VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Vad händer denna veckan?

21 apr – 27 apr 2009

I magen:

Moderkakan sköter hela utbytet av näringsprodukter och avfallsprodukter. Den producerar också hormonerna progesteron och östriol som hjälper kroppen att bibehålla graviditeten. Tidigare producerades blodkropparna i gulsäcken, som egentligen inte har någon annan uppgift, men nu har gulsäcken tjänat sitt syfte. Från och med nu producerar fostrets lever och mjälte blodkropparna – och snart börjar också benmärgen att producera blodkroppar. Barnets ögonlock är stängda för att skydda ögonen som är under utveckling. Fostret kan också vara kapabelt att stoppa en tumme i munnen även om sugmuskulaturen inte är färdigutvecklad än. Flera revben kan vara synliga och vävnader som kommer att bilda ben är under utveckling i fostrets huvud, ben och armar. Bukspottkörteln har börjat producera insulin. Huvudet växer långsammare än tidigare. Få missbildningar tillkommer efter vecka 13. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan

Mamma: 

Nu är du tolv veckor gången (eller gravid i trettonde veckan, om du föredrar att räkna så). Det betyder att du är i fjärde månaden (början av andra trimestern) och dina hormonstormar borde nu ha börjat lägga sej. Magen börjar rundas lite och du kommer antagligen inte i dina vanliga kläder längre. Det kanske inte syns så tydligt utåt men du kan själv lätt se skillnad när du är naken. Nu är gränsen för den andra trimestern och då är det rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka.

 

Pappa:

Nu när magen börjar växa kanske du tycker att graviditeten känns mer verklig, även om du varit medveten om den en längre tid.

 

 

 

 På vår miniresa där vi firade att bebis flyttat in ❤


Kommentarer


 1. Angel 21 april, 2009 on 11:52 Svara

  va mysigt

 2. Daniel 21 april, 2009 on 12:08 Svara

  Härligt!

  Jag vill komma på dop sen och äta tårta!

 3. Nadja 21 april, 2009 on 13:09 Svara

  Tack för dina gratulationer, de värmer i mitt lilla hjärta! =)) Allt har gått jätte bra, är en så fantastisk känsla att vara mamma!

  Visst är hon mörk, ser nästan solbränd ut fnissar

 4. Sofia - 18årig blivande brud 21 april, 2009 on 13:14 Svara

  Mysigt, ska bli kul sedan när den lilla tittar fram, även om det är ett tag kvar.. =) kram!

 5. Ellinor 21 april, 2009 on 13:25 Svara

  Det händer grejjer! 🙂

 6. Kristin 21 april, 2009 on 13:30 Svara

  Hade även du rätt om datumet när Nadja skulle få sin lilla tös tro?!

 7. Marlene 21 april, 2009 on 13:33 Svara

  Hehe, det gjorde jag också. Du kommer inte att hinna blinka förrän du reagerar över att den stöter emot när du sitter och äter, sitter vid datorn, etc. Haha. Den kommer växa till så att det knakar! 🙂 Ska ni ta reda på vad det blir på Ultra? Lycka till förresten!

 8. Kristin 21 april, 2009 on 13:39 Svara

  Nämen så pass, har du något datum till mig då tro som "spåkvinna" haha.. ja kanske är svårt när man ej känner någon.. hoppas allt går bra med din graviditet dock!

 9. M i m m i s | D e s i g n 21 april, 2009 on 13:41 Svara

  Spännande att läsa vad som händer 🙂

  Ja vi har massor av vårblommor! Jag har lagt upp lite fler bilder nu 🙂

  Kram

 10. teddy 21 april, 2009 on 13:41 Svara

  Ja visst är det bättre att få veta tidigare och inte behöva vänta fram tills rutinultraljudet. Hoppas detta landsting också kan lägga ner resurser på detta.

  När åker du iväg imorgon?

  Jag kommer att titta in för att se hur det har gått.

  ps:du blir det första jag skickar ett mail till om det händer.

  kram kram

 11. annie 21 april, 2009 on 13:59 Svara

  Hihi jaaa! Kom hhit och mys med mig Eve! 😀

 12. PETRA AKA SHORTY 23 april, 2009 on 09:23 Svara

  gud vad kul verklkigen 🙂 gulligt med bebis-resa :p

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna