VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

GÄSTBLOGG A LA KARRO

Här är jag! Mentalt vinkar jag utav bara helvete nu för ni är några stycken va? Vill ju inte missa nån..

Nu när Evelina är i födande stund precis när som helst så tänkte jag ta min tumme ur röven och skriva det där gästinlägget som efterfrågades i höstas eller nåt. Så därför tänkte jag att jag idag ska hoppa rakt på sak och ta upp en sak som dyker upp i min hjärna lite då och då. Det där ifrågasättande tänkandet som bara går runt runt.

Så då undrar jag!  Har ni tänkt på en grej?  Det här med efternamn närmare bestämt? Vart i helsike kommer de ifrån? Alltså, ja…Andersson, Karlsson, Svensson och Larsson kanske inte känns sådär skitsvårt att klura ut kanske men ta alla andra uråldriga efternamn. Har ni funderat på hur de kom till? När jag börjar fundera på sånt så fantiserar ju jag ihop en hel novell kring vad som gav uppsåt till just det namnet. Låt mig demonstrera.

Tänk dig att du är en helt efternamnslös snubbe eller snubba som är ute och traskar i skogen i jakt på nötter och bär. Det är stenåldern nu förstår ni. Det var då de kom till. Efternamnen. (För det har min mamma sagt och då är det så). Iallafall. Plötsligt hittar du blåbärsris och slänger dig ner i jämnhöjd med dessa små buskar och när du ligger där som bäst och verkligen har siktat in dig på alldeles speciell liten plätt med blåbär så noterar du en stig om går precis parallellt med din liggställning. Plötsligt från ingenstans så kommer en bäver och traskar förbi på denna stig. Inget med det, tänker du, en bäver har jag väl sett tusen gånger. Men precis då kommer EN TILL, och EN TILL och till slut är det en massa bävrar på stigen. Där och då, i det underbara ögonblicket uppenbarar det sig. Det är så vackert att du där i ditt blåbärsmumsande bestämmer dig för att ”nää ääh, jag tror att jag ska ta och heta det där. Precis det där som jag ser nu ska jag ta och heta. Och mina barn. Och deras barn, och faan om de gifter sig och byter ut namnet för efternamn är viktiga grejer. Japp, det där ska jag heta”. Och det var så efternamnet Bäverstig kom till.

Jomen jag vet, det måste vara den enda logiska förklaringen till hur det kom till. Och sen liknande noveller för alla andra icke-son-namn. Någon läsare här som har något efternamn, liknande Bäverstig, som faktiskt vet hur det kom till? Jag har ingen aning vart mitt efternamn, Dahlgren, kommer ifrån men tänkandet kring det innefattar min mormor (som är den äldsta jag vet som haft det) på nån slags långpromenad á la sagan om ringen och då hittar hon en pinne som har det där lilla extra…och ja..may she rest in peace kära mormor men jag kan lova att det var därifrån jag fick den vilda fantasin.

 

IMG_5075

IMG_5074

Bara för att vi är så snygga!

 

IMG_5072

IMG_5073

Bara för att de är så fina!

(Och fotograf är vår fina Nadja Falk såklart!)


Kommentarer


  1. Astrid 24 februari, 2015 on 12:13 Svara

    Herlig innlegg Lykke til Evelina

  2. Astrid 24 februari, 2015 on 12:13 Svara

    Herlig innlegg Lykke til Evelina

  3. Julia 24 februari, 2015 on 12:24 Svara

    Alltså du är så skön människa! Haha!

  4. Julia 24 februari, 2015 on 12:24 Svara

    Alltså du är så skön människa! Haha!

  5. Alexandra 24 februari, 2015 on 12:27 Svara

    Intressant fundering=) har tyvärr Inget bra svar eller ens en tanke hihi. Kul med gästinlägg!

  6. Alexandra 24 februari, 2015 on 12:27 Svara

    Intressant fundering=) har tyvärr Inget bra svar eller ens en tanke hihi. Kul med gästinlägg!

  7. J. 24 februari, 2015 on 13:23 Svara

    Haha tack för att du fick mig besatt av tanken på hur efternamn uppkom! Du skrev antagligen inlägget med glimten i ögat men jag googlade och fick fram:
    http://varldenshistoria.se/fraga-oss/nar-borjade-vi-anvanda-efternamn. 😉

  8. J. 24 februari, 2015 on 13:23 Svara

    Haha tack för att du fick mig besatt av tanken på hur efternamn uppkom! Du skrev antagligen inlägget med glimten i ögat men jag googlade och fick fram:
    http://varldenshistoria.se/fraga-oss/nar-borjade-vi-anvanda-efternamn. 😉

  9. Hanna 24 februari, 2015 on 14:51 Svara

    Haha, kul inlägg

  10. Hanna 24 februari, 2015 on 14:51 Svara

    Haha, kul inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna