VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

RECENSION: MAXI COSI MOBI XP

Det är dags för mitt första uppdrag som medlem i Jollypanelen!

Jag har jobbat med barnvagnar och bilstolar i 4,5 år så att nu få kombinera det här uppdraget (testa just bilstolar och barnvagnar) med pluggeriet tycker jag ska bli jätteroligt. Jag får många frågor angående både bilstolar och barnvagnar från er och jag hoppas att ni kommer få svar längs vägen som mina recensioner kommer dyka upp. Annars får ni fråga :). Dessa inlägg är i samarbete med Jollyroom och alla produkter jag kommer skriva om hittar ni hos dom. Jag länkar förstås till respektive produkt i inläggen också.

Först ut är Maxi Cosi Mobi XP:


IMG_5470

Första tankar: Detta är en stolsmodell som jag personligen tycker är grym. När Elion satt i bakåtvänd stol hade han en Maxi Cosi Mobi och jag älskade att den går att fälla under färd (det händer ju rätt långt upp i åldern att de somnar när man åker bil), att man gör det enkelt och runt stolens egen axel eller vad man ska säga. Det påverkar inte utrymmet framåt när man lutar stolen, vilket det gör med de flesta BeSafe stolarna t ex. Överlag finns det inte många stolar man ens kan luta under färd men det är ett väldigt stort plus tycker jag.

  • Allmänt: Maxi Cosi Mobi XP är en uppdatering av stolen som Elion hade (även om den fortfarande finns kvar) med skillnaderna att den är något smalare (vilket underlättar när du vill placera flera stolar bredvid varandra i baksätet), har ett inbyggt nackstöd i tyg, ett lite djupare skal samt ett nytt system för att höja och sänka internselen utan att man behöver knäppa loss bältena. Det sistnämnda är guld värt, man behöver inte krångla med selen bakifrån och under tyget.

 

IMG_5483

  • Montering är inga konstigheter – man fäster bilens bälte framtill på stolen, med förankringsband ner mot golvet och avslutningsvis med stödbenet. Om man monterar den i passagerarsätet som vi har gjort behöver man dock inte stödja stolen på stödbenet utan då kan den luta på instrumentpanelen istället. Bilstolen monteras på en angiven plats på bilsätet (jämfört med många bilstolar som man kan flytta ut efterhand som barnet behöver benutrymme) – markeringen på stolen ska vara längst ut på bilsätet – detta gör att bilstolen tar ganska mycket plats i bilen på längden och detta gör tyvärr att den inte får plats i alla bilar. Men detta gör också att det från start ger barnet maximalt med benutrymme och där kan jag ju verkligen intyga att det stämmer. Elion har alltid varit lång för sin ålder, men han satt i stolen utan problem tills han var 4 år och då var det skorna som det blev lite trångt för. Nu fyllde han 4 i november när man har de klumpigaste skorna men hade det varit sommar och barfotatider hade det säkert inte varit något jag ens reflekterat över.
  • Tyget är relativt smidigt att montera loss för att tvätta, och det är ett tyg som gör att stolen känns mjuk. Jämför man med ex BeSafe stol är det inte lika ombonande tyger på det visat att den blir fluffig och på vis mjuk, men jag kan faktiskt tycka att Maxi Cosin känns behagligare och luftigare just därför.

 

IMG_5488

 

  • Internselen kan fästas upp på vardera sida på stolen när har knäppt loss barnet.

 

 

IMG_5484

IMG_5485

 

  • Det inbyggda nackstödet gör att stolen känns mer ombonad utan att det upplevs för trångt för barnet då det är nätt.

 

  • Det bästa med stolen är att man kan luta den. Det är SÅ härligt att kunna göra det när barnet somnar. Saknar stolen denna funktion är det faktiskt svårt att få barnet att sitta skönt när det somnar. På bilderna ovan har Idun det mest upprätta läget, alltså hon får riktigt bra lutning på stolen när hon sover.

 

  • Det sämsta med stolen är att den tar mycket plats från dag 1. Man måste sätta den på en bestämd plats på bilsätet och detta gör att den tar en hel del plats på längden.

 

Sammanfattning: det är en ganska tung stol som tar mycket plats på längden men jag tycker att fördelarna väger över det. Bakåtvända stolar är i regel rätt tunga och klumpga helt enkelt men för de allra flesta är det också en stol som sitter där den sitter (så länge man t ex inte flyttar stolen mellan två bilar väldigt ofta). Man monterar den och har kanske oftast ingen anledning att montera loss den förrän långt senare. Är man i behov av en stol som väger lite för att man flyttar den ofta (mellan två bilar exempelvis) kanske detta gör att man hellre väljer en annan bilstol, men jag tycker som sagt att fördelarna är fler – att man kan luta barnet i kombination med att det är en överlag väldigt enkel och smidig stol till ett bra pris väger tungt. Vi ger den 4 av 5 bilstolstjärnor!


IMG_5464



Kommentarer


  1. Josefin 16 september, 2016 on 14:37 Svara

    Mobin är inte plus-testad va? Det var den inte när mina var så små men den är kanske uppdaterad idag?

    • Evelina 16 september, 2016 on 19:48 Svara

      Nej det är den inte. Men man ska ju komma ihåg att alla stolar på svenska marknaden är testade och godkända enligt gällande EN-standard. Så alla är ju säkra och plustestet är ett frivilligt test, men visst hade det varit bra om alla testades för samma tester!

  2. Maria 16 september, 2016 on 16:45 Svara

    Tack för intressant inlägg 🙂
    Hur lång var Elion som 2-3 åring? Jag har en drygt 2,5 årig pojke som är ca 103-104cm, vi har en MaxiCosi 2way pearl men jag tycker han redan börjar växa ut den, bältet vid axlarna är högst upp men blir ändå bakom axlarna och böjs, alltså inte rakt bakom. Dessutom har han väldigt lite plats för benen, men det spelar inte lika stor roll, han klagar inte på det.
    Vet du om det är storleksskillnad mellan er stol och 2way pearl?

    • Evelina 16 september, 2016 on 17:00 Svara

      Oj vet inte hur lång han var ? men som sagt var det inga problem med mobin tills han var fyra, och han har alltid varit två steg över på längden.
      Er stol är väl efter längd och inte vikt om jag inte minns fel? 105 cm? Och som du skriver, väldigt lite plats för benen då den monteras på basen. Kanske ni kan sälja vidare den till en familj som vill använda basen redan till babyskyddet och byta till en stol med mer växutrymme?

  3. Emmelie 16 september, 2016 on 19:28 Svara

    Jag är helt enig med dig. Vi har haft maxi cosi mobi (dock den äldre versionen) till båda barnen och som du säger, möjligheten att kunna luta bakåt när de somnat (eller som nu när yngsta är 6 mån och vi alltid har den i max liggläge) är guld värt. Bästa stolen!

  4. Elina 16 september, 2016 on 21:02 Svara

    Det där med liggläge låter smart, men jag tycker mig ha läst i nåt krocktest om att stolen bör vara i en viss lutning för att vara så säker som möjligt ur krocksynpunkt? Vet du om liggläget fortf är i en ”säker” position?

  5. Frida 20 september, 2016 on 07:36 Svara

    Vi har också denna (eller kanske en äldre version) och är supernöjda! Vår fyraåring som är 106cm kan fortfarande sitta i den och kommer nog kunna göra tills iaf 110 cm lång. Väldigt bra!

  6. Arma 19 juni, 2019 on 08:22 Svara

    Vilket bra inlägg! Jag har en maxi cosi mobi xp. Förstår fortfarande inte hur man får den i liggläge???? Är jättedålig på stolar 🙁

    • Evelina 19 juni, 2019 on 21:29 Svara

      Åh du kan ju gå in i en butik och fråga!! Men det finns som ett handtag framtill p stolen, under där barnet har sina fötter. Det ska du dra uppåt samtidigt som du justerar läge på stolen. Lycka till! ?

  7. Sussi 7 november, 2019 on 15:35 Svara

    Hej! Ser att det är ett äldre inlägg men kom in här när jag googlade. En tjej sa till mig att man måste ha stödbenet nere men ser att ni inte har det?! Hade vart lättare om jag inte behövde ha det men eftersom hon sa det så fick det bli så men blir osäker på vad som är rätt nu ??

    • Einar 18 december, 2019 on 12:44 Svara

      Man behöver inte använda stödbenet om stolen monteras i framsätet ?

  8. Matia 11 februari, 2020 on 16:55 Svara

    Hej.
    Ramlade in på din sida när ja sökte på stolen. Jag vet inte om jag är dum eller inte. Hur monterar man den fram? Hur gör man med förankringsbanden dä? Vart fäster man dem. Jag får vara fram info och på youtube hur man installerar den bak.

    • Carola 19 april, 2020 on 12:40 Svara

      Vi var via en bilservice firma och gixade krokar i holvet framtill. Där satte vi fast banden. Kim bara ijåg att även airbagen kopplas ur samtidigt.

  9. Eliana 21 januari, 2021 on 08:51 Svara

    Hej!
    Alltså hur monterade ni den i framsätet?

    Mvh Eliana

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna