VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Är mitt barn tjockt?!

IMG_1646.JPG

Visste ni att den här killen idag fick höra att han ligger på gränsen till överviktig?

Alltså jag är så arg och ledsen just nu! Vi lever redan i ett konstigt samhälle som det är, med sjuka skönhetsideal och ”mallar” som man ska passa in i. Hur kan en barnläkare säga till den här barnkroppen att den är på gränsen till överviktig? Jag förstår inte! Elion är lång, har alltid varit. Han är dessutom galet aktiv och vem som helst kan väl SE att han inte är överviktig? Sist jag kollade så väger så muskler mer än fett.

Det är inte ok någonstans att plantera såna frön och vikthets i honom, nu har han nog rätt bra självförtroende och självkänsla, det är jag säker på, men alltså. Ska man verkligen börja sätta press i en femåring? Ska han få höra från en barnläkare att han är på gränsen till överviktig? Sen kan man ju även undra hur det fungerar när hans kompis Elin som är lika lång och väger ungefär lika mycket, får höra att hon är för smal? När det skiljer 2 kg på dom? Finns det bara underviktig och överviktig och den gränsen är så pass tunn?

Jag orkar inte… Kanske jag är extra känslig för att jag är gravid och själv har haft knepig utseendepress på mig under hela min uppväxt från min egen mamma, men hela min magkänsla skriker att det där inte är ok!

 /Upprörd mamma till en helt normalviktig son

 


Kommentarer


  1. Rebecka 5 december, 2014 on 09:15 Svara

    Jag brukar inte kommentera men nu bara måste jag. Har en åttamånaders kille som ligger fint i sin viktkurva. Trots detta sitter bvc och varnar mig för att ge hinom för mkt mat. Han är matglaf och jag lagar all mat själv för att undvika socker och salt. Men tydligen räcker inte det. Ja,han är stor men har en pappa som också är kraftigt byggd med rejäl benstomme. Evelina jag lider med dig.Detta borde man prata mer om. /Rebecka

  2. Elin 5 december, 2014 on 09:17 Svara

    Usch!! Låter som en knäpp läkare bara i mina öron! Vad ledsen man blir 🙁 När min tjej var fyra eller fem tyckte hennes farmor och farmorns syster att min dotter var mullig (?!). Reagerade på samma sätt som du, bara det att hon låg under kurvan på vikt och lite lite över på längd…. Alltså ja.. Och så sa de det så hon hörde också.. Fy va arg jag blev! Ibland önskar man bara att folk kunde hålla sina dumma åsikter för sig själva. Vad sa ni till läkaren undrar jag? Vilken chock att få en sån kommentar från en läkare, man tror ju att de är mer professionella än så..
    Kram på er allihop!!

    • Evelina 5 december, 2014 on 09:23 Svara

      Jag var tyvärr inte med för tro mig, då hade jag sagt både ett och annat!!
      Håller med dig, barnläkare om några borde vara lite pedagogiska!
      Kram

  3. Johanna 5 december, 2014 on 09:19 Svara

    Det har blivit en sådan sjuk hets kring det här med övervikt, så sjuk att man som vårdgivare ”ser sitt ansvar” att stoppa det i tid. Ett ansvar man kanske har om det är så att barnet i fråga mår dåligt av sin vikt (mao inte kan röra sig som det ska etc). ALLA kan se att detta inte alls är fallet med Elion, så varför barnläkaren ens kommenterade det står jag frågande till. OM jag vore du skulle jag kontakta mottagningsansvarig, berätta vad som hänt och be att få byta läkare.

    Inte till läkarens försvar, men när det gäller just barn har de ju alla möjliga kurvor att kolla på, vissa läkare som inte har erfarenhet eller kan tänka utanför lådan går säkert blint på dem och säger sedan sådana här konstiga saker.

    Nä, byt läkare och kontakta hens chef. INTE OK, och spec inte om det sas inför Elion.

  4. Ann 5 december, 2014 on 09:22 Svara

    Vad i h…ete!!!
    Nu blir jag så arg att jag nästan kokar över!
    Uppenbarligen kan vem som helst bli läkare, du behöver inte vara så smart för det…
    Bli inte ledsen Evelina…bli ARG!!
    Elion är INTE överviktig…det är ju ett skämt!

  5. Lisa - mamma till Neo & Oliver 5 december, 2014 on 09:23 Svara

    Det har vi fått höra om Oliver oxå! Tror det var på 2 1/2 årskontrollen, helt sjukt! Vi som fått kämpa hela hans första år för att han skulle gå upp överhuvudtaget… När en annan sköterska tittade på kurvan efter ett tag sa hon att det såg helt perfekt ut. Det är helt galet med denna vikt hets som är…

  6. Sanna 5 december, 2014 on 09:23 Svara

    Nej det är inte ok! Men du ser på din son att han inte är överviktig, du vet hur han mår. Ibland känns det som att man får strunta i läkare som bara kollar på siffror. Hoppas du får en bra fredag!

  7. Vägen till mamma och pappa 5 december, 2014 on 09:26 Svara

    Nä vet du vad! Det där var fasiken det värsta jag läst att en läkare sagt! Fy fan rent ut sagt. förstår att du är arg. det ska du. Alltså, hur går man vidare med detta? Inte okej.

  8. Malin 5 december, 2014 on 09:27 Svara

    Brukar inte kommentera men har läst din blogg i två år nu och kände att det var dags!

    Jag har visserligen inte barn själv, men vem som helst som inte är tappad bakom en vagn ser ju att din Elion är långt ifrån överviktig.

    Ja det är ett sjukt samhälle vi lever i.

    Tidigt, ja tom i barnålder ska folk delas in i fack.

    Riktigt upprörande!!!

    Stå på dig.

    Kram

  9. Theres 5 december, 2014 on 09:28 Svara

    Usch så illa! Samma sak fick vi höra på 4-årskontrollen om Edvin, jag tog så himla illa vis mig och tycker det är SÅ hemskt att man pratar om så om barn som helt uppenbart inte alls är överviktiga!

  10. Emma 5 december, 2014 on 09:28 Svara

    Det där är inte okej någonstans! Jag skulle ringa upp den där barnläkaren för en diskussion & se vad hen grundar detta ologiska resonemang på!

  11. Jessica 5 december, 2014 on 09:31 Svara

    Jag förstår verkligen din känsla och det är svårt att höra sådant när det är första barnet <3

    Du känner ditt barn bäst och vet att du inte stoppar i honom massa dåliga saker, det Bvc behöver uppmärksamma är att det finns föräldrar som inte har koll. Min svägerska arbetar som barndietist och hon har hand om familjer som inte vet och kan hålla koll på barnens vikt. Det enda som Bvc kan jämföra är barn-BMI för att ev ha någon indikator på barn som KAN utveckla övervikt.

    Man måste inte lyssna på Bvc och som du säger så vet du att han är lång och rör på sig mycket så du behöver inte oroa dig ❤️

    Stor kram på dig

  12. Cissi 5 december, 2014 on 09:32 Svara

    Men NEJ! Elion är då verkligen inte överviktig. Så plumt minst sagt att säga så. Man kan ju undra vad läkaren grundar det på??? Oavsett om nu Elion hade varit det eller inte så är det och kommer aldrig vara ok att en läkare som ska vara professionell säga till ett barn att den är överviktig. I så fall ska man prata med föräldrarna själv och säga att man kanske ska hålla lite koll på sitt barn och förklara varför. Diskutera! Va inte ledsen, läkaren hade nog en dålig dag. Kramar till dig och fina Elion!

  13. Hanna 5 december, 2014 on 09:44 Svara

    Min svägerska fick höra samma sak på fyraårskontrollen. De sa att revbenen ska synas på en fyraåring. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta… kanske gråta.

  14. Caroline, mamma till två! 5 december, 2014 on 09:47 Svara

    Känner igen det, förra veckan var vi på bvc och jag fick höra precis samma sak om sonen på 3år som jag snarare var rädd att han var för smal.. 🙁

  15. Karin 5 december, 2014 on 09:47 Svara

    Men herregud, nej det är inte okej.

  16. F 5 december, 2014 on 10:00 Svara

    Hej Evelina,
    jag brukar inte kommentera men kände att jag vill ge diskussionen en nyans från sjukvårdens sida utan att för den sakens skull döma i det här enskilda fallet.

    Jag jobbar med feta barn (alltså de som gått förbi stadiet övervikt) på en hög instans inom sjukvården och träffar dessa barn med familjer dagligen. Det är allt ifrån 3 åringar (ja, det går att bedöma övervikt och fetma även för små barn) till tonåringar och det studier hittills har visat är att barn, som i låg ålder har utvecklat övervikt och fetma och som inte får någon hjälp till att redan tidigt stabilisera sin vikt tenderar att fortsätta vara överviktiga eller feta även i tonåren och i vuxen ålder. Det är alltså viktigt att ta tag i problemet redan på bvc för att undvika en för hög vikt senare i livet.

    Det pratas mycket om våra snedvridna ideal i samhället och ja, jag håller absolut med. Dock är det ju så att vi vet att övervikt och fetma ofta leder till stora medicinska problem, kanske inte i barnaår men senare i tonåren och i vuxenlivet oavsett om personen själv känner av dessa problem eller ej, vilket gör det än mer angeläget att få tidig behandling (varför jag skriver behandling för övrigt är för att fetma räknas inom sjukvården som en sjukdom). De medicinska åkommor som övervikt och fetma kan leda till är bland annat hjärt-/ kärlsjukdomar, diabetes typ 2 som i sig också påverkar hjärta och kärl samt leverpåverkan vilka alla är stora och allvarliga medicinska åkommor som kan undvikas om övervikt och fetma undviks.

    Sen kan man alltid diskutera i just det här enskilda fallet hur plump läkaren var eller inte men det lämnar jag därhän då jag endast ville belysa att övervikt och fetma ÄR ett stort problem i dagens samhälle som från sjukvårdens sida inte lyfts och uppmärksammas p.g.a. snedvridna ideal utan p.g.a de allvarliga medicinska åkommor som kan uppstå i dess kölvatten.

    Varma hälsningar
    Felicia

    • Evelina 5 december, 2014 on 10:15 Svara

      Tack för din input! Jag förstår dig helt och fullt, men det jag inte tycker är ok är när man sätter alla i samma fack – läkare måste väl ändå möta varje människa som den individ den är? Det är ett stort problem med fetma och det är helt ok för mig att läkaren informerar mig om det så att vi som föräldrar är medvetna om det. Men man kan inte stirra sig blind på kurvor och tabeller heller, BMI för vuxna fungerar ju inte heller för vältränade människor. Jag menar bara att det är viktigt att inte dra alla över en gräns utan se till situationen i sig, och framför allt inte starta någon vikthets bland femåringar. Elion har liksom inget fett alls på kroppen och rör sig mycket mer än medel, gillar att ”träna” och sitter sällan still. Då känner jag att det är fel att säga till honom att han är på gränsen till överviktig.

  17. Ida 5 december, 2014 on 10:02 Svara

    Men herregud! Trams! Han är inte överviktig någon stans! Läkarna har inte alltid rätt och dom läser absolut inget om något vårdande möte. Man får helt enkelt ta allt med en nypa salt. Du känner ju din son bäst!

    Kram!

  18. janina 5 december, 2014 on 10:04 Svara

    Låter verkligen jättekonstigt! :/ Det man sett i bloggen så tycker jag INTE att han ser överviktig ut!
    Får man lov att fråga hur lång han är och vad han väger?
    Kram

  19. Marlene w 5 december, 2014 on 10:25 Svara

    Nämen! Nu blir jag nästan förbannad! Har alltid sett honom som lång och smal! Min son fyllde 6 år förra veckan och väger 21 kg. Han har vägt 19 kg sedan han var 4 år. Lång och smal med mycket muskler! Han är otroligt stark och fruktansvärt rörlig! Vi har aldrig fått höra att han varit överviktig. Snarare tvärtom, vi har fått beröm för att han äter jättebra och gått upp så fint i vikt! Att han sett välmående ut! Däremot har vi en dotter på snart 4 år som väger ynka 13 kg. DÄR har vi fått höra det ena och det andra från olika håll. Men på BVC har vi haft samma sköterska som inte varit ett dugg orolig! Hon har sagt att hon brås väl på mig som är smal som en sticka men äter som en häst. Och att hon ser SÅ välmående ut. Sprallig, glad och mycket energi! Strunta i läkaren! Av vad jag har sett på bloggen så ser han fruktansvärt välmående ut, glad och energifull. Precis som barn ska vara! 😀

  20. Kattis 5 december, 2014 on 10:27 Svara

    Hej Evelina! Jag blir så jävla ledsen när ja läser ditt inlägg

  21. Kattis 5 december, 2014 on 10:29 Svara

    Men…. Mitt inlägg kom inte med…

  22. Rebecca 5 december, 2014 on 10:29 Svara

    Hej finaste <3
    Nej FY BUBBLAN, NU blev jag irriterad. För det första ska man inte säga något som helst om ett barns kropp så att barnen hör det. Det kan lätt bli så fel. Och för det andra…på gränsen till överviktig????? Vad är det för jädra trams?
    Nej, fy alltså.

    Massa varma fredagskramar till dig och din helt perfekta son!

  23. Sandra 5 december, 2014 on 10:30 Svara

    Jag blir SÅ förbannad när läser och hör sånt här. Idioterna tar inte hänsyn till att barnen är längre och väger mer därför. Helt sjukt. De följer nån kurva utan att ta hänsyn att barn är olika långa.

    Skit i det, förstår du blir ledsen. Men det finns idioter överallt. De älskar att påpeka att barnen väger för mycket, trots att de inte ens är nära övervikt. Min dotter är lång, och smal (men inte mager) och läkaren på BVC kunde inte snabbt nog säga att min dotter låg två snäpp över kurvan, men jag sa bara att det berodde på att hon är lång. Då sa doktorn inget mer.
    Har träffat en bra barnläkare som min dotter har pga hennes allergi, och där är hon bara normalviktig. Inte ett ord om nån kurva.

    Vet jättemånga som fått höra sånt där, och barnen vuxit upp och blivit helt normalviktiga. Det skapar bara ilska, oro och ledsamma tankar när de uttalar sig om barn som är normalt byggda. Annat vore det om barnet är överviktigt, MEN då ska man ta det med föräldern utan att barnet hör. Barnet kommer bara må dåligt annars.

    Som sagt har jag hört många som fått höra sånt, läkarna kanske får en stjärna i kanten för att de stressar upp och oroar föräldrar och barn i onödan.

    Den där överläkaren (snygga, haha) som brukar vara med på Malou pratade just om barn och övervikt en gång. Han tyckte det var idiotiskt med kurvan och att man ska se till från barn till barn. Vettigt och rätt. Och att man aldrig ska banta ett barn, utan ta bort onödigt socker och införa mer motion. Inte för att det är tips till dig, för Elion är INTE nära övervikt på låååånga vägar.

  24. Sandra 5 december, 2014 on 10:34 Svara

    Och det där med att det är ett nytt påhitt för att läkarna är rädd för att fler blir överviktiga stämmer nog till en viss del, men hört många som fick höra detsamma för 20-25 år sedan. De borde kasta iväg kurvan man ska följa och se till individen istället!

  25. Jeanette 5 december, 2014 on 10:36 Svara

    Men fy…hur kan man säga?! Låter sjukt i mina öron. Han är ju inte alls överviktig någonstans. Detta är inget du ska ta till dig, men förstår att du blir arg.

  26. Johanna 5 december, 2014 on 10:40 Svara

    Men du skojar!!! Fy fan vad arg jag är nu! Det är ju för fan helt jävla galet!!! Hur i helvete kan man säga så??!?!?!

    Okej, jag vet inte vad jag ska säga. Men fy fan vad trött och arg jag blir!

  27. anne 5 december, 2014 on 10:43 Svara

    Vad sjukt! Blir så trött av att allt ska vara ”enligt en mall”. Vad hände med det sunda förnuftet?!

  28. Linn 5 december, 2014 on 10:50 Svara

    Helt sjukt… En magsjuka och han är plötsligt klassad som underviktig. De där kurvorna är så snäva så det är löjligt. Det måste ändras pronto! Helt uppåt väggarna fel!!!!

  29. Elin 5 december, 2014 on 10:52 Svara

    alltså fy för den människan, vem som helst ser ju att elion inte är det minsta ”tjock”. helt rätt att vara upprörd.
    kram

  30. Charlotte 5 december, 2014 on 10:58 Svara

    Lyssna på mig – du måste anmäla den här läkaren.
    Han har gått över alla gränser och utan anledning, så det är dags att agera så att människan inte får hålla på länge.
    Har han visat siffror på vad han menar? Vad baserar han det på?
    Och framför allt – sade han det framför Elion?!
    Om du inte orkar, så be Fredrik ringa.
    Han har inte bara fel, den här läkaren, han är oprofessionell!

  31. malin 5 december, 2014 on 11:02 Svara

    SJUKT! FY attan vad arg jag blir av att läsa detta!!!!
    Fattar inte vad som är med detta sjuka system! Fick i gymnasiet höra av skolsköterskan (BMI var då 21) att det inte skulle göra något om jag ”tappade några kg”!

  32. Hjärtebarnsmamman ♥ 5 december, 2014 on 11:05 Svara

    Det är inte okej någonstans. Tycker visst det är bra att dom håller koll på kurvan så den inte skenar iväg, kan ju vara ett tecken på att barnet inte mår bra eller sjukdom. Men alltså.. min dotter (som är hjärtsjuk) är två huvud längre än sina jämngamla. Hon väger såklart mer än dem också, annars hade hon ju bara varit skinn och ben. Bvc räknade ut hennes bmi när hon var 3-3,5 år och kom fram till att hon lider av fetma. Hon hade då kvar en del av sitt ”bebishull” men var absolut inte fet, inte ens tjock/överviktigt. Tycker inte om att använda sådana ord, särskillt inte på ett litet barn! Nej fy sören! Kevin som vägde 5020 gram när han föddes ville inte gå upp så bra i vikt de första 2 månaderna.. bvc var supernojjiga men jag menade på att han som 2-månaders bebis vägde ett par hundra gram mer än när han föddes, men han var ändå lika stor (eller större!) än jämngamla och följde sin kurva. Tycker inte man ska hänga upp sig så himla mycket på vikt, kurvor, bmi m.m om barnet mår bra!

    Kram till dig <3

  33. Therese 5 december, 2014 on 11:09 Svara

    Fy rent ut sagt! Vilken oproffessionell läkare som vräker ur sig något sådant. Hatar den här vikthetsen som finns i samhället om hur man ska se ut annars är man ”tjock”
    Elion är ju inte tjock för fem öre det syns ju tydligt
    Förstår att du blir upprörd
    Kram

  34. DeMarkey 5 december, 2014 on 11:10 Svara

    Sånt gör mig bara arg, så jävla arg. Vilket skitsamhälle, vilken störd ideal och idiot läkare.

    Orkar inte ens säga mer än så just nu, för sånt gör mig så upprörd.

  35. Suzanne 5 december, 2014 on 11:24 Svara

    Denna vikthets i detta alltför utseendefixerade samhälle gör mig fullkomligt galen!

    Jag kan förstå att det är dax att slänga ut en liten varning om man ser att ett barn (eller en vuxen) har ett BMI som verkligen skjuter i taket för det ökar absolut riskerna för många svåra och jobbiga sjukdomar som man då tyvärr får leva med samt måste medicineras mot ‘resten av livet, men att kasta ur sig att en pojke med Elions kropp är överviktig är bara så fel på precis Alla punkter!

    Tack och lov så har eran son föräldrar och andra kära närstående med tillsynes sunda värderingar här i livet. Ni vet med er själva att den mat ni ger honom är den bästa för honom och att det enda ni ”överdoserar” med är den kärlek ni ger honom.
    Så nej, ta inte åt er av denna läkares helt inkompetenta ord utan ta åt er av vetskapen om att eran son är helt perfekt på precis Alla sätt och vis och att ni vet själva vad som är bäst för honom!

    Stor kram från mig!

  36. Caroline 5 december, 2014 on 11:32 Svara

    Usch… Så galet! Man blir ju bara ARG! Så dumt. Grrr. Jag kommer bli TOKIG om någon säger samma om vår unge när hon växer upp, oavsett om hur hon ser ut. De behöver inte vikthetsats punkt slut. Det blir tillräckligt av sånt skit när de blir äldre. Fokus på hälsa är en sak, men fokus på utseende är ju bara idiotiskt.

  37. Elin 5 december, 2014 on 11:34 Svara

    Åh blir så arg när jag hör detta!! Vi råkade ut för samma sak med vår 4,5 åring i måndags hos BVC , där vi har kämpat med undervikt sedan födseln och nu gjorde hon ett skutt på vågen och då är det helt plötsligt tal om BMI och övervikt, detta trots att revbenen syns på henne… Är det konstigt att barnen får skeva bilder när det börjar så tidigt , det är ju vi vuxna som skapar barnens bild av vad som är rätt och fel.
    Kramar!!

  38. Ellinore 5 december, 2014 on 12:30 Svara

    Dagens samhälle är alldeles förvrängt. Överviktig, på gränsen, inte en chans. Tack och lov att vi föräldrar har ett sunt förnuft och vet hur våra barn är och mår. Du känner ditt barn bäst! Däremot så väger fett lila mycket som muskler, 1kg fett är lika mycket som 1kg muskler, däremot tar muskler mycket mindre plats än fettet.
    Kram

  39. Sandra 5 december, 2014 on 12:51 Svara

    Så skönt att läsa att detta upprör många. Vi är många normala människor som vill att våra barn ej växer upp med helt sjuka ideal och gå höra att de är överviktiga trots att de inte är det. Vi måste bara fortsätta säga ifrån.

  40. Hanna 5 december, 2014 on 12:56 Svara

    Har varit ute för precis samma sak med min 5åring. Hon är jättelång, hon är visserligen lite tung, absolut, men det var hennes pappa också i den åldern. Jag är helt säker på att hon kommer att växa ifrån det.

    Och att säga det inför henne, flertalet gånger, jag blev tokig! Kontaktade verksamhetschefen och på sista kontrollen vägrade vi låta dem väga henne. Hon äter bra mat, älskar grönsaker. Äter godis max två ggr/v. Blev så arg på att de inte verkade titta på helheten utan bara på sina diagram och tabeller.

    Så ta kontakt med BVC och säg vad du tycker. Stå på dig!

  41. Lisa 5 december, 2014 on 13:09 Svara

    Nej det är absolut inte ok av sjukvården Men du får ta det med en nypa salt…. Min dotter har varit ”underviktig” fram tills 5 års kontrollen då hon helt plötsligt blivit på gränsen till ” överviktig” hon är super smal å väldigt lång….. Man ser ju förhoppningsvis hur sitt barn faktiskt ser ut och dom har sina kurvor…. Låt det rinna av dej å lägg fokus på annat 🙂

  42. Lisa 5 december, 2014 on 13:10 Svara

    Alltså sjukvården har sina kurvor att gå efter menar jag såklart;)

  43. Frida 5 december, 2014 on 13:19 Svara

    vet precis hur du känner, samma för mig med båda barnen. visst min store har kanske ngt kilo för mkt på magen men dottern verkligen inte, trots det samma där! båda matglada o jag vägrar bromsa dem på riktig mat om de vill ha!

  44. Jessica 5 december, 2014 on 13:48 Svara

    Exakt så sa dom till min son också. Han dansade in i rummet och hon på BVC sa att han ligger på gränsen på kurvan. Han är precis som din son lång och smal men han har alltid legat över medelkurvan. Men jag vet att han mår bra och får i sig allt han behöver.

  45. Frida 5 december, 2014 on 15:19 Svara

    Jag skulle anmäla läkaren, så att inte fler får detta bemötande, läkaren måste få veta att detta e oacceptabelt.
    Övervikt eller undervikt ska diskuteras om det skull vara aktuellt absolut
    ( vilket det inte e i Elions fall) men INTE framför barnet!!!!!
    Blir så uppretad av människor som inte kan se helheten i sitt yrken o bemötandet med människor

  46. Therese 5 december, 2014 on 15:38 Svara

    Evelina, du känner din son bäst och vet själv om han är överviktig eller inte, så skit i den idiotiska läkaren. Förstår att du blir arg o upprörd, är inte lättare med alla hormoner i kroppen heller. Men tyvärr tror jag inte läkarna vet vad dom pratar om ibland, eller så är dom så blinda på dessa kurvor.

    Själv fick jag barn för snart tre månader sedan och lilla Elvira va då 48 cm lång o vägde 3536g. På BB sa dom att hon behövde extra mat då hon va kort och tjock enligt deras Huddinge – kurva.. ett par vänner fick barn en månad efter oss, hon va 49 lång o vägde 200g mindre än Elvira och hon va enligt barnmorskan en väldigt liten tjej. Hur kan dom bedöma barnen så olika?

  47. Cissi 5 december, 2014 on 16:20 Svara

    Men vad i helvete? Fy fan vilken idiot (ursäkta språket). Så ledsen att det fortfarande går till såhär. Fick själv höra när jag var 13 att jag var både för lång (!!!) och vägde för mycket för min ålder. Min klasskompis bröt ihop i sexan för skolsköterskan sa att hon var för liten. Jag är så så trött på människor som inte fattar bättre än att säga sånt till barn, speciellt till en femåring, vem gör nåt sånt? GAH!!! Tur han har en mamma som dig <3

  48. Emma 5 december, 2014 on 17:23 Svara

    Utan att egentligen lägga mig i det aktuella fallet så tänker jag att vi alla är väldigt snabba med att döma. Så många som skriver att läkaren är en idiot osv utan att alls ha hört vad han/hon egentligen sa och i vilket sammanhang. Jag varken kan eller vill uttala mig om Elion men jag tänker att läkaren inte borde ha sagt det lite i ”förbi farten” utan att han vara där av någon anledning, att något skulle undersökas där vikt, längd m.m. ingick? Och för oss som läsare blir ju detta tredjehandsinformation. Ingen av oss som läser vet i vilket sammanhang detta kom fram och även om du Evelina har fått så utförlig information som möjligt från den som var med så har du ju inte heller hört vad läkaren sa. Så självklart ringer du till BVC, VC, sjukhuset eller var det nu var och hör hur de gör dessa bedömningar och kanske framför allt varför det ens var diskussion om övervikt. Det kan ju knappast ha varit därför ni sökte läkarkontakt?

    • Evelina 5 december, 2014 on 18:49 Svara

      Vi har inte sökt läkarkontakt utan detta var ett standardbesök för femåringar 🙂 Men du har rätt, det blir ju förmedlat utifrån mina känslor. Däremot verkar det ju som att måånga varit med om samma sak, och det är synd att det ska vara sånt fokus på kurvor, när det finns mycket runtomkring att ta hänsyn till.

  49. Izabella 5 december, 2014 on 19:05 Svara

    Men gud så sjukt!!

    Att läkare säger såna här saker kan förstöra så mycket.
    Jag fick från jag var i den åldern ständigt höra att jag var för smal trots att jag mådde hur bra som helst, växte (bara enligt min egen kurva), och åt som en häst. Mamma och pappa blev oroliga och jag fick gå till olika läkare som undrade om jag inte fick nog med mat hemma?

    Detta lade grunden till en överdriven kroppsfixering och senare ätstörning.

    Så länge barnet mår bra SKA MAN INTE SÄGA NÅGOT RÖRANDE VIKT. Det kan bara vara negativt. Och just gällande Elion är det ju HELT SJUKT. Han är ju väldigt smal.

    Finns så många konstiga läkare…

    KraM!

  50. Cintya 5 december, 2014 on 19:27 Svara

    Vilken jävla idioti! Elion är ju lång och även om han nu har en del kilon mer så syns det ju inte på det sättet. Han har ju knappt fett på kroppen ju! Och barn ska inte veta om såna här saker! Man kanske kan säga att han ligger över sina ena kurva men att säga att han är överviktig är ju bara korkat! Vi har ofta fått höra våra flickor är för tunna och visst har dem sjukt bra ämnesomsättning och de väger ju inte sååå jätte mkt men dem är ju liksom korta också. Det gör mog också ledsen för jag tycker inte mina barn är för tunna eller underviktiga.. Barn är barn, låt de vara barn. Låt det bli alarmerande om det är tydlig fetma eller extrem övervikt om det då är pga föräldrarna och inte pga sjukdomar eller dylikt.
    Puss er gumsan!

  51. Mamma till två pojkar 5 december, 2014 on 19:31 Svara

    Övervikt bland barn ökar. Kan tyckas hysteriskt men tyvärr måste läkarna ta upp detta innan de eskalerar. Varje barn har en 2 kurvor som man följer upp dom på. Den ena är längd och den andra är vikt. Dessa två kurvor bör löpa paralellt med varandra. Om ett barn följt sina kurvor perfekt o sen märker man att viktkurvan ökar i snabbare takt än längd kurvan då behöver man tala om detta för föräldern, det är läkarens skyldighet. Ett barn är aldrig så smalt som den är i 5års åldern, de ska inte ha något ”babyhull” de ska vara smala man ska kunna se deras revben.
    Jag tycker absolut inte Eliot är överviktig på något sätt utan jag tycker han ser ut som ett hälsosamt barn. men något måste ha avvikit från hans tidigare kurvor då läkaren tar upp detta, jag hade frågat läkaren om hen kan förklara lite mer än bara säga överviktig.. Jag har själv en son
    som är underviktig o det är nästan lika ”fel” det med enligt läkarna.

  52. Anna 5 december, 2014 on 20:09 Svara

    Whaaaaaat? Du skämtar?! Det var det värsta jag hört.
    Kraaaam

  53. Sandra 5 december, 2014 on 20:23 Svara

    Min ena son har alltid varit liten både till längd och vikt. Efter en lång sjukdomshistoria kom dom fram till att han inte vuxit pga kronisk syrebrist. En operation senare och han började plötsligt äta mat ordentligt vilket resulterade i att han gick upp till ”normalvikt”. Då fick vi också höra att han låg på gränsen till övervikt. Jag blev jättearg och ifrågasatte det och sa åt läkaren att läsa journalen innan han tittade på kurvan.

    Jag jobbar också inom vården och vet att övervikt ökar i alla åldersgrupper och hur farligt det är, men jag vet också att BMI är ett riktmärke och inget man ska stirra sig blind på. Man ska alltså se individen först och främst. Med det sagt kan jag tala om att läkaren E träffade har gjort och sagt helt fel.

  54. Anna 5 december, 2014 on 20:23 Svara

    Jag brukar aldrig kommentera men måste nu skriva några rader. Som sjuksköterska och mamma till två barn kan jag se det från båda sidorna. Absolut ska läkaren kunna ge den informationen till föräldrarna på ett bättre sätt än att säga inför barnet att det är tjockt/överviktigt. Det är inte ok. Men personalen på BVC går efter sina kurvor och de ska säga till om de ser om nått börjar avvika, sen hoppas jag att man som förälder själv kan bedöma vad som är muskler/övervikt hos sitt eget barn. Alla kan inte det och därför måste personalen ta upp det, innan vikten ev skenar iväg. Det är känsligt med vikt, men tänk på att alla föräldrar inte ser/bryr sig om att sina barn ökar i vikt. Då behöver man få höra det, t.ex. via BVC.

    Men som två olika skrivit ovanför; att anmäla läkaren?! Kom igen, försök att se det på ett lite vuxnare sätt. Det finns andra allvarliga orsaker till att anmäla sjukvårdspersonal. Hoppas det gick bra på tentan, tack för en fin blogg!

  55. Lamitta 5 december, 2014 on 21:46 Svara

    Fick min andra son nu i augusti och han vägde 4220 kg. Så han har varit stor bäbis sen han föddes och nu sen han va knappt tre månader har BVC tjatat om att han ligger högt på BMI kurvan. Min BVC kontakt menar då att denna kurvan kommer att fortsätta så hela hans liv och han riskerar att bli överviktig. Jag sa att jag inte riktigt köper det här med BMI överhuvutaget. Jag har högt BMI men jag e oxå vältränad o lång. Så det finns fler faktorer man måste räkna in. Sem äter vi lagad o nyttig mat hemma o är en aktiv familj. Så jag tror inte min son blir överviktigt. Sen när ska bäbisar vara pinnar liksom? 🙂 Elion e jätte fin. Vi ska på 5- års kontroll om två veckor för min stora son som fyllde fem i november. Spännande:) Kram

  56. Marie 5 december, 2014 on 22:58 Svara

    Usch, han ser verkligen inte ut att vara överviktig! Dock tror jag det är otroligt viktigt för många att se över sina barns sockerkonsumtion, eller kolhydrater överlag. Vi har överviktiga barn i vår närhet och det är groteskt mycket socker de hivar i sina barn. Tyvärr kommer barn att bli överviktiga av ”normal” kost eftersom den är så dålig, se länk nedan. Det dör fler människor i världen av socker och övervikt även av några andra sjukdomar. Vi i västvärlden kommer bokstavligen att äta ihjäl oss.

    Själva kör vi paleo, med några få undantag, till både vuxna och barn i familjen. Barnen är 8,5 år och 7 år och de är på normalkurvan. De vet att socker är gift och läsk har vi aldrig köpt. Knasigt täcker många, men jag skulle för mitt liv inte vilja se mitt barn få cancer eller diabetes i 30 års åldern.

    http://www.kostdoktorn.se/vanlig-mat-leder-till-vanlig-ohalsa

  57. Sicka 5 december, 2014 on 22:59 Svara

    Usch det där är inte ok alls 🙁
    Du som mamma och din magkänsla om ditt barn står över allt vad en läkare än må säga! Han träffar honom i 5(?) min knappt och kan genom en kurva se detta?! Hur reagera F??
    Jag skulle kontakta BVC och berätta hur ni känner er bemötta. Några mammor i min mammagrupp gjorde så och fick läkaren utbytt…
    Stå på er!
    Kramar

  58. joanna 5 december, 2014 on 23:04 Svara

    Hej!
    Har hört att sjukvården ska lägga extra krut på att upptäcka fetma i tidig
    ålder hos barn, för att minska problemen längre fram i livet.. En på min dotters förskola, 4 år, fick samma dom som Elion.. Hon låg 0,8 kg över deras så kallade mall… Visserligen ganska kort och lite rultig så men inte överviktig och jag kan tycka att det är bra att dom nämner det att man ska tänka på det. Men samtidigt måste man ju som du säger se till varje barn, och DEFINTIVT inte säga det inför barnen!?!? Dom måste ju se på barnet i fråga mer än på vågen, precis som för vuxna.. Vågen ljuger, se på kroppen istället.
    I Elions fall verkar det ju helt sjukt, stå på dig! Och som sagt..definitivt inte säga det inför honom…
    Kram!

  59. Mia 6 december, 2014 on 12:53 Svara

    Jag har en dotter som är lika gammal som din son och vi fick också den infon när vi var på hennes fyra-års kontroll. Att hennes BMI var väldigt nära övervikt. Det var jättejobbigt! Jag och min man kände direkt ”vad har vi gjort för fel och kommer vi nu få en överviktig dotter?”
    Till saken hör att hon typ aldrig äter nåt onyttigt, iofs lördagsgodis och ibland fika på helgen.
    Vi har försökt så gott det går att hålla nere på onyttiga saker och nu på femårskontrollen låg hon på kurvan igen. Men jag tror att hon bara har växt i kapp, längdmässigt.

  60. Louise 6 december, 2014 on 17:02 Svara

    Det är sjukt, din son är inte överviktigt.. så mycket energi den där lillkillen har så måste dom ju se efter de också..

    min bonusdotter däremot är de tyvärr, och då säger läkaren att de inte är farligt, men med ett BMI på fetma så gör dom ändå aldrig något åt de.
    blir så frustread, dom säger att de ”växer bort” undra hur länge dom ska vänta, tills hon blir mobbad kanske? 🙁

  61. Hannah 7 december, 2014 on 10:36 Svara

    Åh hjälp vad förbannad jag blir på dessa läkare… Jag fick höra såå många gånger från min barnmorska att jag var överviktig när jag var gravid. Alltså jag VET att jag kanske väger NÅGOT kilo för mycket, men det tog så jävla hårt av att höra det från barnmorskan flera flera gånger. Det slutade med missfall i v. 12 och allt jag fick höra var att det var pga min (lilla) övervikt… Jag blev så förbannad jävla ledsen. De la bara över allt som hade med missfallet att göra på MIG, att det var mitt fel. Så jäkla vidrigt.. Det har gått drygt tre månader sedan missfallet nu, men jag vet inte när jag ska våga ge mig in i att försöka skaffa barn igen, pga det här. Jag har en enorm barnlängtan, men allt jag tänker på nu är ju att det ”ändå kommer bli missfall pga hur jag ser ut”… 🙁

  62. Sanna 16 december, 2014 on 08:00 Svara

    Hej fina Evelina. Vilken längd hade han och vikt? Var på kontroll igår och tänkte på dig. Våra barn är födda samma vecka. Tacksam för svar då jag fick höra detsamma om min dotter som är överaktiv och sund.

    • Evelina 16 december, 2014 on 19:23 Svara

      Han är 120 cm lång och väger 24-25!

  63. Sanna 16 december, 2014 on 12:44 Svara

    ?

  64. Sanna 16 december, 2014 on 20:38 Svara

    Min är 117 och väger 22. Trams. Dom båda är så fina.

    • Evelina 17 december, 2014 on 08:49 Svara

      Helt perfekta 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna