VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Högt blodtryck & soffläge

När jag var gravid hade jag högt blodtryck (vet inte om jag fick det då eller om jag hade det även innan), även på efterkontrollen hade jag det… Idag när vi var på öppna förskolan ville jag passa på att besöka mvc och kolla bt bara för att och det visade sig att det är högre än nånsin (högre än när det var som högst när jag var gravid). Jag fick lova att jag skulle ringa vårdcentralen för att gå vidare med saken… Är det någon som har erfarenhet av högt blodtryck, vad innebär det liksom i praktiken?

 

Jag ligger i soffan (dötrött) och kollar reprisen av Greys Anatomy, missade visst det i onsdags och det går ju inte för sig ;-)… Känns fortfarande lite ovant med en fredag utan godis men nu är snart andra veckan helt utan godsaker förbi (om man bortser från nån lussebulle här och där vilket är tillåtet) och det går faktistk strålande lätt! Det var nog rätt tid att göra det, när jag inte hinner sakna det haha. Hoppas att mitt sockerberoende försvinner efter det här, vet inte hur många veckor det tar innan det värsta är över? När vi har flyttat ska jag ta tag i motionen också, mer powerwalks/joggingturer!


Kommentarer


  1. Cissi 2 december, 2011 on 18:14 Svara

    Ojdå! Var det under eller övertrycket som var högt? Är absolut inte bra att gå med högt tryck då det påverkar alla andra organ och hjärtat som arbetar för högtryck hela tiden.. Kolla upp genast!

    • Evelina 2 december, 2011 on 18:41 Svara

      Det är båda tror jag, hade 153/102!!

  2. Elin 2 december, 2011 on 18:25 Svara

    Högt blodtryck kan alla få i perioder, och skulle ibland kunna ses som en varningsklocka för att livet helt enkelt är för stressigt! Ibland har man högt tryck ändå, utan att vara stressad! Går man med högt blodtryck för länge påverkas kroppens organ och risken för vissa sjukdomar ökar! Det är absolut värt att kolla upp! Tur är att det idag finns så bra blodtryckssänkande medicin om man skulle behöva det! Oroa dig inte för det, men gå absolut till VC!

    Hoppas jag inte skrämde upp dig nu;)

    Näta vecka blir det absolut ÖF någon dag,så vi får höras!!

    Ta hand om dig!!
    Kram Elin

  3. Sofia 2 december, 2011 on 19:07 Svara

    Hej!

    Jag är absolut ingen expert men lider av väldigt högt blodtryck och har gjort i några år. Hade senast 140/110 och det med medicin. Det kan som ovan skriver bero på en unik period i ens liv. Men också att man tyvärr alltid har det. Jag äter blodtryckssänkande och jag är ”bara” 27 år. Dom tror att orsaken är ärftlighet då båda mina föräldrar har/hade det. Jag har migränanfall pga av BT och fick även svår havandeskapsförgiftning när jag väntade min son. Han föddes 10 veckor för tidigt och var tillväxthämmad. Dom tror att mitt höga blodtryck innan ökade min risk för preeklamsi som det heter. Vet iaf att man ska ta extra väl hand omsig när man har högt BT. Det är inget att bara skjuta framför sig.
    Du ska verkligen ta och kolla upp det!

    Stor kram

  4. Anna S 2 december, 2011 on 19:32 Svara

    Hej Evelina.
    Jag har haft högt blodtryck i över 10 år och har medicinerat lika länge.
    Tyvärr är det så att om man en gång fått högt blodtryck brukar det innebära medicinering resten av livet :(.
    Ditt undertryck är främst det som är högt.
    Det innebär att ditt hjärta inte får vila (efter snedstrecket anges det diastoliska trycket, då hjärtmuskeln vilar.).
    Blodtryck när du vilar som är högre än 140/90 brukar räknas som högt blodtryck.
    Jag hoppas att ditt höga tryck beror på inre stress så att det inte är här för att stanna, som det tyvärr är i mitt fall.
    Högt blodtryck ger inga tidiga symtom eller varningstecken. Huvudvärk kan ibland förklaras av högt blodtryck, trötthet är ett annat symtom.
    Håller tummarna för dig Evelina!

    KRAMAR
    ps, saltlakrits och salt är inte bra vid högt blodtryck.

  5. Lisa 2 december, 2011 on 19:53 Svara

    Usch skulle inte ha läst det här. Har haft högt blodtryck ett par år som legat perfekt efter viss medicinering. I våras visade en koll att det lågt mycket högre och sedan dess har de höjt min medicin 6 gånger utan effekt. Senast för en vecka sedan. Jag är inte stressad varken på jobbet eller privat, äter bra med ett minimum av salt, är normalviktig och rör mig varje dag som jag ska. Kan ngn kunnig där ute ge mig mer tips på vad jag kan göra, blev rädd när jag läste kommentar här om påverkan av hjärta (livets pump) och andra organ. Jag känner inga som helst symptom av mitt höga tryck.

    Evelina: Beställ tid på måndag på VC. Är säker att det ordnar sig för dig, du får antagligen medicin som sedan ev kan sättas ut. Kram på dig.

  6. Anna S 2 december, 2011 on 21:37 Svara

    Lisa. I mitt fall beror det ”helt enkelt” på mitt arvsanlag.
    Min mor, far, syster o moster har det också.
    Så det är ödets lott i mitt fall.
    Har du blivit grundligt undersökt?
    Jag fick genomgå mååånga olika undersökningar på hjärtklinik innan min medicin sattes in.
    Kram

  7. Ullis 2 december, 2011 on 21:55 Svara

    Finns jätte bra skrivet och lätt att förstå på: www,1177.se, BOKA tid omgående!!

  8. Johanna 2 december, 2011 on 22:01 Svara

    Sockerberoendet blir du ju inte av med om du ändå äter socker i bakelser :-(.

    Hoppas du får hjälp med ditt tryck. Själv käkar jag blodtryckshöjande istället, heh :-/

    kram

  9. Sandra 2 december, 2011 on 23:11 Svara

    Jag fick ju havandeskapsförgiftning och högt blodtryck. Under graviditeten fick jag börja med två olika blodtrycksmediciner och har fått fortsätta men en även efter snittet. Jag har fått börja trappa ner lite nu men risken finns att jag måste fortsätta att äta, om jag blir gravid igen måste medicinen höjas och jag kommer att vara under väldig kontroll (med tanke på hur det blev).

    Som högst hade jag 215/110 efter snittet. Jag kände inte att det var högt, nu när jag äter medicin så känns det desto mer att trycket går ner, jag blir lätt yr.

    Det går inte att utläsa blodtrycket av en gång, du kommer säkert att få gå och kolla flera ggr innan de vet säkert hur du ligger till. En eller två ggr ger inget tillförlitligt resultat. Fråga om du får låna hem en blodtrycksmätare under några veckor och ta några ggr om dagen så kan de räkna ut sen vad du i snitt ligger på (om det inte blir så att du får medicin på en gång, men min doktor sa sist att man försöker undvika medicin till de i vår ålder men att man bör ligga under 170/95). Jag tror att du får kolla ett tag innan du ev får medicin. Men ta kontakt med vårdcentralen, kroppen mår inte bra att ha ett högt tryck under en längre tid.

  10. Veronica 2 december, 2011 on 23:18 Svara

    Vad jobbigt. Men kan det inte vara för att du är stressad just nu?! Du är ju inte överviktig och rör ju på dig iaf.

  11. Johanna 3 december, 2011 on 07:24 Svara

    Som de skriver så kan man inte säga med säkerhet att du har höft blodtryck bara för att man har mätt en gång. Vilade du t.ex 15 min innan? de kan påverka att de blir för högt om du inte gjorde det, eftersom man ska mäta i vila. Sen kan du ju även varit nervös över situationen, om du trodde att du skulle ha högt blodtryck och var nervös för det så kan ju det öka trycket. Det finns även nått som kallas ”white coat syndrome” som betyder att man blir nervös över situationen (vita rocken syftar då på att man blir nervös av att ta blodtrycket hos läkaren från början, men de kan även gälla annan sjukvårds personal) och det kan även det påverka att de blir ett miss visande. Sen är det ju annat som kan påverka, som röking, snusning och kaffe (skall ej röka, snusa eller dricka kaffe inom 30 min).
    Högt BT sliter på kärlens väggar, eftersom BT är det tryck hjärtats pumpförmåga utövar på kärlväggarna. Och som det skrivit innan så räknas det som högt om man har 140/90 eller mer.
    Men gör så att du går till VC och ser till att du får vila minst 15 min innan och inte dricker kaffe precis innan, kanske är smart om det går och göra nån gång när E inte är med, för man kanske inte får vila så mycket om man har ett litet busfrö med sig 🙂 Hoppas du förstod nått, vill bara att du ska veta att man kan få missvisande resultat av olika saker. Läs lite på http://www.1177.se/Orebrolan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hogt-blodtryck/ de tyckte jag var en ganska bra sammanfattning. Läser till sjuksköterska är klar om ett år 🙂

  12. Lina 3 december, 2011 on 09:55 Svara

    Jag hade också högt när jag var gravid och vet precis som du inte om jag även hade det innan. När kollar man det liksom?
    Men nu blev jag påmind om att gå och kolla upp det på vårdcentralen, det har jag tänkt i 7 månader nu…

  13. Anja 3 december, 2011 on 11:06 Svara

    Hej!

    Jag jobbade natt ett tag inom säkerhetsbranschen. När jag skulle gå och förnya mitt recept på p-piller så visade blodtryckskollen 130/90 och det var för högt tyckte dom.

    Jag började gå till vårdcentralen en gång i veckan för att de skulle ha koll på mitt blodtryck, det visade alltid för högt. De gav mig en mild medicin men det ändrade ingenting. Till slut fick jag gå på en 24-timmars koll då de spände fast en manchett på armen som jag fick gå med i 24 timmar. När resultatet från den kom så var trycket helt normalt.

    De kom fram till att min kropp blev nervös och stressad när jag kom till sjuikhuset och gjorde bäst i att hålla mig därifrån 🙂 Som någon annan skrev här uppe, ”white coat yndrome” kan man nog säga att jag har…

    Hoppas det löser sig!

  14. carolina - med Lo:s syskon i magen. 3 december, 2011 on 12:08 Svara

    Bra förklaringar du fått här! Jag har tvärtom, lågt blodtryck, vilket alla säger är sååååå bra, men jag blir jättelätt trött och yr och matt.

    Fikat såg jättemumsigt ut, hurra för mjuk pepparkaka!

  15. Milla 3 december, 2011 on 14:23 Svara

    Kolla upp så fort som möjligt. I framtiden kan obehandlat högt blodtryck leda till olika hjärtsjukdomar (bland annat hjärtinfarkt), stroke och njursjukdomar. Hoppas det bara var något tillfälligt och att det ordnar upp sig! 🙂 Kram.

  16. Angelica 3 december, 2011 on 15:41 Svara

    Jag tillhör tvärtom skalan, hatmr lågt tryck som attans. 100/65 sist på MVC. Är gravid i 9 månaden. Det är dock bara hälsosamt.. Även om det gör en yr i bollen och trött som en gnu! 😉

  17. Ina 5 december, 2011 on 12:04 Svara

    Nu har du ju redan fått en massa svar men jag tänkte ändå lägga mig i. Dels tänker jag att du kanske har fått kolla blodtrycket innan om du har ätit p-piller, då brukar de ta det? Sen tänkte jag berätta en liten historia.

    En bekant till min mamma fick ohälsosamt högt blodtryck under graviditet och det gick inte ner efteråt heller. I hennes fall var det ärftligt och nåt hon haft mer eller mindre hela livet. MEN så började hon äta GI. För att gå ner i vikt. Och det höga blodtrycket försvann..

    För din skulle hoppas jag ändå att det beror på stress flr du verkar ha mycket på gång nu.
    Kramar!

  18. Hanna 5 december, 2011 on 12:58 Svara

    Kolla upp är nog det enda rätta.
    När jag väntade mina twins så fick jag havandeskapsförgiftning med högt blodtryck (196/126) och det gav inte med sig på ganska lång tid efter. jag fick äta medicin några månader, men sen sa de att det försvann och gick tillbaka till det normala.
    numera kollar jag bara blodtrycket när jag lämnar blod, och det har hittills varje gång legat på normala värden. Så för mig gick det över och var bara tillfälligt.
    Kram

  19. AnnaIda 6 december, 2011 on 10:46 Svara

    Jag har högt blodtryck emellanåt och jag har märkt att det beror på psykisk stress. Jag har oftast inte känt mig stressad men det kommer i de perioder så mycket snurrar i huvudet.
    Vad jag förstått har du haft mycket i huvudet kring husköpet och allt så kanske är det ”bara” det som gör att ditt blodtryck spökar.
    Under min värsta period så hade jag sömnsvårigheter också, precis som du. Försök att tänka på dig själv och unna dig vila och ta ett par riktiga Evelina timmar emellanåt.

  20. Amanda 6 december, 2011 on 20:26 Svara

    En bra livsstil, med god kost och motion kan göra susen. Att gå snabba vägen med att låtas förskrivas mediciner är förödande. Jag är sjuksköterska och i medicnbranchen och vet att det är så det fungerar, istället för att uppmuntra till att ändra livsstil så förskriver man mediciner, läekemedelsbolagen måste ju tjäna kosingen. Sen är det ju så att bara för att man inte är tjock betyder inte det att man inte kan vara varligt ”tjock” på insidan… Fundera över ditt liv, hur du lever, vad du äter, hur du rör dig, om du lever ett stressat liv etc. Mediciner har alltid biverkningar, värt att fundera över.
    Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna