VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Rosa är bara en färg och pärlor tillhör inte tjejer

20140619-192152.jpg
Elion i mitt knä hemma hos Cintya & co innan, omringad av både ”tjejiga” och ”killiga leksaker.

 

Som ni vet har jag en kille som ääälskar rosa, alltid gjort och kanske alltid gör. Det är helt okej för mig, för jag tycker att rosa bara är en färg. Inte en tjejfärg. Pärlor tillhör inte tjejer. Jag tycker Elion är coolast i världen som väljer rosa och smycken. Jag tycker att damen som jobbar på H&M och säger till min son som vill ha ett lipsyl att han nog inte vill ha det för att det är tjejfärg på är ocool. Det är exakt dom som gör rosa till en tjejfärg! Jag är glad att Elion är killen på dagis som får de andra killarna att säga att de också gillar rosa. Jag blir ledsen när jag tänker att det säkert ändras om nåt år, kanske snart, när barnen tycker mer till mer om andra barn, och lyssnar mer på vad andra barn säger. Hoppas jag tror fel och att rosa och pärlor får vara något för ALLA barn. Vem blir inte gladare av lite färg liksom?

Nu tar vi kväll här hemma, ska försöka bota min trötthet i Ms famn. Kanske måste packa lite med, eller så tar vi det imorgon. Vi åker ju trots allt inte förrän efter lunch.

Dagens bästa var pratstund med Cintya och bästa telefonsamtalet med min chef! SÅ pepp på framtiden idag, lite extra sådär. Helt galet att ALLT löst sig så bra som det gjort?! Jag är tacksam för det varje dag!

KRAM


Kommentarer


  1. Diana DeMarkey- LiveYourDreams! 19 juni, 2014 on 20:43 Svara

    Jag tycker också att lille E är super cool och häftig som faktiskt vågar stå på sig och tycker om allt det där med rosa, smycken och pärlor! Tycker det är lite idiotiskt hur man kan säga så som expedit till ett barn, istället för att bara låta barnet vara som den är. Varför försöka ÄNDRA ett barn som ändå bara gillar en färg. Vem säger att man inte FÅR tycka om rosa eller prinsessor bara för att man är kille? Vem är expediten att säga en sån sak till ett barn!? Oproffsigt och klantigt.

    Jag tror inte att han ändrar sig, så relax, han är redan så pass stor och säker på vad han gillar att han hade ändrats vid det här laget. Han är äldre än min Keyla som är 4,4 år och hon kan komma hem och säga saker som om hon blir påverkad av andra på dagis.. Tur nog så är vi bestämda här hemma på att tro på sig själv och inte lyssna på andra. Men ändå, han är redan i åldern då dom påverkar varandra så han kommer nog stå på sig ett bra tag till. =)

    Han är perfekt som han är. Hoppas ingen ändrar på han.

    Vad skönt att du fick en bra dag tillslut sötis. Glad jag blir för din skull och hoppas det fortsätter så. Glad midsommar i förskott.
    Kram

  2. Marlene w 19 juni, 2014 on 21:35 Svara

    Vår son är 5 1/2 år och han var precis likadan, tills han började i en femårsgrupp på dagis. Han har fått höra kommentarer som ”varför har du en tjej-tröja”, ”pojkar kan inte ha rosa”, ”det är bara tjejer som leker med sånt” osv osv. Vi har varit väldigt flitiga här hemma och pratat om att det är okej att tycka om precis vad man vill. Att han inte ska bry sig om vad andra säger. Men det är svårt. Jag ser det på honom. Han tvekar att ta den där tröjan han älskar, väntar tills det är lördag. DÅ är det okej. Då finns det ingen som kommenterar, ingen som fnittrar och pekar. Jag blir så himla förbannad! Vi har pratat om det med personalen på dagis och de blir lika frustrerade som oss. Dom pratar genus med barnen, försöker få dom att förstår. Men det sitter ju inte i barnen, det vet både vi och personalen, det sitter i föräldrarna. Föräldrar som kallar rosa för ”tjejjigt”.

    Vår son är stark och otroligt modig. Jag hatar att andra barn tar det ifrån honom. Får honom att skämmas för saker som han tycker så mycket om. Jag hatar det! Men samtidigt som jag ser att han inte vill använda sina rosa plagg lika mycket nu som förr, ser jag att han då och då står upp för sina åsikter trots allt. Jag hör honom säga ”jag är ett barn och barn får ha vilken färg dom vill!” till vissa barn, och jag blir så stolt! Det är inte lätt att vara liten, det är inte lätt att känna sig utanför eller annorlunda. Barn kan vara ruskigt hemska mot varandra! Det är så viktigt att mina barn ska få känna sig trygga i allt dom gör. När dom gör det, och ANDRAS barn trycker ner, då blir jag så himla ledsen och arg. Jag hoppas att fler och fler föräldrar lär sig och inser att rosa inte betyder någonting. Att det är en färg. Att pärlor och halsband kan bäras av alla. Och att pojkar visst kan gå i dansskola. Tänk vad det skulle underlätta om alla föräldrar kunde öppna ögonen lite!

  3. Elin 19 juni, 2014 on 21:43 Svara

    Tycker det är undertbart att Elion är så kär i rosa, brukar få min son (4 år) att välja det på kläder o ‘saker’ men tyvärr brukar han svara att han inte gillar rosa… Lila däremot går bra, så jag får väl vara glad att han vill ha NÅTT annat än blått 😉
    Undrar så om ditt nya jobb, hur blev det så att du började där? Kontaktade du dem eller sökte de folk just när du slutade på Crescent?
    O så är jag nyfiken på midsommaroutfiten imorgon 😀 Behöver lite inspiration där 🙂
    Ha en trevlig midsommar nu! Kram

  4. E L 19 juni, 2014 on 22:36 Svara

    Åh vad jag älskar att du står upp för din son på det här sättet! Du har fullkomligt rätt, det finns inga speciella färger för speciella kön och alla barn kan och borde få chansen att leka med alla sorters leksaker/lekar. Det är i det mossiga samhället och konservativa föräldrar problemet sitter. Om vi alla kunde vara mer öppna och tillåtande så kanske vi inte skulle behöva något genustänk i framtiden 🙂

    Jag har också en son som älskar rosa och glitter och ”tjejleksaker”. Jag kommer göra allt för att se till att han får fortsätta göra det så länge han vill

  5. Sandra 20 juni, 2014 on 02:41 Svara

    Som du skriver är det en färg 🙂
    En fin färg man blir glad av. Älskar att min dotter väljer det mesta i rosa. När man kollar in i hennes garderob och ser olika rosa, lila och turkosa färger så blir man glad 🙂

    Killar i rosa slips och mörk kostym är riktigt snyggt (en speciell rosafärg på slipsen). Eller en rosa skjorta under en kavaj. Synd att så många vuxna killar är rädd för rosa. För många passar riktigt bra i det. Och många äldre verkar tycka att de är för gammal för rosa, men klart man inte blir det heller 🙂

  6. Petronella 20 juni, 2014 on 10:52 Svara

    Håller med de ovanstående som skriver att det mesta handlar om föräldrarna. Kan lätt se framför mig hur killarna på förskolan tycker att Elion har jättesnygga kläder i rosa, går hem och berättar att de vill ha lika, och möts av hånfulla kommentarer… 🙁

    En av mina döttrar hade mycket rosa som liten, men har sedan alltid valt blått. Nu har hon sedan nå’t år tillbaka börjat blanda upp det med rosa (hon är 11 år). Men hon har aldrig fått några kommentarer om färgval, eftersom blått är ok för alla… Så varför är just rosa så himla laddat??

    Heja Elion, hoppas han fortsätter vara sig själv och stå för det han tycker om!

    • Evelina 22 juni, 2014 on 19:36 Svara

      Ja visst är det de äldre och vi vuxna som formar deras uppfattning om färger… Jag hoppas att färg är just färg i framtiden!

      Kram till er alla

  7. Frida 20 juni, 2014 on 19:03 Svara

    Jag har oxå haft en konflikt med expidit på HM när jag skulle köpa fingervantar till min son (som inte bryr sig om färget). Hon sa att det var slut på vantar tyvärr…sen la hon till ”det finns bara tjejvantar”…. Min son blev jätteglad när han såg de rosa vantarna

    • Evelina 22 juni, 2014 on 19:35 Svara

      Usch!!!

  8. Marie 21 juni, 2014 on 20:13 Svara

    Heja Elion!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna