VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Never settle for less than butterflies

Hej onsdag!

Mycket sömn gjorde vad det skulle, Elion var pigg och glad idag och förväntansfull inför leksaksdag på förskolan. De får ta med sig valfri leksak och visa upp för varandra. Elion valde sitt piratsvärd. Alltså jag är sååå anti vapen till leksaker som man kan bli. Skulle bli ledsen om Elion vill leka krig. Kanske är en grov jämförelse, men är det ok att leka våldtäkt snart då? Båda är en hemsk verklighet för många och jag skulle därför aldrig köpa leksaksvapen till Elion, eller krigsspel. Men. Han har ju kommit i kontakt med det. Lekte med pistoler med sin kusin en gång och han visste ju redan då vad jag tycker och sa i sin snällaste ton att det är ju inte en riktig pistol mamma. Alltid nåt ;). Piratavärdet hade han med sig hem från Norrland och han ska ju visst bli pirat (haha) men jag är ändå glad att det följer med hem till Fredrik sen idag när han hämtar.

Jag är sådär pigg idag. Tung i huvudet och täppt i näsan. Avbokade precis bodypumpen. Skit osså! Fast tur förkylningen kom nu och inte nästa vecka när det är Londontime! Måste köpa nässpray idag bara, hatar att sova förkyld… Men mycket sömn hjälpte en del på mig med, redan strax efter nio låg vi i sängen även om vi inte somnade då, men idag känner jag mig lite mindre grinig ;).


butterflies_in_my_stomach_by_Bee_ee

Live, LOVE, be happy. Never settle for less than butterflies. Det är nog mina livsmotton!


Kommentarer


  1. Annika Zimmerli 15 januari, 2014 on 09:08 Svara

    Barn har alltid, och kommer alltid att leka krig (tyvär). Men att jämföra det med att leka valdtäkt, det gjorde sa att jag fick ont i magen, vilken hemsk jämförelse. Barn leker doktor när de blir nyfikna pa sant, men att anta att barn kan leka valdtäkt känns som en fruktansvärd jämförelse.

    • Evelina 15 januari, 2014 on 09:22 Svara

      Det är en hemsk jämförelse, men krig är också hemskt. Jag kan inte påverka andras barn och det tänker jag heller inte göra, men jag är glad så länge mina barn låter bli och istället fokuserar på riktig lek! Leka doktor är väl inget negativt? Men jag kan faktiskt inte förstå att man kan tycka det är något positivt när barn leker krig?

  2. DeMarkey - LiveYourDreams! 15 januari, 2014 on 09:22 Svara

    Alltså det där finner jag väldigt intressant att du skriver. Det där med vapen och krigslekar. Jag håller med dig så galet mycket, helt och hållet och lite till. Jag avskyr såna lekar, alltså jag verkligen avskyr dom. MEN vet dock inte vad man säger till dom, eftersom dom verkar få panga på dagis ute på gården med pinnar och spadar eller vad dom nu får tag i. Vad säger man, hur förklarar man för en sån liten (min äldsta är ju 3,8 år). Vad har du sagt eller hur har du förklarat?
    För mig är det jätte hemskt att leka ”jag dödar dig” och hemskt att höra ”titta, titta jag kan döda Keyla med min nya pistol” som en pojke sa till mig om min dotter, när vi va ute på gården och lekte lite. Jösses jag höll på att dö, så hemskt att höra. Och då hade dom dessutom skjutit en av mina kusiner för bara några månader sedan.

    Ja ja, ska inte skriva en roman men du får gärna komma med tips. =)
    KRam på dig fina du!

    • Evelina 15 januari, 2014 on 15:56 Svara

      Men fy vad hemskt!! Jag hade blivit jättearg om nån pratade så till Elion….
      Elion tycker det är häftigt med vapen precis som många killar och män, M jagar ju tex men det är ju en annan sak och Elion vet att han också får jaga när han blir större om han vill, men att han då måste gå i ”jägarskola” för man får inte ha vapen hur som helst. Vi läser kråke och polisen och där står om pistolens roll för dom och det tycker jag är bra. Att de har pistoler för att försvara sig och skydda. Elion är medveten om att man inte får skjuta mot människor och att om man gör det får man sitta i fängelse. Han vet också vad jag tycker om vapen så det där piratsvärdet passade han på att köpa med pappa i Norrland haha… Och det var hemligt länge! Men det kändes ok, så länge han vet att krig och skjuta/döda INTE är något som ska vara kul att leka och det vet han som tur är och föredrar att träna eller leka med bilar typ :).
      Kram!

  3. Annika Zimmerli 15 januari, 2014 on 09:25 Svara

    Ja, fast jag sa inte att det är negativt att leka doktor, och jag sa absolut inte att det är positivt att leka krig jag menade det som en jämförelse till att jag inte tror att barn tänker pa att leka valdtäkt, utan att de leker doktor istället (tack och lov!)
    Krig är hemskt och fruktansvärt, och jag later inte mina barn leka med vapen, eller för den delen ”latsasbraka”. Tyvärr är det ju inte alls föräldrar som tänker sa, och det tar ju inte manga dagar i Kindergarden innan barnen blir paverkade av andra barn. Tyvärr kan man ju inte skydda dem fran allt 🙁

    • Evelina 15 januari, 2014 on 15:58 Svara

      Nej man kan ju inte det, men jag kan lära mitt barn vad jag anser och försöka få honom att förstå att krig är HEMSKT och inget man bör skämta om eller leka… Man måste börja nånstans och inte bara följa med strömmen. Stor ros till våra pedagoger som hade sagt till barnen att de inte fick ta med vapen och pistoler idag på leksakens dag!!

      • Johanna 15 januari, 2014 on 20:29 Svara

        Förlåt, men är inte ett svärd ett vapen då, undrar jag?

        • Evelina 16 januari, 2014 on 14:20 Svara

          Jo det är ju det, och även om det är ett mjukt piratsvärd skriver jag att det är lite sådär för mig… Men det känns ändå mer ok än liksom gevär och pistoler som man leker med för att låtsas döda andra med. Detta svärdet ska ju Elion ha när han blir pirat och behöver skära ner kokosnötter och bananer från träden ;)…

  4. Annika Zimmerli 15 januari, 2014 on 09:30 Svara

    Maste ju ocksa fa tillägga, att konstigt nog är det (atminstone i Alex Kindergarden) BARA barnen som har familj, släkt och vänner som kommer fran krigshärjade länder som leker krig?? Jag förstar inte hur eller varför, men sa är det här iallafall. Kan ju tycka att föräldrarna ska lära sina sma barn exakt vad ett krig innebär, eftersom det är manga av dem som faktiskt varit mitt i ett?

    • K. 15 januari, 2014 on 12:15 Svara

      Det kanske handlar om barn som behöver bearbeta upplevelser och information de har fått? Vi vuxna pratar ju för att bearbeta, medan barn som varit med om traumatiska händelser leker dem om och om igen.

  5. Natalie 15 januari, 2014 on 09:38 Svara

    Jag är precis som dig när det gäller vapen och leka krig. Och jag tycker inte alls att det var en dålig jämförelse mellan att leka krig och leka våldtäkt. Båda sakerna är precis lika illa.
    Jag köper inte gärna leksaksvapen och sånt till min son och jag hoppas innerligt att han heller inte kommer att få något sånt av släktingar och vänner heller. Han har visserligen en spidermanpistol som följde med i ett paket med mask och pilbåge. Men jag är väldigt noga med att han INTE får skjuta på varken människor eller djur. Saker går bra. Mest för att kompromissa så att det inte ska vara helt förbjudet för då kanske det blir mer ”spännande”. Men skulle jag se han att han siktar på människor eller djur så tar jag bort den direkt och det var han om. Tack och lov leker han inte så mycket med den 😉
    Kram

    • Evelina 15 januari, 2014 on 15:59 Svara

      Tummen upp!! 🙂

  6. Sophie 15 januari, 2014 on 10:06 Svara

    Håller helt med dig, vapen och krig. Vi har sagt till alla våra vänner och familj att vi Absolut inte vill att vår son ska ha vapenleksaker mm. Vi tycker inte det är ok på något sätt. Sen lekar han och hans syster krig med pinnar när vi är ute men jag säger till dem att man ska inte skjuta någon och försöker förklara så att dem förstår. Dem vet att man kan dö när man skjuter någon. Deras pappa läser till polis och det är lite svårt när dem frågar varför poliser får skjuta.

  7. Emma L 15 januari, 2014 on 11:50 Svara

    Jag gillar inte heller leksaksvapen och mina barn har inga såna alls. Deras kusiner har piratsvärd/riddarsvärd däremot och jag kan tycka att det är lite skillnad på ett sånt (som mer hör till sagorna) än att leka med pistoler eller gevär (som är nutida vapen). Men barns lekar är ju ett sätt för dom att bearbeta världen omkring dem och sin egen förståelse av den. Att leka ”krig” eller att man dödar varandra är ett sätt för barn att hantera tanken och förståelsen kring våld, krig och att människor kan dö (kanske blir extra viktigt för barn som varit med om hemska upplevelser som krig, appropå det Annelie Zimmerli skrev ovan). Liksom att leka doktor handlar om att förstå och undersöka kroppen, både sin egen och andras. Ganska naturligt.
    Jag tror inte att det är farligt att leka ”krigsslekar” om man som vuxen är med och förklarar för barnen vikten av att inte skada varandra och att alltid, alltid stanna upp i leken när någon säger STOPP!
    Tycker att du, Evelina, resonerar så himla klokt kring föräldraskap. Både i det här till exempel, men också hur du verkar resonera kring genus och liknande. Det är fint att se 🙂

  8. Annika Zimmerli 15 januari, 2014 on 12:43 Svara

    Fast det är ju inte barnen i sig som har upplevt krigen (inte i mitt fall iallafall) utan alla barnen som leker krig (här) är födda och uppvuxna i detta landet. De har alltsa inte sett eller varit med om kriget själva, utan bara föräldrar, far/morföräldrar. Det var därför jag tycker det känns sa konstigt att just dem barnen leker krig. Lätt att man blir missförstadd eller att folk läser in annat i det man skriver än det man verkligen menar.

  9. Annika 15 januari, 2014 on 13:27 Svara

    Jag tycker det är en bra jämförelse.Båda sakerna är lika hemska.jag skulle aldrig tillåta mina ev barn att leka varesig det ena eller andra.
    Du skriver så klokt kring många saker Evelina, både kring din son och kring din relation med F.
    tack för att du delar med dig av ditt liv 🙂

    Vad gäller barn som leker krig och har familjer som kommer från krigsdrabbade länder, så kan det mycke väl vara så att de hör sina föräldrar eller andra tala om krig. Att komma från ett krigsdrabbat land är ett trauma för hela familjen,även de som kanske inte sett det själva.Precis som någon skrev så berarbetar barn genom att leka.
    / Annika

    • Evelina 15 januari, 2014 on 16:00 Svara

      Tack söta du! Kramar

  10. Carina 15 januari, 2014 on 17:04 Svara

    Jag gillar inte alla dessa krigsvapen som finns men skulle inte förbjuda mina barn att leka krig. Jag är utbildad förskollärare (och grundskollärare 🙂 )och har den uppfattningen att barn genom lek bearbetar händelser de inte förstår så håller med Emma L i ditt inlägg. Att det är andra generationens invandrare som leker krig ser jag som helt naturligt! De har ju släktingar som omkommit i krig och har växt upp med krigs diskussioner hemma kring köksbordet. Så därför en ökad nyfikenhet….MVH Carina

  11. Linda 15 januari, 2014 on 18:22 Svara

    Jag jobbar också på förskola och det är väldigt tydligt att barn bearbetar de som de hör och kanske t.o.m har sett. De barn som kommer fråm krigsdrabbade länder har säkert släktingar som fortfarande bor kvar. Det är så lätt att säga att mitt barn får inte leksaksvapen och då menar man oftast pistoler. Men så har barn ofta svärd och pilbågar och flera. När förskolor sätter de gränser att man inte får komma med vapen då måste det gälla alla vapen tycker jag. På min lekskola har vi faktiskt inte den regeln för när vi t.e.x. har utklädningsdag är det inte rätt att cowboyen inte ska få komma med pistoler om piraten får komma med sitt svärd. Jag tycker att det är viktigare att man talar med barnen och sätter gränser i stället för att helt förbjuda. Poliser, jägare och de som skjuter prickskytte har ju faktiskt också pistoler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna