VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Hej jag heter Evelina och använder inte cykelhjälm

Sådär ja, veckans andra träningspass är avklarat! Jag sitter nyduschad och väntar på att min myskille ska vakna. Fick nå skit under linsen igen så jag fick ta ut dom och har nu glasögonen istället. Gör inte så mycket i och för sig, det var dags att byta linserna och jag saknar faktiskt glasögonen lite när jag inte använder dom haha. Gillar dom!

Har lite svårt att ta in att jag liksom kan cykla med E till affären och sen går vi tillsammans och handlar. Vet att jag skriver det ofta men det är verkligen inte klokt hur fort tiden går!

Mamma finns alltid här för att hjälpa dig med livets svårigheter hjärtat :-)…

Och så här går det när man bara vill springa ut ur affären innan mamma packat ner varorna!

En i cykelhjälm och en utan.

Förstår faktiskt inte varför så många hetsar upp sig över att jag inte använder hjälm? Att säga att barn lär sig av vad man gör och inte vad man säger stämmer självklart i många fall MEN nu är det ju bara så att Elion inte kommer veta något annat än att han har hjälm och vi inte. För Fredrik har det inte heller och helt ärligt så har jag inte sett många vuxna med hjälm, och ni vet hur mycket jag är ute med vagnen nästan varje dag. Ganska många cyklister man ser då ;-). Ska barn få köra bil bara för att vuxna gör det? Nej, och om Elion i framtiden frågar varför inte vi har hjälm men han måste kommer jag svara att han måste ha hjälm tills han är vuxen. Och så är det med det! När jag var 15 och körde moppe hade jag hjälm, när jag red hade jag hjälm. Men när jag cyklar lugnt i stan har och kommer jag aldrig ha hjälm. Jag lovar dock att om jag skulle få för mig att köpa en mountainbike och cykla i terräng och skog kommer jag köpa en cykelhjälm :-).

Kommentarer


  1. Ida 7 april, 2011 on 15:31 Svara

    Hej! Jag heter Ida och använder inte heller cykelhjälm 😉 Har tänkt att köpa en men har inte kommit till skott, känner jag mig själv rätt så kommer det heller inte bli av. Kollade i sommras när vi började cykla med Alvin och dryga 500 spänn kändes ganska saftigt. Dock skulle jag vara mer nojjig inne i stan utan hjälm med alla bilar och övergångsställen än ute i skogen där man oftast är själv. Söt han var med kundkorgen. Jag har inte vågat släppa lös Alvin i affären än, testade på biltema när gubben var med men han stack på en gång och vansinnig när vi fångade in honom igen. Ha en fin eftermiddag, här blåser vi nästan bort =/ KRAM

  2. Nadja 7 april, 2011 on 15:49 Svara

    Han är ju för söööt!! =)

    Jag har heller aldrig hjälm när jag cyklar, ingen jag känner heller för den delen?!.. Men Angelina har självklart hjälm!

  3. grommis 7 april, 2011 on 15:59 Svara

    Men det er jo ikke for å være slem, det er for ditt eget beste. Plutselig så kjører noen andre på deg feks og da er ikke ditt hode sterkere enn Elions! Jeg har syklet i mangemange år uten hjelm, men for noen år siden tok jeg til vettet. det er rett og slett livsfarlig å sykle uten! verre enn å kjøre uten bilbelte, og det ville i alle fall ikke jeg gjort…

    Så det er ikke for å være sinna eller slem, og for mitt vedkommende var det bare et spørsmål:)

    Ha en fin dag!

  4. Anna 7 april, 2011 on 16:09 Svara

    Det handlar ju även om att du kan bli påkörd och då spelar det ju ingen roll att du cyklar försiktigt..

    Jag kan undra varför du tycker att Elion behöver en hjälm men inte du om du nu "cyklar lugnt". Förstår såklart art du tycker Elion är vikigast. Men vad händer om ni ramlar omkull? Elion klarar sig bra men hans mamma kanske behöver sjukhusvård?

    Konstigt att du inte sett många vuxna med hjälm, här är det mer ovanligt att man inte har det!

    Tack för en bra blogg!

  5. Malin D 7 april, 2011 on 16:22 Svara

    Hej Evelina!

    Ville bara än en gâng säga hur fascinerad jag är över Elion hur mycket han förändras och hur fort tiden verkligen gâr. Du verkar vara en supermamma och tillsammans med Fredrik utgör ni helt underbara föräldrar till den här lille killen. Jag hoppas själv att jag kommer bli en bra mamma till bebisen jag har i magen, även om jag inte känner mig som en mamma haha.
    Som sagt läser din blogg varje dag men lämnar sällan kommentarer, men jag finns här iaf =)
    Malin

  6. Sophy - Mamma till Ozzy. 7 april, 2011 on 16:22 Svara

    Jag har aldrig haft hjälm, förutom när skolan krävde det på utflykter. Men Ozzy får nog ha det tills han blir stor =)

  7. Camilla 7 april, 2011 on 16:26 Svara

    Jag håller med! Det är så klart inte fel att ha hjälm när man är vuxen, MEN den fyller en helt annan funktion för barn som inte har utvecklade hjärnor och därmed inte kan bedöma avstånd och liknande i trafiken…

  8. Studentmamman 7 april, 2011 on 16:31 Svara

    Jag har i nuläget ingen cykel men när möjligheten finns ser jag egentligen ingen anledning att välja bort hjälmen. Det är egentligen av två anledningar där den ena är att jag är rädd om min hälsa och den andra är att jag vill vara en förebild för min son. Vad har jag för rätt att egentligen kräva att han ska ha hjämnen på sig för att skydda sitt huvud när jag själv anser mig ha rätten att slippa? Ungefär som om man skulle neka honom glass och sedan sitter och mumsar vid sidan om vilket enligt mig är ett tecken på dubbelmoral.

  9. Sandra 7 april, 2011 on 16:40 Svara

    Hej. Jag tycker att alla får göra som de vill men tänkte dela med mig av en historia från min närhet som gjorde att jag började använda hjälm först nu när jag är 22 år.

    En av min mammas väninnor hade inte heller hjälm eftersom hon cyklar lugnt och förra våren så kom framhjulet lite snett när hon körde på grusen som inte var uppsopad från cykelbanan. Hon slog i huvudet och nu är hon totalförlamad. Läkarna säger att hon hade tur som inte dog.

    För mig är det inte värt risken för olyckor kan hända även om man cyklar lugnt. Känns risken värd för dig att inte kunna vara med Elion på det sätt som du önskar eller kanske inte ens finnas i hans liv?

  10. Sandra 7 april, 2011 on 16:40 Svara

    Jag undrar vart Anna bor där det är ovanligt att INTE ha hjälm. Det är nog en av få ställen i Sverige. Här på västkusten ser man inte många vuxna med hjälm..
    Kram

  11. Anonym 7 april, 2011 on 16:48 Svara

    att ha hjälm handlar om att man skyddar sig OM man skulle bli påkörd. Som ngn skrev så handlar det inte om var eller hur sakta man cyklar. Man vet aldrig om och när en olycka inträffar…jag hade en kompis som skadades svårt för att hon inte hade hjälm och blev påkörd, i ett bostadsområde i en vägkorsning, bilen åkte inte särskilt fort. Hon låg i koma i 3 månaden med halva skallbenet borta=( fruktansvärt.

  12. frida 7 april, 2011 on 16:49 Svara

    fast, det handlar ju inte om hur försiktigt du kör. det finns ju andra som inte kör försiktigt, och därför kan köra på dig. inte bara bilar, utan tex mopeder eller andra cyklar som ju faktiskt också trängs på cykelbanan med er.
    vi som kommenterar detta gör det ju inte för att vara elaka, utan av omtanke.

  13. andreakarolina 7 april, 2011 on 17:10 Svara

    Jag är också dålig på att ha hjälm när jag cyklar. Men jag ska börja med det, för precis som att jag har hjälm när jag rider, åker snowboard och skidor eller moppe och skoter så borde jag ju ha det när jag cyklar, framförallt där det finns bilar men även andra cyklar. Jag tror inte att det finns någon större risk att barnen tar efter när de är små. Jag tycker att man ska ha hjälm för att skydda sitt liv och sitt huvud. Det är ju liksom inte så bra att skada det. Är väl därför du har hjälm på Elion, för att han inte ska skada sitt huvud allvarligt om ni skulle ramla eller bli påkörda. Men det är ju ens eget val hur man gör. Jag bara började tänka på att det för mig inte skulle handla om vad barnet tar efter utan snarare min egen säkerhet.

    Kram

  14. Annika 7 april, 2011 on 17:10 Svara

    Maste halla med föregaende kommentarer, det handlar ju inte om att du cyklar lugn, det gör väl alla? Men vem vet vilken idiot det är i bilen som skulle kunna köra pa dig? Jag tycker att priset pa cykelhjälm känns obefintligt när man jämför med vilka hjänskador man kan fa av en olycka.

    Men självklart göra alla sina egna val, vi är ju faktiskt olika individer med olika tankar, men i detta fallet tycker jag att du och Fredrik tänker väldigt fel 🙂

  15. Mileee 7 april, 2011 on 17:11 Svara

    De största riskerna tar man när man tror att man kan hantera och kontrollera en situation. En vacker dag kanske du råkar snudda olyckligt på en ynklig sten och slår i huvudet. Vem vet, kanske det slaget orsakar dig svåra hjärnskador och lämnar dig oförmögen att göra och leva ditt liv som du vill. Om det skulle hända kan du ju redan nu fråga dig, är det värt det? Är det en risk du vill ta bara för att många vuxna inte har hjälm? Jag cyklar alltid med hjälm, lika självklart som att alltid ha bilbälte på sig. När olyckan är framme kan man iaf se tillbaka och säga till sig själv, jag gjorde allt jag kunde. Hellre det än att gå med ångest resten av livet. Cykelhjälm är för din skull, använd den!

  16. Lovisa 7 april, 2011 on 17:12 Svara

    Du är ju en vuxen människa och gör som du vill. Man tar sina egna beslut.

    Den dagen jag köpte, cykelsits och hjälm till min dotter beslöt jag att även köpa hjälm till mig och min sambo (trots att han troligen inte kommer använda den). När jag cyklar nuförtiden känner jag mig trygg och glad med hjälmen på huvudet. Hellre en hjälm på huvudet än ett "coolt" utseende. Jag vet att med hjälm på huvudet även om olyckan skulle vara framme skulle min dotter fortfarande ha kvar sin mamma. Tänker även på min kusin som förlorade sin morfar när han cykla lugnt i stan och slog huvudet i en sten när han föll av cykeln, vilket gör att hjälm känns som något självklart!

  17. Elsa 7 april, 2011 on 17:22 Svara

    Jag kan LOVA dig att barn inte köper att de måste ha hjälm när inte deras vuxna förebilder behöver ha det! Någonstans gäller det att tänka på det värsta tänkbara, precis som föregående skrivare tar upp: vad gör du om ni cyklar omkull? Som förälder ansvarar du för ditt barns säkerhet, och tyvärr utsätts barnets säkerhet ifall du är skadad. Jag brukar alltid säga att du tänker på dina barn när du själv bär t.ex. bälte, hjälm osv. Tack för fin blogg!

  18. Josefin 7 april, 2011 on 17:22 Svara

    Haha klagar folk på det?

    När jag var liten och hade hjälm så reflekterade jag aldrig över att vuxna inte hade det. Du är ju inte nån sämre förebild för det heller. Eftersom det är lag bara upp till 15 så gör man som vill sen. Och det ska folk knappast lägga sig i.

    Kramar

  19. Sandra 7 april, 2011 on 17:25 Svara

    Hahaha satt i andra tankar och mitt namn kom inte med på en gång. Har min systerdotter (Josefin) här och satt och pratade med henne samtidigt som jag skrev kommentaren. Så om det stod Josefin så blev det fel, Sandra skulle det stå 🙂

  20. Anonym 7 april, 2011 on 17:32 Svara

    men hallå eller!! om man ska ha hjälm enbart för att man kanske blir påkörd en dag när man cyklar, ja då antar jag att ni som tänker så har hjälm när ni går också? Olykor kan man alltid råka ut för, oavsett om man cyklar går eller bara står.

  21. Anne-Lie 7 april, 2011 on 17:39 Svara

    Jag hade alltid hjälm på när jag cyklade(kan inte cykla efter whiplashskadan) och tycker att det är samma sak som om man har bilbälte på sig. Det spelar ingen roll hur försiktigt man är när man cyklar, det kan vara ett hindrer eller ett utspringande djur på vägen, en annan cyklist/bilist, sånt som man inte kan förutse
    Yngste sonen cyklade hem från skolan och körde över ett brunnslock som låg fel och flög 7,6 m innan han landade på huvudet mitt på vägen! Som tur var kom det ingen bil i motsatt riktning just då! Ansiktet blev rejält uppskrapat, två framtänder i överkäken slogs ut, stora skrapsår i ansiktet,på armarna +armbrott,på axlarna, på benen + benbrott och en rejäl hjärnskakning med minnesförlust och han HADE hjälm på sig!!Ambulans, akuten och sjukhusvistelse och tack och lov har han inga men av olyckan men det kunde ju även ha blivit en hjärnskada också, Vill inte tänka på vad som hade kunnat bli för skador om han inte hade haft hjälm.

    Mamma finns alltid här för att hjälpa dig med livets svårigheter hjärtat=)
    Jag hoppas verkligen det men fundera allvarligt på om du inte skulle använda cykelhjälm ändå även om du inte sett så många som använder det,
    Du verkar ju vara en klok tjej =)

    Önskar er många trevliga cykelturer framöver =)

    Anne-Lie

  22. Evelina 7 april, 2011 on 17:51 Svara

    Jag uppskattar som alltid att ni tycker och tänker och självklart får ni tycka och tänka precis som ni vill.

    MEN, jag tycker ju som JAG tycker och kommer inte börja använda hjälm för att ni tycker det. Precis som det inte beror på grupptrycket från andra som inte använder hjälm, att jag inte använder det.

  23. Madde 7 april, 2011 on 17:52 Svara

    Jag instämmer helt i ditt inlägg om cykelhjälm jag kommer inte heller använda det.vilken hjälpreda du har i affären:)

  24. InaE 7 april, 2011 on 18:37 Svara

    Herregud! Så otroligt dumt!
    Detta var det mest egoistiska jag någonsin läst. Som så många gånger förr förstår jag inte hur du tänker. Det kan som sagt hända vad som helst när ni cyklar. Det är givetvis helt upp till dig om du vill ta risken att göra Elion moderlös varje gång du sätter dig på sadeln. Skit i bilbältet också när du ändå är igång, för DU kör väl försiktigt?!

    Jag ska tacka för mig och önskar dig all lycka till, kommer dock med största sannolikhet inte återvända till denna bloggen.

  25. Lina 7 april, 2011 on 18:41 Svara

    Är det fåfänga som hindrar dig från att använda hjälm? Är det inte bättre att skydda huvudet än att se bra ut?

  26. Carro 7 april, 2011 on 18:45 Svara

    Helt rätt att du ska göra precis som du vill utan att bli dömd. Men jag kan säga att jag började använda hjälm efter att en man i 40års åldern skulle cykla till jobbet jag jobbar på. Han ramlade och klev upp och kom till jobbet, började få ont i huvudet och var tvungen att åka hem. Frugan tvingade han på sjukan där det visade på en blödning på hjärnan, så svår att dom inte hann åka med helikopter från sundsvall till umeå utan fick akutoperera på plats. Sedan kom han till umeå där dom fick operera flera gången, han låg nersövd många månader. Sedan när dom väckte honom var han ett kolli, varje framsteg han gjorde fick familjen att tro att han skulle bli sig själv igen. Men han vart allt sämre och gjorde inga mer framsteg. Ett år efter olyckan blev han morfar, men han förstod inget av de för han var för skadad. Tre år senare somnade han in, allt tack vare att han inte använde cykelhjälm. Otroligt tragiskt och tyvärr var det de som fick mig att vakna och förstå att det kan rädda mitt liv och lidande för familj och vänner. Precis som du skriver ni ska göra precis som ni vill, ville mer bara skriva vad som fick mig att använda hjälm när jag cyklar 🙂

  27. Evelina 7 april, 2011 on 18:57 Svara

    InaE – men herregud menar du allvar? snacka om att inte tycka det är okej att ALLA TYCKER OLIKA.

    Ni som har argumentet att inte använda cykelhjälm är detsamma som att inte använda bilbälte har faktiskt fel eftersom det är LAG på att använda bilbälte men det är bara lag på att använda cykelhjälm tills man är 15 år. Alltså inte samma sak. Sen skyddar självklart hjälmen också, men ska man skydda sig från bilar som kan köra på en etc antar jag att ni använder hjälm när ni är ute och springer också? Eller går? Olyckor kan ske överallt!

    Mina åsikter grundas inte i grupptryck eller fåfänga (verkligen inte!). Jag tycker som jag tycker helt enkelt och önskar att ni kunde respektera det! Tänk vad härligt det vore om man bara kan respektera andra människors val och att alla tycker olika. Så är det och så kommer det alltid vara.

  28. Innan jag fick barn använde jag inte cykelhjälm,men nu har jag köpt en.

    Mitt liv och att finnas där för mitt barn är så mycket viktigare än en sån ytlig grej att se bra att när jag cyklar.

    Jag tycler det är väldigt idiotiskt tänkt. Och jag håller med InaE,använd inte bilbälte heller. för jag antar att du kör försiktigt?

  29. Lovisa 7 april, 2011 on 19:04 Svara

    Jag håller med en tidigare kommentar, alla gör väl som de själva vill och det är väl egentligen ingen annans sak att lägga sig i?

    Men OM du ångrar dig finns det snygga hjälmar här: http://www.systrarnasockervadd.se/se/grp/cykelhjalm-yakkay.php (För vi är rädda om dig!)

    KRAM

  30. Annika 7 april, 2011 on 19:04 Svara

    Denna diskussionen verkar urarta helt och hallet 🙂 MEN jag maste säga att det är otroligt konstigt sätt att tanka att man inte använder hjälm för att det inte är lag pa det, och att jämföra det med bilbälte som det faktiskt är lag pa. Innebär det att folk inte hade använt bilbälte om det inte hade varit lag pa det?

    Detta handlar helt och hallet om säkerhet, inget annat. Och att använda hjälm när man gar eller joggar är en helt annan grej, en cykel är ett fordon, därav hjälm. Men som sagt, alla gör sina val, och jag tycker att man ska respektera det. Aven om, som sagt tidigare, vissa gör lite dummare val än andra 🙂

  31. Evelina 7 april, 2011 on 19:24 Svara

    Annika – jag hade det bara som jämförelse, hade det ansetts som samma sak så hade det även varit lag på cykelhjälm. Det säger ju sig självt. Men jo, i de länder där bälte inte är lag använder nog inte alla bilbälte nej. Själv bor jag i sverige och följer svenska lagar. En jämförelse var även biten om att använda hjälm när man tex joggar eller går – är man rädd för olyckor borde man ha skyddsutrustning hela tiden eftersom olyckor kan ske överallt.

    Att det börjar urarta tycker jag enbart att det gör när vissa kallar mina val idiotiska och dumma.. Jag skulle aldrig få för mig att hacka på någons val sådär och DET tycker jag är riktigt fult gjort. Vill ni använda hjälm så gör det för guds skull, jag vill inte påverka någon med mina tankar om användandet av cykelhjälm eftersom det är något var och en får välja helt själv. Tycker ju jag i alla fall.

    Det här inlägget skrev jag bara för att svara på varför jag inte använder cykelhjälm, inte för att bli hackad på.

  32. Linda 7 april, 2011 on 19:30 Svara

    Men herregud vad bajsnödiga alla är! Det är väl ändå upp till var och en om man använder hjälm eller inte!!! Inte ska man väl behöva försvara sig?
    Men vänta, vi bor ju i Sverige sär ALLA måste ha en åsikt om ALLT och ALLA. Helst negativa och nedlåtande åsikter.

    Gör som du vill Evelina och försvara dig inte för dessa igen.
    Och Elion är så jääääkla söt!

  33. Malin & Elise 7 april, 2011 on 19:33 Svara

    Är väl upp till var och en om man har hjälm eller inte? Varför ska folk haka upp sig på de?

  34. therese och oliwer 7 april, 2011 on 19:36 Svara

    jag gillar inte heller att använda cykelhjälm för tycker det klämmer mot huvudet MEN vi resonerade så att det är väldigt egoistiskt att inte göra det OM något skulle hända. Då är det inte roligt för Oliwer att förlora sin mamma eller pappa eller får dom skadade.
    risken för att skadas med cykeln är betydligt större än när man är ute och går…

  35. Isaks mamma 7 april, 2011 on 19:51 Svara

    Men varför ska folk lägga sig i om du har hjälm eller ej, jag fattar inte… Du väljer att inte ha det, andra väljer att sätta på sig en när de cyklar- det är väl upp till var och en att bestämma!!!
    Måste bara säga att det ser så mysigt ut på bilderna från affären, även om jag fattar att det kanske va en del spring i benen emmelanåt ;). Han är ju för söt alltså och ser så glad och nöjd ut att få hjälpa till!

  36. Ida 7 april, 2011 on 20:07 Svara

    Jag är precis lika rädd om Neos mamma som om Neo 🙂 Därför har jag cykelhjälm…Även om vi cyklar lugnt finns de andra dårar ute i trafiken som kan köra på en…:( Min kusin blev påkörd o utan hjälm hade hon kanske inte levt idag…tacka gud för hjälmen! 🙂

    Kram Ida

  37. Lina 7 april, 2011 on 20:07 Svara

    Varför vill du inte ha hjälm då?

  38. Martina Växjö 7 april, 2011 on 20:44 Svara

    Låter som folk tror de vet bäst. Alla gör val i livet, någon gång har alla gjort ett val som kanske inte var det smartaste när man tänker efter. Jag kan slå vad om att ingen och då menar jag ingen har använt cykel hjälm varenda gång de cyklat i sitt liv. Jag själv anser att man gör precis som man vill. Och att man ens resonerar som vissa att en olycka kan hända, ska man tänka så varje dag hade jag inte velat lämna mitt hem. Jag själv använder bara cykel hjälm när jag är ute och tränings cyklar, aldrig korta sträckor. Och jag håller med dig Evelina, om man ska tänka om olyckor ska man ha skyddsutrustning hela tiden.
    Du gör som du vill , och vill de bete sig som dom gör är det bara sjukt. Respekt är något vi alla växt upp med men det är få som vet hur de ska visa det.
    Jag läser din blogg varje dag och fascineras varje dag över hur fort Elion utvecklas=)

  39. Cissi 7 april, 2011 on 20:45 Svara

    Herrejösses, vilken diskussion det blev om hjälmens vara eller icke vara!

    Själv använder jag, tyvärr, INTE hjälm! Och hur det än är, barnen ifrågasätter ju. Så är det faktiskt. Jag har redan nu svårt att motivera Liam 6år, till att ha hjälm när inte jag/pappan har det. Klart jag kan säga att man måste ha det när man är barn, men hur förklarar man att efter att du är 15 år får du gärna cykla utan hjälm, fast man ska inte det???!!!! Man vill ju förklara att anledningen till att ha hjälm är ju för att huvudet är viktigt. Slår man i det kan det bli mycket farligt. Men hur förklarar man sen att vuxnas huvuden är mindre viktiga?? Nu tänker jag förstås ur min son perspektiv, för det är sånt han undrar……

    Oh well, blev långt och inkrånglat. Det jag skulle säga var helt enkelt att det är upp till var och en. För min egen del önskar jag att jag hade det som rutin att använda hjälm, för att vara ett gott exempel. Jag avundas alla de föräldrar som faktiskt sätter på sig sin hjälm var gång de cyklar. Jag har egentligen ingen anledning till varför jag själv inte använder hjälm….. Jäkligt korkat haha….

    Btw, skönt att Elion fortfarande går snällt bredvid dig och handlar. Vänta tills du får två och de blir äldre hihi……

  40. Johanna 7 april, 2011 on 20:48 Svara

    Hahahaha, folk har verkligen inget bättre för sig än att ödsla energi på att irritera sig på andra. Jag tror definitivt inte att Elion ser dig eller Fredrik som sämre förebilder bara för att ni struntar i hjälm! När jag var liten hade inte en enda vuxen jag kände hjälm, och det var väl inget man brydde sig om??? själv slutade jag med min på högstadiet nån gång. MEN, nu de senaste åren har jag tänkt om och kommer ALDRIG mer sätta mig på en cykel utan hjälm. Min kompis jobbade ett tag som personlig assistent åt en jämngammal tjej (dåvarande 21 år) som hade blivit påkörd när hon var ute och cyklade, nu ligger hon totalförlamad med andningshjälp. Hon önskar nog att hon använde hjälm den där dagen då hon var ute på sin lugna cykeltur… Som sagt, gör precis som du själv vill, men var rädd om dig fina du! Kram!

  41. Annica - mamma till Elias 7 april, 2011 on 21:39 Svara

    Jag cyklar väldigt sällan och då inte hjälm och det är ju upp till var och en om man använder det eller inte men jag tror nog jag ska tänka om och kanske investera i en hjälm när och om jag börjar cykla igen

  42. Plutt 7 april, 2011 on 21:45 Svara

    Det finns många bilister som inte ser upp i trafiken, pratar i telefonen osv… En olycka händer så lätt och hjälm är så enkelt att sätta på på huvudet och skyddar en viktig del av oss 🙂 Vi är rädda om dig, Evelina! Var det du också 🙂

  43. Mileee 7 april, 2011 on 21:53 Svara

    Enligt denna PDF från tidigare Vägverket (http://www.persorg.uu.se/uik/cykelliv.pdf) står det att 8 av 10 cykelolyckor är singelolyckor. 4000 skadas varje år varav 1500 får svåra skallskador. Cykelhjälm minskar risken för hjärnskador med 60 %. Vanligaste orsaken till en singelolycka är grop i vägen, sten på vägen, fel på cykeln. Cykel är ett fordon, och bara för att det inte är lag på att använda hjälm betyder det inte att det anses vara en mindre risk att skada sig jämfört med bil. Det är lättare att ta emot sig när man ramlar gåendes än cyklandes. Dessutom uppgår inte gånghastigheten cykelhastigheten. Vilket gör att när du ramlar så kommer du ramla med större kraft. Du får självklart göra som du vill men enligt mig är det dumt att inte ha hjälm oavsett bakomliggande orsaker. Det är en enkel och billig försäkring. De som använder hjälm antar jag är mer rädda om sina hjärnor och huvuden än de som inte bär hjälm.

  44. Sara - Mamma till Max 2,5 år 7 april, 2011 on 22:06 Svara

    Jag använder hjälm för har jobbat som pers. ass. till en kvinna som blev påkörd av en bil när hon cyklade till jobbet en helt vanlig dag och fick hjärnskador m.m och kommer aldrig bli densamma igen. Hon hade inte hjälm. Jag brukar påminna mig själv om det när jag tänker cykla utan hjälm. Saker och ting kan hända fort trots att man själv cyklar lugnt!

  45. Sandra 7 april, 2011 on 22:08 Svara

    Men det här var ju det dummaste jag någonsin läst på denna blogg!
    Jag har använt hjälm sedan jag lärde mig cykla och är stolt över att jag värderar mig så pass högt att jag inte riskerar min hälsa för en sådan fjuttsak som en hjälm.

    Du verkar vara en väldigt klok kvinna Evelina, men att inte använda cykelhjälm? VARFÖR INTE? Använder du bilbälte? Det är väl lika självklart med hjälm som med bilbälte, för jag antar att du kör försiktigt samtidigt som du använder bälte.

    Du ser det som en förklaring att du inte ser många vuxna cykla med hjälm. Ok. Så det "allmänheten oftast gör" är alltså det man ska rätta sig efter? Inte vad som är bäst för ens egen hälsa?

    Jag behöver inte ge några exempel på vad man kan råka ut för om man cyklar utan hjälm för det har så många här ovan redan gjort.

    Och angående ditt svar att det är lag på att använda bilbälte men inte att använda hjälm; förutom lagbiten, vari ligger skillnaden? Det handlar ju om att försöka rädda liv, eller hur? Varför vill du vara skyddad i bil men inte på cykel? Hade du struntat i bälte om det inte var lag på det? Och varför äter du godis, det är ju inte lag på det vad jag vet.

    Och angående ditt svar till InaE: Det är klart att man ska få tycka olika. Men inte i en sådan här fråga!! ALLA borde använda hjälm.

    Sedan det här med att man skulle behöva skyddsutrustning i allt man gör och inte kunna gå ut för man kan dö av allt. Struntprat. Vissa aktiviteter är farligare än andra, så är det bara. Därför finns smarta saker som hjälmar, för smarta människor som vill använda dem.

    Och du Evelina, folk hackar inte på dig, folk tycker inte att du är korkad, det är ditt val som är korkat. Man måste skilja på det.

  46. InaE 7 april, 2011 on 22:40 Svara

    Nej tydligen menade jag inte allvar med att inte komma hit mer iom att jag är här nu 🙂 men det är mest för att följa denna "debatt". Anledningen till att jag inte kommer läsa här mer är att jag tar ett beslut att sluta läsa en blogg jag mest på sista tiden inte får ut något av att läsa. Ett beslut som fler borde ta ist för att läsa bloggar man bara irriterar sig på och skriver massa irriterande kommentarer på. Nog om det.

    Lag på bilbälte men inte hjälm… Jo så är det ju, sen att det är urbota korkat är en annan sak. Det BORDE vara lag på hjälm.
    Barns hjärnor är inte lika utvecklade som våra, nej återigen helt rätt. Dock undrar jag om asfalten ditt huvud dunsar i bryr sig nämnvärt om det?
    Och så undrar jag om du bara har hjälm på Elion för att det är lag på det? Och hade struntat i det annars? Du cyklar ju så lugnt så att han kommer ju inte trilla menar jag…
    Och jag tycker inte att du är dum, bara otroligt självisk, och att du har väldigt märkliga argument ( som att använda skydd när man går, leta upp lite statistik på hur många som får bestående skador när de går resp cyklar så får du förklaringen till varför det finna cyklehjälmar och inte gåhjälmar) Du får tycka som du vill, men jag får väl tycka nåt om vad du tycker?

  47. Jeanette 7 april, 2011 on 23:03 Svara

    Det är väl upp till var och en, men efter makens cykelvurpa i somras tog jag beslutet att skaffa cykelhjälm till oss båda två. Det känns säkras så.

  48. Anne-May, 19 år 7 april, 2011 on 23:21 Svara

    Tycker att det är helt upp till en själv! 🙂 Jag har inte hjälm när jag cyklar, du har det inte, det är ju helt klart ens eget beslut! Men det är ju jättebra att Elion har det, och det är ju mer förståligt liksom. Tycker jag! 🙂

    Kram fina du<3

  49. Jonna 7 april, 2011 on 23:38 Svara

    Vad besviken jag blir. Kanske mest på mig själv som hela tiden tyckt att du verkar vara en smart och vettig tjej. På riktigt, VARFÖR använder du inte cykelhjälm? För att (som du skriver i inlägget) du inte ser många andra vuxna med hjälm och för att det inte är lag på det? Sämsta ursäkterna jag hört. Du skriver också att du vill hjälpa Elion med livets alla svårigheter (som alla föräldrar såklart) men är oturen och olyckan framme så kanske han inte har nån mamma 🙁 Jag skriver det här av omtanke och för att jag verkligen inte förstår hur du tänker. Jag
    tycker hjälm är en självklarhet. Både på barn OCH vuxna. Sen att man kan råka ut för olyckor när som helst, det är faktiskt en helt annan sak.

  50. linda 8 april, 2011 on 00:28 Svara

    Hej!

    Jag tycker också attvar ochen får bestämma. Själv använder jag hjälm.Jag jobbar på förskola och tycker att det känns rätt att vara en god förebild och så cyklade jag omkull för några sedan och är några tänder fattigare :o(. Jag måste ändå fråga varför du väljer att inte ha cykelhjälm. Du verkar ju ha en så bestämd åsikt om det hela så varför väljer du att inte ha cykelhjälm!

  51. Sandra (igen) 8 april, 2011 on 07:29 Svara

    Varför kan inte bara folk respektera att man gör som man vill? Är man över 15 finns ingen lag på hjälm. Och händer en olycka så drabbas väl knappast ni läsare som tycker att hjälm är ett måste? Det är ju inte som passiv rökning där det kanske till och mer är värre för den som inte röker.

    Alla tycker och tänker olika, det måste man kunna respektera. Ni kan inte må dåligt över att Evelina inte använder cykelhjälm, det är liksom inte ert problem.

  52. Evelina 8 april, 2011 on 08:00 Svara

    Det är konstigt att ni som inte håller med mig läser vissa saker lite för tydligt och hoppar över vissa rader:
    Återigen så handlar detta inte om något grupptryck! Jag skyller inte mitt icke användande av hjälm på att "alla" andra inte har det. Det skriver jag för att ni som tycker jag gör ett dumt val ska förstå att i praktiken är det INTE många som använder det. Som sagt så minns jag inte ens sist jag såg en vuxen med hjälm, alltså gör inte jag något konstigt. Eller så gör majoriteten något konstigt.

    Jag tycker att ni som använder hjälm ska fortsätta göra det för ni gör det ju av en anledning. Själv tycker jag att det är något man själv ska avgöra, om det är en skyddsutrustning som behövs, och det får jag bestämma helt själv eftersom det inte är lag på det.

    Jag ÄR smart, jag ÄR klok, ni kan inte anse att EN tanke hos mig som är olik hos er gör mig osmart och oklok? Då är det ni som borde ändra på er inställning till andra människor för man kan aldrig nånsin tycka precis likadant som någon annan!

    Jag håller till exempel inte med rökare, men inte hoppar jag på dom och säger att dom tar dumma beslut varje gång jag ser dom röka en cigarett? För jag antar att ni säger samma sak till alla som ni ser utan cykelhjälm, inte bara mig för att det är lättare att skriva ner det bakom en datorskärm?

  53. Annie 8 april, 2011 on 08:38 Svara

    Hjälm är som en försäkring, man tar den ju inte för att man tror att nåt ska hända utan OM nåt händer så har man iaf ett skydd.
    Jag skulle ALDRIG cykla UTAN hjälm… Idioti!

  54. Camilla 8 april, 2011 on 09:32 Svara

    Jag skrev tidigare att jag tyckte att det är en stor skillnad på vikten av att bära hjälm när man är barn och när man är vuxen, eftersom barns hjärnor inte är tillräckligt utvecklade för att bedöma risker i trafiken… Det betyder att risken att råka ut för olyckor, stora och små, är mycket större om man är liten. Det måste väl vara så lagstiftarna har resonerat? Men självklart händer det olyckor ändå, man kan råka ut för andra vårdslösa i trafiken. Jag har ingen hjälm och inga barn heller, men vill självklart att mina framtida barn ska hjälm… Och om de vägra eftersomjag har det, ja då är beredd på att börja använda det själv! Det gissar jag att Evelina även är 😉 Jag tycker denna diskussion har spårat ut, man är inte korkad bara för att man enligt andra har en korkad åsikt. Skilj på person och sak!

  55. Härliga bilder.

    Jag använder heller inte hjälm men mina barn måste ha det.

  56. Anonym 8 april, 2011 on 09:41 Svara

    Du svarar fortfarande inte på frågan varför du inte vill skydda ditt huvud?? Förmodligen är det ju grupptryck från eran stad "ingen annan använder hjälm så då gör inte jag det heller" eller? Du har ju inte direkt någon bra anledning till att inte använda det? Förresten sitter hjälmen fel på Elion. Den ska sitta djupare på huvudet och börja vig ögonbrynen, men just det ja, du cyklar ju ändå så lugnt så det händer ju inget. Ego!

  57. Lina 8 april, 2011 on 10:53 Svara

    Jag skulle kunna säga till någon rakt i ansiktet att använda hjälm, inga problem. Detsamma gäller rökning. Jag sa till en blivande mamma en gång som stod och rökte. Vi väntade på bussen vid samma busshållplats. Kunde inte låta bli att yttra mig för det såg hemskt ut. Så att gömma sig bakom datorn bara för man har en synpunkt om en viktig sak, det tror jag inte man gör.

  58. cyklist 8 april, 2011 on 13:08 Svara

    Låt mig dela med mig av all den forskning som gjorts ang. cykelhjälm. Det finns inga bevis på att cykelhjälm räddar liv på det sätt som olyckskorparna här tror. Att förebygga olyckor är effektivare enligt all gjord forskning. Alla skräckhistorier som berättas saknar verklighetsförankring för jämför dessa historier med statistik framkommer något intressant nämligen att fler fotgängare dödas varje år än cyklister. Bilister , rökare etc dör och skadas i större utsträckning än cyklister. Hjälm kan i en del fall öka risken att bryta nacken l. Neråt Europa är det glest mellan hjälmar. I världens säkaste cykelland Holland har ingen hjälm. Inte ens barn.. I Sverige råder en irrationell hjälmhysteri, byggd på rädsla och inte på fakta. Det är inte farligt att cykla men hjälmindustrin tjänar miljarder på din rädsla. Sänder dig länkar att fiska argument från. Sköt om dig!
    bicyclesafe.com
    copenhagenize.com
    http://www.forskning.no/artiklar/2010/januar/239365
    http://www.expressen.se/1.416371

  59. InaE 8 april, 2011 on 13:09 Svara

    Gömmer mig verkligen inte, men jag hoppar inte åt människor på stan. Jag hoppar inte på dig heller, du skriver ett inlägg och jag svarar vad jag tycker om det. Precis som om någon jag mötte irl skulle börja prata om att de inte använder hjälm så skulle jag säga precis samma sak.

    Som någon skrev så svarar du ju aldrig på frågan om varför inte ditt huvud är värt att skydda? Och om du inte skulle sätta hjälm på E om det inte var lag på det?

    Tycker absolut inte detta är en urspårad debatt utan tvärtom väldigt intressant. Detta bevisar ju bara hur världen hade sett ut om det inte funnits lagar om säkerhet.
    Sunt förnuft verkar ju inte finnas hos gemeneman.( Eller ett egen intresse om att skydda sig själv och därmed sina barn. )

  60. Biker II 8 april, 2011 on 13:48 Svara

    Ni som tror att ni kommer dö för att ni inte har hjälm. Varifrån kommer er rädsla? Det är inte sunt att hela tiden tänka" OM ngt händer" Det är ett tankefel att hela tiden se de värsta scenarior spelas upp, när sannolikheten att det ska hända är extremt liten. Men det finns tur nog kognitiv beteendeterapi mot sådana tankefel. Att ha ett behov av att alla ska tycka likadant, göra samma val och vara lika rädda är också ett tankefel. Att ägna sin tillvaro med att sprida skräck, tala om för andra att de kan dö etc är ett kontrollbeteende som är mycket osunt. Hjärnan blir stressad av att hela tiden vilja kontrollera andra, vara rädd etc och var det inte hjärnan ni var rädda om? När ni frågar varför ngn inte har hjälm bör ni istället fråga er själva varför. Vad är det egentliga skälet till att du har hjälm? Rädsla? Grupptryck? Vill vara politisk korrekt? Vill känna sig duktig o lydig? slippa svara på frågan varför du inte har det? Tror att du måste för att ngn har sagt så? Att det är farligt att cykla?Att bära hjälm tillhör en minoritet i världen och det är bättre att cykla utan hjälm än att inte cykla alls. Om någon har skadats o inte haft hjälm betyder det inte att de hade klarat sig med hjälm då hjälm inte skyddar mot nackskador .Så länge forskarna i ämnet är oense om hjälmens nytta bör även lekmän låta frågan bero…

  61. jenny 8 april, 2011 on 14:03 Svara

    vaa söööt!!!! 😀

  62. Karin 8 april, 2011 on 14:17 Svara

    Hej Evelina

    Jag undrar också, varför använder du inte hjälm? Kan ju vara bra att komma på ett vettigt hållbart svar eftersom din son säkert snart kommer att fråga. När han blir lite äldre och inte vill använda hjälm kommer han säkert också motivera det med att ingen annan har det. Ett svar som du säkert inte kommer nöja dej med.

    Nu är ju ingen av läsarna din mamma, men jag uppfattar det som att vi som inte håller med ang hjälm-bruk gör det av omsorg. Jag har själv inga barn men har börjat använda hjälm. Jag har sett ett par riktigt otrevliga olyckor ske rakt framför min egen cykel, och det har fått mej att tänka om. Ingen jag känner använder hjälm, jag bor inte i Sverige och här använder faktiskt inte ens barn hjälm särskilt ofta. Jag får såklart en hel del kommentarer men dom flesta tycker det är ganska coolt. Jag hoppas på att starta hjälm trend.

    kram på dej!

  63. AnnaViktoria 8 april, 2011 on 14:47 Svara

    Har inte läst kommentarerna om hjälm – men oj vad folk hetsar upp sig jämt då. Så länge det inte är lag på det gör man ju precis som man vill.

    Ibland tänker jag på en reklamfilm som gick för några år sedan (minns inte vilket företag, men den gick på tv). En svensk familj cyklade i Grekland och var jätterediga, stannade och gjorde tecken om åt vilket håll de skulle osv. Precis som att de grekiska bilförarna brydde sig om det hihi. Tycker den visar rätt bra hur olika det är i olika kulturer runtom i världen. I Thailand (o många andra länder) har man ju inte ens hjälm när man kör moped så.

  64. InaE 8 april, 2011 on 15:59 Svara

    Biker 2: Ditt svar var bara roligt! Osund rädsla och sprida skräck för att man är pro hjälm? Hahaha. Som sagt bara kul. Tänker du så när du tecknar en försäkring med?

    Anna Viktoria: Varför skulle vi följa dem som är "värst". Kvinnor behöver inte ha rösträtt, för det har de inte i många andra länder….? ( Ja stor skillnad men grundtanken är den samma)

  65. Anonym 8 april, 2011 on 17:16 Svara

    Det finns ingen lag i Sverige angående tidelag heller, är det också ok då eller?

  66. Biker III 8 april, 2011 on 18:22 Svara
  67. Anna 8 april, 2011 on 20:58 Svara

    Det här är första gången jag kommenterar din blogg, men jag har följt den länge. Är medveten om att jag kommer in en dag försent, men hey, here I go:

    Ett inlägg om att inte bära cykelhjälm plus meningen "Mamma finns alltid här för att hjälpa dig med livets svårigheter hjärtat :-)…" gör ont i magen på mig. Jag blir uppriktigt sagt lite ledsen över att du inte värderar ditt liv högre. Det är inte säkert att du någon gång i ditt liv kommer ramla av cykeln, men det är själva inställningen som gör att jag tror många reagerar.

    Jag har sett en otäck olycka på nära håll, en olycka som antagligen hade fått dödlig utgång om mannen inte burit hjälm. Han cyklade sakta på en cykelväg när en bil skulle svänga över den, och föraren i bilen (ung kvinna som var helt förstörd efteråt) missade att mannen kom cyklande. Mannen for två-tre meter upp i luften och landade med bakhuvudet före i asfalten. Inom loppet av några sekunder kunde livet förändrats för så många parter: mannen på cykeln, hans nära och kära och inte minst för den unga kvinnan i bilen som kunde kört ihjäl någon.

    Ser att det finns i huvudsak två frågor som många vill ha svar på, så även jag:
    – Varför använder du inte cykelhjälm? (Är det för att så få använder det? För att Fredrik inte använder det? Eller finns det något mer skäl?)
    – Skulle du inte använda cykelhjälm på Elion om det inte var lag?

    Jag är inte extremt rädd för allt, går inte runt med en kudde fastsnurrad runt rumpan när det är halt ute – men jag tycker faktiskt att det är ett korkat val (notera: skillnad på korkat val och korkad person) att välja bort cykelhjälm av ingen särskilt tung anledning alls (har du skrivit någon mer anledning här ovanför, än att så få använder det, så ber jag om ursäkt – då måste jag ha missat det).

    Jag är rädd om mitt liv. Jag ser till att kondom används vid nya sexkontakter, jag har bilbälte på i bilen, jag cyklar med cykelhjälm och jag undviker att bli dyngrak och ta svarttaxi hem.

    Jag är fåfäng, jag har en snygg frisyr, jag bor i en stad där få använder cykelhjälm – men jag är förbaskat stolt över mig och min hjälm. Även om jag kanske aldrig hamnar i en olycka så är jag en förebild för andra cyklister, barn och vänner och bekanta. Det är förjäkligt synd att cykelhjälmen ses som en "ful, mesig grej som förstör frisyren" – för det kan vara eran billigaste, bästa livförsäkring.

    /Anna, som tycker det är tufft och moget att bära cykelhjälm

  68. Jessica 9 april, 2011 on 09:13 Svara

    Om du hade använt hjälm hade du framstått som den mogna mamma du vill framstå som!

  69. Anna-Lena 9 april, 2011 on 22:46 Svara

    Tycker väl vissa hetsar upp sig liiiite för mycket… det är ju ditt val, visst MEN jag tycker översktriften och sen att du skriver att du inte försåtr att alla hetsar upp sig så över att du inte har hjälm ändå verkar som meningen att få igång en debatt?.. jag använder själv alltid hjälm och har nog inte sett någon cykla utan varken i Sverige elelr här i Norge som jag bor?.. känns onödigt… men sen att folk retar upp sig sååå och nästan attackerar… DÅLIGT!..

  70. Dijana & Theodore 9 april, 2011 on 23:41 Svara

    Anledningen till att man ska ha hjälm är för säkerhetens skull och du avgör själv hur säker du vill vara:).

    Jag ville däremot fråga dig vad för märke du har på Elions hjälm? Jag har köpt en till Theo men jag vet inte om det är en bra eller dålig hjälm:P.Den va dyr så den borde vara bra?eller. haha

  71. Anna 10 april, 2011 on 13:29 Svara

    Jag har inte heller kommenterat här förut, men blir uppriktigt förvånat över detta inlägg. Inte riktigt vad jag förväntade mig av dig.

    Du kan ju inte tro att människor ska hålla med dig om du inte ens har ett vettigt argument till varför du inte använder hjälm (såklart har du inte det… Har svårt att tro att det finns ett vettigt argument)

    Jag slarvar också med hjälm men skulle aldrig få för mig att stolt outa det som något jag är stolt över i en blogg. Snarare skäms jag över att jag ibland låter fåfängan styra mig så.

    Som många skriver – det spelar ingen som helst roll hur lugnt och stillsamt du glider fram på din cykel. Det finns fler i trafiken.

    Gillar din blogg – tycker att detta var ett högst megaskumt inlägg.

  72. Evelina 10 april, 2011 on 14:12 Svara

    Haha jag är inte stolt över att inte använda cykelhjälm och återigen – jag gör det inte av fåfänga! Jag ger bara svar på tal till alla som mailat och kommenterat och frågat om inte jag använder cykelhjälm. Känns väldigt skumt att folk reagerar som om jag låt säga skulle ha rökt på en bild eller vad det nu kan vara. Majoriteten av vuxna använder INTE cykelhjälm, inte ens i närheten av hälften så jag har faktiskt riktigt svårt att förstå att folk kan bli arga på mig för att jag inte har det när det uppenbarligen inte ens är vanligt att ha det. Men alla brinner väl för och går igång på olika saker, själv tycker jag det är mer hemskt med ja till exempel rökare. För varje cigarett kortar dom medvetet ner sin livslängd och kanske till och med skadar sina barn eller andra nära och kära. DET tycker jag är hemskt men jag skulle ändå inte hoppa på någon som vissa gjort här ovan, bara för att jag inte håller med eller tycker lika.
    Rubriken är absolut inte till för att provocera, kort och gott bara ett svar på tal om att nej, jag använder inte cykelhjälm.

    Som många av ovanstående skriver så kan man ju se cykelhjälm lite som en sorts försäkring, det är inget tvång och man väljer till det om man själv vill. Jag personligen vill inte välja till det för jag anser inte att det behövs, så enkelt är det!

    Sen kan jag ju bara säga att jag ÄR klok, jag ÄR smart och jag ÄR en mogen mamma. Punkt slut på det.

  73. Övervikt är farligae än att cykla utan hjälm 10 april, 2011 on 15:03 Svara

    Anledningen till att de flesta inte har hjälm är följande:
    Det är inte farligt att cykla. Att följa trafikregler och se sig för är den bästa preventionen. Det är också en generationsfråga. De som redan hunnit cykla i 40-50 år(utan hjälm) oskadda förstår inte hjälmhysterin.
    Cykelhjälm har blivit en symbol lika stark som slöja/burka. Därav moralpaniken.Den som valt hjälm klarar inte av att se att andra gjort annorlunda val. Det handlar inte om säkerhet. Det handlar om behovet att kontrollera andra. Samma föräldrar som tjatar om hjälm sprutade in svinvaccin i sina barn och riskerade därmed att barnen skulle få narkolepsi. Samma personer trycker i sina barn onyttig mat, bullar upp med godis och läsk i mängder utan att förstå hur det skadar. Vissa röker/dricker alkohol och motionerar inte regelbundet och drar på sig övervikt.
    men hjälm har de…. men som talesättet lyder.: Den som är fri från skuld kastar första stenen…
    Människor dör iförd hjälm. Bevis på att det inte är någon livförsäkring.

  74. Emelinda 10 april, 2011 on 16:01 Svara

    Trots att Örebro är en av landets stora cykelstäder så ser man sällan folk använda hjälm här och jag gör det inte heller.

  75. Sofia 10 april, 2011 on 19:08 Svara

    I Sthlm är det väldigt ovanligt att se en cyklist utan hjälm! Men så är det lite skillnad på storstad och landet kanske.

  76. Anonym 10 april, 2011 on 19:30 Svara

    Stockholm är ju inte den enda storstaden i sverige (även om stockholmare tycks vilja tro det ibland ;)), i linköping är det minsann inte många cyklister med hjälm man ser! Och tydligen inte i örebro heller enligt Emelinda här ovan… Det finns säkert fler skulle jag tro.

  77. Anna-Lena 10 april, 2011 on 21:23 Svara

    Jösses! Kunde ju tro att det var farligare att ha hjälm än inte… vilka inställningar… jaja..

  78. Sofia 10 april, 2011 on 22:05 Svara

    Haha! Nu jämförde jag i och för sig Sthlm med där Evelina bor (vilket inte är ngn storstad!) klart det finns andra storstäder! har ju ingen koll hur de är i andra men jag skrev faktiskt bara om hur de är här 😉

  79. jenny 13 april, 2011 on 18:08 Svara

    jag blir så ledsen när föräldrar inte använder hjälm. jag använder cykelhjälm och ja, jag ser ut som ett fån men skulle aldrig få för mig att cykla utan!!
    det är en billig livförsäkring.
    tänk om det skulle hända en olycka och så har inte elion någon mamma bara för att du inte använde hjälm. fruktansvärda tanke!
    jag har precis som du sett många vuxna som inte använder hjälm och det känns så otroligt korkat.
    men här i helsingborg blir hjälmbärarna bara fler och fler och det gör mig glad. här finns flera som har de hjälmarna som ser ut som hattar så det finns ju alternativ i hjälmdjungeln.
    så snälla du är ju så härlig, tänk en gång till!!
    kram jenny med hjälm..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna