VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Vi blickar framåt!

FirstImage

Jag vet att man rekommenderar barn att sitta bakåtvända i minst 4 år, 5 år hörde jag till och med i somras? Och jag har alltid tänkt att så länge Elion inte vet något annat spelar det ju ingen roll… Men så är han ju som ni vet väldigt lång för sin ålder plus att han själv de senaste månaderna har pratat väldigt mycket om att han vill sitta framåt. Han är nog den enda i hans kompiskrets i samma ålder som fortfarande sitter bakåt och det tackar jag maxi cosistolen för, Elions långa ben har fått plats ända till nu. Den är för övrigt den bästa eftersom man även kan fälla den i ryggen när barnet somnat. Kanske det är lite tack vara bilen också i och för sig? V70 är ju en rätt stor bil… Oavsett, precis som jag inte dömmer någon som vänder på sitt barn redan vid 2-3 ålders hoppas jag att ingen tycker till för mycket om att Elion får sitta framåt ”redan nu”.

Ett tips till er som  är i bilstolsbytartagen, vi köpte den här Akta Gracon på Mekonomen som har den på nedsatt pris!


Kommentarer


  1. Fanny 14 augusti, 2013 on 21:59 Svara

    Men hans nacke har ingen chans om ni krockar nu. Det har inget med dömande att göra utan om att det helt enkelt är livsfarligt.

  2. Helena 14 augusti, 2013 on 22:04 Svara

    Min son är fyra och är ca 110 cm lång. Han sitter framåtvänd, får inte plats med benen annars.

  3. malin 14 augusti, 2013 on 22:08 Svara

    Jag har en son på 2 år o 7 månader som just nu sitter framåt pga åksjuka. Kommer vända tillbaka honom igen. Men nog om det. Fick höra idag att när öronen är över stolens kant är de dags att vända. Och eftersom din son är lång var de nog dags. Han såg super nöjd ut 🙂

  4. DeMarkey - LiveYourDreams! 14 augusti, 2013 on 22:10 Svara

    åh jag är verkligen den sista att döma. Sen ska du veta att det är en REKOMMENDATION och inget MÅSTE, så egentligen ska man gå på vad som är bäst för en själv. Jag fick höra kommentarer och påpekande om att min Keyla va alldeles för liten för att vara framåt vänd.. vi åker typ ner till affären och handlar lite och hem igen, för dagis ligger 70 meter ifrån hemmet och vi GÅR överallt. Så det lilla hon åker kan hon gott åka framåt. Hon har växt ur stolen vi hade innan (nästan) och benen får knappt plats.. ja det en del som fick mig att känna att det räckte. Hon åker bil 2 gånger /veckan och det är helgerna ner till affären eller till mormor som bor några busstationer här ifrån. Ja ja folk kommer alltid ha en massa åsikter… men jag stöttar dig. =)

    Fin stol och lycka till.

  5. Mamma till Eddie & Wilton 14 augusti, 2013 on 22:11 Svara

    Detta är alltid sån het debatt om dessa bilstolar folk ska alltid ha åsikter och visst det finns fakta med kring detta men då kan man fråga sig vissa saker ?!
    1: Om nu det är så farligt och sitta framåt varför är då stolarna från 15 kg om dom ska vara för en 5 åring ?! Är min son tjock då för sin ålder han är 4 nästa vecka och väger 18 kg ?!
    2: Varför gör dom vissa bakåtvända stolar så dåliga då att det är svårt och ha långa barn länge i dom man måste väl kunna lämna stan innan ens barn skriker av smärta i benen pga att han sitter så dåligt bakåt !? Eller ska man sitta hemma sista året bara för att det är så farligt och sitta framåt ?!

    Och jag vet att det finns fakta och sett videon med krockar men som sagt dom borde tänka på att alla barn är inte korta vissa är långa med !! Och jag vill mitt barn det bästa men jag vill även kunna lämna stan !! Så inget illa mot dig alls med denna kommentar jag är bara så förvirrad över all fakta och hur dom gör stolarna …

  6. Ida 15 augusti, 2013 on 07:05 Svara

    Vi vände Alvin redan i vintras, han är både lång och grov i kroppen så han satt som en säck potatis och ville knappt åka bil.. Så gör det som passar er och sen får man hoppas attinte någon av oss krockar! Hoppas ni får en fine torsdag 🙂 kram

  7. Helena - mamma till storA och lillA 15 augusti, 2013 on 07:09 Svara

    Vi hade faktiskt tänkt vänta med att vända Alexander om tills han var fyra år. Men liksom Elion är han väldigt lång och benen får helt enkelt inte plats. Hur bra kan det vara vid en krock när de sitter dubbelvikta? Ja iaf så bestämde vi oss vid semestern att köpa ny stol. Vid alla långa resor i sommar måste han få sitta skönt! Gissa om han blev nöjd!!! Hans första kommentar var ”jag kan ju sträcka på benen!!!” Det kändes bra i hjärtat när han blev så glad!

  8. Annika 15 augusti, 2013 on 07:54 Svara

    Skit i vad alla andra tycker och tänker! Att det ska vara livsfarigt är bara nat som är inpräntat i Sverige (Skandinavien). Har i Schweiz far barnen sitta framatvända sen jag vet inte, men jag vet att Isabella har suttit framatvänd sen hon var 2 ar eller nat. Safort vi aker till Sverige och hon maste sitta bakatvänd kräks hon ner hela bilen :-/

    Men som sagt, att säga att det är livsfarligt osv, sa jäkla löjligt. Som om Evelina medvetet skulle göra ett livsfarligt val för sitt barn, halla? Kom igen alltsa…

  9. Cilla 15 augusti, 2013 on 07:55 Svara

    Vi vände vår son framåt när han var 3,5 år. Vi fick då höra att dem rekommenderar barnen att sitta bakåtvända fram till 5 års åldern. Det har något med att deras skelett inte är tillräckligt starkt eller så.

    Vi tyckte som du att han satt trångt. Tjejen i butiken menade att det är bättre att sitta obekvämt och kanske bryta benen i en eventuell olycka

  10. janina 15 augusti, 2013 on 08:36 Svara

    Det är verkligen en het debatt om när man vänder barnet och alla gör som dom själva vill. Men efter ha sett filmen och läst på NTF så vänder jag inte Vincent på länge. Han är 111cm lång och 3,5 år och vi har den nya v40 som är mindre än vår förra v70 och hellre ett barn som tjatar om att sitta framåt och är smågrinig än ett barn med bruten nacke.
    Men som sagt, alla gör som dom vill. Det finns ingen lag som säger när, bara rekomendationer.

    Kram

  11. Johanna 15 augusti, 2013 on 09:01 Svara

    Så länge inte Elion vet ngt??? What?

  12. Malin 15 augusti, 2013 on 09:57 Svara

    Förlåt Evelina, men nu sjönk du faktiskt i mina ögon. Hellre en unge som tjatar och sitter trångt än en unge som bryter nacken vid en eventuell olycka. Det finns en orsak till dessa rekommendationer. Det här kändes faktiskt skrämmande att läsa. Hur mycket Julia än tjatar så skulle jag inte våga vända framåt. Men du/ni gör ju som ni vill. Men jag reagerade också på ”så länge Elion inte vet något”.

  13. Sandra 15 augusti, 2013 on 10:36 Svara

    Håller med Fanny, det handlar ju om fakta så det känns konstigt att göra ett sånt val när man är så väl medveten om vad forskning visat! Någon skrev att det inte spelade någon roll för man åkte bil så sällan/korta sträckor men det Spelar väldigt stor roll om det är just en av de gångerna man krockar…

    Det spelar ingen roll hur alla andra gör, som förälder har man ansvar för sitt barns säkerhet och då spelar det ingen roll vad barnet själv eller kompisar tycker – säkerheten måste väl ändå vara det viktigaste?

  14. sandra 15 augusti, 2013 on 10:40 Svara

    Det mest skrämmande är ju att folk tror att de kan gå efter längden och vikt. Det har ju med skelettets utveckling att göra. Barn dör inte av att sitta trångt med benen, de sitter i alla möjliga ställningar annars också. Visst får folk göra som de vill men vissa av kommentarerna här är rätt naiva.. prata om andra länder? I vissa är knark tillåtet.. Bara folk vet hur det ligger till är det upp till var och en. Olyckor kan hända ändå, såklart men jag hade följt säkerhetsråden. Men att resonera sådär som vissa gör en förvånad hur lite de vet. Och det är ju inget argument att alla andra kompisar redan är vända. Vad har det med saken att göra?

    Tycker att det är bra att folk reagerar trots du skrev att du inte ville, det är en viktig sak och man är ju rädd om sina barn.

  15. Mikaela 15 augusti, 2013 on 10:47 Svara

    Är sjukt less på denna bilbarnsstolsdebatt.Var och en gör som man vill med rekommendationen i bakhuvudet.Något jag däremot finner väldigt intressant är när jag dagligen ser föräldrar cyklandes men litet barn bak i cykelsits med hjälm medan föräldern saknar hjälm,hur tänker man där?Vill inte förstöra frisyren?!

  16. Tess 15 augusti, 2013 on 11:00 Svara

    Egentligen så bör barnen sitta bakåtvända till 7 års ålder. Om man ska vara petig. Det var vad en trafiktjohoforskare sa på radion för ett tag sedan. Barn bör även inte vändas framåt i barnvagnen före 5 års ålder.

    Just saying. This is Sweden i ett nötskal.

  17. Tess 15 augusti, 2013 on 11:03 Svara

    Och nej. Jag använder inte cykelhjälm. Ja jag vill inte förstöra frisyren, se ut som en mupp etc. Hellre dö vacker än med ful satans hjälm på huvudet.

  18. Tess 15 augusti, 2013 on 11:06 Svara

    Sarkasm is my middlename.

    Fast tonen blir så lätt bajsnödig när sådana här saker diskuteras att jag helt enkelt måste kräkas lite.

    • Evelina 15 augusti, 2013 on 11:39 Svara

      Haha du är kul… 🙂

      Jag menar såklart inte att Elion får sitta framåt för att han ville, vi har som sagt pratat oss fram till det som vi tror blir bäst för honom. Som S skriver här under är det nog farligare att ens barn tar av sig bältet i farten, när han sitter bak och man inte kan göra något åt det… Men jag blundar absolut inte för rekommendationer och tänker självklart alltid på Elions bästa. Han är ju det finaste jag har!

  19. S 15 augusti, 2013 on 11:13 Svara

    Oj va mycket löjliga kommentarer! Jag tror att de flesta föräldrar vill sitt barns bästa och att man aldrig skulle utsätta sitt barn för någon medveten fara. Det innebär att innan man tar beslutet att vända sitt barn framåt i bilen har man troligtvis funderat och övervägt länge och kanske kollat upp fakta om säkerhet osv. Då är det helt onödigt med löjliga kommentarer från folk som tror att dom vet bäst!
    Vi vände vår dotter när hon var knappt 3,5 år. Anledningen va att kon skrek och fick panik varje gång vi åkte bil för att det va så trångt. Sen började hon knäppa upp sitt bälte i protest (hon sitter i baksätet) och då bestämde vi att det är säkrare att sitta fastspännd framåt än lös bakåt. Hon har varit nöjd sen dess och jag ångrar inte en sekund att vi vände henne då!
    De flesta föräldrar jag pratat med har bytt till framåtvänd stol när barnet varit 3,5 år pga det är för trångt för barnet att sitta bakåtvänd.

  20. Johanna 15 augusti, 2013 on 12:50 Svara

    Mikaela; förmodligen för det är LAG på att använda cykelhjälm upp till 15 år. Inte ngt annat. Som vuxen väljer du själv åt DIG och DINA barn.
    S; löjliga? Var å en ansvarar för sitt! Man tycker olika helt enkelt, å är inte löjlig för det. Skulle ngt hända Elion i bilen skulle givetvis Evelina gräma ihjäl sig å ångra sig… Just sayin’!

  21. Anna 15 augusti, 2013 on 15:46 Svara

    Jag dömmer ingen, många barn oavsett om det är bra eller inte vänds framåt vid 3-4 års ålder och det säger jag utifrån min kännedom som dagisfröken.. menar givetvis förskolepedagog 😉

    Du Johanna ”Skulle ngt hända Elion i bilen skulle givetvis Evelina gräma ihjäl sig å ångra sig… Just sayin” det var den mest patetiska kommentar idag då jag tror och nästan vet att både Evelina och Fredrik hade hade grämat ihjäl sig minst lika mycket om Elion hade råkat ut för en olycka i och med bilen och var 8, 10 eller 16 år gammal.. Just sayin’

    Kram på dig Evelina och följ er magkänsla! I allt som rör uppfostran av barn tycker jag det är bra att föräldrar gör på olika vis, tänk vad tråkigt om alla barn var precis likadana.

  22. Annika 15 augusti, 2013 on 16:26 Svara

    Jag tolkade Evelinas ”så länge Elion inte vet nåt annat” som att hon menade att han fick sitta bakåt så länge det var bekvämt och ok. Eftersom han altid suttit bakvänd och inte provat att sitta framåt (min tolkning) så var det de enda han visste… Jag tolkade det inte på nåt negativt sätt iaf.
    Jag vet att barnen ska sitta bakåt pga nackens instabilitet. Men det är inte alltid lätt då man har långa barn. Vår son är 3 och det börjar bli trångt. Alla hans vänner är redan vända framåt, förutom honom. Han får sitta bakvänd så länge det funkar eftersom det är säkrast! När det blir alldeles för trångt kommer vi vända honom.
    Upp till var och en hur man gör!

  23. Mamma till 2 15 augusti, 2013 on 20:02 Svara

    Min dotter var ca 3 år när vi vände henne.. Hon fick inte plats med benen nämligen plus att huvudet började titta upp ur stolen.. Min dotter är snart 5 år och är nämligen 117 cm lång och väger 20 kilo. 🙂 En stor tjej. Gossen är mer normalväxt eller vad man ska kalla det och är 2 år och 3 månader. Ännu sitter han bakåtvänd och kan göra det ett bra tag till. 🙂 Så har han växt ur stolen så kan du absolut sätta honom framåt.
    Kram

  24. Maria 15 augusti, 2013 on 21:37 Svara

    Mamma till 2: Våra bästa vänners dotter är 3 år och är 110 cm lång och väger 19 kg, och hon sitter bakåt fortfarande 🙂 De har visserligen fått köpa en ny stol men dock ändå.

    Jag är i övrigt inte särskilt brydd i hur andra gör utan ser efter mitt eget liksom 🙂 Jag kan tänka mig att E blev glad att få sitta framåt helt plötsligt, alltid roligt att få överraska de små och se de glada.

  25. B 16 augusti, 2013 on 20:39 Svara

    Vi har också ett barn som är född november 2009. Vi har nyligen bytt stol till framåtvänd för hon började klaga på ryggont när vi åkte bil. Sparkade och skrek och ville inte åka mer bil. Hon är också ett långt barn precis som elion. Vi köpte britax kidfix. Den verkar jättebra med långvarigt sidoskydd fastän man skjuter upp nackstödet.

  26. Angelica 16 augusti, 2013 on 22:48 Svara

    Vi köpte två nya bakåtvända stolar till sonen på 3 år. I de kan han lugnt sitta bakåt i 2 år till. Hellre att han bryter ben än nacke. Alla gör val som de tycker är bäst för sina barn och vi har gjort vårt. Britax Multi-Tech! 🙂 Den går att använda som framåtvänd också, dyr i inköp men inte ett klagomål om att han sitter bakåt. Vi åker mycket bil och åker bil dagligen. Alla sonens kompisar på förskolan sitter framåt och undrar varför han sitter i en bebisstol. Hans svar ”sitter skönt och ser alla bilar bakom”

  27. Jessica 18 augusti, 2013 on 08:59 Svara

    Kan bli så arg när folk vä det sina barn framåt för tidigt.
    Vår äldsta var vansinnigt åksjuk och vi hade kräkpåsar, fick lära oss vilken mat som var bäst mm men inte vände v henne framåt för att vi inte orkade med åksjukan. Hon är också väldigt lång och inte vände vi henne för att detblev trångt för benen utan hon satt bakåt. Till 5 år tom. Allt för bästa säkerhet. Är inget att diskutera om vad andra gör el vad barnet vill utan för barnet säkerhet!
    Visste du att 80% av barnen som dör i trafikolycka beror på felmonterad stol (missat ngt med. Bältet, vänt dem för tidigt osv)
    Hur de sitter med benen har inget med de att göra, man ska gå efter ryggen och öronen!

    Bara att fundera en gång till innan ni vänder honm för att ” alla andra gör de och för att han vill”

  28. Sandra 18 augusti, 2013 on 19:08 Svara

    Benen kan vara hur böjda de vill, det påverkar inte skaderisken. Att däremot vända ett litet barn framåt kan innebära allvarliga nackskador vid en olycka iom. barnets tunga huvud.

    Min dotter (104 cm 17 kg) är född april -10 och åker bakåtvänd i en Britax TwoWay. Den har den högsta ryggen av alla bakåtvända och är bred nedtill, så¨hon kan med lätthet sitta i skräddarställning.
    Hon kommer att kunna åka bakåtvänt i den tills hon är åtminstone 4,5 år.

    Ont i benen vid bilturer ska inte bytas ut mot nackskador som kan ge men och smärtor för resten av livet!

    Och sen vill jag bara säga att det är väldigt synd med alla naiva kommentarer här inne. Andra länder, kompisar osv osv. Läs på.

  29. Änglaliv 19 augusti, 2013 on 20:05 Svara

    Har en liten fråga till alla er ”experter” på detta ämne. Vi har en som på 3,5 som är 116cm och väger 17kg och sitter bakåtvänd i baksätet på passagerar sidan. Nu ska vi få syskon i höst och var ska man då ha syskonets babyskydd om storebror sitter bakåtvänd? Babyskyddet får inte plats i framsätet då det är så långt framskjutet för att sonen ska få plats och bak får inte heller då babyskyddet måste vara lutat mot sätet framför, och jag är kort och behöver sitta långt fram med stolen. Mitten går inte heller då basen inte kan stå så och det inte går att spänna fast babyskyddet med det bältet som finns i mitten. Vad gör vi då?!

    Vill också tillägga att jag tycker det är upp till Evelina hur hon gör med sin son! Är ju inte så att hon vänder ett spädbarn frammåtvänd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna