något enklare till middag på veckodagarna. Tips på såna rätter? Alltid tacksamt att få nya mattips!


Kommentarer


  1. Inne hos Ina 17 april, 2016 on 16:55 Svara

    Vi äter hemlagad pizza idag, av samma anledning 🙂

  2. Inne hos Ina 17 april, 2016 on 16:55 Svara

    Vi äter hemlagad pizza idag, av samma anledning 🙂

  3. Malin 17 april, 2016 on 16:56 Svara

    Tipsar om långkok, till exempel köttgryta med rotfrukter. Inte svårt, kräver inte så mycket ansträngning bara man är hemma och passar den medan den kokar i sina timmar. Soppor i storkok osv.

    Hur tänker ni kring fördelning av barnansvar när Mange hela tiden har projekt för sig? Håller han koll på när det är mellisdags för Idun och tar pauser och gör inordning det (som ett exempel) eller får du sköta markservicen för er båda (alt hålla koll på tiden och påminna honom om mellisen) medan han sköter sin hobby? Fattar såklart att hans hobby att greja hemma gagnar er båda! Men jag tänker att det är lätt hänt att framförallt kvinnan får sköta ”allt annat” medan mannen får greja i fred. Du kanske vill sköta markservicen så det är inte det jag frågar om, mer vad som skulle hända om du sa att du inte ville göra det helt och hållet ett tag (om du nu ens gör det ?) Hoppas du förstår hur jag menar. Känner just idag att jag är trött på att vara ansvarig för att planera för och se till att det lagas mat i det här hemmet så vill gärna höra hur andra tänker om sådana saker ?

    • Elina 17 april, 2016 on 19:30 Svara

      Jag förstår vad du menar och funderade på om eller hur jag skulle skriva det. Mina föräldrar har byggt tre hus under min uppväxt och allt som oftast var det mamma som tog hand om oss fem ungar. Kan säga att jag försöker vara uppmärksam på att det inte blir för mycket att pappan i huset är den som fixar ute och inne-projekt och jag tar hand om barnen. Men det händer ju då och då… Samtidigt vill ju jag ha alla projekt och är inte den som drar mig för att planera något som ska göras… 😉 Men det blir ju en balansgång, för till slut känner man sig trött på att mannen är därute och fixar när man hade kunnat åka iväg på en utflykt tillsammans och haft det trevligt. Tror att det kan vara viktigt att sätta upp lite ramar, typ den här helgen tar vi paus från alla projekt och gör nåt tillsammans (som du var inne på Evelina).
      Det kanske blir lite svårare för er eller dig, eftersom ni är relativt nykära, låter komiskt kanske, men nu när jag och min man har varit ihop i tio år kan jag vara lite ”hårdare” än i början och sätter mer tydliga gränser. För gör jag inte det så är det inte heller bra för vår relation, även om jag vill vara förstående och så. Men han vet ju inte vad jag känner om jag inte säger nåt 🙂

      • Evelina 17 april, 2016 on 21:22 Svara

        Det där är ju exakt så det är här – att jag vill ju med att allt ska göras samtidigt som jag vill ha familjetid UTAN renovering emellanåt. Tror också man helt enkelt får sätta upp ett schema och ha helt lediga helger tillsammans emellanåt! Så körde vi med stugrenoveringen – M åkte upp en vardag och en helgdag i veckan fram tills Aston föddes och det var jätteskönt. Då visste jag att de andra kvällarna och en helgdag i veckan hade vi tid för annat TILLSAMMANS eller att JAG kunde göra annat om jag kände för det. Kanske blir det som du säger enklare att sätta ramar med tiden, men samtidigt är jag nog rätt krävande hehe, och jag är nog rätt tydlig med att det inte hade varit okej att lämna mig med barnen alltför mycket ensam.. Och M vet att jag behöver ”rastas” och få variation, att jag vill att det ska hända saker, att vi ska hitta på saker. Precis som jag vet att han behöver greja och bygga och ha projekt. Balansgång som sagt!Kanske blir tvärtom, att med tiden vill M vara ute och bygga eller i stugan och fixa ännu mer i takt med att förälskelsen inte är lika tydlig som nu i början haha. Fast det tror och hoppas jag inte, jag tror att vi båda tänker som du att vi måste komma ihåg att vårda vår relation OCKSÅ och inte bara fastigheterna vi äger. Utan oss har vi ju ändå ingen nytta av husen. Tack för din kommentar, det var intressant att läsa tankar hos någon i liknande situation och jag tycker du verkar tänka väldigt klokt. Att du VET vad du pratar om pga din uppväxt. Kram!

        • Elina 17 april, 2016 on 22:07 Svara

          Tror inte att han vill vara i stugan mer sen, det är nog ingen fara! ?
          Kom och tänka på en annan sak kring det här med ansvar för barnen. När våra två första var små tog jag definitivt lejonparten av ansvaret då min sambo (som han var då) jobbade väldigt mycket! Men nu när han är den som har varit hemma på heltid sedan trean var fem månader så är det mycket mer i balans här hemma och jag känner mig ibland till och med som ”mannen” i familjen ? Så jag förstår liksom mer hur det är när någon annan tar det större ansvaret, det är inte speciellt ”kul” att ta mer av markservicen när någon annan redan klarar det galant! Nu gör ju jag en hel del fortfarande såklart, men maken byter exempelvis sista blöjan innan vi går och lägger oss och gör i princip alltid morgonvällingen och tar dessutom alltid de större ungarna till skolan. Jag skulle ju såklart kunna göra de delarna också då och då, men det är ju bekvämt när han gör det, om du förstår vad jag menar. Näe usch vad lat jag känner mig nu på nåt sätt och hjärnan letar febrilt efter saker som jag faktiskt gör… Försöker döva det dåliga samvetet med att jag ju tog så mycket ansvar första rundan ?

          • Elina 17 april, 2016 on 22:12

            Och precis! Utan en bra relation med den man gör alla projekt med så blir ju projekten ändå meningslösa! Så tänker jag också ?

    • Evelina 17 april, 2016 on 21:12 Svara

      Jag tycker att M är rätt duktig på att ta pauser från sitt grejande men ofta fastnar han ju i det han gör och jag får påminna honom om att t ex ta Idun om hon ska äta samtidigt som Aston. Förstår hur du tänker och som Elina skriver så är det en balansgång man inte får belasta för mycket åt ena hållet… Jag tror att det är lätt för mannen (i det här fallet) att tänka just så att han gör ju något som gagnar ALLA men samtidigt blir det han som får paus från allt som ska göras i hemmet – barn som ska äta, golv som ska städas, tvätt som ska tvättas etc etc. Nu är han väldigt duktig på att hjälpa till med allt sånt men samtidigt behöver han nog en påminnelse då och då och om att jag kanske också behöver få paus från hemmet och alla måsten där. Vi pratade faktiskt om det innan haha för jag kände som du mig lite less och hade hellre velat göra något roligt alla tillsammans idag. För när han är hemma och fixar och får ”paus” från det så är jag ju hemma eller med barnen precis som alla andra dagar när han är på jobbet och helgerna är då jag också kan få lite variation. Nu gör jag ju gärna mer här hemma och är mer med barnen (ser ju inte det sistnämnda som något jobbigt eller tråkigt hehe) men jag hade nog blivit tokig (och inte varit speciellt lycklig i längden) om jag känt att han lämnat mig med allt, även om det är för att han fixar för oss alla. Hoppas att du blir avlastad med matlagningen SNART! 😉 Kram!

      • Malin 19 april, 2016 on 07:39 Svara

        Vilka bra och tänkvärda svar det kom från både dig och Elina 🙂 Matlagning, tvätt och städning är ju också något som kommer till nytta för alla, även om det mest märks tillfälligt att det är gjort, till skillnad från en omgjord garderob eller uterum. Det är ju lite skillnad på projekt som blir klara, där man får ett slutresultat, och sådant som bara rullar på i alla oändlighet, rent mentalt tänker jag. Man torkar diskbänken och en kvart senare är där smulor igen… 😉 Medan det färdiga uterummet blir ett ställe dit man kan gå för att koppla av. Sen är ju hus i sig ett evighetsprojekt men inte på samma vardagssätt kanske 😀 Kram!

        • Evelina 20 april, 2016 on 15:20 Svara

          Det där har du ju så rätt i! Såå lätt att glömma bort att evighetsgörat med tvätt, städning etc också är projekt för familjens skull! Hörde i en podd idag ett exempel där det var en man som bytte däck på bilen två gånger om året och jämförde det med ALLT ”jobb” hemma som att typ frosta av frysen, putsa fönster osv. Alltså herregud…. Jag hade aldrig klarat av att vara gift med en sån man men samtidigt är det nog lättare att hamna i kvinnofällan än vad man tror tyvärr. Kram på dig!

          • Malin 22 april, 2016 on 07:27

            Oj, snacka om dålig insikt! Bara tidsåtgången är ju helt annan än att frosta av frysen och putsa fönster! Men det hade varit ett spännande experiment att vända på rollerna för att se hur den där mannen hade resonerat efteråt. Byta däck på bilen gör vi ofta tillsammans, det blir mindre tråkigt plus att jag har velat vara med för att veta hur jag ska göra om jag blir stående vid vägrenen. Jag försöker att se till att lära mig att blir lite mer händig även om sambons verktyg känns lite som en djungel ibland och det känns som att jag måste fråga om minsta detalj innan jag vågar ”göra”… Både för att kunna klara mig själv om det skulle behövas, och för att inte hamna i den delen av kvinnofällan som är att utnyttja att jag ”inte kan för att jag är tjej”. Även om det är bekvämt ibland 😉 Men det är lite att skjuta sig själv i foten tycker jag. Men vissa saker är jag bättre på, till exempel att meka med cyklar 🙂

  4. Malin 17 april, 2016 on 16:56 Svara

    Tipsar om långkok, till exempel köttgryta med rotfrukter. Inte svårt, kräver inte så mycket ansträngning bara man är hemma och passar den medan den kokar i sina timmar. Soppor i storkok osv.

    Hur tänker ni kring fördelning av barnansvar när Mange hela tiden har projekt för sig? Håller han koll på när det är mellisdags för Idun och tar pauser och gör inordning det (som ett exempel) eller får du sköta markservicen för er båda (alt hålla koll på tiden och påminna honom om mellisen) medan han sköter sin hobby? Fattar såklart att hans hobby att greja hemma gagnar er båda! Men jag tänker att det är lätt hänt att framförallt kvinnan får sköta ”allt annat” medan mannen får greja i fred. Du kanske vill sköta markservicen så det är inte det jag frågar om, mer vad som skulle hända om du sa att du inte ville göra det helt och hållet ett tag (om du nu ens gör det ?) Hoppas du förstår hur jag menar. Känner just idag att jag är trött på att vara ansvarig för att planera för och se till att det lagas mat i det här hemmet så vill gärna höra hur andra tänker om sådana saker ?

    • Elina 17 april, 2016 on 19:30 Svara

      Jag förstår vad du menar och funderade på om eller hur jag skulle skriva det. Mina föräldrar har byggt tre hus under min uppväxt och allt som oftast var det mamma som tog hand om oss fem ungar. Kan säga att jag försöker vara uppmärksam på att det inte blir för mycket att pappan i huset är den som fixar ute och inne-projekt och jag tar hand om barnen. Men det händer ju då och då… Samtidigt vill ju jag ha alla projekt och är inte den som drar mig för att planera något som ska göras… 😉 Men det blir ju en balansgång, för till slut känner man sig trött på att mannen är därute och fixar när man hade kunnat åka iväg på en utflykt tillsammans och haft det trevligt. Tror att det kan vara viktigt att sätta upp lite ramar, typ den här helgen tar vi paus från alla projekt och gör nåt tillsammans (som du var inne på Evelina).
      Det kanske blir lite svårare för er eller dig, eftersom ni är relativt nykära, låter komiskt kanske, men nu när jag och min man har varit ihop i tio år kan jag vara lite ”hårdare” än i början och sätter mer tydliga gränser. För gör jag inte det så är det inte heller bra för vår relation, även om jag vill vara förstående och så. Men han vet ju inte vad jag känner om jag inte säger nåt 🙂

      • Evelina 17 april, 2016 on 21:22 Svara

        Det där är ju exakt så det är här – att jag vill ju med att allt ska göras samtidigt som jag vill ha familjetid UTAN renovering emellanåt. Tror också man helt enkelt får sätta upp ett schema och ha helt lediga helger tillsammans emellanåt! Så körde vi med stugrenoveringen – M åkte upp en vardag och en helgdag i veckan fram tills Aston föddes och det var jätteskönt. Då visste jag att de andra kvällarna och en helgdag i veckan hade vi tid för annat TILLSAMMANS eller att JAG kunde göra annat om jag kände för det. Kanske blir det som du säger enklare att sätta ramar med tiden, men samtidigt är jag nog rätt krävande hehe, och jag är nog rätt tydlig med att det inte hade varit okej att lämna mig med barnen alltför mycket ensam.. Och M vet att jag behöver ”rastas” och få variation, att jag vill att det ska hända saker, att vi ska hitta på saker. Precis som jag vet att han behöver greja och bygga och ha projekt. Balansgång som sagt!Kanske blir tvärtom, att med tiden vill M vara ute och bygga eller i stugan och fixa ännu mer i takt med att förälskelsen inte är lika tydlig som nu i början haha. Fast det tror och hoppas jag inte, jag tror att vi båda tänker som du att vi måste komma ihåg att vårda vår relation OCKSÅ och inte bara fastigheterna vi äger. Utan oss har vi ju ändå ingen nytta av husen. Tack för din kommentar, det var intressant att läsa tankar hos någon i liknande situation och jag tycker du verkar tänka väldigt klokt. Att du VET vad du pratar om pga din uppväxt. Kram!

        • Elina 17 april, 2016 on 22:07 Svara

          Tror inte att han vill vara i stugan mer sen, det är nog ingen fara! ?
          Kom och tänka på en annan sak kring det här med ansvar för barnen. När våra två första var små tog jag definitivt lejonparten av ansvaret då min sambo (som han var då) jobbade väldigt mycket! Men nu när han är den som har varit hemma på heltid sedan trean var fem månader så är det mycket mer i balans här hemma och jag känner mig ibland till och med som ”mannen” i familjen ? Så jag förstår liksom mer hur det är när någon annan tar det större ansvaret, det är inte speciellt ”kul” att ta mer av markservicen när någon annan redan klarar det galant! Nu gör ju jag en hel del fortfarande såklart, men maken byter exempelvis sista blöjan innan vi går och lägger oss och gör i princip alltid morgonvällingen och tar dessutom alltid de större ungarna till skolan. Jag skulle ju såklart kunna göra de delarna också då och då, men det är ju bekvämt när han gör det, om du förstår vad jag menar. Näe usch vad lat jag känner mig nu på nåt sätt och hjärnan letar febrilt efter saker som jag faktiskt gör… Försöker döva det dåliga samvetet med att jag ju tog så mycket ansvar första rundan ?

          • Elina 17 april, 2016 on 22:12

            Och precis! Utan en bra relation med den man gör alla projekt med så blir ju projekten ändå meningslösa! Så tänker jag också ?

    • Evelina 17 april, 2016 on 21:12 Svara

      Jag tycker att M är rätt duktig på att ta pauser från sitt grejande men ofta fastnar han ju i det han gör och jag får påminna honom om att t ex ta Idun om hon ska äta samtidigt som Aston. Förstår hur du tänker och som Elina skriver så är det en balansgång man inte får belasta för mycket åt ena hållet… Jag tror att det är lätt för mannen (i det här fallet) att tänka just så att han gör ju något som gagnar ALLA men samtidigt blir det han som får paus från allt som ska göras i hemmet – barn som ska äta, golv som ska städas, tvätt som ska tvättas etc etc. Nu är han väldigt duktig på att hjälpa till med allt sånt men samtidigt behöver han nog en påminnelse då och då och om att jag kanske också behöver få paus från hemmet och alla måsten där. Vi pratade faktiskt om det innan haha för jag kände som du mig lite less och hade hellre velat göra något roligt alla tillsammans idag. För när han är hemma och fixar och får ”paus” från det så är jag ju hemma eller med barnen precis som alla andra dagar när han är på jobbet och helgerna är då jag också kan få lite variation. Nu gör jag ju gärna mer här hemma och är mer med barnen (ser ju inte det sistnämnda som något jobbigt eller tråkigt hehe) men jag hade nog blivit tokig (och inte varit speciellt lycklig i längden) om jag känt att han lämnat mig med allt, även om det är för att han fixar för oss alla. Hoppas att du blir avlastad med matlagningen SNART! 😉 Kram!

      • Malin 19 april, 2016 on 07:39 Svara

        Vilka bra och tänkvärda svar det kom från både dig och Elina 🙂 Matlagning, tvätt och städning är ju också något som kommer till nytta för alla, även om det mest märks tillfälligt att det är gjort, till skillnad från en omgjord garderob eller uterum. Det är ju lite skillnad på projekt som blir klara, där man får ett slutresultat, och sådant som bara rullar på i alla oändlighet, rent mentalt tänker jag. Man torkar diskbänken och en kvart senare är där smulor igen… 😉 Medan det färdiga uterummet blir ett ställe dit man kan gå för att koppla av. Sen är ju hus i sig ett evighetsprojekt men inte på samma vardagssätt kanske 😀 Kram!

        • Evelina 20 april, 2016 on 15:20 Svara

          Det där har du ju så rätt i! Såå lätt att glömma bort att evighetsgörat med tvätt, städning etc också är projekt för familjens skull! Hörde i en podd idag ett exempel där det var en man som bytte däck på bilen två gånger om året och jämförde det med ALLT ”jobb” hemma som att typ frosta av frysen, putsa fönster osv. Alltså herregud…. Jag hade aldrig klarat av att vara gift med en sån man men samtidigt är det nog lättare att hamna i kvinnofällan än vad man tror tyvärr. Kram på dig!

          • Malin 22 april, 2016 on 07:27

            Oj, snacka om dålig insikt! Bara tidsåtgången är ju helt annan än att frosta av frysen och putsa fönster! Men det hade varit ett spännande experiment att vända på rollerna för att se hur den där mannen hade resonerat efteråt. Byta däck på bilen gör vi ofta tillsammans, det blir mindre tråkigt plus att jag har velat vara med för att veta hur jag ska göra om jag blir stående vid vägrenen. Jag försöker att se till att lära mig att blir lite mer händig även om sambons verktyg känns lite som en djungel ibland och det känns som att jag måste fråga om minsta detalj innan jag vågar ”göra”… Både för att kunna klara mig själv om det skulle behövas, och för att inte hamna i den delen av kvinnofällan som är att utnyttja att jag ”inte kan för att jag är tjej”. Även om det är bekvämt ibland 😉 Men det är lite att skjuta sig själv i foten tycker jag. Men vissa saker är jag bättre på, till exempel att meka med cyklar 🙂

  5. Madeleine 17 april, 2016 on 17:44 Svara

    På söndagen brukar vi också försöka gör något som räcker lite längre. Chili Corn Carne är en favorit, flygande jakob var ett tag sen vi gjorde nu men det är ju så gott. Vi har även börjat med kycklingfärs till tacosen och dagen efter brukar vi göra tacopizzor på tortillabröd av den överblivna färsen.

  6. Madeleine 17 april, 2016 on 17:44 Svara

    På söndagen brukar vi också försöka gör något som räcker lite längre. Chili Corn Carne är en favorit, flygande jakob var ett tag sen vi gjorde nu men det är ju så gott. Vi har även börjat med kycklingfärs till tacosen och dagen efter brukar vi göra tacopizzor på tortillabröd av den överblivna färsen.

  7. Sanna 17 april, 2016 on 17:44 Svara

    Soppa, köttfärsås, köttbullar och paj (ost, skaldjur, svamp, kyckling) är sådana grejorna vi gör när det ska räcka länge.

  8. Sanna 17 april, 2016 on 17:44 Svara

    Soppa, köttfärsås, köttbullar och paj (ost, skaldjur, svamp, kyckling) är sådana grejorna vi gör när det ska räcka länge.

  9. Anne 17 april, 2016 on 20:57 Svara

    Min sambo gjorde pasta carbonara idag till lunchlådor. Det är ju lätt att göra mycket av. Och så gott. Det enda som behövs är ju grädde, ärtor, skinka, pasta, lite kryddor och sånt.. Så det är billigt också. Och snabbt går det att tillaga.

  10. Anne 17 april, 2016 on 20:57 Svara

    Min sambo gjorde pasta carbonara idag till lunchlådor. Det är ju lätt att göra mycket av. Och så gott. Det enda som behövs är ju grädde, ärtor, skinka, pasta, lite kryddor och sånt.. Så det är billigt också. Och snabbt går det att tillaga.

  11. Ida 19 april, 2016 on 19:40 Svara

    Kycklingwok med nudlar/ris, paj(typ taco, ost/skinka, spenat/feta etc), korv stroganoff, enchiladas.

  12. Ida 19 april, 2016 on 19:40 Svara

    Kycklingwok med nudlar/ris, paj(typ taco, ost/skinka, spenat/feta etc), korv stroganoff, enchiladas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna