VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

På tal om en vit jul

Jag har fått ta del av information kring kampanjen Vit Jul som IOGT-NTO-rörelsen arrangerar för sjunde året i rad under december månad. Eftersom jag själv är uppväxt i ett hem där det inte var mycket till jul alla år känner jag att detta ligger mig extra varmt om hjärtat. I många hem förstör alkohol alla årets dagar, men just jul är ju som sagt lite extra speciell när det kommer till familjehögtider. För mig är det helt klart familjehögtid nummer ett och den borde enbart fyllas med massa kärleksfull tid tillsammans med nära och kära. Julklappar javisst, men att få vara tillsammans med familjen och de man älskar och njuta av ledighet och varandra är såklart det allra viktigaste.


snow



Syftet med kampanjen Vit Jul är att bedriva jullovsaktiviteter för barn, unga och familjer och få fler vuxna som firar jul med sina barn att låta julhelgen vara alkoholfri. För barn som lever i familjer där alkohol finns inblandat försvinner en trygghet i och med att skolor, dagis, fritidsgårdar etc försvinner under en julledighet, det kan såklart annars vara en sorts frizon där man får komma bort från en jobbig familjesituation. En vit jul bir för allt fler en självklarhet, genom att ta ställning ger det en tryggare jul för barnen du själv har omkring dig eller så tar du ställning i solidaritet med andra barn.

IOGT-NTO bedriver förutom Vit Jul-kampanjen en bred verksamhet över hela landet, som förändrar vardagen för många. Det är en grästrotsorganisation där människor i föreningar runt om i hela Sverige genom åren mötts för att utveckas till den moderna folkrörelsen de är idag.

 

Om du vill vara med och stötta Vit Jul och IOGT-NTO:s verksamhet kan du:

♥ Ta ställning och skriv under på vitjul.se för att fira julen alkoholfritt

♥ Köpa julklappar som gör skillnad, du hittar alla klappar som gör skillnad på iogt.se/julklappstips.

♥ Gilla Vit Jul på Facebook och hjälp till att sprida budskapet i denna kampanjen.

 

I det här klippet med Paolo Roberto som visades i programmet Miljonlotteriets Pengarna på bordet besöker han IOGT-NTO:s Second handbutiken Möjligheternas hus i Skarpnäck. Han träffar Ingela som berättar vad verksamheten har betytt för henne, bland annat säger hon att tack vara den har man någon som tror på en, det har inte hon haft under hela sitt liv och att det (Möjligheternas hus) är hennes räddning.

Gör skillnad du också!!


Kommentarer


  1. Hanna 10 december, 2013 on 20:59 Svara

    Fint att du tar upp detta! För mig är det självklart med en vit jul ty julen är barnens högtid! Sen tycker jag att vi ska tänka på alla ensamma människor i vår närhet! Våga bjuda hem dem på jul som inte har någon familj! Jag vill inte att någon i min närhet ska känna att alkoholen är den enda vännen i jul…
    Kram

  2. Eva 10 december, 2013 on 22:58 Svara

    Bra Evelina!!! För mig är det också självklart med en vitjul, för barnens skull. Tyvärr så kämpar jag varje år med att den ingifta släkten inte tycker det samma :/ Men de blir deras förlust känner jag, att de aldrig får fira själva julafton med oss.. barnen går före!

    Pussåkram på dej fina du och lycka till med lägenhetsköpande och allt <3

  3. Anne 11 december, 2013 on 00:14 Svara

    Bra initiativ. Jag är uppvuxen med en alkoholistpappa, men så vitt jag minns var han oftast nykter på julafton, kors i taket. Detta gör att jag minns just julaftnarna med värme, och det förtjänar alla barn att göra. Att vakna på julafton och känna doften av pappas rakvatten var helt underbar, för den använde han bara när han var nykter. Var så lycklig då!

  4. Anne 11 december, 2013 on 09:41 Svara

    Ställning är tagen, jättebra att du tar upp det, väldigt många vet inte vad som försiggår bakom stängda dörrar. Barn har rätt till en barndom utan alkohol.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna