VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

TRÖTT MAMMA & TRÖTT INTERNET

Hej i onsdagen!


Jag var så trött, så trött när det var dags att gå upp. Drömmer och vaknar mycket så det tar ut sin rätt att aldrig få någon direkt djupsömn. Lille A är rätt aktiv på kvällar och sen tidig morgon, till och med så jag kan vakna av det. Men det ser jag bara som ett väldigt bra tecken, att jag känner honom allt mer. Idag har han varit mer aktiv än nånsin och jag njuter! Tur att Idun sovit bra i alla fall, att inte tandsprickningen har stört hennes nattstömn igen. Jag var så trött så att jag var tvungen att sova med henne i soffan innan på hennes första nap. Alldeles ljuvligt och utan den hade jag nog knappt fungerat idag haha. Sen har vårt internet strulat så jag har helt enkelt inte haft orken att kämpa mot det för att få upp ett inlägg men nu verkar det gå fint igen så here we go 🙂



Goaste gladtjejen med de finaste bruna ögonen. Jag ljuger inte när jag säger att alla som möter henne ger henne komplimanger för just ögonen. Och jag håller med, de är galet vackra!


Nu är ni flera som skrivit och berättat att ni testade vår heta laxsoppa, vad roligt! Det var faktiskt den maträtt som jag lagade till M första gången han åt hemma hos mig i min förra lägenhet.





Tänkte dela med mig av ett barnmatsrecept som jag fått frågor om också. Här har vi torsk och potatis med grönsaker som Idun älskar! När jag lagar barnmat brukar jag inte heller ha recept direkt, utan lagar lite varierat efter vad som finns hemma och sådär. Ungefärligt recept för detta ovan är:




  • Skivade potatisar och morötter som får kokar i vatten.
  • Mot slutet la jag i frysta grönsaker (majs, paprika, ärtor) (broccoli brukar jag vanligtvis ha i den här rätten men det var slut) och torskfilé. Torskrygg hade jag visst använt till och med men M sa att det går lika bra med torskfilé haha.. Det lägger jag i när potatisen och morötterna börjar bli klara, och sen är fisken klar när den flyter upp till ytan (efter ca fem minuter)
  • Därefter häller jag av det mesta av vattnet, tillsätter smör, och mixar. Nu när hon är större mixar jag inte lika noga som när hon var några månader yngre eftersom hon klarar av bitar nu, så även där kan man variera.


Att göra egen barnmat är inte bara mer ekonomiskt, men såklart även bättre eftersom du har koll på vad ditt barn får i sig. Till exempel innehåller den mesta köpta barnmaten rismjöl vilket jag tycker är lite obehagligt med tanke på rekommendationerna kring ris som kommit nu på sistone. I en sån här rätt ovan behövs självklart inget rismjöl. Det tar ju faktiskt inte heller så lång tid att göra egen barnmat, och mycket av det vi vuxna äter kan man använda även till sina barn bara man tänker på salt och kryddor och så vidare. Däremot kan orken tryta, så även hos mig och därför ser jag det mer som att det är bra att blanda egen och köpt barnmat. Lite eget är bättre än inget ungefär :).



Kommentarer


  1. Joanna 16 december, 2015 on 18:20 Svara

    Tack för recept! Här har vi en liten som just börjat äta. Håller med dig, blandar hemmagjort ( som jag föredrar) med att ibland köpa färdigt. 🙂

  2. Joanna 16 december, 2015 on 18:21 Svara

    Haha, börjat äta fast mat menade jag ju. Han har självfallet ätit sedan han föddes. Hihi 😉

  3. Suzanne Zehlander 16 december, 2015 on 19:08 Svara

    Jag gör en hel del mat själv till Matilda som du vet, men köper en burk då och då 🙂
    Jag gör storkok, brukar bli ca 15-20 portioner/maträtt. Bunkrar i frysen och tycker det är så skönt att exakt veta vad hon äter!

    Fisk tycker Matilda oxå om, fiskgratäng med rotsaker o grönsaker är en favorit. Endera med dillsmak eller hummersmak.

    Kram

  4. Nina B 16 december, 2015 on 19:12 Svara

    Mitt bästa barnmats tips är att låta barnet äta samma mat som övriga familjen, spara lite rester till lunchen nästa dag, sen sparar jag exempelvis extra kyckling/färs för sig och har lite kolhydrater med grönsaker i för sig om vår 8-månaders inte kan äta vår mat, har även några burkar hemma som kan vara smidigt när man ska iväg. Idag åt sonen potatisgratäng med ugnstekt kyckling och grönsaker, kryddar som vanligt fast utan salt och det var mums tyckte han. Jag hoppas och tror att ju mer varierat man äter som liten ju mer varierat äter man när man är större.

    • Tilda 16 december, 2015 on 21:19 Svara

      Så gör vi till vår dotter också. Hon äter allt själv och jag matar henne sällan med sked utan hon får kladda och äta bitar 🙂

  5. milla 16 december, 2015 on 19:50 Svara

    Helt galet söt är er lilla tjej.

  6. Anne 16 december, 2015 on 22:50 Svara

    Knner mig ungefär som världens sämsta mamma när jag säger det men jag är så KASS på att göra barnmat. Köper nästan bara burkmat (vilket jag lovade mig själv att aldrig göra). När jag försöker laga mat till Stella så blir det äckligt och liknar mest klister.. Fler sådana här recept och inspiration uppskattas! 🙂

    • Sandra 17 december, 2015 on 18:10 Svara

      Nej du är inte världens sämsta mamma. Du ger din dotter mat, annat vore det om hon fick vara utan 😉

      Jag hade planer på att göra egen barnmat men jag la ner det. Kokt potatis gick ju an, men resten jag gjorde vägrade min dotter äta. Klart det bästa är hemmagjord men burkmat är åtminstone det näst bästa 🙂

      • Evelina 17 december, 2015 on 19:46 Svara

        Håller med Sandra!!!

    • Evelina 17 december, 2015 on 19:48 Svara

      Det ska du verkligen inte göra!! Du ger din dotter mat med kärlek och DET är det viktigaste <3 Jag lagar ju långt ifrån all mat själv, men jag är övertygad om att Idun mår hur bra som helst ändå. Eller, det vet vi ju att hon gör 🙂
      Men testa med potatis och fisk, det är lättast att göra tycker jag! Annars finns det ju som sagt mängder med olika maträtter att köpa färdiga. Kanske du hittar Lovemade i din butik? Det är riktigt bra köpmat men finns tyvärr inte överallt.
      Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna