VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Leo mom

  IMG_6449.JPG

Igår hade jag en så skön mammaklänning från GlamMom på mig, med leoprint… SÅ jag ;)! Den är fortfarande lite stor kring magen så den kommer jag kunna växa i under vintern.

Det var mysigt med en spontandejt ute på stan, vi känner väl lite att det gäller att passa på nu innan Lillasyster kommer. Inte för att barnvakt inte finns, men det blir ju en annan grej då såklart. Och det var så GOTT! Alltså oh my… Vi tog båda kött men olika sorter och båda satt och njöt av varenda tugga.

Det enda dåliga med kvällen var stunden när vi gick in på ämnet föräldraledighet och fler barn, husplaner och så vidare. Alltså jag blir så irriterad över att det ens får finnas diskriminering kring föräldraledighet fortfarande. Vad är det som säger att jag som mamma har lättare att vara föräldraledig? Nu ångrar jag inte en dag men visst har det gjort och gör att jag hamnar ”efter”, att jag förlorar inkomst och så vidare. Jag gör det ändå med glädje, och M vill vara hemma han också, men att det ska vara svårt att få till tycker jag är trist. Det är ju bådas barn, och det heter inte mammaledighet. Men ja, det finns många faktorer att ta ställning till kring vad som blir det bästa för var och en och det är ändå där beslutet ska finnas anser jag (mellan föräldrarna), faktorerna ska enbart bero på vad mamman och pappan vill, inte vad arbetsgivare tycker och tänker om saken. Jag tror att vi löser föräldraledigheten med Lillasyster på det sätt som blir bäst för oss – jag kommer vara hemma från det att hon föds i februari till januari året efter när termin 2 börjar igen. Då ska M vara hemma fram till maj när terminen slutar och så är jag hemma mestadels under sommaren, så att hon hinner bli 1,5 år innan det är dags för förskola. Ska bli så MYS med nästan ett år hemma med Lillasyster och mer tid med Elion som under våren då bara kommer få gå 15 timmar/vecka på förskolan. Sen börjar ju han förskoleklass till hösten!! Hjälp vad tiden går snabbt! Och det är ju när barnen blir större som tacksamheten för just de där dagarna hemma när de var små kommer lite extra. Familjetid är lätt det bästa som finns ♥ Det var en dam som jobbade på öppna förskolan som sa till mig en gång, att under hennes trettio år i branschen har hon inte mött en enda förälder som har tyckt att de har varit hemma för mycket med sina barn, däremot har hon stött på flertalet som ångrar att de inte var hemma mer. Tänkvärt!

KRAM


Kommentarer


 1. Therese 18 oktober, 2014 on 09:18 Svara

  Hej och oj så snygg du är. Du passar verkligen att vara gravid 🙂 Hur tänkte du kring att det är svårare för pappan att vara hemma?

  Ha en härlig lördag! 🙂

  • Evelina 18 oktober, 2014 on 09:31 Svara

   Men tack snälla du!! 🙂
   Jag menar bara att det är otroligt tråkigt att så många arbetsgivare förutsätter att det är mamman som ska ta ut föräldraledigheten så långt det går, och att de ser en större problematik med att pappan skulle vara hemma med sitt barn, än om mamman är det. Då är det nästintill självklart. Vi är ändå rätt jämställda i Sverige, men fortfarande finns det mycket kvar som kan bli bättre! M har ett jobb som är svårt att vara ifrån för länge, men det är synd att det ska behöva vara så för vad är det som säger att jag har lättare att pausa mina studier eller min karriär?
   Kram och detsamma

   • Therese 18 oktober, 2014 on 13:21 Svara

    Jag förstår hur du tänker. Jag och min sambo blev föräldrar för första gången i januari. Jag var hemma till mitten av augusti och nu är tanken att min sambo ska vara hemma ett halvår till att börja med men blir mest troligt ett år. Jag tycker man ska få göra det som känns bäst för sig själva och det som passar. Det ser ju helt annorlunda ut nu och för några årtionden sådan, så attityderna att mamman ”ska” vara hemma mest börjar ju sakta ändras. Denna fråga finns det ju så mycket åsikter om och jag tänker att så länge barnet får kärlek och trygghet så har man gett bra förutsättningar. Ni verkar ha kommit överens om något som passar er så det låter perfekt 🙂

 2. Therese 18 oktober, 2014 on 09:18 Svara

  Hej och oj så snygg du är. Du passar verkligen att vara gravid 🙂 Hur tänkte du kring att det är svårare för pappan att vara hemma?

  Ha en härlig lördag! 🙂

  • Evelina 18 oktober, 2014 on 09:31 Svara

   Men tack snälla du!! 🙂
   Jag menar bara att det är otroligt tråkigt att så många arbetsgivare förutsätter att det är mamman som ska ta ut föräldraledigheten så långt det går, och att de ser en större problematik med att pappan skulle vara hemma med sitt barn, än om mamman är det. Då är det nästintill självklart. Vi är ändå rätt jämställda i Sverige, men fortfarande finns det mycket kvar som kan bli bättre! M har ett jobb som är svårt att vara ifrån för länge, men det är synd att det ska behöva vara så för vad är det som säger att jag har lättare att pausa mina studier eller min karriär?
   Kram och detsamma

   • Therese 18 oktober, 2014 on 13:21 Svara

    Jag förstår hur du tänker. Jag och min sambo blev föräldrar för första gången i januari. Jag var hemma till mitten av augusti och nu är tanken att min sambo ska vara hemma ett halvår till att börja med men blir mest troligt ett år. Jag tycker man ska få göra det som känns bäst för sig själva och det som passar. Det ser ju helt annorlunda ut nu och för några årtionden sådan, så attityderna att mamman ”ska” vara hemma mest börjar ju sakta ändras. Denna fråga finns det ju så mycket åsikter om och jag tänker att så länge barnet får kärlek och trygghet så har man gett bra förutsättningar. Ni verkar ha kommit överens om något som passar er så det låter perfekt 🙂

 3. Sandra 18 oktober, 2014 on 09:35 Svara

  Nu röstar jag varken på sd eller kd men båda vill väl låta föräldrarna bestämma själv. Kd menade att det är inte deras sak att gå in i varje hem och bestämma, och ville även ha höjd ersättning och längre tid hemma för barnen, att barnen mår bättre hemma än på dagis. Tycker inte det ska va så svårt för alla politiker att inse det. Skulle varit så att barnen ska ha möjlighet att va hemma till minst 2 år.

  • Evelina 18 oktober, 2014 on 09:38 Svara

   Håller med KD helt och fullt!

 4. Sandra 18 oktober, 2014 on 09:35 Svara

  Nu röstar jag varken på sd eller kd men båda vill väl låta föräldrarna bestämma själv. Kd menade att det är inte deras sak att gå in i varje hem och bestämma, och ville även ha höjd ersättning och längre tid hemma för barnen, att barnen mår bättre hemma än på dagis. Tycker inte det ska va så svårt för alla politiker att inse det. Skulle varit så att barnen ska ha möjlighet att va hemma till minst 2 år.

  • Evelina 18 oktober, 2014 on 09:38 Svara

   Håller med KD helt och fullt!

 5. J 18 oktober, 2014 on 09:38 Svara

  Fy vad trist, ett knappt halvår är ju inte mycket ens! Min man och jag har delat rakt av trots att han var enda anställd och det klart att hans chef hade föredragit att han hade tagit noll (precis som min chef säkert också gjort ;)) men som du säger- tiden med barnen är viktig, för båda! Stå på er och prata med facket om det blir krångel.

  En lösning skulle kanske kunna vara att dela halvtid tidigare om det funkar för dig med skola. Då kan man ju hålla jobbprocesser flytande samtidigt som man får vara med barnet under en längre period.

  • Evelina 18 oktober, 2014 on 09:44 Svara

   Nej alltså för oss blir det jättebra så den här gången, för jag har egentligen bara valet att ta studieuppehåll i ett år då start är på höstterminen så jag hoppar på ett år senare med nästa årskull :). Men vi pratade om eventuella framtida barn och att då kanske jag är precis färdigutbildad och ja… DÅ kanske det isf hade varit aktuellt med att M skulle vara hemma mest istället. Menar bara att det borde vara självklart för alla arbetsgivare att det faktiskt är upp till varje föräldrapar att bestämma vad som blir bäst och det borde inte vara mer självklart att mamman tar ut mest av föräldraledigheten.

 6. J 18 oktober, 2014 on 09:38 Svara

  Fy vad trist, ett knappt halvår är ju inte mycket ens! Min man och jag har delat rakt av trots att han var enda anställd och det klart att hans chef hade föredragit att han hade tagit noll (precis som min chef säkert också gjort ;)) men som du säger- tiden med barnen är viktig, för båda! Stå på er och prata med facket om det blir krångel.

  En lösning skulle kanske kunna vara att dela halvtid tidigare om det funkar för dig med skola. Då kan man ju hålla jobbprocesser flytande samtidigt som man får vara med barnet under en längre period.

  • Evelina 18 oktober, 2014 on 09:44 Svara

   Nej alltså för oss blir det jättebra så den här gången, för jag har egentligen bara valet att ta studieuppehåll i ett år då start är på höstterminen så jag hoppar på ett år senare med nästa årskull :). Men vi pratade om eventuella framtida barn och att då kanske jag är precis färdigutbildad och ja… DÅ kanske det isf hade varit aktuellt med att M skulle vara hemma mest istället. Menar bara att det borde vara självklart för alla arbetsgivare att det faktiskt är upp till varje föräldrapar att bestämma vad som blir bäst och det borde inte vara mer självklart att mamman tar ut mest av föräldraledigheten.

 7. Elin 18 oktober, 2014 on 11:04 Svara

  ett par vänner till mina föräldrar delade totalt lika på ledigheten. Men eftersom båda älskar sitt jobb och inte vill missa vare sig barnets utveckling eller intressanta projekt på jobb så gjorde de en helt ny lösning på ledigheten! Ena veckan Mamman är FL må, ti och fredag,och pappan är ledig ons, to och fre. Är lite osäker på om de hade varannan dag eller hur men FL tre dagar i veckan, och båda FL på fredag så de fick en större ”familjekänsla” och kunna vara lediga samtidigt. Dels innebär det att båda föräldrarna inte känner att de missar något i barnets utveckling, men även allt de jobbar. Det blir även en smidigare övergång, vad det gäller vikarier på jobb (endast på deltid och ”svårare” arbetsuppgifter kan eventuellt vänta tills mamman/pappan är tillbaka tre dagar senare eller något. Sen kräver det ju verkligen att arbetsgivaren förstår fördelen med det, men så skulle jag verkligen vilja göra när jag får barn 😉

  Ni kan ju kanske höra om Ms jobb skulle vara intresserade av en liknande lösning nästa vår eller till nästa barn. Fast det hänger ju även på möjligheterna med studierna.

  • Evelina 18 oktober, 2014 on 12:08 Svara

   Ja så länge jag pluggar finns ju inte den möjligheten tyvärr eftersom jag bara kan plugga på helfart, men absolut ett önskvärt läge i framtiden även för oss om det blir aktuellt! 🙂

 8. Elin 18 oktober, 2014 on 11:04 Svara

  ett par vänner till mina föräldrar delade totalt lika på ledigheten. Men eftersom båda älskar sitt jobb och inte vill missa vare sig barnets utveckling eller intressanta projekt på jobb så gjorde de en helt ny lösning på ledigheten! Ena veckan Mamman är FL må, ti och fredag,och pappan är ledig ons, to och fre. Är lite osäker på om de hade varannan dag eller hur men FL tre dagar i veckan, och båda FL på fredag så de fick en större ”familjekänsla” och kunna vara lediga samtidigt. Dels innebär det att båda föräldrarna inte känner att de missar något i barnets utveckling, men även allt de jobbar. Det blir även en smidigare övergång, vad det gäller vikarier på jobb (endast på deltid och ”svårare” arbetsuppgifter kan eventuellt vänta tills mamman/pappan är tillbaka tre dagar senare eller något. Sen kräver det ju verkligen att arbetsgivaren förstår fördelen med det, men så skulle jag verkligen vilja göra när jag får barn 😉

  Ni kan ju kanske höra om Ms jobb skulle vara intresserade av en liknande lösning nästa vår eller till nästa barn. Fast det hänger ju även på möjligheterna med studierna.

 9. Jeanette 18 oktober, 2014 on 12:21 Svara

  Åh vilken fin klänning:)

 10. Jeanette 18 oktober, 2014 on 12:21 Svara

  Åh vilken fin klänning:)

 11. Magda 18 oktober, 2014 on 13:50 Svara

  Jag ville vara hemma minst 1 år med sonen som nu är 4 år. Men pga dålig ekonomi så var jag tvungen att gå tillbaka till jobbet då han var 9 månader. 🙁 Sonen var med sin farmor då jag jobbade. Pappan till sonen valde att jobba och var bara ledig en månad sammanlagt. Jag fick inte heller några dagar av pappan för att kunna vara henna längre. Tyvärr inte alls så kul. Nu är vi separerade sen några år och jag har en ny man. Men om jag blir mamma igen så kommer det vara lättare att vara hemma eftersom jag hunnit jobba ihop en bra lön. 🙂

  Kram

 12. Magda 18 oktober, 2014 on 13:50 Svara

  Jag ville vara hemma minst 1 år med sonen som nu är 4 år. Men pga dålig ekonomi så var jag tvungen att gå tillbaka till jobbet då han var 9 månader. 🙁 Sonen var med sin farmor då jag jobbade. Pappan till sonen valde att jobba och var bara ledig en månad sammanlagt. Jag fick inte heller några dagar av pappan för att kunna vara henna längre. Tyvärr inte alls så kul. Nu är vi separerade sen några år och jag har en ny man. Men om jag blir mamma igen så kommer det vara lättare att vara hemma eftersom jag hunnit jobba ihop en bra lön. 🙂

  Kram

 13. I 18 oktober, 2014 on 19:51 Svara

  Kul att du tar upp viktiga frågor tycker jag som kan skapa diskussion – mer sånt 🙂 . Följt din blogg i flera år 🙂
  Kul med bebis i magen igen – grattis!
  En liten fråga, är du feminist? 🙂

 14. I 18 oktober, 2014 on 19:51 Svara

  Kul att du tar upp viktiga frågor tycker jag som kan skapa diskussion – mer sånt 🙂 . Följt din blogg i flera år 🙂
  Kul med bebis i magen igen – grattis!
  En liten fråga, är du feminist? 🙂

 15. Nina 18 oktober, 2014 on 21:16 Svara

  Väntar nu andra barnet och har precis fått ett nytt jobb (som jag inte ens börjat på) ringde upp nya chefen en anning nervös i veckan för att berätta det och vilket härligt bemöttande jag fick. Han sa typ att familjen är det viktigaste i livet och sen fick jag även ett mail där han skrev att cheferna på jobbet ser det som att arbetstagaren själv ska bestämma över sitt liv och inte styras av sin arbetsgivare, och jag är övertygad att det inte hade spelar någon roll om jag varit mamma eller pappa. Vilket gör att man kanske ställer upp extra för jobbet när det behövs och man har möjligheten. Jag hoppas det löser sig för er och Ms jobb, han har ju allt rätt i världen att vara hemma hur han vill och säger han till i ordentlig tid kan de vill ordna en vikarie under tiden. Ingen som kommer tacka honom för att han jobbade det halvåret när han går i pension.

  • Evelina 20 oktober, 2014 on 20:36 Svara

   Vilken BRA chef du har, tänk om alla arbetsgivare kunde ta efter! Så många fler nöjda och glada anställda det skulle finnas runt om i världen då 🙂

 16. Nina 18 oktober, 2014 on 21:16 Svara

  Väntar nu andra barnet och har precis fått ett nytt jobb (som jag inte ens börjat på) ringde upp nya chefen en anning nervös i veckan för att berätta det och vilket härligt bemöttande jag fick. Han sa typ att familjen är det viktigaste i livet och sen fick jag även ett mail där han skrev att cheferna på jobbet ser det som att arbetstagaren själv ska bestämma över sitt liv och inte styras av sin arbetsgivare, och jag är övertygad att det inte hade spelar någon roll om jag varit mamma eller pappa. Vilket gör att man kanske ställer upp extra för jobbet när det behövs och man har möjligheten. Jag hoppas det löser sig för er och Ms jobb, han har ju allt rätt i världen att vara hemma hur han vill och säger han till i ordentlig tid kan de vill ordna en vikarie under tiden. Ingen som kommer tacka honom för att han jobbade det halvåret när han går i pension.

  • Evelina 20 oktober, 2014 on 20:36 Svara

   Vilken BRA chef du har, tänk om alla arbetsgivare kunde ta efter! Så många fler nöjda och glada anställda det skulle finnas runt om i världen då 🙂

 17. Denise - Ensamstående mamma till N! 20 oktober, 2014 on 11:05 Svara

  Men sååå snygg du är Evelina! O du passar verkligen i gravidmage!=)

  • Evelina 20 oktober, 2014 on 20:31 Svara

   Söööötis där!!!

 18. Denise - Ensamstående mamma till N! 20 oktober, 2014 on 11:05 Svara

  Men sååå snygg du är Evelina! O du passar verkligen i gravidmage!=)

  • Evelina 20 oktober, 2014 on 20:31 Svara

   Söööötis där!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna