VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Min plan – plugga!

Nu sitter vi alla tre i bilen uppåt landet för en weekend i Branäs… Det ska bli så SKÖNT att komma iväg och jag bara vet att helgen kommer bjuda på mycket skratt och kärlek. Kanske det var väldigt bra tajming den här resan, att komma iväg just nu? Tänkte att det är dags för mig att avslöja hur jag funderar över framtiden? 🙂

Jag har alltid haft höga krav. På mig själv men även på andra på grund av det. Jag ger gärna allt, men kräver då allt tillbaka typ. Under alla år har jag funderat till och från på att plugga, men jag har varit rädd för att göra fel igen. Har tänkt att jag kommer bli så besviken på mig själv då. När jag slutade gymnasiet började jag på sjukgymnastprogrammet i Linköping. Visste att jag ville plugga men visste väl inte riktigt till vad, men jag var tvungen att välja. Min mamma skulle flytta och nåt måste jag ju göra. Så jag sökte in och flyttade till F. Kände snabbt att det var helt fel program och hoppade av. Blev besviken, även om alla stöttade och sa att det var ju bra att jag kom på det tidigt i alla fall. Men lite den rädslan för att göra om samma fel igen har nog hållt mig från att ta det steget en gång till. Ja och dessutom kände jag att ELION var det jag ville göra först av allt. Jag ville bli mamma högre än att gå en utbildning, högre än allt annat. Nu har åren gått, jag har gjort och gör det bästa jobbet som finns, när jag är mamma till Elion. Men just för att jag vill göra framför allt honom stolt, för att vara en bra förebild för honom, vill jag även förverkliga mina drömmar. Hur ska han annars lära sig att man ska göra just det? Att man aldrig får tänka ”what if” och att man ska VÅGA.

Nu vågar jag. Tror jag haha. Känns fortfarande läskigt! Men som Karro och jag har pratat mycket om, det ska kännas lite sådär härligt läskigt. Jag har tänkt aktivt i många månader på att börja plugga och jag och M har pratat om detta och alla andra framtidsplaner väldigt intensivt i perioder. Med jobb, plugg, barn. Vad blir bäst? Det finns nog inget svar på det, att låta tiden visa tror jag blir det bästa. När jag blev uppsagd blev jag chockad men egentligen aldrig jätteledsen eftersom det kändes lite som att ödet ville ge mig en push och ta det där steget jag tänkt på länge, funderat många timmar på. Så efter ännu mer prat och egentligen kanske konstaterande, sökte jag in till högskolan. Så det är planen jag har, att börja plugga till hösten. Så länge jag inte hittar världens drömjobb eller vad som nu kan tänkas ske. Men det är ofantligt skönt att ha den där back up-planen som egentligen inte alls är en back up-plan utan en väldigt bra förstaplan. Är det rätt så börjar jag. För varför ska jag fortsätta gå arbetslös om jag vet att den där utbildningen är ett måste för att jag ska komma dit jag vill? Det är ju bara dumt att dra ut på det. Jag känner att jag är REDO för detta. Hade nog inte varit det förrän nu. Och jag tror att det var lite bra att få den där sparken framåt för alla vet vi ju att det är otäckt att exempelvis säga upp sig från en fast tjänst vars arbetsuppgifter man ändå gillar väldigt mycket. Det är så lätt att hålla fast vid det som är tryggt. Visst får man välja trygghet (jag ÄLSKAR trygghet), men det ska även kännas rätt, man ska inte hålla fast vid något bara för att man är rädd för att släppa taget! Det gäller i arbetslivet men såklart och framför allt i privatlivet. Man måste, måste känna att man gör, är, det som är rätt för just sig själv. Jag blir så ledsen över alla som stannar kvar i något enbart för att det är tryggt, men man mår inte bra av det. För man kan aldrig må helt bra av något som inte känns helt rätt. It’s as simple as that. Det är ju ett helt annat kapitel haha, men ja… Man tillbringar såå mycket tid på jobbet och därför är det också väldigt viktigt att man gillar det man gör. Gör det man gillar. Och jag tror mer och mer på att jag nog behöver göra det här, för att komma dit där jag ser mig själv i framtiden. Många jobb kräver ju utbildning helt enkelt.

 
 

larger

Vad är det då jag har sökt till? Ja vad tror ni? Det skulle faktiskt vara roligt om ni ville gissa! För även om ni inte vet allt om mig, så är jag väldigt JAG här i bloggen, i det jag skriver. Ni känner nog mig liksom :).



Kommentarer


  1. Eva 27 mars, 2014 on 14:22 Svara

    Jag tror sjuksköterska med sikte på barnmorska 🙂

  2. J. 27 mars, 2014 on 14:25 Svara

    Då gissade jag rätt. 😉 Vad kul, massa lycka till dig! 🙂

    Jag tror att det antingen är något med människor, sjuksköterska poppar upp i mitt huvud men ändå inte. Administration, ekonomi, inköpare… hmm ja, något sånt kanske. 🙂

  3. Felicia 27 mars, 2014 on 14:33 Svara

    Haha, jag hade rätt!! Tror att du kommer plugga nått med inriktning ekonomi 🙂

  4. Helena 27 mars, 2014 on 14:35 Svara

    Jag gissar på socionom eller något annat inom socialt arbete!

  5. Hanna 27 mars, 2014 on 15:16 Svara

    Modigt! Jag började oxå plugga lite senare i livet o har aldrig ångrat det! Jag gissar på att deär nåt med marknadsföring/ekonomi 🙂
    Trevlig skidhelg 🙂

  6. Natalie 27 mars, 2014 on 15:20 Svara

    Åh va kul att höra att du tagit steget att börja plugga. Jag sitter själv i de funderingarna då jag är arbetslös när mammaledigheten tar slut. Dock måste jag läsa engelska 6 (b) för att kunna söka utbildningen jag vill gå.
    Jag gissar att du sökt utbildningen jag själv troligtvis kommer söka. Förskolelärarutbildning! Känns helt som du och jag tror du skulle passa super som det. Jag skulle inte ha något emot att ha dig som förskolelärare till mina barn iallafall ☺️
    Kram och hoppas du kommer in!

  7. Linn 27 mars, 2014 on 15:23 Svara

    Vad spännande! Jag gissar på socionom 🙂

  8. Marie 27 mars, 2014 on 15:25 Svara

    OO va kul!! Jag tror du sökt något inom socionom eller liknande

  9. Sarasdiary - Gravid II 27 mars, 2014 on 15:26 Svara

    Du är så himla klok Evelina <3

  10. Hanna 27 mars, 2014 on 15:28 Svara

    Jag har ingen aning. Vet inte vad jag ska gissa på. Lycka till. 🙂

  11. Caroline 27 mars, 2014 on 15:41 Svara

    Du ger mig en bild av att du är en människa med båda fötterna på jorden, som har mycket kärlek och omtanke att ge, som vill ge lika mycket som du får.. Så.. socionom eller sjuksköterska tror jag på! Barnmorska längre fram kanske? 🙂

  12. alexandra 27 mars, 2014 on 15:53 Svara

    Socionom! Det vet jag att du har pratat om tidigare=)

  13. Åsa 27 mars, 2014 on 16:00 Svara

    Livscoach eller psykolog tror jag på eller hoppas på! Du är ju som gjord för ett sånt jobb.

    Bara genom din bloggpepp har du många gånger hjälpt mig mitt i mitt svåra.

    På tal om de tmåste jag fråga dig en sak för att du är så vis. Jag är en sån som lätt ger upp. Ja detkommer från en rutten barndom med rutten mamma, NEJ jag vet man fåååår inte skylla på sånt men jag vill bara berätta varför. Det här är en bit som är förjäkla svår att å bort.

    Hur som börjar mitt jobb och annat bli lidande för detta . Det kan räcka att jag har mensvärk,magont osv så väljer jag alltid den enkla vägen framför den lite tuffare just gå iväg till jobbet. Känner du igen detta och hur skulle du tänka??? Mitt tänk är bara, jag kan inte måste stanna hemma för det är så skämmigt att gå på toa, ha mens osv osv. Lider av en kronisk magsjukdom så detta är inget som kan fortsätta måste hitta styrka att leva med det inte tvärtom….

    Önska jag had elite av in styrka ! Hur gör du en dag då du måste göra nåt pga mensvärk, eller att du blöder mycket, har ont i magen ??? Känner du ens så ?

  14. K. 27 mars, 2014 on 16:09 Svara

    Civilekonom gissar jag! Eller det där med logistik och ledning 🙂

  15. marie 27 mars, 2014 on 16:29 Svara

    Personal och administration?

  16. Sandra 27 mars, 2014 on 16:32 Svara

    Journalisk kan jag tänka 🙂

    • Sandra 27 mars, 2014 on 16:32 Svara

      * mig

  17. Socionomen Maria 27 mars, 2014 on 16:55 Svara

    Gissar på socionom 🙂 Eller dekoratör/inredare?

  18. Stina 27 mars, 2014 on 16:58 Svara

    Jag har läst din blogg nästan från start och förut skulle jag ha gissat på fritidspedagog eller socionom, nu är jag mer osäker och vet inte riktigt vad jag ska gissa på… Lycka till med framtiden jag har aldrig ångrat att jag pluggade vidare och det är jätteroligt (slutade med att jag nu har tre utbildningar)…

    Kram
    Stina

  19. Put a smell on me 27 mars, 2014 on 17:13 Svara

    Är ny läsare på bloggen sedan bara några dagar så svårt att gissa men jag kan däremot säga att jag är modell ”äldre” (blir 34 i år) och tog tag i pluggandet när jag blev äldre. Stressade aldrig in i något då jag, liksom du skriver, inte visste vad jag ville göra.

    Av en slump hittade jag sen vägen till kommunikation och marknadsföring och jag har inte ångrat en dag att jag började plugga sent i livet. Det har gett mig massa ny kunskap, erfarenhet, nya vänner, nya perspektiv och en skjuts i karriären.

    Vill aldrig sluta plugga då det är lika med utveckling för mig och även om det kanske inte blir några heltidsstudier igen (två barn och bostad kräver sitt vad gäller en viss ekonomisk trygghet) så kommer jag alltid vilja läsa någon kurs här och någon kurs där.

    Stort lycka till med vad du än tar för dig. Tror och hoppas att det blir succé! 🙂

  20. Jenny 27 mars, 2014 on 17:42 Svara

    Jag skulle gissa på sjuksköterska för att sen läsa vidare till barnmorska?
    Stort lycka till, är övertygad om att du gör helt rätt!

  21. Nana 27 mars, 2014 on 17:45 Svara

    Åh så spännande med studier! Jag gissar på förskolelärare 🙂

  22. Sofia 27 mars, 2014 on 17:46 Svara

    Jag fick för mig att du siktar på barnmorska, så då tror jag en grund blir sjuksköterska?

  23. Evelina 27 mars, 2014 on 17:51 Svara

    Gissar på psykolog eller samtalsterapeut, eller nåt liknande 🙂 kul iaf, kör på!!!

  24. DeMarkey- LiveYourDreams! 27 mars, 2014 on 18:18 Svara

    Något med barn eller något med ekonomi/administration.
    Hur länge är utbildningen på?

    Jag har vart så sugen så länge så länge, på att plugga men vet inte som vad, vågar inte i flera år heller, tänk om jag tröttnar, men tänker som du.. vill vara en förebild, vill visa att man ska och borde och kan. Men men. vi får se när min tid kommer…

  25. Linnéa 27 mars, 2014 on 18:22 Svara

    Vad roligt, jag hejar på dig!
    Jag gissar på socionomprogrammet 🙂
    Eller kanske att du ska bli frisör/makeup-artist 😉

  26. Rebecka 27 mars, 2014 on 18:49 Svara

    Grattis till beslutet 🙂 det kommer bli hur bra som helst! Som många andra gissar jag på socionom eller barnmorska 🙂 heja dig!

  27. Linda 27 mars, 2014 on 19:07 Svara

    socionom, jag tror du vill hjälpa människor! 🙂
    och du är grym som vågar, jag önska jag våga.

  28. Marie 27 mars, 2014 on 19:15 Svara

    Helt rätt!!! Plugga är aldrig fel och vad skönt att du ‘väntat’ så att du känner att det är rätt för dig. Tänk om många arbetslösa haft den drivkraften, då skulle det nog se helt annorlunda ut.

    Jag gissar på ekonominriktning! I så fall ett väldigt bra val 😉

  29. Sarah 27 mars, 2014 on 19:50 Svara

    Socionom eller sjuksköterska! 🙂

  30. Emma 27 mars, 2014 on 20:03 Svara

    Vad roligt Evelina!!! Det kommer bli så grymt att plugga. Wow, vad roligt! Jag kände direkt att det säkert är socionom du sökt. Ska bli spännande att höra! KRAM

  31. Sara P 27 mars, 2014 on 20:39 Svara

    Åh vad jag känner igen mig i den där rädslan att misslyckas. Och vet du, jag är 31 år och har precis sökt min TREDJE utbildning. Läste ett år till socionom, men hoppade av. Läste sedan till lärare men vantrivs med hur verkligheten i den svenska skolan ser ut. Så efter några år inom yrket och med två perioder av föräldraledighet i bagaget har jag nu sökt en yrkeshögskoleutbildning. Man måste spela för att kunna vinna! 🙂

  32. michaela 27 mars, 2014 on 22:08 Svara

    när jag läste så tänkte jag direkt socionom eller barnmorska 😀

  33. Lisa 28 mars, 2014 on 06:28 Svara

    Så underbart! 😀 Jag gissade först på något med ekonomisk inriktning, för att sen ändra mig till socionom, behandlingsassistent eller barnmorska. Men tror mest på socionom eller behandlingsassistent 🙂 Puuuuss

  34. Evelina H 28 mars, 2014 on 08:13 Svara

    Lustigt om du söker till socionom, för det är vad jag är utbildad till. Jag har ju läst din blogg länge och heter också Evelina, har också en son som är lika gammal som din och är själv lika gammal som dig. Vi skilde oss samma år dessutom, fast nu är jag faktiskt tillsammans med maken igen så där blev det inte helt lika 😉
    Du har min mail om du har frågor om utbildningen. Du hjälpte mig en gång så jag hjälper gärna tillbaka.
    Har nu arbetat som socionom i snart 4 år (så jag hittade rätt utbildning fort). MVH Evelina

  35. Joysan 28 mars, 2014 on 09:01 Svara

    Du verkar vara en så otroligt klok människa

  36. maria 28 mars, 2014 on 09:17 Svara

    Vilket fantastiskt beslut att söka till högskolan! Att vara student är verkligen det roligaste jag har gjort och skulle helhjärtat rekommendera alla att prova det någon gång i livet! Hoppas alla planer går i lås och hoppas ni har en riktigt snöig semestertripp i helgen! 🙂

  37. Petronella 28 mars, 2014 on 10:08 Svara

    Jag tänkte direkt på socionom, men när jag såg att någon skrivit barnmorska så kändes det också som ett alternativ… Det blir spännande att få veta… 😉 Lycka till, med vad det än blir! 🙂

  38. Sanna 28 mars, 2014 on 18:27 Svara

    Knappast vård, oregelbundna tider, dåligt betalt. Men socionom!

  39. Tilda 28 mars, 2014 on 19:45 Svara

    Som många skrivit tror jag faktiskt också socionom 🙂
    Hur som helst vad roligt att du ska börja studera, jag är mitt i min utbildning nu och tycker det är skitroligt även om jag sliter mitt hår var femte vecka 😉

  40. Anna 29 mars, 2014 on 10:05 Svara

    Härligt Evelina att du vågar ta steget till att sätta dig vid skolbänken igen! 😀 Jag gissar på socionom för att sedan kunna bli kurator eller liknande, dvs hjälpa folk som t.ex är eller vart i samma situation som du varit i med din mamma. Eller så gissar jag på barnmorska då jag har för mig att du var med under förlossningen då din gudson (?) (aja kompisarna i gamla staden, yngsta sonen) föddes och att du alltid skriver så gott om graviditet och förlossningar!
    Oavsett vad det blir, lycka till! Kram 😀

  41. Inne hos Ina 29 mars, 2014 on 11:57 Svara

    Gud så svårt. Vet att du för några år sedan pratade om att bli typ fritidsledare (fast det hette ju något annat) för att man då också kunde jobba på olika behandlingshem.. Så jag blir inte förvånad om det är något sådant, att hjälpa andra. Om det sen är som socionom/kurator, lärare (men inte förskollärare tror jag?) eller barnmorska låter jag vara osagt 😛

    Annars skulle det kunna vara ekonomi/marknadsföring eftersom du sagt att du trivts med att jobba med det också..

  42. C 29 mars, 2014 on 21:21 Svara

    Jag pluggar själv till sjuksköterska för att så småningom läsa vidare till barnmorska. Så jag gissar på det… eller lärare, socionom, terapeut eller nått sånt… tycker du gör rätt som börjar plugga! det är såå kul!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna