VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

RÖKFRITT?

För ett tag sedan fick jag ett mail från euroClinix, de hade gjort en karta som visade hur hela jorden påverkas av rökningen. Jag är själv väldigt anti rökning, har aldrig rökt och är evigt tacksam för att M som rökt i många år slutade långt innan vi träffades, för jag tror helt ärligt inte att jag skulle kunna leva med en rökare.


Enligt Tobacco Atlas är ungefär 10% av alla dödsfall i Sverige på något sätt relaterade till rökning. Antalet som röker är nämligen runt 10% av alla svenskar. Min farfar dog alldeles för tidigt, mycket på grund av rökning då han fick KOL. Visserligen kan man se på statistik att antalet har gått ner de senaste åren men den siffran måste kunna minskas mycket mycket mer? Till exempel åtgärder för att förhindra att man ens börjar röka? Visst är det till exempel skönt med rökfria krogar och restauranger? Jag som jobbade på Harrys när jag fyllt 18 kan själv komma ihåg hur röken satt fast i kläder och hår när jag kom hem efter ett jobbpass och hur den försvann när det blev förbjudet att röka inne.


Förra året tog folkhälsomyndigheten tog fram ett förslag där de vill minska antalet platser där passiv rökning kan inträffa. Många rökare blev arga då de tycker att de snart inte får röka någonstans, och jag kan förstå att rökare känner sig “jagade”. Men jag instämmer i vad det står i denna debattartikel på Aftonbladet: ”rätten” att röka på allmänna platser är inte viktigare än att ha rätt till god hälsa. För personer med astma och allergi kan detta även handla om att inte kunna vistas på platser där det röks. Att utestängas från det offentliga rummet utifrån en av våra sju diskrimineringsgrunder. Att nyttja tobak däremot är ett frivilligt val, inte en rättighet.

Jag vet att jag inte vill att någon i min omgivning skall utsättas för passiv rökning. Jag vet att jag vill se mina barn växa upp i en rökfri värld. Och enligt en rapport har de faktiskt möjligheten att göra det. WHO har nämligen utsett de som är födda 2000 eller senare som den första generation som har möjlighet att leva i en rökfri värld. Vilket skulle innebära en friskare värld där folk lever längre. Något att sträva efter alltså!

 

IMG_4734.JPG
 Mina två stjärnor som jag önskar och hoppas ALDRIG väljer att börja röka!

(Inlägget är i samarbete med euroClinix)


Kommentarer


  1. Escaping Reality-ett nytt liv 8 maj, 2015 on 14:33 Svara

    Jag har aldrig ens testat att röka, jag hade en ”vadslagning” med mina föräldrar när jag var i testar-åldern. Om jag inte provrökt när jag slutade nian skulle jag få 1000 kr, de pengarna ska betalas tillbaka om jag någonsin börjar röka. Det var perfekt under högstadiet då många testade och utsattes för grupptryck, argumentet ”ag får 1000 kr om jag låter bli” fungerade toppen och jag kommer absolut göra något liknande med mina barn!

  2. Karolin aka Mariette 9 maj, 2015 on 05:08 Svara

    Hos extramamma är det iallafall garanterat rökfritt 🙂 Elin har börjat säga ”nej eew” när hon känner röklukt och sen frågar hon mig (så att personen hör), ”varför sitter hen där och tar död på sig själv?” HAHA!!! Jag vill ha rökfritt på alla offentliga platser!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna