VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

TÄVLING – Världshavsdagen

Idag den 8 juni uppmärksammas våra hav genom den av FN instiftade ”Världshavsdagen”. Dagen instiftades för att påminna om hur värdefulla våra hav är och årets tema är ”Hav & Människor”. Inför Världshavsdagen har SodaStream därför tagit fram sex saker som vi tror att de flesta inte vet om nedskräpningen av våra hav:

 

 

Visste du att…

 

 

6,5 miljoner ton

skräp dumpas varje år, medvetet eller omedvetet, i havet och majoriteten av skräpet är plast.

 

 

200 miljoner

burkar och PET- flaskor kastas i soporna och naturen, många av dessa i hav och sjöar, i Sverige varje år.

 

 

Östersjön och Nordsjön

är två av världens mest förstörda och bottendöda hav.

 

 

Varje gång du tar en kallsup
om sommaren sväljer du plastpartiklar som inte kan tas bort i reningsverken.

 

 

450 år

tar det för naturen att bryta ner en PET-flaska. Det innebär att det tar upp till 15 generationer för den att försvinna.

 

 

3714 stycken

burkar och PET-flaskor sparar en genomsnittlig familj (4 pers) på 5 år genom att kolsyra sin egen dryck.

 

 

 

 

 

Dagen till ära tävlar jag i samarbete med Sodastream ut en blå (likt havet) Sodastream till en av er. För att vara med vill jag att du berättar vad du själv gör för miljön?

 

 


Kommentarer


  1. Veronica Marie 8 juni, 2013 on 16:44 Svara

    Jag sorterar sådant vi slänger, tex som mjölkpaket, plast, mat och sådant. Och självklart pantar jag våra flaskor.

    Tänker även på miljön då jag ej kör bil, tar hellre cykeln. Köper ofta miljömärkt och tänker grönt ^^,

    Hoppas jag har lite tur med mig i denna tävling, skulle så gärna vilja ha en sodastream.

    Hoppas du har det härligt i Italien, jag har alltid velat åka dit. Det måste göras inom en snar framtid ^^, Kram på dig!

  2. Emma 8 juni, 2013 on 16:51 Svara

    Hemskt nog gör jag inget speciellt för miljön i dagsläget. MEN detta blogginlägg fick mig både att må dåligt (skäms på mig själv..) och gav mig en rejäl tankeställare! Herregud vad hemskt vi behandlar miljön. Nu blir det förändring! Start idag! Beställer en SodaStream och dumpar alla PET-flaskor. Vinner jag denna ger jag den till lillebror och hans sambo så de kan göra samma sak!

  3. Linda 8 juni, 2013 on 17:03 Svara

    Förutom sopsortering så använder jag mig av så få rengöringsmedel som möjligt. Grön såpa funkar så himla bra till det mesta! Använder bilen så lite som möjligt, går eller åker kollektivt för det mesta.

  4. Jag lär mina barn att dels självklart panta burkar och flaskor men också att man inte slösar på vatten i onödan. Handdukar ska återanvändas både hemma och när vi bor på hotell och kläder ska inte slängas i tvätten om de inte är smutsiga. Upp på galgar och användas igen. Köpevatten undviks så gott vi kan. Ibland är bubblor gott och då passar ju en Sodastream alldeles utmärkt 🙂

  5. Cissi 8 juni, 2013 on 17:47 Svara

    Vi källsorterar det mesta, värmeljus, mjölkförpacknigar och papper. Försöker planera maten så att inget slängs och väljer i första hand ekologiskt och närproducerat… Kan väl känna att vi/jag borde göra mer, men ett steg i taget 😉

  6. Isabella från Geilo 8 juni, 2013 on 17:51 Svara

    Å vilken interessant info, har mina aningar om att miljön inte sköts av alla världens människor. Vi sorterar batterier, glödlampor etc givetvis, och komposten utanför blir hem för gammal frukt, grönsaker, blommor etc. Vi pantar alltid våra PET-flaskor (trodde dette var givet!!) kan dock bli ännu bättre på att sortera vardags sopor. Min morbror har skaffat sig en avfallskvarn vilket jag önskar mig i vårat framtida hus. Det enda han slänger i soporna är papp, vilket betyder att om man skaffar sig en sådan kan man källsortera ALLA sina sopor, inte illa pinkat det! 🙂 Det jag gör som är dåligt för miljön är att spraya hårspray, det använder jag varje dag. Kanske skulle finna mig en hårspray med pumpflaska i stället? KRAM på dig goa Evelina. Isabella.

  7. Pyzen 8 juni, 2013 on 18:06 Svara

    Åh, vi som har tittat på denna länge. Här hemma har vi nästan slitit ut vår soda stream. Vet inte hur vi skulle klara oss utan. Bubbelvatten är det som går åt mest i denna familjen. Och det känns bra att vi sparar pengar, samtidigt som vi inte bidrar till att öka sopberget.

    Något vi gör nu när vi har en liten en är att vi (läs jag) går och handlar med vagnen. Ännu en sak som både jag och miljön tjänar på. Jag får 6km i benen, och slipper slösa pengar på bensin, samt att det släpps ut lite mindre avgaser.

    Vi resonerar som så att även om vi gör lite, så gör vi ändå något.

  8. Nicole Smith 8 juni, 2013 on 18:36 Svara

    Hej!

    När jag jobbar som förskolelärare så gör jag det mesta ”tråkiga” till en lek. I det ingår städning av naturen. Jag vill lära barnen att vara rädda om vår miljö.
    Jag och min sambo är noga med källsorteringen hemma och skräpar aldrig ner. Vi har ingen bil, inte ens nu när vi nyligen flyttat in till en ny lägenhet med allt nytt har vi använt bil. Vi har istället släpat på tunga möbler och allt möjligt. Nu har vi äntligen flyttat in allt och vi är ömma i kroppen men vad gör man inte? 🙂

  9. Elin 8 juni, 2013 on 19:12 Svara

    Vilken rolig tävling och intressant fakta! 🙂

    Både jag och min sambo är väldigt unga(18&22år), vi är noga med att källsortera allt, burkar, metall, mjuk plast, hård plast, papper, tidningar osv… ett plus till våra hyresvärdar som har ett helt sophus där man MÅSTE källsortera. Väldigt bra då fler blir medvetna om att det är bra och nödvändigt.

    Jag försöker handla ekologiskt, har lärt mig väldigt mycket då jag läser en kurs i skolan som heter kost&hälsa, den borde alla gå för man lär sig otroligt mycket. Detta försöker jag nu lära min kära sambo 😉

    Det hade varit underbart att vinna en sodastream, dessutom en blå som är min favorit färg men även för att jag varje vecka köper flera liter kolsyrat vatten och drar hem. Så himla gott och fräscht nu till sommaren, speciellt med en citron skiva i!

  10. Ana 8 juni, 2013 on 19:27 Svara

    Vi källsorterar allt vi kan. I vårt område har varje hus en extra soptunna där vi slänger alla matrester så även det sorteras. Vi försöker även att återanvända saker och kläder så mycket vi kan, eller ge bort det till någon vi känner eller loppis när vi tröttnat. Blir inte så mycket köp och släng då. Vilken bra tävling föresten! Kram!

  11. Mamma till Eddie & Wilton 8 juni, 2013 on 19:28 Svara

    Å denna vore perfekt och vinna då jag dricker massa bubbel vatten vore skönt och slippa dra hem alla flaskor det skulle skona miljön..

    Just nu gör jag inte så himla mycket för miljön sorterar soporna drar ut alla kontakter till laddare osv när dom inte används ..

  12. Jag har precis startat ett företag fast jag varken har råd eller tid egentligen, och brottas med panikångest & social fobi! Men detta är så viktigt för mig! Lille du är en butik som säljer begagnade barnkläder & barnartiklar till de som har en tunnare plånbok eller som bara tänker på miljön! Varför inte lixom! :))
    Webbshopen är snart uppe och vi väntar med iver på att få fatt i en lokal 😀

  13. Marlene 8 juni, 2013 on 20:35 Svara

    Vi källsorterar självklart, ett måste i vårt hushåll! Och sedan åker vi aldrig bil, vi äger ingen. Utan det är cykel och buss som gäller för vår familj! Kanske lite krångligt ibland och kräver lite planering men barnen gillar det och vi får ju faktiskt frisk luft och motion på köpet! 🙂 Jag skulle gärna vilja vinna denna sodastreamer åt min sambo och mina barn som älskar bubbelvatten! Själv föredrar jag vatten direkt från kranen, men inte resten av familjen. I dagsläget blir det en hel del inköp av bubbelvatten på flaska vilket inte alls känns speciellt miljövänligt. På detta sätt skulle vår familj ta ännu ett steg i miljö-tänket! 🙂

  14. Lisa 8 juni, 2013 on 21:24 Svara

    Vi handlar allt som går svenskt och gärna närproducerat. Odlar själva potatis och morötter mm som vi lagrar i jordkällaren så räcker det hela året. Givetvis källsorterar vi också. Och på sommaren, eller när det är tillräckligt med sol, duschar vi med varmvatten som är uppvärmt med solceller.
    Väldigt fin sodastreamer, hoppas jag vinner! 🙂

  15. care69 8 juni, 2013 on 21:24 Svara

    Jag är gärna med!
    Här hemma sopsorterar vi allting samt lägger matrester och dyl i kompost.
    Skulle aldrig få för mig att inte göra det.
    Ungarna har alltid varit med till återvinningsstationen så att det är en naturlig och självklar del i vardagen.

  16. Jennifer på Fashioncut 8 juni, 2013 on 21:34 Svara

    På så liten yta som möjligt tack vare min lilla lägenhet så sopsorterar jag och pantar (det jag känner till såhär tidigt i livet), vore perfekt för att få slippa köpa alla flaskor med bubbel pojkvännen lyckas få med när vi handlar! 😀

  17. Pudding 8 juni, 2013 on 21:38 Svara

    Sopsorterar allt, återanvänder det jag kan, ger till vänner det jag inte behöver längre eller skänker till loppis. Shoppar inte för nöjes skull, utan köper verkligen bara det som jag/familjen behöver. Ser till att använda de livsmedel som jag köper, så att inget ska behöva slängas…. och så är det ju eco-driving som gäller – nu när jag äntligen är igång med att övningsköra!

  18. Jag tänker främst på att köpa närproducerat och ekologiskt. Sen tänder jag ofta ljus istället för att ha lampor tänt. Det är ju ett plus att det är så mysigt också såklart. Och sist men inte minst så blir det bussen till jobbet. Hade det varit gångavstånd hade jag utan tvekan promenixat!

  19. Erika 8 juni, 2013 on 21:48 Svara

    Jag sorterar mina sopor (plast, papper, tidning, metall och glas), jag samlar pant när jag är ute och går (det kan man nästan bli rik på) också tar jag i nästan alla fall cykeln vart jag än ska, oavsett väder och vind 🙂

  20. Emeli 8 juni, 2013 on 21:53 Svara

    Jag kastar skräp i papperskorgar istället för på marken , sopsorterar kartong och tidningar, pantar burkar mm.

  21. Isaks mamma 8 juni, 2013 on 21:57 Svara

    I mitt arbete som lärare på ett fritidshem i Stockholms innerstad är omtanke för miljön viktig! Jag gör aktiviteter som syftar till att lära barnen ett hållbart miljötänkande! Vi sopsorterar, tar vara på skräp som blir pyssel, åker till skogen på Djurården och talar om djur och natur och när jag undervisar i hemkunskap så har vi en lektion då vi diskuterar vad barnen gör för miljön på hemmaplan och nu senast hade vi den lektionen samma dag som det var earth hour så då inspirerade jag barnen till att ta en kväll med familjen utan att använda el 🙂

  22. Emma 8 juni, 2013 on 22:11 Svara

    Åh jag som trodde mig vara så miljömedveten. Källsorterar minsta matbit. Försöker cykla istället för att ta bilen, köps närproducerat mm. MEN dricker helt vansinnigt mkt bubbelvatten, massa PET flaskor. Har aldrig tänkt på att sodastreamer skulle vara bra för miljön i den aspekten..
    Hoppas jag såklart att någon som dricker mkt bubbel vinner så att den gör massa nytta!
    Kram

  23. Johnny 8 juni, 2013 on 23:16 Svara

    I vår familj kör vi stenhårt på källsortering! Vi använder miljömärkt tvättmedel och endast grön såpa till rengöring. Vi äger ingen bil utan barnen cyklar med oss till de flesta ställen, eller så åker vi buss. Vi gör inte av med vatten i onödan och vi försöker lära barnen att inte slänga skräp omkring sig. Väldigt basic men jag tror att om alla hjälps åt så kan vi göra stora förändringar tillsammans! Jag skulle vilja vinna denna åt min härliga sambo som är gravid med vårt 3e barn. Hon är tokig i bubbelvatten och just nu köps det hem extra mycket när hon får sina cravings 😉 En sodastreamer skulle göra underverk här hemma! Och jag skulle slippa springa på Ica sent om kvällarna 😉

  24. Mikaela 8 juni, 2013 on 23:46 Svara

    Jag gör nog inte mer än någon annan.Jag källarsorterar och använder tygkassar när jag handlar,sparar både på ekonomin och miljön.2 kr per kasse blir en del om man handlar minst 1 gång per vecka.

  25. Fredrika 8 juni, 2013 on 23:56 Svara

    Att källsortera är för mig en självklarhet och i största möjliga mån transportera mig med hjälp av mig själv, ja spring/cykla/gå -samtidigt gynnar det mig och min hälsa.

    Jag skulle vilja överraska farmor och farfar med en sodastreamer. Där skulle den hjälpa dem och miljön!

  26. Sandra 9 juni, 2013 on 10:42 Svara

    Källsorterar och slänger ej saker i naturen. Jag vill ha bubbelvattenmakern!

  27. Anna Lundkvist 9 juni, 2013 on 11:46 Svara

    Sorterar sopor
    Äter vegetariskt några ggr per vecka
    Cyklar och går istället för att ta bilen i onödan

  28. Fia 9 juni, 2013 on 13:12 Svara

    Jag gör en del men inte tillräckligt. Pantar flaskor och har återvinning på tetra pack ,plast metall,glas.Använder såpa när jag städar.
    Jag använder citron och bakpulver när jag gör rent vasken . kulle vilja vinna denna soda stremer till min fam .

  29. Tess 9 juni, 2013 on 17:18 Svara

    Jag sopsorterar, åker kollektivt till jobb, tar min cykel till affären när jag ska handla (gäller att planera med cykeln blir rätt tung..), skulle aldrig få för mig att slänga något i naturen.. Åh egentligen gör man nog så mycket mer, men det är ju ens vardag och så självklart.. 🙂

  30. Emma 9 juni, 2013 on 18:23 Svara

    Tävlar gärna 🙂
    Jag köper närproducerad mat, matavfalls sorterar och köper i den mån jag har råd miljömärkta produkter.
    Jag dricker oxå eget bubbelvatten (med eller utan smak) till vardags.
    Men sen en tid tillbaka så tappade jag den i golvet vid flytt och skulle såklart bli happy happy om jag ”fick” en ny som fungerade!

    Tack för tävling, alltid kul.
    Kramar

  31. Elli 9 juni, 2013 on 20:20 Svara

    Oh! Jag sopsorterar (vilket alla gör i denna kommun så det känns naturligt) och tänker på att ALDRIG slänga saker i naturen. Dels för de är dåligt och ser så grymt fult ut med skräp i naturen!

  32. caroline 9 juni, 2013 on 22:18 Svara

    Jag går för det mesta 🙂 och när jag shoppar så säger jag oftast att jag inte behöver någon påse. Jag sparar hellre på miljön och lägger sakerna i min väska eller varukorgen på vagnen 🙂

  33. Sarah 9 juni, 2013 on 23:34 Svara

    Jag källsorterar självklart och försöker dra mitt lilla strå till stacken för en bättre miljö.
    På förskolan där jag jobbar lär vi barnen tidigt att man slänger saker på olika ställen, mat i komposten och tidningar i återvinninslådan till exempel!

  34. Sofia 10 juni, 2013 on 00:34 Svara

    Sen vi flyttade till hus har vi börjat odla en del grönsaker själva (hittills bara potatis, morötter och lök, men förhoppningsvis mer nästa år). Låter bilen stå och cyklar hellre tillsammans, införskaffade en cykelvagn för 2 månader sedan =) Vi källsorterar och åker till återvinningen med alla olika komponenter såsom plast, metall, papper etc.
    Men, vi konsumerar massor av bubbelvatten i veckan. Vi vuxna plus ena barnet dricker det, så det går åt säkert 8-10 flaskor i veckan…aldrig tänkt på miljöaspekten kring det. Vore toppen och vinna en sodastream! Sen är det ett plus i kanten att den matchar köket som går i blått och vitt här i huset =) Vi vill göra om köket men det kostar ju en hel del, så vore kul med något som piffar upp tills dess 😉

  35. Maria Karlsson 10 juni, 2013 on 07:00 Svara

    Jag handlar mycket på second hand. kläder både till mig och barnen. det går åt väldigt mycket kemikalier till att tillverka tex ett par jeans. Secondhand är bra för både miljö och plånbok.

  36. Anna-Karin 10 juni, 2013 on 09:00 Svara

    Vi gör en hel del för miljön, även om vi själva känner att vi kan bli bättre. Vi källsorterar allt, komposterar, försöker undvika att ta bilen, pantar flaskor, köper bara sådant som vi faktiskt behöver och inte bara för att vi vill. Vi veckohandlar och planerar maten så att det inte ska bli så mycket svinn. Vi handlar ekologiskt kött, grönsaker och msc märkt fisk. Ska vi köpa möbler börjar vi med att titta på blocket eller hos släktingar efter saker som de inte behöver, försöker lära våra barn att inte slösa med vatten och inte heller slänga saker i naturen.
    Om jag skulle vinna så skulle jag ge denna till min pappa då han faktiskt är den enda i min släkt som inte har en sodastreamer.

  37. Agnez 10 juni, 2013 on 12:58 Svara

    Här hemma sopsorterar vi bl.a. Kompost, papper, kartong, plast, glas, metall, lampor, batterier etc. Vi pantar burkar och flaskor när dana köps men jag försöker även att dricka vanligt kranvatten eftersom vi här så rent och gott vatten, speciellt här uppe i norr.. 😉
    Flaskan jag använder då återanvänds många gånger, vilket är bra för miljön.
    Jag promenerar istället för att ta bilen så ofta jag kan, även med barnen då det gäller dagislämning och hämtning samt ”småhandling” på stan. Ofta åker jag kollektivt till jobbet eftersom det sparar på miljön. det funkar dock inte alltid då jag har åtta mil enkel väg till jobbet, men tre dagar i veckan brukar det mint bli. Jag städar med såpa som är naturligt. Våra barn är än så länge små, men involveras givetvis i detta och vi lär barnen (iaf äldsta, då minsta bara är bebis) att skräp ska kastas i sopkorgen eller tas hem, inte lämnas ute i lekparker, på stan eller i skogen.
    Jag gör säkert mycket mer, men det är det jag kommer på nu! 🙂
    Kram, Annika

  38. Hanna 10 juni, 2013 on 21:54 Svara

    Vi sorterar, köper ekologiskt och kravmärkt, handlar godkänd fisk, äger ingen bil utan cyklar och åker kollektivt. Köper de flesta kläderna på secondhand eller ärver av vänner. Försöker att hålla mig uppdaterad av vad som är miljövänligt och vad jag kan göra mer för miljön.

    Jag pratar mycket med min dotter om naturen och djuren. Vill att hon ska veta att hon också kan påverka. 🙂

  39. idalinnea 11 juni, 2013 on 08:30 Svara

    Hej!
    Miljöförstöring är något som man lätt kan få förlamande ångest över men det finns många som jobbar med smarta lösningar och nya idéer för att hjälpa naturen ploppar upp hela tiden.
    Här hemma gör vi de små sakerna. Sopsorterar ner till den lilla aluminiumbiten på creme fraicheburken. Köper mycket second hand i stället för nytt och jag har börjat rensa i lotion- och sminkskåpet. Det finns så sjuk mycket läskiga ämnen (däribland plast) som proppas i de där små burkarna som lovar oss skimmrande hy. Jag använder istället mandelolja till hela kroppen. Funkar fint. Försöker shamponera så lite som möjligt då innehållsförteckningen på dessa flaskor är löjliga och allt det åker rakt ut i dricksvattnet som är en bristvara på den här planetet. Letar efter bra shampon som är snälla mot miljön (tips mottages gärna) men har inte hittat något än.

    Något vi också här hemma jobbar med är att slänga så lite mat som möjligt. All den maten som slängs i västvärlden räcker och blir över för att kunna nära den delen av världens befolkning som är kroniskt undernärda. Kroniskt undernärda och vi väljer bort äpplen i mataffärer och hemma för att det är en brun prick på. Slut med det nu.

    Vatten på flaska är en lyx jag unnar mig ibland och den ger mig ständigt dåligt samvete då det egentligen är oförsvarbart att skita ner miljön för att ha bubbligt vatten på flaska.

    Sen när jag blir lat och börjar tänka i gamla banor så dundrar jag in Underkastelsen av Stefan Jarl i DVD-spelaren och ger mig själv en påminnelse.

  40. liselotte 12 juni, 2013 on 11:20 Svara

    Är gärna med och tävlar. Jag sorterar allt för återvinning, komposterar ( fast det är jätteäckligt) försöker att inte köra mer än nödvändigt med bilen, köper mycket på loppisar m.m så att saker blir återanvända istället för att köpa allt nytt. Ha det gott, Liselotte.

  41. Marie Andersson 12 juni, 2013 on 20:40 Svara

    Min pappa har kört med handdriven gräsklippare så länge jag minns och nu har det gått i arv till mig! Det spyr inte ut några avgaser och dessutom är det grymt bra träning samtidigt som grämattan blir klippt 🙂 Sen läggs gräset såklart i komposten längst ner i trädgården. Körkort har jag men ingen bil, cykeln är ju toppen! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna